Презентація до лекції з педагогіки

Про матеріал
Презентація з педагогіки у сфері вищої освіти з методикою викладання педагогіки у ЗВО на тему "Дидактика - як галузь педагогіки вищої школи".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Дидактика як галузь педагогіки вищої школи

Номер слайду 2

Дидактика (грец. didaktikos – повчальний) – галузь педагогіки, в якій розглядається теорія освіти й навчання. Статус науки дидактика отримала завдяки працям чеського педагога Яна-Амоса Коменського (1592-1672). Він першим піднявся до усвідомлення особливих законів у навчанні та вихованні, науково обґрунтував класно-урочну, ступеневу систему навчання й виховання. Вольфганг Ратке (1571-1635) Першим ввів поняття “дидактика”

Номер слайду 3

Дидактика (грец. didaktikos – повчальний) вищої школи – галузь педагогіки вищої школи, яка розробляє теорію освіти і навчання у вищих навчальних закладах, а також виховання у процесі навчання. Сучасна дидактика досліджує загальні закономірності викладання різних навчальних дисциплін. Особливості викладання окремих з них є предметом методики.

Номер слайду 4

Предметом є мета і зміст навчального процесу, виявлення закономірностей процесу навчання, обґрунтування принципів і правил навчання, розробка форм, методів і прийомів навчання у ВНЗ. Об'єктом є навчальний процес у вищих навчальних закладах.

Номер слайду 5

Функції дидактики (за В. О. Попковим, О.В.Кожуховим) Конструктивно-технологічна Науково-теоретична

Номер слайду 6

Методолігічні підходи сучасної дидактики ( за В.Лозовою) особистісний; діяльнісний; системний; гуманістичний; ресурсний; синергетичний; аксіологічний; компетентнісний;

Номер слайду 7

Завдання дидактики вищої школи: розкриття педагогічних закономірностей, що діють у межах освіти і навчання, і використання їх з метою вдосконалення навчального процесу у вищій школі; розроблення теорії вищої освіти; конструювання (модернізація) освітніх технологій; удосконалення змісту підготовки фахівців різних профілів.

Номер слайду 8

Отже, дидактика це галузь педагогіки, спрямована на вивчення і розкриття теоретичних основ організації процесу навчання (закономірностей, принципів, методів, форм навчання), а також на пошук і розроблення нових принципів, стратегій, методик, технологій і систем навчання. Об'єктом є навчальний процес у вищих навчальних закладах. Предметом є мета і зміст навчального процесу, виявлення закономірностей процесу навчання, обґрунтування принципів і правил навчання.

ppt
Пов’язані теми
Педагогіка, Презентації
Додано
12 березня 2023
Переглядів
1083
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку