Презентація "Практичне заняття Які міжнародні гуманітарні організації надають допомогу під час збройного конфлікту та надзвичайних ситуацій"

Про матеріал
Презентація містить окрім заявленої в темі інформації завдання на аналіз ситуації та інтерактивного мультимедійного навчального модуля на підсумовування матеріалу теми )розпізнавання логотипів міжнародних гуманітарних організацій, відмітних емблем та знаків, що використовуються у період збройного конфлікту). Завдання створені з використанням платформи LearningApps автором. Джерела: ПОСТАНОВА КМУ від 21 жовтня 2022 р. N 1199 Про затвердження Порядку маркування в особливий період будівель та споруд, транспортних засобів, які підпадають під дію норм міжнародного гуманітарного права, відповідними розпізнавальними знаками (емблемами) https://ips.ligazakon.net/document/KP221199?an=1 Міжнародний Рух Червоного Хреста і Червоного Півмісяця https://redcross.org.ua/about-urcs/movement/ Огляд роботи міжнародних гуманітарних організацій та їх відповіді на гуманітарну кризу в Україні, спричинену воєнною агресією з боку рф https://ffr.org.ua/wp-content/uploads/2022/07/Ohliad-mizhnarodnykh-humanitarnykh-orhanisatsiy-1.pdf Символіка Міжнародного руху та захист емблеми https://redcross.org.ua/ihl/emblem-protection/
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Практичне заняття Які міжнародні гуманітарні організації надають допомогу під час збройного конфлікту та надзвичайних ситуацій. Розділ 7. Україна, Європа, світ

Номер слайду 2

Ключові здобутки у вивченні теми. Думаємо, визначаючи роль та місію діяльності міжнародних організацій в Україні. Дбаємо про конструктивну співпрацю із міжнародними організаціями в Україні. Діємо, поширюючи інформацію про діяльність міжнародних організацій в Україні.

Номер слайду 3

Міжнародні гуманітарні організації, що надають допомогу в період збройного конфлікту та під час надзвичайних ситуацій. При надзвичайних ситуаціях та ситуаціях, які загрожують життю і здоров’ю людини, у тому числі під час збройних конфліктів, постраждале цивільне населення відповідно до міжнародного гуманітарного права має право отримувати гуманітарну допомогу – матеріальну та матеріально-технічну, що ґрунтується на потребах людей та є необхідною для їхнього виживання. Норма 55 Звичаєвих норм міжнародного гуманітарного права встановлює, що сторони конфлікту повинні надавати дозвіл і сприяти швидкому і безперешкодному надходженню гуманітарної допомоги до цивільних осіб, що її потребують, за умови, що така допомога має неупереджений характер, здійснюється без дискримінації і підлягає контролю з боку сторін конфлікту. Женевські конвенції від 12 серпня 1949 р. та Додаткові протоколи до них 1977 р. встановлюють право гуманітарних організацій запропонувати свої послуги відповідно до міжнародного гуманітарного права стосовно гуманітарної допомоги та доступу до цивільного населення, яке постраждало від збройних конфліктів.

Номер слайду 4

Міжнародні гуманітарні організації, що надають допомогу в період збройного конфлікту та під час надзвичайних ситуацій. Кожна міжнародна міжурядова організація має свій власний мандат, який є похідним від її установчих документів. Гуманітарна діяльність входить у компетенцію значної кількості міжнародних організацій. Серед цих гуманітарних організацій є міжурядові, що створюються державами. Наприклад, до них відноситься ООН та її установи. Друга група – це неурядові організації, що входять до системи Міжнародного руху Червоного Хреста та Червоного Півмісяця. Повноваження та функції Міжнародного Комітету Червоного Хреста відображені, серед іншого, у Женевських конвенціях про захист жертв війни 1949 р. та Додаткових протоколах до них 1977 р..

Номер слайду 5

Міжнародні гуманітарні організації, що надають допомогу в період збройного конфлікту та під час надзвичайних ситуацій. До третьої групи гуманітарних організацій належать інші різноманітні неурядові організації, що забезпечують підтримку та гуманітарну допомогу населенню у період збройного конфлікту. До міжнародних неурядових організацій, які діють з гуманітарною місією у період збройного конфлікту, у тому числі, в Україні, належить широке коло міжнародних неурядових організацій у гуманітарній сфері, серед яких «Лікарі без кордонів», «Карітас», «Міжнародний медичний корпус», Мальтійська Служба Допомоги. Також, це такі неурядові організації, як Норвезька рада у справах біженців, Данська Рада у справах біженців та інші.

Номер слайду 6

Міжнародні гуманітарні організації, що надають допомогу під час збройного конфлікту та надзвичайних ситуацій

Номер слайду 7

Міжнародні гуманітарні організації, що надають допомогу під час збройного конфлікту та надзвичайних ситуацій

Номер слайду 8

Міжнародні гуманітарні організації, що надають допомогу під час збройного конфлікту та надзвичайних ситуацій

Номер слайду 9

Міжнародні гуманітарні організації, що надають допомогу під час збройного конфлікту та надзвичайних ситуацій

Номер слайду 10

Міжнародні гуманітарні організації, що надають допомогу під час збройного конфлікту та надзвичайних ситуацій

Номер слайду 11

Міжнародні гуманітарні організації, що надають допомогу під час збройного конфлікту та надзвичайних ситуацій. Міжнародний Комітет Червоного Хреста в Україні здійснює діяльність за наступними напрямками:• Допомога найуразливішим категоріям населення в подоланні економічних труднощів; • Підтримка системи охорони здоров’я • Поліпшення житлових умов та відновлення інфраструктури • Робота в якості нейтрального посередника; • Пошук безвісті зниклих осіб; • Поширення поваги до медичних установ та медичних працівників; • Захист цивільного населення; • Захист людей від мін і боєприпасів, що не розірвалися;• Співпраця з Товариством Червоного Хреста в Україні.

Номер слайду 12

Досліджуємо та аналізуємо. Ситуація 1. У місті Алеппо в результаті бомбардувань було знищено величезну кількість житлових будинків. Тисячі людей залишилися без даху над головою. Ситуація 2. Коли почалися обстріли, ми всі думали, що це скоро закінчиться, що ми це переживемо. Але все затягувалось. Магазини швидко спорожніли. Постачальники боялись їхати туди, де стріляють. Домашні запаси закінчилися, і проблема «що їсти і де брати харчі» стала дуже гострою. Ситуація 3. В американському штаті Луїзіана жорстока повінь змусила людей залишити свої домівки, взявши з собою мінімум речей. Ситуація 4. Коли розпочався збройний конфлікт, спочатку перестали надходити газети, потім замовк телевізор, зник інтернет, і ми зовсім не розуміли, що відбувається. Невизначеність та інформаційна тиша лякали нас, ми не розуміли, що відбувається, куди тікати і де шукати допомоги.

Номер слайду 13

Досліджуємо та аналізуємо. Ситуація 5. Коли розпочався обстріл, перші снаряди влучили у газову трубу та електростанцію. Жителі цілого міста залишилися без газу, електрики і водопостачання, бо насосна станція тепер також не працювала. Ситуація 6. Під час збройного конфлікту будинки в нашому селі зазнали сильних ушкоджень: в результаті обстрілів були пошкоджено їхні крівлі та вибито вікна. А через місяць мала настати зима. Ситуація 7. Під час збройного конфлікту спочатку зник один сусід, наступного дня сусідка, потім ще один. Їхні родини та односельчани хвилюються та бояться за їхні долі. Ситуація 8. У місті, яке знаходилося на лінії вогню, почалася епідемія кору. Вакцини та лікарські засоби у лікарнях відсутні, аптеки усі зачинені. Ситуація у місті є епідеміологічно небезпечною.

Номер слайду 14

Відмітні емблеми та знаки, що використовуються у період збройного конфлікту. Міжнародний Комітет Червоного Хреста — приватна гуманітарна установа, яка була заснована Анрі Дюнаном в 1863 році в Женеві, Швейцарія, в серпні 1864 р. прийняла як емблему зображення червоного хреста на білому тлі — зворотне розташування кольорів швейцарського прапору. Під час російсько-турецької війни 1876 – 1878 рр. Османська імперія заявила про свій намір використовувати як захисну емблему червоний півмісяць замість червоного хреста, повідомивши при цьому, що буде поважати Червоний Хрест, який використовується ворогом. Персія також вирішила відмовитися від червоного хреста і обрала для себе емблему Червоного Лева і Сонця в 1929 році. У 1980 році Ісламська республіка Іран ухвалила рішення відмовитися від емблеми Червоного Лева і Сонця та використовувати замість неї емблему Червоного Півмісяця. Національні товариства, які не хочуть використовувати емблему Червоного Хреста або Червоного Півмісяця, не визнавалися як повноправні члени Руху. В грудні 2005 року прийнято емблему, яка стала б прийнятною для всіх національних товариств, - Червоний Кристал.

Номер слайду 15

Відмітні емблеми та знаки, що використовуються у період збройного конфлікту. Міжнародний розпізнавальний знак цивільної оборони – блакитний рівнобічний трикутник на помаранчевому тлі – для об’єктів цивільного захисту, у тому числі об’єктів фонду захисних споруд цивільного захисту (сховищ, протирадіаційних укриттів, споруд подвійного призначення та найпростіших укриттів), а також об’єктів, необхідних для виживання цивільного населення. Міжнародним спеціальним знаком для об'єктів, установок і споруд, що містять небезпечні сили, є група трьох кіл яскраво помаранчевого кольору, однакового розміру, розміщених на одній і тій самі осі. 

Номер слайду 16

Відмітні емблеми та знаки, що використовуються у період збройного конфлікту. Культурні цінності у період збройного конфлікту мають підвищений рівень захисту серед цивільних об’єктів. Знищення культурних цінностей, яке відбувається навмисно, розцінюється МГП як воєнний злочин. Розпізнавальний знак у вигляді синьо-білого щита використовується для позначення культурних цінностей, які мають велике значення для культурної спадщини. Правовою підставою для забезпечення спеціального захисту культурних цінностей є Гаазькі правила про закони та звичаї війни (1907 р.), Гаазька конвенція про захист культурних цінностей у випадку збройного конфлікту (1954 р.) з двома Протоколами до неї (1954 р. і 1999 р.), Додаткові протоколи до Женевських конвенцій (1977 р.), а також Звичаєве міжнародне гуманітарне право.

Номер слайду 17

Відмітні емблеми та знаки, що використовуються у період збройного конфлікту. Розпізнавальна емблема, якою за міжнародним звичаєм маркуються пошуково-рятувальні одиниці (морські та повітряні судна, які укомплектовані навченим персоналом і оснащені обладнанням, придатним для швидкого проведення операцій з пошуку і рятування людей), складається з абревіатури англомовного визначення пошуку і рятування (Search and Rescue). Розпізнавальна емблема наноситься на обох бортах або надбудові судна. Колір розпізнавальної емблеми повинен бути контрастним відносно кольору борту, надбудови, палуби. Розмір розпізнавальної емблеми обирається залежно від розміру поверхні, на яку він наноситься, з урахуванням необхідності максимальної видимості.

Номер слайду 18

Домашнє завдання. Опрацювати матеріали презентаціїВиконати онлайн-вправу https://learningapps.org/watch?v=pp7ndo60t24

Номер слайду 19

Джерела. ПОСТАНОВА КМУ від 21 жовтня 2022 р. N 1199 Про затвердження Порядку маркування в особливий період будівель та споруд, транспортних засобів, які підпадають під дію норм міжнародного гуманітарного права, відповідними розпізнавальними знаками (емблемами) https://ips.ligazakon.net/document/KP221199?an=1 Міжнародний Рух Червоного Хреста і Червоного Півмісяця https://redcross.org.ua/about-urcs/movement/ Огляд роботи міжнародних гуманітарних організацій та їх відповіді на гуманітарну кризу в Україні, спричинену воєнною агресією з боку рф https://ffr.org.ua/wp-content/uploads/2022/07/Ohliad-mizhnarodnykh-humanitarnykh-orhanisatsiy-1.pdf Символіка Міжнародного руху та захист емблеми https://redcross.org.ua/ihl/emblem-protection/

pptx
Додано
12 травня
Переглядів
2376
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку