Презентація з Української літератури для 10 класу на тему: "Володимир Винниченко. Життя і творчість, громадська і політична діяльність."

Про матеріал
Презентація складається з 6 слайдів, розповідається про життя та діяльність Володимира Винниченка, як політичну так і літературну
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Володимир Винниченко. Життя і творчість, громадська і політична діяльність.

Номер слайду 2

Дитинство. Народився Володимир Кирилович Винниченко 28 липня 1880 року в місті Єлисаветграді (нині Кропивницький). Мати його від першого шлюбу мала три дитини: Андрія, Марію й Василя. Від шлюбу з Кирилом Винниченком народився лише Володимир. Майбутній письменник зростав на півдні України, вчився в народній школі, потім вступив до Єлисавєтградської гімназії, але навчання не закінчив через участь у революційних організаціях.

Номер слайду 3

Революційна діяльність. У 1901 році вступив на юридичний факультет Київського університету. У 1902 р. Винниченко опублікував твір «Сила і краса». У 1903 році його арештовують і ув’язнюють як члена місцевої Революційної української партії та виключають з унівеситету. Він був ув’язнений у Лук’янівській в’язниці в Києві, звідки йому згодом вдалося втекти. Щоб уникнути ув’язнення Винниченко виїзить за кордон. Жив у Франції (де у 1911 році одружився), Австрії, Швейцарії, Італії. На певний час приїдив в Україну, але нелегально. У цей період він написав багато творів на соціальні та етичні теми: «Дисгармонія», «Щаблі життя», «Контрасти».

Номер слайду 4

Повернення до України. На початку Першої світової війни Винниченко переховувався у Москві, де жив з 1914 до 1917 р. під чужим іменем. Видавав журнал «Промінь». У 1917 році переїхав в Україну, став одним з організаторів і керівників Центральної Ради, згодом головою першого українського уряду – Генерального Секретаріату. У 1918 р. був арештований гетьманськими офіцерами. Звільнений від арешту через протест української громадськості. Після повалення гетьмана П. Скоропадського Винниченко був одним з керівників Директорії – нового уряду Української Народної Республіки. Він мав інші погляді ніж більшість в Директорії й уряді, тому виїхав за кордон. У 1920 р. Винниченко приїхав в Україну, але 23 вереся 1920 року востаннє залишив її, відмовившись від співробітництва в уряді радянської України.

Номер слайду 5

Радянські часи. Протягом 1924-1928 pp. «Рух» видав «Зібрання творів» В. Винниченка у 23 томах. У 1930-1932 pp. «Книгоспілка» підготувала до друку «Зібрання творів» письменника у 28 томах. У вересні 1933 р. В. Винниченко написав відкритого листа до Політбюро КП(б)У, у якому звинуватив Сталіна та Постишева в голодоморі й масових репресіях проти українського народу. За цей лист книги Винниченка почали знищувати, його ім’я замовчувалося, він став ворогом радянської влади.

Номер слайду 6

Останні роки життя. Останні роки письменник жив з дружиною у Франції, в невеликому містечку Мужені, неподалік від Канн, у своїй невеличкій садибі, що була названа «Закуток». У великій матеріальній скруті, і в самотності. Роки війни підірвали вже ослаблене здоров’я Винниченка. Після війни письменник відсторонився від політики. Помер Володимир Винниченко 6 березня 1951 у французькому місті Мужен. Дозволу поверутися в Україну йому не дали, навіть перед смертю. Винниченко створив 15 романів, 23 п’єси і понад сотню новел.

pptx
Додано
6 травня
Переглядів
119
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку