Презентація "Походження материків та океанічних западин"

Про матеріал
Презентація до уроку географії («Географія» підручник для 7 класу закладів загальної середньої освіти, Бойко В. М., Міхелі С. В.)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Походження материків та океанічних западин. Виконала: вчитель географіїХерсонської ЗОШ №46 І-ІІІ ступенів. Павлик Світлана Віталіївна

Номер слайду 2

На підставі даних науки вдалося встановити, що наша планета складається з трьох основних частин: ядра, мантії та земної кори.

Номер слайду 3

Найбільші структурні одиниці літосфери — літосферні плити, розміри яких у поперечному розрізі становлять 1 - 10 тис. км.

Номер слайду 4

Земну кору вивчено значно краще, ніж глибинні сфери Землі. Як показали дослідження, в будові земної кори беруть участь три шари порід: осадовий, гранітний і базальтовий.

Номер слайду 5

Особливості будови земної кори під континентами і океанами стали причиною поділу її на два типи: континентальну і океанічну.

Номер слайду 6

Континентальний тип земної кори найтовщий. Мінімальна товщина становить близько 20 км, — на стику з океанічною корою, максимальна, до 75 км. Океанічний тип земної кори має малу товщину (5—20 км) при значному поширенні.

Номер слайду 7

Гіпотеза фіксизму визнавала лише вікові вертикальні рухи окремих ділянок Землі, але не горизонтальні. Відповідно до гіпотези мобілізму материки й океани неодноразово змінювали свої обриси та положення на Землі.

Номер слайду 8

У другій половині XIX ст. російський вчений-самоук Є. Біханов, вивчаючи карту світу, помітив, що обриси континентів по обидва боки Атлантичного океану збігаються.

Номер слайду 9

Горизонтальні переміщення континентів знайшли підтвердження в гіпотезі дрейфу материків (від голландського — плавати). Її автор — німецький геофізик Альфред Вегенер.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

На основі поглядів Вегенера та численних доказів на підтвердження його гіпотези дрейфу материків виникла теорія руху літосферних плит. Згідно з цією теорією, мандрують не самі материки, а літосферні плити. Материки є лише їх частинами.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Вчені виокремлюють 7 великих літосферних плит і майже 20 малих. Межі плит не завжди збігаються з узбережжями материків і океанів. Серед великих плит розрізняють 6 материкових і 1 океанічну.

Номер слайду 14

Опрацювати §4. Письмово відповісти на запитання: Чим материкова земна кора відрізняється від океанічної кори?Під дією яких сил утворилися материки й океанічні улоговини?Домашнє завдання

pptx
Пов’язані теми
Географія, Презентації
Додано
29 березня
Переглядів
47
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку