Дієприкметник як особлива форма дієслова

Про матеріал
Дієприкметник: теоретичні відомості про значення дієприкметника, його морфологічні ознаки, синтаксична роль.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Дієприкметник. Особлива форма дієслова

Номер слайду 2

Дієприкметник. Дієприкметник — це особлива форма дієслова, що виражає ознаку за дією або станом і відповідає на питання який? яка? яке? які? Наприклад: виконана вправа, прочитана книжка. Дієприкметники поєднують у собі ознаки ДІЄСЛОВА та ПРИКМЕТНИКА. Дієприкметник має прикметникові закінчення і відмінюється як прикметник твердої групи (ці зміни залежать від форм іменника, з яким він узгоджується)

Номер слайду 3

Діє+прикметник має спільні граматичні ознаки з дієсловом та прикметником, що відбито і в назві. Ознаки дієслова:вид — доконаний і недоконаний: використаний, синіючий;час — теперішній і минулий: згасаючий, пожовклий;може мати залежні слова (іменник, займеннник, числівник): освітлена (чим?) сонцем кімната, пофарбований (ким?) мною паркан. Ознаки прикметника:змінюється за родами, числами, відмінками (так само, як і прикметник твердої групи);узгоджується з іменником: ухвалене рішення, позеленілі листочки.

Номер слайду 4

Синтаксична роль дієприкметника

Номер слайду 5

Відмінювання дієприкметника

Номер слайду 6

Номер слайду 7

У РЕЧЕННІ ДІЄПРИКМЕТНИКОВИЙ ЗВОРОТ ВИСТУПАЄ ПОШИРЕНИМ ОЗНАЧЕННЯМ. НА ПОЧАТКУ РЕЧЕННЯ АБО В КІНЦІ ЙОГО ВІН ВИДІЛЯЄТЬСЯ З ОДНОГО БОКУ, А В СЕРЕДИНІ — З ОБОХ БОКІВ КОМАМИ, У ВИМОВІ — ІНТОНАЦІЄЮ.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Написання -н- у дієприкметниках та -нн- у прикметниках. ВКАЗУЮТЬ НА ТИМЧАСОВУ ОЗНАКУ: ВИСОХЛИЙ ЛИСТОК, ОСВІТЛЕНА ВУЛИЦЯ, КАРТОПЛЯ, СМАЖЕНА НА САЛІ, СІЯНА ВРУЧНУ КУКУРУДЗА, КВАШЕНА В ДІЖЦІ КАПУСТА ВАРЕНИЙ, ПЕЧЕНИЙ, ЗДІЙСНЕНИЙ, НЕЗДОЛАНИЙ, НЕЗЛІЧЕНИЙВКАЗУЮТЬ НА ПОСТІЙНУ ОЗНАКУ: ВИХОВАНА ЛЮДИНА, СУШЕНІ ЯГОДИ, ОСВІЧЕНИЙ НАРОД, ДОСВІДЧЕНИЙ КОЗАК, БИТИЙ ШЛЯХ, СІЯНЕ БОРОШНО, СПІЛИЙ КАВУН, СМАЖЕНА РИБА, КВАШЕНА КАПУСТА. ВАРЕНИЙ, ПЕЧЕНИЙ, ЗДІЙСНЕННИЙ, НЕЗДОЛАННИЙ. НЕЗЛІЧЕННИЙ,

Номер слайду 11

Написання -н- у дієприкметниках та -нн- у прикметниках

Номер слайду 12

ПРАВОПИС ДІЄПРИКМЕТНИКІВ

pptx
Додано
16 травня
Переглядів
58
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку