Населення. Культура та побут народів Азії.

Про матеріал
Презентація для учнів 8 класу з предмету "Географія". В презентації міститься інформація про населення Азії , а саме: природний приріст, густота населення, народи та ін.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вчитель географії Асєєва Ю. П. Населення. Культура та побут народів Азії.

Номер слайду 2

Азія займає більшу частину материка Євразія — від Уральських гір на заході до берегів Тихого океану на сході. Це найнаселеніша частина світу. На величезній площі Азії живе більш як половина населення земної кулі. Але за середньою густотою населення Азія поступається Європі. На території Азії населення розміщується украй нерівномірно.

Номер слайду 3

Через природні умови мало населені тундра й сибірська тайга, пустелі й плоскогір’я, високі гори, а також тропічні ліси і джунглі. Найбільша густота населення у Південній і Південно-Східній Азії. Особливо густо заселені Велика Китайська рівнина, морське узбережжя Китаю і Японських островів, долини річок півострова Індостан. На цих територіях теплий клімат і родючі ґрунти створюють сприятливі умови для збирання 2—3 урожаїв на рік. Населення Азії дуже різноманітне. Представники європеоїдної раси населяють Сибір, Південно-Західну Азію та півострів Індостан. Народи монголоїдної раси становлять більшу частину населення Азії. Монголоїди населяють Північну, Центральну та Східну Азію. В Азії проживає дуже багато народів. Вони відрізняються мовою, звичаями, культурою. У Центральній і Східній Азії живе найчисленніший народ Землі — китайці. На півострові Індостан живуть індійці — другий за чисельністю народ земної кулі.

Номер слайду 4

Північ Азії і Сибір населяють росіяни, ненці, чукчі, якути, а захід і центр азійської частини світу — казахи, узбеки, таджики, киргизи, туркмени, монголи та інші народи. На південному заході Азії проживають араби, перси, афганці. На південному сході й сході — японці, корейці, в’єтнамці та інші народи. В Азії налічується 54 держави. Найбільші за розмірами території — росія, Китай, Індія, Казахстан, Саудівська Аравія . Країни Азії дуже різняться рівнем економічного розвитку. Більшість держав Азії належать до країн, що розвиваються. Переважно населення проживає в селах і займається сільським господарством. Лише третина населення — мешканці міст, де розвивається промисловість. Найвищого рівня економічного розвитку досягла Японія. Вона є світовим лідером у багатьох галузях господарства. Високі темпи економічного розвитку також має Китай.

Номер слайду 5

Запитання1. У якій частині Азії густота населення найбільша? Чому?2. До яких рас належать народи, що населяють Азію?3. Які народи проживають в азійській частині материка Євразія?4. Які країни Азії найбільші за розмірами території? Покажіть їх на карті.5. Яка країна Азії має найвищий рівень економічного розвитку?Завдання1. Знайдіть і покажіть на карті, де живуть найчисленніші народи Азії і світу.2. Користуючись матеріалом, випишіть у зошит назви народів, які населяють Азію.

Номер слайду 6

► В Азії живе більш як половина населення земної кулі, але розміщується воно вкрай нерівномірно. У цій частині світу проживає дуже багато народів. Найчисленнішими народами Азії й світу є китайці та індійці. ► В Азії налічується багато держав. Найбільші за розмірами території —  Китай, Індія, Казахстан, Саудівська  Аравія.

pptx
Додав(-ла)
Асєєва Юлія
Пов’язані теми
Географія, 8 клас, Презентації
Інкл
Додано
3 травня
Переглядів
63
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку