Презентація до уроку "Леонід Глібов. Байка "Щука", 6 клас

Про матеріал
Презентація до уроку "Леонід Глібов. Байка "Щука", 6 клас. Містить теорію літератури, біографію, аналіз байки.
Перегляд файлу

image

РОЗГЛЯНЕМО:

1.Що таке байка?

2.Що таке сатира?

3.Що таке алегорія?

4.Що таке мораль?

5.Життя та творчість Л.Глібова.

6.Байка “Щука”.

ТЕОРІЯ ЛІТЕРАТУРИ

Байка  — невеликий, здебільшого віршований повчальний твір алегоричного змісту, героями якого є люди, тварини, рослини чи предмети.

Сатира — різке викриття негативних явищ дійсності, поєднане з гострим висміюванням. Твори викривального характеру називають сатиричними.

ТЕОРІЯ ЛІТЕРАТУРИ Алегорія — це такий художній прийом, згідно з яким тварин, рослини чи предмети наділяють людськими рисами.

Мораль — це провідна думка байки або її повчальний висновок.

БІОГРАФІЯ

imageЛЕОНІД ІВАНОВИЧ ГЛІБОВ

Дата народження: 5 березня 1827р.

 Місце народження: село Веселий Поділ Хорольського повіту Полтавської губернії.

Дата смерті: 10 листопада 1893 р.

 (66 років).

 Місце смерті: Чернігів.

БІОГРАФІЯ

imageНародився у селі Веселий Поділ

Хорольського повіту. Його батько, Іван Назарович Глібов, був управителем кінськими табунами в маєтку поміщика Гаврила Родзянки. Дитинство провів у селі Горби

Кременчуцького повіту, куди з Веселого Подолу перейшов на роботу його батько, забравши з собою сім`ю.

БІОГРАФІЯ

imageНавчався у Ніженському  ліцеї вищих наук князя Безбородька (1849 - 1855рр.) Під час навчання в 1853 році на сторінках неофіційного відділу "Черниговских губернских ведомостей" він друкує близько тридцяти українських байок, започаткувавши новий напрям у своїй творчості.

БІОГРАФІЯ

imageУже в перших класах гімназії він починає писати вірші: його перша відома нам поезія "Сон"(1841р.). Частина написаних у гімназії поезій була надрукована 1847 р. в

Полтаві окремою книжкою

"Стихотворения Леонида Глебова".

imageБІОГРАФІЯ  Після закінчення ліцею (1855р.) працює вчителем історії та географії в Чорному Острові на Поділлі, а з 1858 р. — у Чернігівській чоловічій гімназії, гаряче захищає прогресивні педагогічні методи. Навколо сім'ї Глібова групується чернігівська інтелігенція.

БІОГРАФІЯ 1861 р. - письменник стає видавцем і редактором новоствореної газети «Черниговский листок».

За зв'язки з членом підпільної організації «Земля і воля» І. Андрущенком у 1863 р. Глібова було позбавлено права вчителювати, встановлено над ним поліцейський нагляд.

БІОГРАФІЯ

Широке визнання в українській літературі Глібов здобув як байкар. Усього він написав понад сотню творів цього жанру. Перша збірка «Байки Леоніда Глібова», що містила 36 творів, вийшла у Києві 1863 р., але майже весь тираж її був знищений.

У 1872 р. вдалося видати другу, доповнену в порівнянні з першою, книгу байок, а 1882 р. — третю, що була передруком попередньої. Спроби надрукувати інші збірки Глібову не вдалися — перешкоджали цензурні заборони.

БІОГРАФІЯ

Байкарський доробок Л. Глібова нараховує понад 100 байок. Першу групу складають переклади криловських творів, другу — оригінальні байки на сюжети й мотиви, запозичені у Крилова та на власні сюжети.

В байках 50—60-х років засуджуються кріпосне право, безправне становище людини («Вовк та ягня», «Вовк і Кіт», «Громада»).

Байки 70—90-х років спрямовані проти капіталістичних відносин, прислужництва («Сила», «Солом'яний дід», «Цуцик»).

imageimage                        ТВОРЧІСТЬ

image


image

АНАЛІЗ  БАЙКИ “ЩУКА” Автор – Леонід Глібов.

Рік написання – 1858.

Жанр – байка.

imageТема: зображення суду (його несправедливість і залежність від панівних класів ) над Щукою, яка здійснювала різноманітну шкоду в ставку його жителям і отримала вирок повернутися знову в річку.

АНАЛІЗ  БАЙКИ “ЩУКА” Ідея : засудження дій судочинства, їхня легковажність, безглуздість, а через образ Лисиці – підступності, хитрості, хабарництва. Основна думка: «Як не мудрують, а правди ніде Кінців не можна поховати …».

Мораль: судді зобов’язані діяти відповідно до законодавства, а не підтримувати зацікавлену  особу ( Лисицю). Глібов засуджує хабарництво, несправедливість, лицемірство.

АНАЛІЗ  БАЙКИ “ЩУКА” Герої:  Щука– головна героїня, є небезпечним злочинцем: «Того заїла в смерть, другого обідрала». Злочини, заподіяні Щукою, набули таких масштабів і такого розголосу, що навіть продажні судді неспроможні виправдати її.

Лисичка – стряпчий у суді (адвокат). Її образ уособлює таку людську ваду як хитрість. Автор показав спритного і лицемірного чиновника судового нагляду, який фактично вів усі справи в суді у вигідному йому напрямку.

 П’ятеро суддів: два Осли, Шкапа, два Цапи.

АНАЛІЗ  БАЙКИ “ЩУКА” Художні засоби:

Епітети -добрячий; нікчемна; плохий; Зменшувально-пестливі слова – стареньких; мокренькі;  частенько; темненько; сотеньку;

карасиків;

Фразеологізми – «Катюзі… буде по заслузі»; «Як не мудруй, а правди ніде діти»; «Кінців не можна приховать»; «Річ держать»;

Окличні та питальні речення: «Хто ворогів не мав!»;

«Коли і як воно, і що їй присудити?»; «Розумна річ!»

image

pdf
Додано
15 травня
Переглядів
168
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку