Дослідницька робота " Дослідження якості соків в домашніх умовах"

Про матеріал
В останнє десятиліття численні дослідження стали показувати, що соки можуть бути небезпечні. У першу чергу, через цукор (який зустрічається навіть у найнатуральніших соках) і надлишок калорій. По друге, через наявність в соках штучних барвників, ароматизаторів та підсолоджувачів. Соку приписують неабияку користь. Вважають, що його треба пити щодня, називають найкращим концентрованим вітамінним напоєм і стверджують, що коли випити його натще, то організм краще засвоїть корисні речовини. В одній з телепрограм було сказано, що кислотність яблучного соку та звичайного столового оцту однакова. З екрану телевізора часто можна почути, що у більшості соків взагалі нема справжніх фруктів. Що в цьому правда, а що – міф?
Перегляд файлу

1


 

Відділ освіти Татарбунарської міської ради

Дельжилерський ліцей

 

 

Матеріали на районий етап  Всеукраїнського конкурсу дослідницько-                                                                 експериментальних робіт з природознавства   «Юний дослідник»  Номінація «Охорона здоров`я»

 

«Соки: користь чи шкода?»

Дослідження якості соків в домашніх умовах.

                                                                                     

автор: учень 5 -А класу

Дельжилерського ліцею

Матюшкін Артем

                                                                                           

 

Керівник: Деченко М.В.

вчитель початкових класів

Телефон: +380937940214

 

 

 

 

 

 

 

 

ЗМІСТ

ВСТУП -------------------------------------------------------------------------3

РОЗДІЛ І

СІК, ЯК ПРОДУКТ ХАРЧУВАННЯ

1.1.Види сокової продукції ------------------------------------------------5

          1.2. Сік, як продукт харчування-------------------------------------------5

          1.3. Обережності при вживанні соку-------------------------------------6

РОЗДІЛ ІІ

ВИЗНАЧЕННЯ ЯКОСТІ СОКІВ В ДОМАШНІХ УМОВАХ

 2.1. Як визначити якість соку в домашніх умовах-------------------7

           2.2. Дослідження вмісту штучних барвників--------------------------7

           2.3. Дослідження вмісту штучних ароматизаторів-------------------8

           2.4. Дослідження вмісту штучних підсолоджувачів-----------------8

           2.5. Дослідження кислотністі різних соків, соковмісних напоїв,     

            мінеральної води, оцету 9% за шкалою кислотності.---------------8

           2.6. Порівняння якості свіжовичавленого та пакетованого та     

            свіжовичавленого соку----------------------------------------------------9

ВИСНОВКИ-----------------------------------------------------------------10

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ-------------------------------11

ДОДАТКИ-------------------------------------------------------------------12

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ВСТУП

Як відомо, провідним фактором, що визначає стан здоров’я людини та забезпечує нормальний ріст і розвиток, сприяє профілактиці захворювань, є раціо­нальне харчування.  Колись вважалося, що соки — невід'ємна частина збалансованого харчування, у тому числі й у дітей.

   Однак в останнє десятиліття численні дослідження стали показувати, що соки можуть бути небезпечні. У першу чергу, через цукор (який зустрічається навіть у найнатуральніших соках) і надлишок калорій. По друге, через наявність в соках штучних барвників, ароматизаторів та підсолоджувачів.

    У 2017 році Американська асоціація педіатрів опублікувала рекомендації, згідно з якими немає сенсу давати соки немовлятам до одного року. А дітям старше варто обмежувати вживання соків, оскільки це веде до набора зайвої ваги і руйнування зубів.  Педіатри не забороняють, але і не рекомендують захоплюватися соками, навіть такими як апельсиновий, яблучний, які традиційно вважаються корисними для дітей [1].

Соку приписують неабияку користь. Вважають, що його треба пити щодня, називають найкращим концентрованим вітамінним напоєм і стверджують, що коли випити його натще, то організм краще засвоїть корисні речовини. В одній з телепрограм я почув, що кислотність яблучного соку та звичайного столового оцту однакова. З екрану телевізора часто можна почути, що у більшості соків взагалі  нема справжніх фруктів. Що в цьому правда, а що – міф?

Мені стало цікаво розібратися з цим питанням.

Завдання дослідження:

-         Ознайомитися із різними видами напоїв та їх цінністю для здоров’я;

-         збагатити знання про значення соків для життя та вміння правильного їх вживання;

-         пояснити необхідність уживання достатньої кількості рідини, вітамінів і поживних речовин, обмеження вживання солодких напоїв;

-         Навчитися проводити тестування соків на вміст кислотності, штучних барвників, ароматизаторів, підсолоджувачів в домашніх умовах.

-         розвивати навички здорового харчування.

 

Предмет дослідження: яблучний сік «Наш сік», «Малятко», «Galicia», апельсиновий нектар «Соки України», персиковий сік «Вінні», томатний сік «Добрий ранок», гранатовий «Наш сік», вишневий «Наш сік», негазований соковмісний напій «Вишня», мінеральна вода, оцет.

 

     Методи дослідження: науковий пошук, спостереження, порівняльний аналіз.

 

     Джерелами інформації стали:

• спеціальна література та матеріали Інтернету;

• спостереження та досліди з напоями різних видів

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

РОЗДІЛ I

СІК, ЯК ПРОДУКТ ХАРЧУВАННЯ

  1. Види сокової продукції

     На вітчизняному ринку найчастіше виробляють такі види сокової продукції (у залежності від способів виробництва й обробки плодів):

- Сік прямого віджиму — сік, що вироблений безпосередньо зі свіжих або збережених свіжими фруктів і (або) овочів шляхом їх механічної обробки;

- Свіжовіджатий сік — сік прямого віджиму, що вироблений із свіжих або збережених свіжими фруктів і (або) овочів у присутності споживачів і не піддавався консервації;

- Відновлений сік — сік, що вироблений з концентрованого соку чи соку прямого віджиму та питної води. Відновлений томатний сік може бути зроблений також шляхом відновлення томатної пасти і (або) томатного пюре [ 2 ].

 

1.2. Сік, як продукт харчування

Соки є важливим продуктом збалансованого харчування. Вони забезпечують організм людини всіма фізіологічно активними речовинами.          

Соком може називатися лише стовідсотково натуральний продукт, отриманий із фруктів чи овочів шляхом прямого віджиму або відтворений із концентрату.

     До того ж у натуральному соку не допускається присутність жодних консервантівбарвників, штучних ароматизаторів чи ароматизаторів, що ідентичні натуральним. Використовувати, як ароматизатори в натуральних соках дозволяється лише натуральні речовини, отримані з фруктів чи ягід.

      Законодавство України регламентує вимоги щодо маркування соків і вказаної інформації на них. Маркування повинне бути свого роду словником, що, перш за все, допомагає відрізнити 100 % соки від нектарів і сокових напоїв, і, по-друге, відображає весь істотний складу соку.

Серед фруктової сировини, що переробляється консервними заводами України, 80-90 % займають яблука.   На соки і напої в Україні переробляється більше за 500 тисяч тон яблук [ 3 ].

     Яблучний сік – джерело вітамінів, мінералів, пектину, органічних кислот. За змістом корисних речовин складно знайти більш цінний продукт [ 4 ].

Також найбільш споживаними соками серед дітей є - апельсиновий, гранатовий та персиковий.

 

1.3. Обережності при вживанні соку

Високий вміст кислот виступає протипоказанням до вживання соку при таких хворобах як гастрит з підвищеною кислотністю, загострення виразкової хвороби дванадцятипалої кишки і шлунку, загострення панкреатиту.
              Здоровим людям, які не мають протипоказань, захоплюватися надмірним вживанням соку не варто, в добу краще не вживати більше 1 літра напою. Якщо у вас підвищена чутливість зубів (багато хто відзначає неприємні відчуття в роті після вживання напою з яблук), то краще пити сік, розведений водою.
         Багато людей, страждаючих алергією, побоюються пити яблучний сік заводського виробництва, не знаючи, з яких сортів яблук вичавлений сік. У цьому випадку потрібно вибирати соки із зелених сортів яблук, або готувати напій самостійно з яблук будь-якого сорту, проте з червоних яблук слід повністю знімати шкірку, саме в ній міститься компонент викликає алергічні реакції.

Варто памя’тати - не можна пити сік або запивати їм таблетки при лікуванні хвороб медичними препаратами, а саме: антибіотиками  та жарознижувальними засобами, з-за зниження ефекту впливу ліків [ 4 ].

 

                                             

 

             

 

РОЗДІЛ ІІ

ВИЗНАЧЕННЯ ЯКОСТІ СОКІВ В ДОМАШНІХ УМОВАХ

 

2.1. Як визначити якість соку в домашніх умовах

 

 Ми купили декілька зразків соків різних марок: яблучний сік «Наш сік», «Малятко», «Galicia», апельсиновий нектар «Соки України», персиковий сік «Вінні», томатний сік «Добрий ранок», гранатовий сік «Наш сік», вишневий сік «Наш сік», «Додаток А».

З різних джерел (YouTube канал, телеканал ICTV «Лабораторія правди», телеканал 1+1) ми дізналися про різні способи тестування соків, органолептичним методом, в домашніх умовах [ 4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], та користувалися ДСТУ 4283.1(2).2007,

[11, стр 5].

 

2.2. Дослідження на вміст штучних барвників

 

     а) червоні соки

     Для перевірки червоних соків, у нашому випадку томатного, гранатного, вишневого треба добавити в півстакана води 2 щепотки харчової соди, перемішати і добавити цей розчин в сік. Якщо колір соку не зміниться, то в ньому є штучні барвники. Якщо ж сік стане бурого, кольору - означає, що його дійсно зробили з ягід.

     Результат тестування червоних соків: з представлених зразків соків червоного кольору якісними виявилися - сік гранатовий «Наш сік», сік вишневий «Наш сік», соковмісний негазований напій «Вишня», вони змінили колір після того, як в них був добавлений розчин харчової соди. Не змінив колір при тестуванні содовим розчином томатний сік «Добрий ранок», «Додаток Б».

     б) соки жовтих відтінків - яблучний, апельсиновий и персиковий - перевіряють по іншому, за методикою [ 6 ]. Треба додати в сік розчин соди і довести його до кипіння. Якщо сік не поміняє колір – це буде означати, що в ньому присутні штучні барвники.

Результат тестування помаранчевих соків: из представлених зразків якісними виявилися – апельсиновий «Соки України» і персиковий «Вінні». А яблучний сік «Наш сік» при тестуванні содовим розчином не змінив колір «Додаток В».

 

2.3. Дослідження на вміст штучних ароматизаторів

 

     Більшість штучних ароматизаторів виготовляють на масляній основі, тому їх можна виявити на дотик. Треба розтерти крапельку соку між пальцями, якщо залишається відчуття жиру, то в сік добавлено штучний ароматизатор.

     Результат тестування: штучні ароматизатори були виявлені у всіх куплених соках, окрім соковмісного негазованого напою «Вишня», «Додаток Г».

 

2.4. Дослідження на вміст штучних підсолоджувачів

 

     Якщо сік містить натуральний цукор, то при його вживанні солодкі відчуття в роті зникають через 5 хвилин. Якщо пити сік з штучними підсолоджувачами, то відчуття солодкості в роті зберігаються більше 5 хвилин.

     У всіх зразках соків штучних підсолоджувачів не виявлено, «Додаток Ґ».

Результати досліджень представлені у табл 1, «Додаток Д».

 

2.5. Дослідження на визначення кислотності різних соків, соковмісних напоїв, мінеральної води, оцту 9% за шкалою кислотності, з універсальними індикаторними смужками «Додаток Е».

    І порівнявши результати кислотності яблучного соку та оцту 9%, побачив, що вони дійсно однакові, «Додаток Є».

При проведенні цього дослідження я побачив, що кислотність  більшості соків становить 6 – 7 за шкалою кислотності. Навіть у тих соках, які зроблені з дуже солодких фруктів, наприклад таких, як персиковий, «Додаток Ж».

Результати дослідження кислотності соків представлені у табл. 2, «Додаток З».

 

2.6. Порівняльний аналіз вмісту кислотності між свіжовичавленим та пакетованим соком.

Для порівняльного аналізу ми приготували свіжовичавлений сік з яблук сортів «Голден», «Фуджи», граната, апельсина та взяли  пакетований  гранатовий сік «Наш сік», апельсиновий «Соки України», яблучний сік марки «Наш сік», яблучні соки дитячого харчування «Малятко», «Galicia», «Додаток И». Після проведення тесту чітко видно, що виробники регулюють кислотність соку за допомогою лимонної та яблучної кислоти, що дозволено Держстандартом України [11].

  Результати порівняльного тесту занесені у табл. 3, « Додаток Й»

                                                                                                                       Таблиця 3

                                                                                                                                                                                                                                             

                 Дослідження кислотності свіжовичавленого та пакетованого соку                                                                                                            

 

Пакетовані соки

Кислотність

Свіжовичавлені

Кислотність

1

Гранатовий «Наш сік»

6

гранатовий

2

2

Апельсиновий «Соки України»

7

апельсиновий

2

3

Яблучний сік «Наш сік»

6

Яблучний (Фуджи)

3

4

Яблучний сік «Малятко»

2

Яблучний (Голден)

3

5

Яблучний сік «Galicia»

7

Всі отримані результати дослідницької роботи були занесені до таблиці 4 «Додаток І», з метою визначення переможця. Напій, який за нашими тестами, відповідає вимогам ДСТУ став соковмісний напій «Вишня».

 

 

 

ВИСНОВКИ

     Безперечно, соки дуже насичують організм вітамінами, і відразу видно результат такого оздоровлення — гарний колір обличчя і бадьорість організму. Утім, не всі знають, що у великих кількостях сік може зашкодити.

     Соки з пакетів – це не зовсім соки, а напої з фруктового або овочевого пюре і води. Свіжовичавлені соки краще готувати з місцевих фруктів, овочів і ягід і випивати в перші 15 хвилин після віджиму. Цілком достатньо склянки будь-якого свіжовичавленого соку в день, і соками не можна замінити овочі та фрукти.

     Визначальну роль грає, скільки соку ви п’єте – через високий вміст цукру та калорій його споживання варто обмежувати. Інакше, можна наразитися на ризики для здоров’я - збільшення ваги або коливання рівня цукру в крові. Також у будь-якому соку утримується багато кислоти, що сприяє руйнуванню емалі зубів. Щоб цього уникнути, соки необхідно пити через соломинку і завжди полоскати рот після питва.

Свіжоприготовані соки треба пити одразу. Навіть короткочасне збереження в холодильнику знижує лікувальну цінність соку, хоча смак при цьому може не змінюватися

     Важливо! Паралельно з соками потрібно вживати достатню кількість овочів і фруктів, щоб заповнити необхідну кількість клітковини, яка залишається в вижимках після приготування напою.

Як купити якісний сік у магазині?

  1. Перше, та головне – дивіться на термін придатності. Справжній сік ніколи не зможе зберігатися більше року.
  2. Обирайте напій у скляній тарі. Так ви бачите сік та його колір і консистенцію.
  3. Занадто яскравий? Не купуйте в жодному разі! В ньому повно токсичних барвників! Сік не має містити ароматизаторів фруктів чи овочів. Якщо містить, значить справжніх фруктів там немає.

 

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

1. «Чи можна дітям пити сік і який сік є найкорисніший? https://molbuk.ua/news/182649-chy-mozhna-dityam-pyty-sik-i-yaki-soky-naykorysnishi.html

2. Вікіпедія «Види сокової продукції» https://www.wikidata.uk-ua.nina.az/%D0%A1%D1%96%D0%BA.html

3. Вікіпедія «Сік, як продукт харчування» https://www.wikidata.uk-ua.nina.az/%D0%A1%D1%96%D0%BA.html

4. Корисні властивості яблучного соку.  https://sik.lviv.ua/korysni_vlastyvosti_soku

5. Персиковий сік  https://big.org.ua

6.«Лабораторія правди»  https://ranok.ictv.ua/ua/videos/tsi-porady-dopomozhut-pereviryty-yakist-soku-v-domashnih-umovah/#

7.« Як правильно обрати якісний сік?»  https://youtu.be/5huhlQsENz0?si=JpoAwfKuu6De8o_y

8. Апельсиновий сік. Телепрограма «Знак Якості». https://youtu.be/LdX6pq0pb4k?si=hR_bAwjjELMw2Qjn                                                                                                                                                         9. Томатний сік .  Телепрограма «Знак Якості». https://youtu.be/qsVQcOOfAsg?si=tsZcJ4GDC-iemP5Q

10.Яблучний сік. Телепрограма «Знак Якості». https://youtu.be/3dt7yqLurrM?si=7AOzQdD2SyNetPrz

11.Соки та сокові продукти ДСТУ 4283.1(2).2007 https://ksv.do.am/GOST/DSTY_ALL/DSTY2/dsty_4283-1-2007.pdf  

12. Міжнародний журнал педіатрії, акушерства та гінекології Квітень/Червень 2017 Том 11 No2  «ФРУКТОВІ СОКИ ДЛЯ НЕМОВЛЯТ, ДІТЕЙ ТА ПІДЛІТКІВ: СУЧАСНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ» 

13. Свіжовіджатий сік чи сік у пакетах: користь і шкода  https://hurom.com.ua/svezhevyzhatye-soki-ili-soki-v-paketah-polza-i-vred/

14. Персиковий сік: користь і шкода для організму. https://poradum.com.ua/gardening/101991-persikovij-sik-korist-i-shkoda-kalorijnist-i-ximichnij-sklad-yak-zagotoviti.html

15. Гранатовий сік: користь і шкода для організму.

 https://ideas-center.com.ua/?p=8026

 

docx
Додано
15 травня
Переглядів
53
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку