Презентація "Ментальне здоров'я "

Про матеріал
Презентація "Ментальне здоров'я " корисний, цікавий матеріал для виховних годин.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Що таке ментальне здоров’я та чому воно важливе?

Номер слайду 2

Що ж таке ментальне здоров’я?Ментальне здоров’я – це стан щастя та добробуту, в якому людина реалізує свої творчі здібності, може протистояти життєвим стресам, продуктивно працювати та робити внесок у суспільне життя. Це означає, що ментальне здоров’я об’єднує здоровий дух та психіку людини із соціальним складником. Воно є важливим для втілення бажань, реалізації цілей, доброго фізичного самопочуття. А з іншого боку — психічне здоров’я кожного індивіда важливе для всього суспільства.

Номер слайду 3

Психічно здорова людина:може розрізняти свої емоції, керувати ними та гармонійно функціонуватиздатна спілкуватися і будувати стосунки з іншимирозвивається й навчаєтьсяпозитивно оцінює себе, приймає та любитьприймає власні тверді рішеннянормально адаптовується до нових умов життя

Номер слайду 4

Психічне здоров’я може порушуватися під дією:генетичних чинників;наркотичних речовин;гормонального дисбалансу;індивідуальних характеристик людини (наприклад, схильності до депресій та песимізму);швидких соціальних та політичних змін (зокрема, внаслідок воєнних дій);соціальної дискримінації на фоні різних чинників: сексуальна орієнтація, расова приналежність, ВІЛ-позитивний статус тощо;сексуального насильства;психологічного тиску;стресу та умов роботи. Причини порушення менталього здоров’я

Номер слайду 5

порушення сну: тривалий сон протягом доби або навпаки неможливість заснутипорушення харчування: надмірне вживання їжі або відсутність бажання їстиуникнення спілкування з близькимиповторювані прояви агресії у спілкуванні з рідними та друзяминизький рівень енергії або її відсутність, відмова від звичних активностейвідчуття апатії і неважливості всьогобезпричинні больові відчуття в тілівідчуття безпорадності чи безнадіїпонаднормове куріння, вживання алкоголю чи наркотиківвідчуття незвичної розгубленості, забудькуватості, розлюченості, смутку, занепокоєння чи страхусильні перепади настроюнав’язливі негативні думки про те, щоб заподіяти шкоду собі чи іншимвіра в речі, що не відповідають дійсностінеможливість виконувати щоденні завдання, такі як піклування про своїх дітей, робота чи навчання. Які можуть бути ознаки проблем з психічним здоров’ям?

Номер слайду 6

Чому воно для нас важливе?Позитивне ментальне здоров’я має вирішальне значення в сучасному світі, оскільки воно глибоко впливає на кожен аспект нашого життя. Ментальне здоров’я може впливати на наші думки, дії та комунікацію. Воно дає нам змогу долати виклики, будувати значущі стосунки та приймати обґрунтовані рішення.

Номер слайду 7

Причини піклуватися про ментальне здоров’я. Підтримка позитивного ментального здоров’я та лікування будь-яких поганих психічних станів має вирішальне значення для стабілізації конструктивної поведінки, емоцій та думок. Зосередження уваги на охороні психічного здоров’я може підвищити продуктивність, покращити нашу самооцінку та покращити стосунки. Піклування про ментальне здоров’я не лише покращує наше повсякденне життя, але й може допомогти нам контролювати — або принаймні боротися — з деякими проблемами фізичного здоров’я, безпосередньо пов’язаними з психічними станами. Наприклад, хвороби серця і стрес пов’язані між собою, тому управління стресом може мати позитивний вплив на серцеві захворювання і сприяти здоровому способу життя.

Номер слайду 8

Коли справа доходить до вирішення проблем ментального здоров’я, не існує універсального рішення. Те, що допомагає одній людині, може бути не таким ефективним для іншої. Часто найкраще працює поєднання різних підходів. А для тих, хто живе з тривалим психічним розладом, види підтримки, яких вони потребують, можуть змінюватися з часом. Дуже важливо, щоб люди тісно співпрацювали з медичним працівником, щоб з’ясувати, які методи лікування підходять саме їм. Лікування

Номер слайду 9

Ось кілька поширених способів вирішення проблем ментального здоров’я:01. Цей метод фокусується на вирішенні проблем психічного здоров’я за допомогою розмови. Прикладами таких методів є когнітивно-поведінкова терапія (КПТ), експозиційна терапія та діалектична поведінкова терапія. Психотерапія02. Медикаментозне лікування. Такі ліки, як антидепресанти, антипсихотики та анксіолітики, часто призначають для полегшення симптомів. Хоча вони не виліковують психічні розлади, вони можуть зробити симптоми більш керованими, допомагаючи людям більше брати участь у соціальній діяльності та повсякденних справах.03. Самолікування. Коригування способу життя також може сприяти покращенню ментального здоров’я. Це може означати менше алкоголю, більше сну та більш здорову дієту. Також може знадобитися перерва в роботі або вирішення проблем в особистих стосунках.

Номер слайду 10

Медитація осмисленості — це вміння повністю зосередитись на теперішньому моменті без осуду чи прив’язаності. Вона вчить нас приймати мить і нас самих такими, якими ми є. Практикувати її дуже просто. А головне — це не забере багато часу.4 щоденні вправи для вашого ментального здоров’я. Виберіть зручний час. Визначте тривалість. Почніть з 1–2 хвилин, у ході програми подовжуйте тренування. Стежте за диханням — це ваша опора. Не пробуйте його міняти; лише спостерігайте. Подумайте, і якому стані зараз перебувають м’яз та інструмент психічного здоров’я? На чому ви хотіли б зосередитись саме зараз? Якщо котрась із думок чи почуттів відтягують увагу на себе, зафіксуйте її і продовжуйте практику.1 вправа

Номер слайду 11

Встановлення контакту із собою й іншими — вправа є еквівалентом кардіотренування. Вона прискорює пульс і змушує вас попітніти. Збивається дихання, бо вона містить майже всі складні рухи, з якими ми встигли ознайомитись.2 вправа. Щоб встановити контакт із собою, запитайте себе: як я почуваюсь? що мені з цим робити? що вам треба і чого ви хотіли б від сьогоднішнього дня? Пообіцяйте собі не втрачати зв’язок із собою впродовж усього дня, не уникати ні своїх потреб, ні бажань. Давайте собі нову обіцянку щоранку. Щоб встановити контакт з іншими, подумайте, що вам треба і чого ви хотіли б від щоденного спілкування з людьми. Пам’ятайте про свої тригери. Не забувайте про свій тип прив’язаності. Активно спілкуйтеся з іншими щодня, встановлюйте контакт і слухайте — насамперед, щоб зрозуміти, а не відповісти. Ставте запитання і сміливо висловлюйте свою точку зору, однак не намагайтесь міняти інших; спілкування — процес взаємний.

Номер слайду 12

Вдячність — вправа допоможе нам подолати самовстановлені обмеження на шляху до щастя і створити простір любові до себе. 3 вправа. Щодня вибирайте по три речі у вашому внутрішньому світі чи довкола, за які ви вдячні. Запишіть їх. І намагайтесь урізноманітнювати. Щодня формулюйте нову афірмацію. Скажімо: «Я зцілююсь» або «Я заслуговую на любов». Повторюйте їх тричі, дивлячись на себе у дзеркало (кількість повторів із часом можна збільшувати).

Номер слайду 13

Рух — вправа дасть вихід усім тим почуттям, з якими ви займались: відтискались, підтягувались, згинались та тягнулись. Вона допоможе позбутися скутості й поверне відчуття рівноваги.4 вправа. Які рухи ви могли б здійснювати впродовж дня? Складіть список. Скажімо, застелити ліжко, або походити по кімнаті, потягнутись, нахилитись, пройтись вулицею, потанцювати під улюблену пісню... Підійде будь-що. Зверніть увагу на те, як рух впливає на ваші почуття й думки. Наскільки енергійно/спокійно ви почуваєтесь?Робіть по чотири різних рухи на день.

pptx
Додано
29 квітня
Переглядів
279
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку