Презентація "Я - Українець! Я - Патріот!"

Про матеріал
Актуальність національно-патріотичного виховання громадян зумовлюється необхідністю консолідації та розвитку суспільства, сучасними викликами, що стоять перед Україною і вимагають постійного вдосконалення цього процесу. Інтеграційні процеси в Україні відбуваються на фоні сплеску патріотичних почуттів і нових ставлень до історії, культури, традицій і звичаїв українського народу. Сьогодні потрібні нові підходи до виховання патріотизму, як почуття і як базової якості особистості. Оскільки більшість від загального обсягу виховних впливів на особистість здобувача освіти здійснює освітнє середовище, то і відповідальність покладається більша, і можливостей відкривається більше. Патріотичне виховання в українському суспільстві залишається першочерговим як для держави, так і для сучасного закладу освіти в цілому.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Творчий проєкт «Я– українець! Я – патріот!»

Номер слайду 2

Автор проєкту:викладачка Історії та Громадянської освіти Галич Ольга Віталіївна. Етапи реалізації: Підготовчо-організаційний – вересень. Практичний – жовтень - квітень. Корекційно-оцінювальний – травень. Підсумковий – червень. Термін реалізації проєкту: вересень 2023 – червень 2024

Номер слайду 3

Актуальність проєкту Актуальність національно-патріотичного виховання громадян зумовлюється необхідністю консолідації та розвитку суспільства, сучасними викликами, що стоять перед Україною і вимагають постійного вдосконалення цього процесу. Інтеграційні процеси в Україні відбуваються на фоні сплеску патріотичних почуттів і нових ставлень до історії, культури, традицій і звичаїв українського народу. Сьогодні потрібні нові підходи до виховання патріотизму, як почуття і як базової якості особистості. Оскільки більшість від загального обсягу виховних впливів на особистість здобувача освіти здійснює освітнє середовище, то і відповідальність покладається більша, і можливостей відкривається більше. Патріотичне виховання в українському суспільстві залишається першочерговим як для держави, так і для сучасного закладу освіти в цілому. Завдання сучасного закладу освіти – так побудувати виховну діяльність, щоб сама її організація, приклади авторитетних педагогів, середовище виховували здобувачів освіти у дусі патріотизму, глибокого розуміння історії свого народу, національної ідентичності, самобутності. Ключовим пріоритетом національно-патріотичного виховання є формування ціннісного ставлення особистості до українського народу, Батьківщини, держави. На сьогоднішній день для української молоді почуття патріотизму та національної єдності є надзвичайно важливим. Безперечно, ці почуття не виникають самі по собі, рівень національної самосвідомості визначається не приналежністю до певного класу чи соціальної групи. Патріотами не народжуються. Патріотизм прищеплюється змалечку як невід’ємна риса людського характеру. Таке виховання здійснюється на основі рідної мови, історії, культурних надбань свого народу, його звичаїв, традицій. Така система присутня в усіх цивілізованих країнах. Провідною ідеєю проєкту є творчий пошук ефективних форм і методів щодо відродження національних традицій, української культури, формування у здобувачів освіти патріотизму і національної гідності, а також реалізація основних завдань Концепції національно-патріотичного виховання дітей та молоді.

Номер слайду 4

Мета проєкту:виховання свідомого громадянина, патріота, набуття молоддю соціального досвіду, високої культури міжнаціональних взаємин, формування у молоді потреби та уміння жити в громадському суспільстві, духовності та фізичної досконалості, моральної, художньо-естетичної культури;формування патріотизму, самовідданості, активної громадянської позиції, особистої відповідальності і дієвості за долю й територіальну єдність України;посилення моральної складової в загальній системі формування у підростаючого покоління національної гідності, особистісних рис громадянина Української держави, успадкування духовних надбань українського народу, розвиток кращих рис українського патріота; виховувати почуття відповідальності за власні вчинки; сприяти розвиткові вдосконалення власного «Я» кожного здобувача освіти;виховувати самостійну особистість, гідного патріота України.

Номер слайду 5

Завдання проєкту:формування духовних цінностей громадянина: почуття патріотизму, національної свідомості, любові до українського народу, Української Держави, рідної землі, родини, гордості за героїчне минуле і сучасне; формування національної ідентичності, спільних національних цінностей, при цьому забезпечуючи толерантне ставлення до наявної в Україні культурної різноманітності;виховання правової культури, поваги до Конституції України, законів України, державної символіки – Герба, Прапора, Гімну України та історичних святинь, демократичних цінностей;формування мовної культури, оволодіння та вживання державної мови, як і мов інших народів, що складають українську політичну націю, поширених іноземних мов;прищеплення в шанобливого ставлення до Збройних Сил України, інших військових формувань, добровольчих військових об’єднань громадян в українській історії; роль Збройних Сил у відстоюванні ідеалів свободи та державності України і її громадян від княжої доби, Гетьманського козацького війська, військ Української народної республіки, Січових стрільців, Української повстанської армії до сучасності;впровадження нових ефективних форм роботи з патріотичного виховання;розвиток творчих здібностей учнів; прищеплення загальнолюдських духовних цінностей: цінності людського життя, Добра, Краси, Справедливості;вшанування національної пам’яті; вивчення, узагальнення і пропагування кращого досвіду патріотичного виховання дітей та учнівської молоді.

Номер слайду 6

Очікувані результати:повага до культурного та історичного минулого України;повага до Конституції України, Законів України, державної символіки;усвідомлення взаємозв’язку між індивідуальною свободою, правами людини та її патріотичною відповідальністю;набуття патріотичного досвіду;формування етнічної та національної самосвідомості, любові до рідної землі, держави, родини, народу;визнання духовної єдності населення усіх регіонів України, спільності культурної спадщини та майбутнього;толерантне ставлення до інших народів, культур і традицій;формування мовної культури;зацікавленість молоді щодо служби у Збройних силах України, готовність до захисту України та виконання громадянського і конституційного обов’язку із захисту національних інтересів, цілісності, незалежності України;створення ефективної виховної системи національно-патріотичного виховання.

Номер слайду 7

План та форми реалізації проєкту:

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Нормативна база Конституція України Наказ МОН від 06.06.2022 № 527 «Про деякі питання національно-патріотичного виховання в закладах освіти України та визнання таким, що втратив чинність, Наказу Міністерства освіти і науки України від 16.06.2015 № 641»Концепція національно-патріотичного виховання в системі освіти України та заходи щодо її реалізації до 2025 року (наказ МОН № 527 від 06.06.2022) Постанова Кабінету Міністрів України від 30.06.2021 № 673 «Про затвердження Державної цільової соціальної програми національно-патріотичного виховання на період до 2025 року та внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України»Постанова Кабінету Міністрів України від 9 жовтня 2020 р. № 932 «Про затвердження плану дій щодо реалізації Стратегії національно-патріотичного виховання на 2020 – 2025 роки»Указ Президента України від 18.05.2019 № 286/2019 «Про Стратегію національно-патріотичного виховання»Лист МОН України від 16.07.2021 № 1/9 – 362 «Деякі питання організації виховного процесу у 2021-2022 н. р. щодо формування у дітей та учнівської молоді ціннісних життєвих навичок»Указ Президента України «Про невідкладні заходи щодо консолідації українського суспільства», 16 лютого 2022 року Україна вперше відзначатиме День єднання Лист МОН України від 19.09.2017 № 1/9-505 «Про відзначення Дня захисника України»Наказ Міністерства освіти і науки України від 31.03.2017 №519 «Про затвердження Плану заходів Міністерства освіти і науки України щодо вшанування пам’яті Героїв Небесної Сотні»

Номер слайду 10

pptx
Додано
10 травня
Переглядів
56
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку