Презентація для класної години на тему: "Одеса сучасна"

Про матеріал
Презентація складается з 12 слайдів, учням розповідається про Одесу, її значення для України та цікаві факти.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Одеса сучасна

Номер слайду 2

Основна інформація. Сучасна Одеса - Третє за населенням місто України. Головна військово-морська база Військово-Морських Сил України. Місто-герой. Чисельність населення на 1 січня 2021 року склала 1015826 осіб, в межах агломерації проживає понад 1,2 млн осіб. Розташована на березі Одеської затоки. Великий морський торговий порт. Розвинені туризм та торгівля, промисловість (металообробка та машинобудування, виробництво ліків та продуктів харчування). Великий науково-освітній центр.Історичний центр внесено до попереднього списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Ансамбль Приморського бульвару, площі Дюка де Рішельє та Потьомкінських сходів. За версією найбільш згадуваного щорічного рейтингу журналу «Фокус» у 2011 році Одеса стала найкращим за якістю життя містом України

Номер слайду 3

Спорт. Одеса – один із найбільших в Україні центрів з підготовки спортсменів. У тому числі особливо виділяються школи фігурного катання, шахів, боксу, важкої атлетики, стрільби, футболу, баскетболу, альпінізму, яхтового спорта. У місті є кілька стадіонів: Чорноморець, Спартак, СКА, Динамо; працюють школа олімпійського резерву, обласний стрілецько-спортивний клуб, низка дитячо-юнацьких спортивних шкіл, секцій. Довгий час в Одесі базувалися жіноча волейбольна команда «Джинестра» (багаторазові Чемпіони та призери України/СРСР, неодноразовий володар Єврокубків та Кубків України/СРСР) та чоловіча волейбольна команда «Діамант» (багаторазові Чемпіони та призери України/СССР).

Номер слайду 4

Наука. В Одесі розташовується низка наукових інститутів та лабораторій, у тому числі найстаріший науково-дослідний інститут у системі вищої освіти України – Науково-дослідний інститут фізики Одеського національного університету імені І. І. Мечникова. Велику площу над самим берегом моря займає Ботанічний сад Одеського національного університету імені І. І. Мечнікова. В Одесі розташовані такі наукові організації: Медичні: НДІ очних хвороб та тканинної терапії імені В. П. Філатова - найбільший у колишньому СРСР офтальмологічний центр (тут працювали В. П. Філатов, С. Н. Федоров, Н. А. Пучковська);НДІ стоматології АМН України – великий стоматологічний центр;Український НДІ медичної реабілітації та курортології МОЗ України;Український науково-дослідний протичумний інститут імені І. І. Мечнікова,Природно-наукові: Фізико-хімічний інститут ім. Багатського НАН України – центр органічної, біоорганічної, неорганічної, аналітичної, каталітичної та медичної хімії;Інститут морської біології НАН України (реорганізований з Одеської філії Інституту біології південних морів імені О. О. Ковалевського)Інженерно-технологічний інститут «Біотехніка» ААН України є найбільшим у колишньому СРСР центром з розробки та виробництва обладнання для біологічного захисту рослин.

Номер слайду 5

Транспорт. У місті працює Міжнародний аеропорт "Одеса". Регулярне повітряне сполучення з'єднує Одесу з Віднем (Austrian Airlines та Ukraine International, щодня), Тель-Авівом (Ukraine International), Стамбулом (Turkish Airlines), Афінами, Алеппо, Ларнакою, Києвом, Єреваном, Тбілісі, Варшавою, Дубай, Мінськом та поруч . інших міст Європи та Азії. Нині будується новий термінал одеського аеропорту, і навіть нова злітно-посадкова смуга, що різко збільшить його пропускну способность. У місті діє залізничний вокзал. Пасажирські поїзди регулярно курсують між Одесою та Варшавою, Прагою, Братиславою, Віднем, Берліном, Москвою, Санкт-Петербургом, основними містами України та багатьма іншими містами колишнього СРСР. Планується будівництво нового залізничного вокзалу в районі 2-ї Застави. В Одесі функціонують два автовокзали (Центральний автовокзал та автовокзал «Привіз»), а також автостанція «Південна». Автобусне сполучення з'єднує Одесу з багатьма містами України, а також з Молдовою (Кишинев, Бельці, Бендери, Атаки), Росією (Ростов-на-Дону, Краснодар, П'ятигорськ, Ставрополь), Німеччиною (Берлін, Гамбург та Мюнхен), Грецією (Салоніки) та Афіни), Болгарією (Варна та Софія) та іншими європейськими країнами. На даний час регулярне пасажирське судноплавство з одеського порту не здійснюється. У розпорядженні Кабінету Міністрів України № 548-р від 11 липня 2013 року «Про затвердження стратегії розвитку морських портів України на період до 2038 року» йдеться про те, що у перспективі одеський порт у повному обсязі здійснюватиме пасажирські перевезення та обслуговування круїзних лайнерів

Номер слайду 6

Міський транспорт. Одеса обслуговується трамваями, тролейбусами, автобусами та маршрутними таксі. Також у місті працюють: лінія похилого ліфта «Одеський фунікулер» (на Приморському бульварі, поруч із Потьомкінськими сходами) та канатна дорога (на пляжі Відрада). Перший електричний трамвай у центрі Одеси з'явився у 1910 році, після чого було електрифіковано всі лінії кінно-залізниці (конки). Його попередником був паровий трамвай, який ходив на станції Фонтану та на Хаджибей. У радянські часи міська прибережна зона обслуговувалась пасажирськими катерами, а причали розташовувалися як у одеському морському порту, і багатьох міських пляжах — від Лузанівки до Чорноморки морські катери були повноцінним видом громадського міського транспорта. В наші дні причали для морських катерів обладнані тільки в порту та на пляжах Аркадія та Ланжерон, крім рейсів між морським портом та двома цими пляжами (рейси в Аркадію проводяться без заходів на пляж Ланжерон) здійснюються морські прогулянки з одеського порту. За радянської влади в Одесі проектувався спочатку метротрам, потім метрополітен. У 2012 року будівництво в Одесі двох ліній метро загальною протяжністю 38 кілометрів входило у містобудівні плани до 2022 року.

Номер слайду 7

Туризм. Курортна зона Одеси простяглася на десятки кілометрів берегом Чорного моря. Один із найпопулярніших курортно-розважальних районів Одеси — Аркадія, на його території розташовані санаторії, будинки відпочинку, а також водолікарня, курортна поліклініка, туристична база, готелі (Одеса та інші) та численні ресторани, сузір'я нічних клубів та інших розважальних закладів, що працюють у курортний сезон 24 години на добу. В Одесі та поблизу неї, а також на захід від Дністра вздовж узбережжя Чорного моря розташовується група бальнео-грязевих, бальнеокліматичних та кліматичних приморських курортів державного значення. Лікувальні засоби:лікувальні мулові грязі;ріпа лиманів;морські та штучні мінеральні ванни на морській воді (вуглекислі, сірководневі, радонові, кисневі, азотні);морські купання;сонячні та повітряні ванни (талассогеліотерапія);Виноградолікування. Відпочиваючі можуть поєднувати відпочинок в Одесі з лікуванням: так, прямо на Французькому бульварі знаходиться всесвітньо відомий Інститут очних хвороб та тканинної терапії імені В. П. Філатова та низка санаторіїв.

Номер слайду 8

Основні курорти Одеси. Бальнео-грязеві та кліматичні: Аркадія (санаторії для хворих із захворюваннями серцево-судинної та периферичної нервової систем, опорно-рухового апарату, органів дихання не туберкульозного характеру; дорослі та дитячі протитуберкульозні санаторії),Куяльницький (санаторії, грязеводолікарня),Лермонтовський (санаторій - база клінік Одеського інституту курортології - для хворих із захворюваннями серцево-судинної та нервової систем, опорно-рухового апарату; бальнеогрязелікарня, будинок відпочинку, пансіонати),Холодна Балка (санаторій для дітей з наслідками поліомієліту та ревматизмом у неактивній формі);Бальнеокліматичні: Великий Фонтан (спеціалізований санаторій з водолікарнею для хворих із захворюваннями органів травлення, неврологічний санаторій, протитуберкульозні дорослі та дитячі санаторії),Затока (санаторій для дітей з кістково-суглобовим туберкульозом, пансіонати),Лузанівка (санаторії, піонерські табори),Приморське,Чорноморка (на обох курортах - протитуберкульозні санаторії для дітей та дорослих);Грязьові та кліматичні: Лебедівка,Сергіївка

Номер слайду 9

Економіка та промисловість. Одеса - найбільший морський порт України, що транспортує зерно, цукор, вугілля, нафтопродукти, цемент, метали, джут, деревину, продукцію машинобудівної промисловості. Великий залізничний центр. База військово-морського (з 2014 року) та рибальського флоту. Основні галузі промисловості - обробка нафти, машинобудування, металообробка, легка, харчова, деревообробна, сільськогосподарська та хімічна (Одеський припортовий завод) промисловість. Також судноремонт та суднобудування. Ще однією своєрідною «визначною пам'яткою» Одеси є промислово-речовий ринок «7-й кілометр» (офіційна назва — «Авангард»; розмовна назва — «Сьомий»), що є найбільшим у Східній Європі торговим комплексом такого роду.

Номер слайду 10

Интересные факты. Прогуливаясь витиеватыми улочками Одессы, можно натолкнуться на несколько домов без стены! Как так? Да очень просто! Дело в том, что дома строили не под привычным девяностоградусным углом, а под углом в 45 градусов, что привело к оптическому обману. В любом случае, сфотографироваться на фоне фасада, имеющего треугольную форму, будет отличной идеей.

Номер слайду 11

Интересные факты. Самый известный в Одессе мост получил название «Тещин мост». Сооружение имеет несколько версий происхождения своего прозвища. По одной легенде его так назвали из-за длины и постоянного раскачивания в ветреную погоду. Вторая версия касается председателя партии горкома Синицина, который поспособствовал строительству, чтобы облегчить регулярные походы на блины к любимой теще.

Номер слайду 12

Интересные факты. Одесса тесно связана с итальянским городом Генуя. Дело в том, что в Генуе есть улица, названная в честь города Одессы (Via Odessa), а в Одессе обязательно найдете улицу в честь Генуи (Генуэзская). Также, и там, и там есть два указателя, информирующих, что между двумя улицами расстояние равняется 1706 км. Факт не столько информативный, сколько объединяющий, подчеркивающий то, что все мы жители-братья одной планеты.

pptx
Додано
26 червня 2023
Переглядів
1109
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку