Презентація "Головні сільськогосподарські культури України."

Про матеріал
Інтегрованний курс "довкілля". Тема. Я у полі. Головні сільськогосподарські культури України.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Головні сільськогосподарські культури України.

Номер слайду 2

Рослинництво — галузь сільського господарства, яка вирощує зернові, технічні, кормові культури, а також овочі і фрукти.

Номер слайду 3

Зернові культури. Продукт , що використовується у виробництві хліба, хлібобулочних виробів і круп. До зернових культур відносяться злакові, бобові та гречані.  Яра пшениця — це сорти пшениці, які висівають навесні, а збирають урожай наприкінці літа або восени. До ярих культур, окрім пшениці, також належать жито, ячмінь, просо, рис тощо. Озимі культури — це сорти рослин, чий розвиток пов’язаний із упливом низьких температур. Зазвичай озимі культури висівають восени, а врожай збирають наступного року. Такими рослинами є озима пшениця, ячмінь, жито, а також ріпак . Сільськогосподарські культури мають велике значення для людства.

Номер слайду 4

Зернові культури. Продукт , що використовується у виробництві хліба, хлібобулочних виробів і круп. Жито. Пшениця. Основною зерновою культурою України є озима пшениця. Пшениця займає 42-47% посівних площ. Вирощується в усіх областях України. Жито вирошують на території Полісся (60%), Карпат, Лісостеп. Жито є цінною продовольчою культурою, яка може рости в районах з порівняно холодним кліматом, на бідних піщаних ґрунтах. 

Номер слайду 5

Зернові культури. Продукт , що використовується у виробництві хліба, хлібобулочних виробів і круп. Кукурудза. Ячмінь. Овес. Найбільше кукурудзи на зерно висівають у степовій і лісостеповій зонах, а також у Закарпатті. Один із невибагливих скоростиглий, посухостійкий злаків. Вирощують усюди, але більш за все у південних областях. Цінна фуражна та продовольча культура, яку здебільшого вирощують у північних та західних частинах країни, також його посіви є на півдні та у центральних областях.

Номер слайду 6

Зернові культури. Продукт , що використовується у виробництві хліба, хлібобулочних виробів і круп.гречка риспросо. Дуже важко витримує посушливий клімат і поширена в лісостепових та поліських областяхвирощують на поливних землях у Миколаївській, Херсонській областях та в Криму

Номер слайду 7

Технічні культури. Переважно є сировиною для харчової та легкої промисловості. За значенням технічні культури поділяють на волокнисті - льон-довгунець, коноплі; цукроноси - цукрові буряки; олійні - соняшник, льон-кудряш, соя, ріпак; ефіроолійні - троянда, кмин, м'ята тощо; лікарські - валеріана, горицвіт та ін. Провідною технічною культурою в Україні є цукрові бурякиу Полтавській, Вінницькій, Тернопільській, Київській, Хмельницькій та Черкаській областях. Соняшник – основна олійна культура нашої країни. За обсягом його вирощування Україна посідає одне з провідних місць у світі. Основні площі вирощування соняшнику зосереджені у степових районах. Найбільша врожайність – у Дніпропетровській, Запорізькій, Кіровоградській, Луганській, Миколаївській та Харківській областях.

Номер слайду 8

Технічні культури. Переважно є сировиною для харчової та легкої промисловості.вирощують переважно на півночі та заході країни – у Чернігівській, Житомирській, Рівненській, Волинській, Івано – Франківській та Львівськійріпак переробляють на біопаливо. Льон – довгунець Ріпак З льон виготовляють тканину. Ріпак є кормовою, олійною, овочевою, технічною культурою. Продукти переробки насіння ріпаку (макуха і шрот) є прекрасним кормом для великої рогатої худоби.

Номер слайду 9

Вирощування картоплі і овочів, садівництво, ягідництво і виноградарство. Картоплю часто називають другим хлібом. Сировина для технічної переробки на крохмаль, патоку, спирт і на корм для тварин. Основні райони вирощування картоплі зосереджені в Поліссі й Лісостепу, а також навколо великих міст. Найпоширенішими овочевими культурами на Україні є білокачанна капуста, помідори, огірки, цибуля, столові буряки, морква тощо. 

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Пам’ятайте: всі рослини в природі потрібні, немає рослин зайвих, а є ті, корисні властивості яких людина ще не вивчила. Рослини, які вирощує людина, називаються культурними. Вирощуванням рослин займається окрема галузь сільського господарства – рослинництво. Людина використовує їх як основні харчові, кормові, технічні культури. Сільськогосподарські рослини – культурні рослини, які вирощують із метою забезпечення продуктами харчування, виробництва сировини для окремих галузей промисловості й кормів для сільськогосподарських тварин. Усі поживні речовини в сільськогосподарських культурах — це результат уже знайомого вам процесу — фотосинтезу. Українські лани багаті та родючі. Україна — одна з держав-лідерів за вирощуванням та продажем сільськогосподарських культур. На ланах України вирощують зернові, кормові, овочеві, технічні, баштанні культури й картоплю.

Номер слайду 13

{5940675 A-B579-460 E-94 D1-54222 C63 F5 DA}Групи культурних рослин Представники Значення Зернові ( плід – зернівка) Пшениця, жито, ячмінь, кукурудза, овес, просо, рис та ін..  Виготовлення продуктів харчування та корм для тварин. Зернобобові( плід – біб) Горох, квасоля, соя, люпин та ін.. Виготовлення продуктів харчування та корм для тварин. Овочеві  Капуста, хрін, редис, морква, буряк, цибуля, петрушка, картопля, помідор, перець та ін..  Продукти харчування, лікування хвороб,виготовлення ліків, косметики Плодові Яблуня, черешня, слива, вишня та ін..  Джерело біологічно активних речовин Ягідні  Смородина, малина, аґрус, суниці та ін..  Джерело біологічно активних речовин

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Володимирівна Ліна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
31 травня 2023
Переглядів
4228
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку