Презентація на тему: «Новгородська Боярська Республіка»

Про матеріал
Протягом ХІ - початку ХІІ ст. новгородська земля входила до складу Русі. З настанням роздробленості Русі Новгород став незалежним від Києва. У 1136—1478 рр. існувала Новгородська боярська республіка з центром у великому Новгороді. У розробці представлено короткий аналіз становлення та розвитку Новгородської боярської республіки.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентація на тему: «Новгородська Боярська Республіка»Підготувала викладач історії Писарчук В. М.

Номер слайду 2

Новгород (що означало «нове місто») до XV ст. був великим і процвітаючим центром торгівлі й ремесла. Особливо міцні торговельні зв'язки існували з Ганзою, найбільші контори якої були в Брюгге, Лондоні, Бергені і Новгороді.

Номер слайду 3

Чимало новгородців знали грамоту. до наших часів дійшли берестяні грамоти: листи, торгові розписки, чолобитні прохання (чолобитник — прохач, позивач).

Номер слайду 4

Протягом ХІ - початку ХІІ ст. новгородська земля входила до складу Русі. З настанням роздробленості Русі Новгород став незалежним від Києва. У 1136—1478 рр. існувала Новгородська боярська республіка з центром у великому Новгороді.

Номер слайду 5

Верховну владу тут мало віче — збори всіх дорослих чоловіків. Проте насправді майже вся влада була в руках бояр. З них обиралися посадник (відав управлінням і судом), тисяцький (помічник посадника, командувач війська, який також відав судом серед купців) і навіть архієпископ. Архієпископ відав зовнішніми зв'язками республіки, державною казною, він же був контролером мір і ваги.

Номер слайду 6

Республіка не мала постійного війська. У разі великої війни збиралося народне ополчення, а віче запрошувало князя з дружиною. За контроль над новгородськими землями та теренами Прибалтики тривала боротьба між місцевими племенами, новгородськими та полоцькими дружинами і Лівонським орденом (у складі німецьких рицарів, васалів-данців і дерптського ополчення) та ін.

Номер слайду 7

Влітку 1240 р. шведська флотилія увійшла в гирло Неви й попрямувала до Новгорода. Опір шведам очолив юний Александр Ярославич, який князював у Новгороді. Згідно з російськими історичними легендами, Александр зі своєю дружиною і новгородським ополченням зненацька напав на шведів і розгромив їх, повернувшись до Новгорода переможцем. Пізніше московські літописці надали йому прізвисько «Невський». А тоді, у 1240 р., Александр посварився з новгородцями і був змушений покинути місто.

Номер слайду 8

Натомість у жодномушведському історичному документі нема ані слова про Невську битву. Шведи б про неї згадали, як згадують про інші важливі перемоги й поразки.Інша історична легенда має назву «Льодове побоїще» (або «битва на Чудському озері»). Лівонські рицарі спільно із племенами чуді та псковичами напали на новгородські землі. Новгородці примирилися з А. Невським, і на чолі з ним у квітні 1242 р. розгромили військо ордену.

Номер слайду 9

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

pptx
До підручника
Історія України 7 клас (Гупан Н.М., Смагін І.І., Пометун О.І.)
Додано
28 квітня
Переглядів
255
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку