Презентація"ПРОБЛЕМА РАЦІОНАЛЬНОГО ВИКОРИСТАННЯ ЗЕМЕЛЬНИХ РЕСУРСІВ І ВИРОБНИЦТВА ПРОДОВОЛЬСТВА"

Про матеріал
ОГЛЯД ПРОБЛЕМИ РАЦІОНАЛЬНОГО ВИКОРИСТАННЯ ЗЕМЕЛЬНИХ РЕСУРСІВ І ВИРОБНИЦТВА ПРОДОВОЛЬСТВА. Причини виникненя проблеми, прояв в сучасному світі та пошук шляхів вирішення.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

11 кл проф Урок 158 ПРОБЛЕМА РАЦІОНАЛЬНОГО ВИКОРИСТАННЯ ЗЕМЕЛЬНИХ РЕСУРСІВ І ВИРОБНИЦТВА ПРОДОВОЛЬСТВА 18 05 2024 * Проблема раціонального використання земельних ресурсів тісно пов’язана→з демографічною. * Зростання кількості населеннязбільшує території під населені пункти, дороги, промислові та інші споруди.

Номер слайду 2

* Зростання міст і міських агломерацій вилучає все більше земель із сільськогосподарського обігу, → загострюючи проблему раціонального використання земельних ресурсів. * Наприклад, у Бангладеш через зростання кількості населення вже→ катастрофічно не вистачає земель під посіви сільськогосподарських культур.

Номер слайду 3

Мал. 2. Кількість міського населення за основними групами країн світу.

Номер слайду 4

Мал. 4. Розподіл населення регіонів світу за поселеннями різного типу (сільські та міські з різною кількістю населення).

Номер слайду 5

Мал. 3. Кількість міст світу з населенням понад 300 тис. осіб.

Номер слайду 6

Мал. 1. Частка міського та сільського населення за регіонами світу (2018 р.).

Номер слайду 7

* У країнах, що розвиваються, поширена → вітрова й водна ерозія, → відбувається деградація ґрунтового покриву → через нераціональне використання хімічних добрив, пестицидів і гербіцидів, → тривають процеси опустелювання.

Номер слайду 8

* Це продовжує загострювати продовольчу проблему, → яка стратегічно визначає реальну спроможність Землі прогодувати нинішнє та майбутнє населення планети. * Співвідношення кількості населення та обсягу продуктів харчування → визнано однією з найважливіших глобальних проблем людства.

Номер слайду 9

* Кількість голодуючих людей у світі постійно зростає. * За підрахунками ФАО, у 22 країнах світу від голоду потерпає → понад третина населення, → а понад 850 млн людей узагалі перебувають на межі голодної смерті. * Найбільше голодуючих у країнах, що розвиваються.

Номер слайду 10

* У розвинених країнах добове споживання їжі досягає в середньому 3300 ккал,→ а в країнах, що розвиваються, — не більше 2200 ккал (2100 ккал у Киргизстані). * Мінімальна норма, визначена ООН, становить 2400 ккал.

Номер слайду 11

* Уперше на актуальність проблеми співвідношення зростання кількості населення і наявності продовольства ще наприкінці XVIII ст. вказав→ англійський священик, економіст і демограф Томас Мальтус. (1766—1834) 

Номер слайду 12

* Він обґрунтував неминучість негативних наслідків неконтрольованого збільшення кількості населення та→ звернувся до проблеми його оптимізації. * Ідеї Т. Мальтуса лягли в основу однойменної теорії, → де необмежене зростання населення розглядається як головна причина соціальних лих, потрясінь та екологічних катастроф.

Номер слайду 13

Способи вирішення продовольчої проблеми й зараз не зовсім зрозумілі. Вони не обмежені сферою лише сільського господарства і раціонального використання земель.

Номер слайду 14

* Важливим напрямком вирішення проблеми голоду є перехід → від «зеленої» до генетичної революції. * Запровадження досягнень біотехнології → стане істотним внеском у вирішення продовольчої проблеми.

Номер слайду 15

* Консорціум African Orphan Crops за підтримки ООН намагається подолати голод в Африці. * Для поліпшення якості й кількості вироблених продуктів харчування в регіоні вивчають→ геноми традиційних культурних рослин.

Номер слайду 16

* Ставлення до цього в суспільстві неоднозначне. * Наприклад, упровадження багатого на бета-каротин генно- модифікованого «золотого рису» → могло б подолати дефіцит вітаміну А в Азії.

Номер слайду 17

* Однак проти нього активно виступає «Грінпіс»,→ радикальні активісти якого знищили експериментальні поля.

Номер слайду 18

У 2016 р. лауреати Нобелівської премії підписали відкритий лист до «Грінпіс» із проханням припинити кампанію проти ГМО та «золотого рису». У червні 2016 року конгломерат із 107 лауреатів Нобелівської премії підписав відкритий лист із закликом до Грінпіс припинити свою кампанію проти генетично модифікованих культур і Золотого рису зокрема.

Номер слайду 19

Проблема життєдіяльності та якості життя населення особливо гостро постає в країнах, що розвиваються.Існує кілька прогнозів щодо темпів зростання кількості населення у світі, які дуже відрізняються один від одного. Кількість населення нашої планети неконтрольовано збільшується, а площі земель сільськогосподарського призначення постійно зменшуються, що загострює проблему їх раціонального використання. Проблема забезпечення якості життя населення може бути вирішена лише шляхом прискореного соціально-економічного розвитку країн, що розвиваються. ВИСНОВКИ