Презентація. Дослідження. Використання альтернативних джерел енергії у домогосподарствах

Про матеріал
Огляд альтернативних джерел енергії, визначення їх позитивних і негативних рис. Можливість використання альтернативних джерел енергії в домашніх господарствах.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

11 кл гео проф Досл Використання альтернативних джерел енергії у домогосподарствах 3 05 2024* Облаштування комфортного побуту і життя в цілому → неможливе без використання енергії. * Питання її отримання – одне з найактуальніших в наш час. * Все більшим попитом нарівні з традиційними джерелами користуються → альтернативні джерела енергії.

Номер слайду 2

* Альтернативна енергетика – складна, але перспективна галузь. * На відміну від обмежених запасів різних видів сировини, → використання сонця, вітру, води та інших відновлюваних джерел – практично не обмежене. * Альтернативні системи не потребують закупівлі палива і складного утримання.

Номер слайду 3

* Ось лише кілька варіантів, які можна використовувати при будівництві енергоефективного будинку: Сонячна енергія для опалення, підігріву води або отримання електрики (сонячні колектори і батареї);

Номер слайду 4

Енергія вітру для перетворення в електричну (вітрогенератори);

Номер слайду 5

Використання тепла землі, води і повітря для обігріву будинку (теплові насоси);

Номер слайду 6

Використання біопалива і продуктів життєдіяльності живих організмів та інші специфічні технології. Серед них неможливо визначити найекономічніший і вигідний варіант, адже всі вони ефективні, в залежності від початкових умов.

Номер слайду 7

* Енергія була, є і завжди буде потрібна людям, насамперед вона потрібна нам → для виробництва тепла, освітлення та транспортування. * Вона виробляється у вигляді електричного струму, який буде необхідний → для освітлення, роботи промисловості, телекомунікацій і транспорту, → який можна легко передавати на великі відстані.

Номер слайду 8

* Енергія, що виробляється у вигляді тепла, використовується → для опалення квартир, → приготування їжі або промисловості. * У вигляді палива вона використовується → в автомобілях, поїздах, авіації та інших транспортних засобах.

Номер слайду 9

* Джерела енергії – це будь-які речовини, явища, процеси, об'єкти чи пристрої, які можуть бути використані (безпосередньо або після реалізації відповідного ланцюжка перетворень) → для задоволення енергетичних потреб людини.

Номер слайду 10

* Під джерелом енергії розуміються → джерела первинної (не обробленої) енергії, тобто хімічної енергії, → енергії палива, ядерної енергії, → енергії води, → енергії надр Землі (геотермальної), → енергії повітряного потоку (вітрів), → енергії сонячного випромінювання (сонячної).

Номер слайду 11

* Джерела та носії первинної енергії можна розділити наІ) невідновлювані→ в „людському” тимчасовому горизонті→ не підлягають відновленню, → наприклад: деревина, торф, кам'яне вугілля, буре вугілля, нафта, природний газ, уран.

Номер слайду 12

ІІ)відновлювані, → практично не виснажуються: → випромінювання Сонця, вітри, біомаса, вода, хвилі, морські припливи та геотермальна енергія.

Номер слайду 13

* Відновлювані джерела енергії → все більше використовуються з кожним роком, і це вже не просто цікавість. * Будинки, корпорації та навіть цілі держави → вкладають величезні гроші в альтернативні джерела енергії.

Номер слайду 14

* Відновлювані джерела енергії → відіграватимуть ключову роль у забезпеченні нас електрикою в майбутньому. * Принаймні, 47 країн світу вже → виробляють понад половину електроенергії з відновлюваних джерел→ за оцінками, у 2025 році ВДЕ перевершать вугілля та стануть найбільшим джерелом електроенергії.

Номер слайду 15

* Використовувати сонячну енергію дозволяють→ різноманітні геліоустановки, → фотоелектричні елементи  → колектори різного типу. Сонячна енергія

Номер слайду 16

Серед переваг: Універсальність. Сонячна енергія підходить для тепло- і електропостачання. Доступність. Досить наявності сонця. Сучасні системи дозволяють навіть максимально не залежати від пори року. Екологічність. В процесі повністю відсутні будь-які шкідливі викиди або інші забруднення. Зручність. Процес повністю автономний і безшумний.

Номер слайду 17

* У той час як низьковуглецеві джерела → забезпечують понад 36% електроенергії у світі, → у загальній енергетичній суміші вони становлять → лише 15%. * Це тому, що транспорт та опалення набагато більше залежать → від викопного палива, ніж від виробництва електроенергії.

Номер слайду 18

* У транспорті рішенням є→ електромобілі, → але це також пов'язано зі збільшенням попиту на електроенергію, → який, як очікується, збільшиться в 11 разів з доковідного 2019 по 2030 рік. * Це робить ВДЕ ще більш актуальними

Номер слайду 19

* Основною та все більш поширеною причиною використання альтернативних джерел енергії є → потепління клімату. * Це призводить до → танення льодовиків, і через це можуть бути затоплені землі і прибережні міста.

Номер слайду 20

* Це з тим, що при спалюванні нафти → у повітря потрапляють забруднюючі речовини і шкідливі речовини. * Ці забруднювачі → утримують тепло і не дозволяють йому виходити в космос. * Відбувається накопичення тепла, → у результаті створюється парниковий ефект.

Номер слайду 21

* виробляє електроенергію з вітру за допомогою вітряного двигуна, з'єднаного з електричним генератором. * Електрика, що отримується від вітру, є екологічно чистою, → тому що її виробництво не спричиняє спалювання будь-якого палива. * Велика звичайна електростанція має потужність близько 1000 МВт, → для її заміни потрібно до 1000 таких вітрогенераторів . Вітряна електростанція 

Номер слайду 22

* У деяких країнах будуються вітряні електростанції, що складаються→ з безлічі турбін, розташованих близько одна до одної. * Однак громадськість іноді → не схвалює цей тип інвестицій, → бо вони псують ландшафт, → тож майбутнє таких електростанцій невизначене.

Номер слайду 23

* Невеликі поодинокі турбіни → є відмінним джерелом енергії у місцях, віддалених від центрів цивілізації, → де немає зв'язку з національною енергосистемою. * ККД цього типу електростанції не перевищує 40%.

Номер слайду 24

* Класична система передбачає, що сила вітру рухає колесо, енергія якого передається ротору генератора. Переваги: Невичерпність. У вітряних регіонах – це безцінне і практично нескінченне джерело. Безпека. Вітрогенератори не забруднюють навколишнє середовище. Простота експлуатації. Після установки використання обладнання не доставляє проблем. Енергія вітру

Номер слайду 25

Переваги: → відновлюване джерело енергії, → низькі експлуатаційні витрати, → низька початкова вартість виробництва енергії, → екологічно чисті технології. * Можливість розміщення на пустирях та забруднених територіях зниження безробіття (постійна зайнятість для біля 5000 осіб).

Номер слайду 26

Недоліки: * Висока вартість будівництва та обслуговування. * Потворить ландшафт, → для заміни великої звичайної електростанції вимагатиме використання кількох вітряків. * Займає великі площі, втрачені сільського господарства. * Шум турбін. * Залежність від вітру. * Вони заважають прийому радіо- та телевізійних хвиль.

Номер слайду 27

* Природні види палива, такі як вугілля і нафта, що експлуатуються, як і раніше, з тією ж швидкістю, що й зараз, → починають повільно виснажуватися, → що в кінцевому підсумку призведе до їх повного зникнення, принаймні так вважається офіційно.

Номер слайду 28

* Ще одним аргументом на користь використання альтернативних джерел енергії є постійне забруднення довкілля. * Електростанції, що працюють на шахтному паливі, → виділяють шкідливі гази (окис вуглецю, діоксид вуглецю, оксиди азоту та сірки) та пил, → що сприяють утворенню кислотних дощів, які викликають в'янення рослинності та ерозію будівель та споруд.

Номер слайду 29

→ які здавалися гарною альтернативою, → досить ризиковані, прикладом може бути Чорнобильська катастрофа 1986 року та аварія на АЕС у Фокусімі 2011 року. * Втім, їх використання триватиме, → найбільше енергії - понад 10% зараз виробляють саме АЕС. Атомні електростанції

Номер слайду 30

* Вона вважається відновлюваною (хоч і неофіційно) тільки в тому випадку, → якщо станція функціонує в замкнутому паливному циклі, → тобто коли відходи, що утворюються, повторно використовуються як паливо реактора.

Номер слайду 31

* Розвиток технологій дозволяє вірити, що в майбутньому → всі нові ядерні реактори функціонуватимуть у замкнутому циклі, → що зробить ядерну енергію повністю відновлюваною. * Навіть «Зелені» почали визнавати, що АЕС екологічна, під тиском промисловців.

Номер слайду 32

Переваги: → Велика кількість енергії виходить із невеликої кількості палива - 1 кг урану врівноважує 3000 тонн вугілля. → За нормальної експлуатації вони практично нешкідливі. → Низькі експлуатаційні витрати після запуску.

Номер слайду 33

Недоліки: Якщо електростанція не має належних систем безпеки, є загроза забруднення у разі відмови. Проблеми із зберіганням відпрацьованого палива. Високі витрати на будівництво та знесення електростанції, коли вона завершить свою діяльність.

Номер слайду 34

* Походження використання Сонця як джерела енергії перегукується з IV в до н.е., → коли греки використовували сонячні промені, → зосереджені у скляній кулі, наповненій водою, для розпалювання вогню. * З другої половини XX століття на розвиток цього методу робиться великий наголос, що приносить відчутні результати.

Номер слайду 35

* З усіх джерел енергії сонячна енергія є найбезпечнішою. * Близько 30% сонячної радіації, що надходить на нашу планету, відбивається атмосферою, → 20% поглинається нею → лише 50% досягає Землі.

Номер слайду 36

* Однак сонячна енергія, яка надходить до нас, → використовується мало. * Можливості її використання стикаються із технологічними перешкодами. * Сонячні батареї потужністю 1000 МВт повинні мати площу 104 м2.

Номер слайду 37

* Найбільше сонячних днів на рік припадає на райони,→ розташовані в низьких широтах. * З вищезгаданих причин сонячні батареї популярні → лише у домашніх господарствах та на невеликих фермах. * Розміщені на дахах будівель вони → нагрівають воду або використовуються для сушіння зерна або кормів.

Номер слайду 38

Переваги: → чисте джерело відновлюваної енергії, → сонячні елементи не вимагають особливого догляду,→ крім очищення, вони є надійними, легка установка колекторів.

Номер слайду 39

Недоліки: * Для створення фотоелектричних елементів використовуються токсичні елементи (кадмій, миш'як, селен, телур), → а установка елементів займає великі площі. * Складність використання цього джерела енергії пов'язана, зокрема, із → мінливістю добової та сезонної сонячної радіації. → низька добова густина потоку енергії сонячного випромінювання, яка навіть в екваторіальних районах становить лише 300 Вт / м2.

Номер слайду 40

* У домашніх чи сільських господарствах протягом багатьох років також використовувалися → геотермальні ресурси, тобто енергія гарячих джерел та гейзерів. * На геотермальних електростанціях (геоелектричних заводах) → електроенергія виробляється з енергії надр Землі. * Термальні води на глибині 250-600 м можуть досягати температури близько 3000 С. * Однак ККД такої електростанції складає близько 20-25%.

Номер слайду 41

Переваги: Серед основних переваг геотермальної енергії велика здатність генерувати енергію при збереженні незначного впливу на навколишнє середовище. Завдяки технологіям, що дозволяють пробивати 10 км углиб Землі, це може бути джерелом енергії, доступним практично будь-де планети. Вода, що використовується, повторно нагрівається і використовується в системах центрального опалення.

Номер слайду 42

Недоліки: * Дорожнеча установок. Технічні проблеми під час обслуговування устаткування. Відповідні породи зустрічаються у небагатьох місцях у світі. Виділяється радон і сірководень. Небезпека забруднення глибоководних джерел.

Номер слайду 43

 перетворює енергію течії води на електрику, використовуючи водяну турбіну, з'єднану з генератором електроенергії. Ефективність таких електростанцій безперечно вище, ніж в інших електростанцій, і в середньому становить від 80 до 90%. Гідроелектростанція

Номер слайду 44

* У світі енергія річок задовольняє близько → 3% потреби у первинній енергії. * Енергія річок вважається невичерпною, → але в умовах зміни клімату, що призводить до пересихання річок, це все дуже відносно.

Номер слайду 45

Переваги: * Це чисте відновлюване джерело енергії, → є можливість швидкої зупинки та запуску електростанції, → а також невеликі проблеми при обслуговуванні та експлуатації електростанції, → можливість створення штучних водойм, → які накопичують воду, тим самим знижуючи ризик повеней.

Номер слайду 46

* Поглинання цієї енергії дуже вигідно як за екологічним, так і за економічним характером, → оскільки вона забезпечує екологічно чисту енергію → та регулює водні відносини, збільшуючи утримання поверхневих вод, → що покращує умови вирощування сільськогосподарських культур→ та умови водопостачання населення та промисловості.

Номер слайду 47

Недоліки: → велика залежність від опадів → та необхідність затоплення великих площ та переселення людей, → що руйнує природне наземне місце існування для рослин і тварин.

Номер слайду 48

Приливна сила, як і звичайна гідроелектростанція, → обертає турбіну, поєднану з генератором. * Однак у небагатьох місцях будівництво такої електростанції вигідне, → оскільки ці електростанції характеризуються незначною рентабельністю.

Номер слайду 49

* Ще одним джерелом енергії можуть бути морські хвилі. * Великі океанські хвилі несуть за собою значну кількість, → лише проблема полягає у її ефективному придбанні. * Маремоторні електростанції виробляють саме електроенергію з енергії хвиль чи морських та океанських течій.

Номер слайду 50

* Різниця температур між теплими поверхневими шарами та холодними глибоководними шарами моря також використовується для отримання енергії. * Маретермічні електростанції мають, однак, → дуже мало користі у виробництві енергії.

Номер слайду 51

* До новаторських, але таким, що набуває все більшої популярності, відноситься використання побутових, промислових і органічних відходів (біомаса) для виробництва енергії. * Останні застосовуються для виробництва мазуту, або для виробництва т.зв. «біогазу».

Номер слайду 52

Переваги: * Найбільшою перевагою є нульовий баланс викидів вуглекислого газу (CO2), що виділяються при спалюванні біомаси * нижчі, ніж викопне паливо, викиди діоксиду сірки (SO 2) , оксидів азоту (NOx) і окису вуглецю (CO).

Номер слайду 53

Недоліки: відносно низька щільність сировини, що ускладнює його транспортування, зберігання та дозування,широкий діапазон вологості біомаси, що ускладнює її підготовку до використання в енергетичних цілях,менше, ніж у разі викопного палива, енергетична цінність сировини: для виробництва такої кількості енергії, яка виходить з тонни кам'яного вугілля гарної якості, потрібно близько 2 тонн деревини або соломи,річ у тому, що деякі відходи доступні лише сезонно.

Номер слайду 54

У житловому будівництві особливим попитом користуються теплові насоси для опалення. Енергія води

Номер слайду 55

Переваги: Енергоефективність. Навіть при найсприятливішому розкладі система залишається ефективна і вигідна. Економія. При мінімальних витратах – відмінний результат. Доступність. Використання води – один з найбільш розвинених напрямків альтернативної енергетики, що сприяє асортименту і доступності обладнання.

Номер слайду 56

* Людство перебуває на правильному шляху розвитку альтернативних методів отримання енергії. * Однак вони найкраще функціонують на місцевому рівні, особливо в країнах, де рівень економічного розвитку недостатній та спочатку буде пов'язаний із значним збільшенням витрат на електроенергію.

Номер слайду 57

Багато методів, хоча й систематично вдосконалюються - недостатньо ефективні, або застосовувані в них складні технології залежать від погодних умов або просто невигідні. Тому важко сказати, скільки часу потрібно, щоб ці методи знайшли широке застосування та домінували у методах звичайного отримання електроенергії.

Номер слайду 58

Як висновок варто перерахувати загальні для всіх переваги та недоліки відновлюваних джерел енергії. Переваги: Нульові викиди - відсутність або значне скорочення викидів забруднюючих речовин у порівнянні зі спалюванням викопного палива, є однією з найважливіших переваг чистої енергії. Викиди всіх видів парникових газів та пилу при спалюванні нафти та вугілля несуть стільки наслідків, що перерахувати їх все справді складно.

Номер слайду 59

До найважливіших можна віднести швидке потепління клімату, яке може повністю змінити життя на нашій планеті, або понад 5 мільйонів передчасних смертей, спричинених забрудненим повітрям . Відновлювані джерела енергії вирішують такі проблеми.

Номер слайду 60

Необмежені ресурси - на відміну копалин палива , відновлювані джерела постійно оновлюються. Річки постійно течуть, вітер дме, і сонце світить щодня. Таким чином, ми можемо уникнути в майбутньому ситуації, подібної до нинішньої, коли викопне паливо починає закінчуватися, і ми шукаємо альтернативні джерела енергії.

Номер слайду 61

Економія грошей - хоча створення нових вітряних або сонячних електростанцій досить дороге, але в довгостроковій перспективі витрати окупаються. Крім того, вам не потрібно платити за паливо, щоб підживлювати їх, на відміну від вугілля та нафти, які потрібно видобувати, а потім транспортувати на електростанції.

Номер слайду 62

Недоліки: Вони не повністю екологічні - хоча ВДЕ набагато чистіші, ніж викопне паливо, вони також впливають на навколишнє середовище, але виразно менше. Греблі і водосховища дуже несприятливо впливають на екосистему річок, тому що вони блокують вільний потік мігруючих риб, таких як лосось і форель, вгору і вниз за течією.

Номер слайду 63

Крім того, будівництво греблі означає переселення цілих міст людей через необхідність створення водосховища, за оцінками, через це було переселено понад 80 мільйонів людей.

Номер слайду 64

* А самі затоплені райони виділяють метан через рослини, → що розкладаються під водою, тим самим сприяючи деякою мірою потеплінню клімату.

Номер слайду 65

* Дуже великі вітряні електростанції → можуть послабити силу вітру → та посилити вертикальний рух вітру, → що означає, що вони можуть певною мірою вплинути на клімат. * Крім того, їх складно та дорого утилізувати.

Номер слайду 66

Коливання продуктивності - відсутність стабільності в потужності, що генерується, - один з найбільших недоліків відновлюваних джерел. Їхня ефективність залежить від природних факторів. Вітер не завжди дме, і Сонце не світить вночі, через що потужність, що генерується, падає, і в даний час ми не можемо покладатися на них на 100%.

Номер слайду 67

Вони займають великі площі - площа, займана вітряними і сонячними електростанціями, досить велика по відношенню до електрики, що генерується. Для роботи атомної електростанції потужністю 1 000 мегават потрібно менше 3 км2, в той час як вітряної електростанції потрібно в 360 разів більше простору, а фотоелектричної електростанції - в 75 разів більше, щоб виробляти стільки ж енергії.

Номер слайду 68

Основні мінуси залишаються однотипними для всіх систем. Це, в першу чергу, залежність від погоди і кліматичних особливостей регіону, вартість обладнання. ВИБІР АЛЬТЕРНАТИВНИХ ДЖЕРЕЛ ДЛЯ БУДИНКУ

Номер слайду 69

Грамотний вибір і організація альтернативного енергопостачання – одна з основ при проектуванні пасивних і мультикомфортних будинків E-dim. Основні критерії – територіальне розташування і кліматичні умови, особливості місцевості, доступ до тих чи інших ресурсів, можливість і вартість установки обладнання. Кожен з варіантів найкращим чином справляється з завданнями в своїх певних випадках.

Номер слайду 70

* Більше того, ціна обладнання, яке працює на альтернативних джерелах формується з прив’язкою до потужності. * Наприклад, тепловий насос потужністю 20 Вт коштує 20 тисяч євро, а потужністю 4 Вт – 4 тисячі євро. * Тому застосування альтернативних систем в пасивних будинках Е-дім є доцільним і недорогим.* Таким чином можна одночасно мінімізувати витрати, подбати про навколишній світ і створити максимально комфортні умови для власного проживання.

pptx
Пов’язані теми
Географія, 11 клас, Презентації
Додано
3 травня
Переглядів
138
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку