Презентація "Проектування майбутньої професійної діяльності"

Про матеріал
Для активізації навчання, поглиблення і розширення знань з профорієнтації пропоную презентацію для учнів 9 класу
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Проектування майбутньої професійної діяльності

Номер слайду 2

Якщо ви вдало виберете працю, вкладете в неї душу, то щастя саме вас знайде. К. Ушинський. Кожна професія, як і кожна людина, має свої особливості й певні вимоги до професійної діяльності.

Номер слайду 3

Професія — рід трудової діяльності людини, яка володіє комплексом теоретичних знань і навичок, набутих у ході спеціальної підготовки. Світ професій дуже різноманітний, складний і постійно зазнає змін. Унаслідок науково-технічного прогресу чимало професій зникає, а натомість з’являються нові. Водночас є професії, які з роками не втрачають актуальності та продовжують користуватися неабияким попитом (лікарі, педагоги, будівельники, музиканти, художники, письменники).

Номер слайду 4

Мотиви вибору професіїВибір професійної діяльності важливий насамперед для самої людини, тому що обрання професії за покликанням є джерелом натхнення та доброго самопочуття. Людина, яка працює відповідно до своїх здібностей, здорова в морально-психологічному плані. Сам процес праці викликає в неї почуття задоволення, піднесення творчих сил. У такої людини переважає добрий настрій, загальний позитивний тонус життя. Також це впливає на продуктивність праці, оскільки правильно обрана професія сприяє швидкому набуттю працівником трудових навичок, виробленню в нього творчого підходу до праці.

Номер слайду 5

До вибору професії потрібно підходити зважено і свідомо. Для цього необхідно: мати уявлення про різні сфери діяльності; знати особливості обраної професії;уміти зіставляти себе і професію; знати потреби в професіях. З огляду на це, можна вивести формулу вибору професії: «хочу ─ можу ─ маю ─ потрібно»,хочу – урахування інтересів, бажань;можу – можливості;маю – якості, необхідні для успішного оволодіння професією;потрібно – потреби суспільства.

Номер слайду 6

Інтерес до професії — позитивне ставлення до певного виду праці, прагнення до пізнання, діяльності в обраній галузі. Для зміцнення інтересу до професії важливим є систематичне глибоке вивчення предмета праці. За таких умов інтерес переростає у схильність – бажання займатися певним видом діяльності удосконалюючи вміння й навички, накопичуючи знання й досвід.

Номер слайду 7

Здібності — властивості особистості, які є умовами успішного здійснення певного роду діяльності. Здібності поділяють на загальні та спеціальні. Залежно від того, наскільки особисті здібності, якості та фізичний стан людини відповідають вимогам певної професії, можна визначити придатність до неї, тобто професійну придатність. Здібностіінтелектуальні математичнітворчітехнічніуміння засвоювати знання й навичкилітературно-лінгвістичнівольові якостімистецькіпрацездатністьпедагогічні

Номер слайду 8

Професійна придатність — відповідність людини вимогам обраної професії. Коли людина не відповідає вимогам певної професії, то йдеться про професійну непридатність. Основні причини цього:недостатній розвиток якогось функційного органу (наприклад, людина, яка не розрізняє кольори, не може бути водієм);невідповідність за станом здоров’я (наприклад, за наявності захворювань серця протипоказане освоєння будівельних професій);невідповідність за професійно важливими якостями.

Номер слайду 9

Самооцінка профпридатності у виборі професіїСамопізнання — процес усвідомлення і накопичення людиною уявлень про особливості своєї життєдіяльності та особистості. Вибираючи професію, дуже важливо здійснювати адекватну самооцінку професійної придатності. Для цього необхідно займатися самопізнанням, самоаналізом та здійснювати активне випробування себе в різних видах діяльності.

Номер слайду 10

Типи професій. Залежно від об’єкта чи предмета праці, а також від того, з чим або з ким працює людина, усі професії поділяють на п’ять типів: Назва. Предмет (об’єкт) праціПриклади професій. Людина – природа. Тваринні та рослинні організми, біологічні процеси. Зоотехнік, агроном, овочівник,лаборант хіміко-бактеріологічного аналізу,біолог. Людина – техніка. Технічні об’єкти, матеріали, види енергії, об’єкти неживої природи. Столяр, токар, слюсар,металург, архітектор, водій, кухар, пілот, інженер. Людина – людина. Люди. Учитель, продавець, перукар, менеджер,офіціант,лікар, стюардеса. Людина – знаковасистема. Умовні знаки, коди, цифри, мови. Програміст, конструктор, перекладач, літературний редактор, бухгалтер, топограф. Людина – худож-ній образ. Художній образ, способи його побудови. Артист, композитор, музикант, візажист

Номер слайду 11

Класи професій. Залежно від мети праці, професії поділяють на гностичні, перетворювальні та вишукувальніНазва. Мета праціПриклади професій (спеціальностей)ГностичніпрофесіїРозпізнати, дізнатися, оцінити, перевірити, розрізнити. Лаборант хіміко-бактеріологічного аналізу, санітарний лікар, нормувальник,літературний критик, коректор, слідчий, експерт, контролер відділу технічного контролю. Перетворювальні професіїПеретворити, перемістити, обробити, організувати. Учитель, слюсар, кравець, водій, художник з розпису по тканині, токар. Вишукувальні професіїСконструювати, дослідити, винайти,розшукати, створити. Закрійник, конструктор, композитор,художник, дизайнер інтер’єру, перукар-модельєр, візажист

Номер слайду 12

Групи професій. Групи професій залежно від умов праці. Назва. Приклади професій (спеціальностей)Праця в умовах звичайного (побутового)мікроклімату. Економіст, бухгалтер, перукар, продавець, артист. Праця на відкритому повітрі в режимі різкого перепаду температури, вологостіПожежник, тракторист, будівельник,двірник, агроном. Праця в незвичайних умовах: під водою, на висоті, під землею, а також в умовах підвищеної температури, у цехах зі шкідливими умовами виробництва. Водолаз, шахтар, спелеолог, сталевар, коваль, льотчик, працівник хімічної промисловості, промисловий альпініст. Праця з підвищеною моральною відповідальністю (за здоров’я та життя людини; за великі матеріа-льні або суспільні цінності)Учитель, спортивний тренер, інкасатор, касир, поліцейський, лікар, суддя

Номер слайду 13

«Сто доріг — одна твоя» Народна мудрість. Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Чемерейко Тетяна Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
19 серпня 2022
Переглядів
2826
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку