Презентація"Дтп та невідкладна допомога"

Про матеріал
Тому вкрай важливо бути помітним на дорозі, дотримуватись правил дорожнього руху, а також бути уважним. Але що робити, якщо дорожньо-транспортна пригода вже сталась та як надати домедичну допомогу при ДТП? Вінничанам надали алгоритм дій у таких випадках. Перш за все потрібно дотримуватись наступних рекомендацій: Перед наданням допомоги потрібно переконатись у відсутності небезпеки для себе. Потрібно викликати медиків екстреної медичної допомоги за номером 103. Підходячи до постраждалого, слід вияснити, чи заходиться він у свідомості. Для цього потрібно голосно задати йому просте запитання, наприклад, «Ви мене чуєте?». Якщо постраждалий відповість – він у свідомості, а його дихальні шляхи прохідні. У такому випадку слід сказати йому, що екстрена медична допомога вже в дорозі, та запитати, що конкретно його турбує в даний момент. Якщо постраждалий знаходиться без свідомості – слід визначити наявність дихання та наявність критичної кровотечі. За наявності критичної кровотечі, першим ділом потрібно її зупинити. І тільки потім виконувати всі подальші дії. Для зупинки кровотечі потрібно використовувати кровоспинний джгут/турнікет чи тугу пов’язку. Накладати кровоспинний джгут/турнікет потрібно на кінцівку максимально високо. Правильно накладений кровоспинний джгут/турнікет передбачає зупинку кровотечі. Також потрібно зафіксувати час його накладення. За відсутності засобів для зупинки кровотечі, потрібно тиснути на рану. Важливо НЕ переставати це робити до приїзду медиків, чи накладення кровоспинного джгута/турнікета.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ДТП та невідкладна допомога

Номер слайду 2

Доро́жньо-тра́нспортна пригода (ДТП) — подія, що сталася під час руху транспортного засобу, внаслідок якої загинули (автокатастрофа) або поранені люди чи завдані матеріальні збитки

Номер слайду 3

Згідно з даними поліції, протягом 2023 року в Україні сталося 23 642 аварії з загиблими та травмованими, що на 26,9 % більше, ніж у 2022 році (у 2022 році сталося 18 628 ДТП).

Номер слайду 4

Допомога при ДТП

Номер слайду 5

Надання невідкладної допомоги при дорожньо-транспортних пригодах (ДТП) є важливою, оскільки може врятувати життя постраждалих.

Номер слайду 6

Перед наданням допомоги переконайтеся у відсутності небезпеки для себе. Здійсніть виклик екстреної медичної допомоги за номером 103.

Номер слайду 7

Підходячи до постраждалого, голосно поставте просте запитання, наприклад, «Ви мене чуєте?». Якщо постраждалий відповість – він у свідомості, а його дихальні шляхи прохідні.

Номер слайду 8

Якщо постраждалий в свідомості, скажіть йому, що ви допоможете, екстрена медична допомога вже в дорозі, запитайте, що конкретно його турбує в даний момент.

Номер слайду 9

Якщо постраждалий без свідомості – слід визначити наявність життєвих показників дихання та наявність критичної кровотечі. За наявності критичної кровотечі, слід її зупинити. І тільки потім виконувати всі подальші дії.

Номер слайду 10

При кровотечі з рани кінцівки та з можливістю її чіткої візуалізації: здійснити максимально можливий тиск на рану руками; накласти пов’язку, що тисне та оцінити її ефективність. Якщо постраждалий без свідомості – слід визначити наявність життєвих показників дихання та наявність критичної кровотечі. За наявності критичної кровотечі, слід її зупинити. І тільки потім виконувати всі подальші дії.

Номер слайду 11

Якщо кровотеча не зупинилась, накласти кровоспинний джгут. Кровоспинний джгут з можливістю створення додатково тиску слід накладати на відстані 5-7 см вище рани. Якщо кровотеча зупинена, записати точний час накладання кровоспинного джгута безпосередньо на кровоспинному джгуті або іншому видимому місці.

Номер слайду 12

Якщо у постраждалого відсутнє дихання – розпочніть проведення серцево-легеневої реанімації. Укладіть постраждалого на тверду поверхню, покладіть основу однієї руки посередині грудної клітки, а долоню другої руки поверх першої та зробіть 30 поштовхів строго вертикально на грудну клітку обома руками на глибину 5-6 см

Номер слайду 13

Під час виконання поштовхів руки мають залишатися прямими (не згибати у ліктях). Натискання на точку компресії повинні відбуватися строго основою долоні, пальці стикатися з грудьми потерпілого не повинні!

Номер слайду 14

Потім зробіть два подихи «із рота в рот» затиснувши носові ходи великим та вказівним пальцями. Після кожного вдування відпускайте пальці з носових ходів та слідкуйте за підняттям та опусканням грудної клітки, щоб переконатись що повітря надходить та виходить з легенів.

Номер слайду 15

Реанімацію з алгоритмом 30 поштовхів та 2 вдування слід проводити поки не приїде швидка або постраждалий не почне самостійно дихати.

Номер слайду 16

Якщо постраждалий без свідомості, але ознаки життя є – надайте йому стабільного положення, слідкуйте за ознаками життя та чекайте прибуття бригади екстреної медичної допомоги.

Номер слайду 17

Пам’ятайте: найчастіше смерть постраждалих внаслідок ДТП настає внаслідок кровотечі та порушення прохідності дихальних шляхів. При первинному огляді сконцентруйте увагу саме на цих моментах, та при необхідності усуньте їх.

Номер слайду 18

Що повинно бути в аптечці водія ?Джгут для зупинки кровотечі

Номер слайду 19

Що повинно бути в аптечці водія ?Бинти різних розмірів

Номер слайду 20

Що повинно бути в аптечці водія ?Ножниці парамедичні

Номер слайду 21

Що повинно бути в аптечці водія ?рукавички медичні оглядові нітрилові нестерильні

Номер слайду 22

Що повинно бути в аптечці водія ?Лейкопластері різного розміру

Номер слайду 23

Що повинно бути в аптечці водія ?Пакет перев’язувальний стерильний

Номер слайду 24

Саме ви можете врятувати будь-яке життя в критичній ситуації!