Презентація "День вишиванки єднає українців крізь простір і час"

Про матеріал
Презентація може бути використана при проведенні годин спілкування й інших заходів до Дня вишиванки. Містить цікавий інформаційний та ілюстративний матеріал.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

День вишиванки єднає українців крізь простір і час

Номер слайду 2

Тому ми люди. І життя навколо. Тому є людство. Нація. Сім'я. Л. Костенко

Номер слайду 3

Вишиванка ще здавна стала невід'ємною частиною української культури, здобувши згодом популярність не лише в Україні, а й у багатьох інших країнах світу. Цей одяг вважався містичним та сакральним для наших пращурів, був оберегом від біди, символом щасливої долі та приналежності до українського роду.

Номер слайду 4

День Вишиванки відзначають у 60 країнах. Цікаво, але виявляється флешмоби у вишиванках та марші популярні не лише в Україні, але і в країнах, де присутня українська діаспора.

Номер слайду 5

Представники Національного реєстру рекордів України кажуть, що українці люблять встановлювати рекорди у вишиванках. Наприклад, на День Незалежності у 2012 році у Рівному зібралася найбільша кількість людей у ​​вишиванках — 6570 осіб!

Номер слайду 6

вишиванка Чи давно слово «вишиванка» увійшло в український лексикон? Перші писемні згадки слова «вишиванка» подані у «Словнику української мови» 1855 року. Сучасного значення і масового вжитку набуло вже в другій половині ХХ століття з легкої руки Андрія Малишка та інших українських поетів і музикантів.

Номер слайду 7

Першим модником, який поєднав вишиванку із буденним одягом, став Іван Франко. Він пропагував вишитий одяг у поєднанні з класичними піджаками, камізельками, тренчами. Саме в такому вигляді письменника зображено на 20-гривневій купюрі.

Номер слайду 8

Одним із найоригінальніших видів вишиванок вважають борщівську. Така сорочка рясно розшита чорними нитками. Є легенда, що коли турки та татари знищили практично всіх чоловіків у Борщівці, жінки цього та сусідських поселень протягом кількох поколінь одягали саме такі чорно-білі сорочки на знак скорботи та смутку.

Номер слайду 9

На противагу попередньому стилю є і вишивка «білим по білому». Це одна з найбільш незвичайних та стильних вишиванок, адже вишивка робиться білими нитками на білій сорочці. Візерунок створює надзвичайну гру світла, а сама робота вважається найбільш кропіткою та тонкою. Така вишиванка родом з Полтавщини.

Номер слайду 10

Вишиванку для новонароджених, льолю, шили з рукавів маминої вишитої сорочки, щоб захистити дитину від хвороб та злого духу. Така традиція з’явилася не просто так, а через віру в те, що вишиванка є оберегом від біди.

Номер слайду 11

Українська вишиванка - безмежний простір для творчості. Існує понад сотні вишивальних швів! Найпоширеніші з них – гладь, хрестик, низь, повзунок, плетіння, бігунець, мережіння.

Номер слайду 12

Орнамент вишивок ділиться на три основні групи: абстрактний, рослинний і тваринний. Цікаво, що рослинний орнамент тепер можна зустріти не тільки в вишиванках, а і в колекціях іменитих дизайнерів, натхнених культурою і традиційним костюмом українського народу.

Номер слайду 13

Про те, що по всій країні візерунки відрізняються, відомо багатьом. Та чи знали ви, що їх видів насправді більше сотні? Візерунок на вишиванці – це своєрідний код, за символами якого можна прочитати потаємне послання. Наприклад, калина символізує незламність українського духу, а грона винограду - сімейне щастя та благополуччя.

Номер слайду 14

Харківщину вирізняє від інших регіонів те, що орнаменти вишивок виконували грубою ниткою – для створення своєрідної рельєфності. Характерний для Харківщини мотив вишивки — «Дерево життя», переважно чорно-червоні кольори.

Номер слайду 15

Вишиванка –духовна броня українців. Україна – броня світу. Разом до Перемоги!

pptx
Додано
16 травня
Переглядів
326
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку