Презентація "Поняття про пустелі"

Про матеріал
Інтегрованний курс "Довкілля". Тема Я у пустелі. Урок Поняття про пустелі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Поняття про пустелі.

Номер слайду 2

Наземні біоми, які отримують найменшу кількість дощів та найбільшу кількість сонячного випромінювання протягом року. ПУСТЕЛІ. Не всі пустелі світу мають високі температури. Велика Піщана пустеля: найспекотніша пустеля АвстраліїКалахарі: місце, де “співають” піски. Синхронний рух піщинок однакової форми утворює поверхню, схожу на мембрану гучномовця. Антарктична пустеля: найбільша пустеля у світі

Номер слайду 3

Дністровський каньйон. Подорожуючи Україною можна побачитиозеро Синевиргрот Прийма

Номер слайду 4

Подорожуючи Україною можна побачити. Говерла. Біосферний заповідник «Асканія-Нова»

Номер слайду 5

Токівський каскадний водоспад. Подорожуючи Україною можна побачити. Херсонський гранд-каньйон

Номер слайду 6

Подорожуючи Україною можна побачити. Бродівська сахара. Кицівська пустеля

Номер слайду 7

Подорожуючи Україною можна побачити. Олешківські піски

Номер слайду 8

Тип місцевості, що характеризується посушливим кліматом, розрідженою рослинністю або її відсутністю, називається пустелею.   Формуються пустелі переважно під дією вітру чи водних потоків, що спричиняють ерозію ґрунтів. Розрізняють різні види пустель. Окремо також виділяють снігові пустелі Північного та Південного полюсів.

Номер слайду 9

Пустелям властивий посушливий клімат і високі літні температури повітря. Влітку середня температура повітря на півночі зони досягає +25 ... + 29 ° С, у південних - до +32 ° С. Максимальні денні температури можуть наближатися до +45 ... + 50 ° С. Грунт нагрівається до + 70 ° С. Спекотно сьогодні на вулиці?Мовчи!

Номер слайду 10

А яка найбільша пустеля світу? Сахара – королева пустель. Розташована у північній Африці. Її площа приблизно така, як територія, Сполучених Штатів Америки. Ніл – єдина річка, яка перетинає пустелю. Сонце розпікає земну поверхню вдень до + 80 С, а вночі температура спадає на 20-30 С.

Номер слайду 11

Салар-де-Уюні Найбільша у світі сольова пустеля, розташована в Болівії. Під час дощу сіль, розчиняючись у воді, перетворює пустелю в найбільше в світі солоне «дзеркало».

Номер слайду 12

Австралійська пустеля. Велика пустеля Вікторія. Тут можна зустріти, як звичні нам піщані пустелі, так і кам’яні, весь простір яких покрито дрібним гравієм.

Номер слайду 13

https://youtu.be/19 SD1a4 ED0 M

Номер слайду 14

Антарктида є найбільш сухим місцем на землі! у 1983 році на території Антарктиди була зареєстрована максимально-низька температура, яка склала мінус 89 градусів за Цельсієм. Антарктична пустеля Надягни ведро, бо холодно

Номер слайду 15

Міраж  або марево —  світло відбивається від верхніх холодних шарів атмосфери й утворює марні видовища. У разі появи міражів можна побачити, окрім реальних об’єктів, їх зміщені або віддзеркалені зображення. Сам по собі, міраж, безумовно, явище досить ефектне, яке може спантеличити і ввести в оману недосвідченого мандрівника.

Номер слайду 16

Міраж (дзеркальна поверхня води) в Аравійській пустелі. Коли мандрівнику в пустелі на горизонті бачиться вода, це означає, що промінь світла з неба пройшов через шари повітря і людина бачить на піску відбиття неба, що здається водою. Нижні міражі Людина може побачити корабель, що ширяє над морем, хоча насправді корабель знаходиться на воді за горизонтом. Верхні «озерні» міражі

Номер слайду 17

Бічні міражі Фата - Моргана Бічний міраж виникає за таким самим принципом як нижній, але відображення йде від вертикальної поверхні, наприклад, від нагрітої стіни. У відображенні стіни людина, як у дзеркалі, може побачити все навколо неї. Складається з кількох форм міражів, при якому віддалені предмети видно з багаторазовими та з різноманітними спотвореннями.

Номер слайду 18

Дю́на — пагорб навіяного вітром піску. Оаза - це невелика область рослинності в пустелі, як правило навколо джерела води.

Номер слайду 19

pptx
Додано
31 травня 2023
Переглядів
493
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку