Презентація "День вишиванки".

Про матеріал
Дана презентація створена для підготовки та проведення години спілкування зі здобувачами освіти з порушеннями слуху 9 класу. Метою якої є : - продовжити знайомство з традиціями нашого народу, з історією виникнення свята Вишиванки в сучасній Україні, розширювати та поповнювати знання про традицію застосування і призначення української вишиванки; - розвивати інтерес до національних звичаїв та обрядів; викликати почуття національної гордості й пошани традиціям власного народу; - виховувати почуття любові до рідного краю, до українського народу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

День вишиванки.

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Вишиванка – символ приналежності до роду та нації, ознака українськості, яка вирізняє українця у багатомірному, багато вбраному глобалізованому світі, це наш етнічний бренд.

Номер слайду 5

Історія появи Дня вишиванки. Свято зародилося як студентська ініціатива. Ідею акції у 2006 році запропонувала на той момент студентка Чернівецького національного університету ім. Юрія Федьковича Леся Воронюк. Дівчина запропонувала одногрупникам та студентам обрати один день і всім разом одягнути вишиванки. Її підтримали інші студенти та викладачі й одяглися відповідно.

Номер слайду 6

Метою Дня Вишиванки є популяризація вишитого етнічного одягу та вшанування українських традицій. Цього дня прийнято вдягати національне вбрання , куди б не довелося йти – на работу, на зустріч із друзями, загалом куди завгодно.

Номер слайду 7

Сорочка (особливо чоловіча) - символ кохання й вірності. У давньому замовлянні говорилося: "Якою білою є сорочка на тілі, таким щоб і чоловік до жінки був". Кожна дівчина повинна була вишити сорочку своєму майбутньому чоловікові

Номер слайду 8

Поєднання вишиванки з європейським одягом. На межі XIX - XX століть у містах спостерігається тенденція відокремлення вишиванки від традиційного костюму. Це в першу чергу стосується чоловічої вишитої сорочки, яку починають носити в поєднанні з європейським одягом. В сільській місцевості й далі слідували традиціям. 

Номер слайду 9

Вважається, що першим сміливцем, хто пішов на таке поєднання, був Іван Франко, який одягнув поверх вишиванки піджак.

Номер слайду 10

В Україні вишивати вміли у всіх регіонах. Кожна область, інколи навіть село володіли своїми унікальними техніками вишивання. Дівчаток із наймолодшого віку привчали до вишивання. У деяких областях це ремесло любили навіть чоловіки.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Одягаймося модно, стильно, вишивано-різнобарвно!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Лійко Світлана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Форманчук Олена Олексіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
8 травня
Переглядів
1658
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку