Робота МАН "ОПТИМАЛЬНІ УМОВИ ВИРОЩУВАННЯ ФІАЛОК "

Про матеріал
Робота МАН "ОПТИМАЛЬНІ УМОВИ ВИРОЩУВАННЯ ФІАЛОК ", 3 клас, предмет "Я досліджую світ"
Перегляд файлу

1

Департамент освіти і науки Київської обласної державної адміністрації

                 Комунальний заклад Київської обласної ради

                 «Центр творчості дітей та юнацтва Київщини»

 

 

                                                                                        

                                                                             Матеріали на обласний етап

                                                                       Всеукраїнського конкурсу

                                                                       Дослідницько-експериментальних

                                                                       робіт з природознавства

                                                                       «Юний дослідник»

                                                                       Номінація

                                                                       «Я і природа»

                                                                      

 

ОПТИМАЛЬНІ УМОВИ ВИРОЩУВАННЯ ФІАЛОК

 

                                                                          

         Автор:

        Приходько Максим,

        учень 3 класу

        Дівичківського ліцею

        Дівичківської сільської ради

        Київської області                                                                       

             

                   

         Керівник:                                       

         Світлана Петрик,   

         вчитель початкових класів

                                                                             

 

 

 

 

 

 

Біла Церква

2024

3MICT

 

 

ВСТУП ……………………………………………………………………………………3

РОЗДІЛ І

УЗАМБАРСЬКА ФІАЛКА-СЕНПОЛIЯ

1.1. З історії поширення сенполій………………………………………………………..4

1.2. Декілька порад по догляду за фіалками…………………………………………….5

1.3. Класифікація сенполій…………………………………………………………….....7

РОЗДІЛ ІІ

ДОСЛІДЖЕННЯ  СПРИЯТЛИВИХ УМОВ ДЛЯ ЕФЕКТИВНОГО ВИРОЩУВАННЯ ФІАЛОК ВДОМА

2. Експериментальна частина дослідження…………………………………………...   8

ВИСНОВКИ……………………………………………………………………………...11

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ………………………………………………..12

ДОДАТКИ………………………………………………………………………………..13

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ВСТУП

 

 

Кімнатні рослини – це окраса нашого життя. А саме узамбарська фіалка  заспокійливо діє на атмосферу будинку. Фіалки з білими квітами підходять для всіх будинків, особливо для тих, в яких живуть діти. Завдяки червоним і рожевим фіалкам люди в будинку менше хворіють. Фіолетові квіти очищають атмосферу від енергії непорозуміння. Фіалки з блакитними квітами наповнюють будинок енергією творчості. Тому саме розмноження та вирощування узамбарської фіалки  найбільше нас зацікавило і є актуальною темою дослідження.

Мета роботи: на основі власних досліджень визначити сприятливі умови для ефективного розмноження та вирощування узамбарських фіалок, провести їх класифікацію, зацікавити оточуючих в їх розведенні.

Визначена мета зумовила постановку та розв'язання наступних завдань:

1. Дослідити розмноження та вирощування узамбарської фіалки рiзних сортiв iз листкових черенкiв, бокових розеток, квітконоса.

2. Визначити шляхом дослiдiв найбільш сприятливі умови для росту рослин.

3. Провести класифiкацiю фіалок, вирощених своїми руками.

Об'єктом дослідження є фіалки.

Предметом дослідження оптимальні умови вирощування фіалок.

Теоретичне значення роботи полягає в ознайомленні з історією появи фіалок у Європі, розповсюдженні їх на території нашої країни.

Практичне застосування. Дану роботу можна використати на уроках природознавства, позакласних заходах, заняттях природничого гуртка.

 

 

 

 

 

 

РОЗДІЛ І

УЗАМБАРСЬКА ФІАЛКА – СЕНПОЛІЯ

 

 

 

1.1. З історії поширення сенполій

Узамбарська фіалка по праву називається принцесою кімнатного квітникарства. У цієї рослини дуже широка гама: від білого до червоного і від блакитного до фіолетового відтінку (крім жовтого). Різноманітна форма квіток і ступінь махровості. Листя також мають різні форми і забарвлення (від світлого до темно-зеленого кольору). Друга назва фіалки – сенполія «Рис.1».

У 1892 році барон Вальтер фон Сен-Поль знайшов в гірських районах Східної Африки в районі Узамбарських гір нову рослину з опущеними листками і прекрасними фіолетовими квітами, які нагадували фіалку. Сен-Поль так описує цю зустріч: «Квітка росла в щілинi прямо на зарослому мохом камені. Вона нібито світилась блідо-блакитним кольором в чаші з десяти темних, соковитого кольору листків, а в середині неï горів яскраво-жовтий вогник. Формою і кольором листочків квiтка нагадувала нашу фіалку, але була набагато нiжнiша» [1, с. 87]. Насіння було вiдiслане ним своєму батьку в Німеччину. А той в свою чергу поділився ним з директором Королівських ботанічних садів. Нову рослину назвали на честь сина і батька Сен-Полів (сенполія). Друга назва квітки – «узамбарська фіалка», бо її вперше знайшли в Африці, в Узамбарських горах.

1893 рік. Узамбарські фіалки були вперше представлені на Міжнародній виставці. Ними зацікавилися квітникарі і відразу почали роботу з виведення нових сортів. Тоді ж і з’явилась перша стаття про сенполії.

1898 рік. До фіалок з синіми і фіолетовими квітами додалися червоно-фіолетові.

1939 рік. З’явилися перші махрові фіалки.

1942 рік. Була отримана перша фіалка з білими квітами.

Після цього розпочалася ера селекції в світі африканських фіалок. Різнобарвність яскраво листкових сенполій стала досить різноманітною – від білої канви до багатокольорових плям і ліній, які закривають майже всю листову пластину. Зараз у світі зареєстровано більше 8 тис. сортів узамбарських фіалок, але селекціонери на цьому не зупиняються [3, с. 104].

Найбiльш важливим завданням є виведення фіалок з духмяними квітами.

У 1992 році відзначався сторічний ювілей сенполій. Фіалка залишається і до цього часу найулюбленішою кімнатною рослиною і завойовує все більше нових прихильників.

До нашої країни сенполія була завезена в 50-ті роки ХХ ст.

1.2. Декілька порад по догляду за фіалками

Місце розташування: у догляді фіалка досить невибаглива рослина. Вона віддає перевагу яскравому розсіяному світлу, але влітку рекомендується притіняти від прямих сонячних променів. Для вирощування найкраще підходять західні і східні вікна. Для того щоб рослина була освітлена з усіх боків, її періодично повертають. Восени та взимку фіалки можна тримати на південному вікні.

Температура: оптимальна зимова температура для сенполії близько 16-18°С, лiтня близько 20-22°C. Рекомендується стежити, щоб вона не опускалася нижче 15°С і не піднімалася вище 30°С. Не переносить різких перепадів температур і протягів, тому їх не можна виносити на балкон або в сад.

Полив: узамбарську фіалку слід поливати дуже обережно. Поливають субстрат навколо рослини, щоб вода не потрапила в центр розетки листків, а ще краще поливати з піддона або методом занурення. Після того як увесь земляний покрив просочиться вологою, зайву воду з піддона зливають. Потрібно використовувати не вапняну, теплу воду «Рис.2.1-2.2».

Вологість повітря: для того щоб підтримати необхідну вологість повітря, горщик з фіалкою необхідно помістити на піддон із гравієм, наполовину наповненим водою. У жодному разі не можна обприскувати оксамитові листочки і квітки рослини, чутливі до сірої гнилі.

Підгодівля: у період активного росту ( весна-літо-осінь) узамбарську фіалку підгодовують 1 раз на 2 тижні мінеральним добривом для квітучих рослин. З добрив для сенполії особливо необхідний фосфор, тому що він сприяє рясному цвітінню.

Пересадження: сенполії пересаджують щорічно навесні. Посуд бажано використовувати неглибокий, але широкий. Земляну суміш складають із листової землі, торфу і піску (4:1:1), при можливості додають добре перепрілий гній. Гарний шар дренажу обов'язковий. У міру розростання фіалок у них з'являються бічні розетки, які рекомендується вчасно видалити. Така хірургічна операція буде сприяти кращому цвітінню. Навесні при пересадженні можна розділити  рослину на декілька кущів-розеток.

Розмноження: сенполії можна розмножувати вегетативним і насіннєвим способами, але головний спосіб розмноження – листковими  черешками. Навесні беруть листочок, захоплюючи 3-4 см черешка «Рис.3». Добре вкорінювати в піску або торф’яному субстраті. При живцюванні листкову пластинку в ґрунт не заглиблюють, вона повинна повністю залишатися над поверхнею. Після того як на поверхні субстрату виростуть мініатюрні розетки з листочками (приблизно через 40 днів), їх можна розсаджувати в горщики на постійне місце. Молоді рослини після живцювання зацвітають через 6-10 місяців.

Насіннєвий спосіб розмноження узамбарської фіалки вимагає більше часу, але дає можливість одержати нові форми.

Шкідники: найпоширенішими шкідниками узамбарської фіалки є цикламенові кліщі, тля, борошнисті червці і нематоди, що поселяються на коріннях і листках рослини «Рис.4». Для боротьби з ними рекомендується використовувати відповідні інсектициди, найкраще у свічах, тому що препаратами, що випускаються в аерозолях, можна зашкодити листки. При зараженні фіалки нематодом рослину рекомендується спалити. Можливi труднощі при вирощуванні сенполії (фіалки узамбарської). Знебарвлення листків і поява на них плям – результат занадто сильного прямого сонячного освітлення. Поганий ріст і відсутність цвітіння – недостатнє освітлення або часта перестановка з місця на місце. Гниття розетки листків – надлишковий полив, потрапляння води в центрі рослини при поливі зверху. Пожовтіння і плямистість листків – недостатній полив або передозування добривами.

1.3.Класифікація сенполій

Сенполії поділяються за чотирма основними ознаками «Рис.5»:

-                за забарвленням квітів; за типом листків; за типом квітів; за розмірами квітів.

За забарвленням квітів сенполії поділяються на такі типи:

-                однотонні – квітка повністю забарвлена в один колір;

-                кайомчасті – по краю квітки проходить кайма, яка буває різного розміру і різного кольору;

-                з фантазійним забарвленням – однотонні пелюстки квітки посипанні рисочками, плямочками, мазками або горошинами іншого кольору;

-                     багатокольорові сенполії – мають два і більше кольорів.

У мене вирощені і цвітуть однотонні, кайомчасті, багатокольорові та фіалки з фантазійним забарвленням.

За типом листків узамбарська фіалка поділяється на чотири різновиди:

-                класичний або стандартний;

-                зірчастий або зірчатоподібний;

-                квітка-оса (пелюстки нагадують форму оси);

-                квітка-дзвоник (бувають з одним або двома рядами пелюсток).

За типом квіток фіалки розрізняють:

-                S –прості (Single);

-                D – махрові і напівмахрові (Double або Semidouble);

-                С – зірчасті, зіркоподібні (Star Shaped);

-                F– гофровані по краях або бахромчасті (Fringled або Ruffled).

За розміром квітки поділяються на:

-                дрібноквіткові – до 2 см в діаметрі;

-                середні – 3-4 см;

-                велико-квіткові – 4-6 см;

-                дуже велико-квіткові – понад  6 см.

 

РОЗДІЛ ІІ

ДОСЛІДЖЕННЯ СПРИЯТЛИВИХ УМОВ ДЛЯ ЕФЕКТИВНОГО ВИРОЩУВАННЯ ФІАЛОК ВДОМА

 

 

 

2.1. Експериментальна частина дослідження

Спочатку карантин, а потім повномасштабне вторгнення російської федерації і війна, змусили знайти нові інтереси та захоплення, одним із яких стало вирощування фіалок. Так, у 2023-2024 році ми вирішили розвести вдома фіалки і закипіла робота.

Дослід 1

Мета: вияснити, як колір посудини, в яку ми помістимо листковий черешок фіалки і температура повітря впливають на розвиток рослини «Рис.6».

Я спробував розмножувати  фіалки  методом розмноження листовими пластинками. Для свого досліду я взяв три листки з однієї фіалки. На черешках зробив косий зріз. І помістив кожен листочок в окрему посудину, а саме: перший листковий черешок – в баночку зі світлого пластику «Рис. 6.1»; другий – в баночку з темного скла «Рис. 6.2»; а третій – в кришталевий стаканчик «Рис. 6.3».

Весь цей час я міняв воду  раз в тиждень  і слідкував, щоб  не загнивав кінець ніжки листка. І далі спостерігав, як проходить процес появи корінців. Але пройшло три тижні, а корінці не з’явилися. Причиною цьому стала низька температура нижче 17 градусів, а корінці почали з’являтися лише на 30-й день, коли в квартирі стало тепліше. При цьому, я помітив, що у баночці із темного скла корені були трохи міцніші, ніж у баночці із світлого пластику, а в кришталевому стаканчику корені так і не з’явилися.

Результати досліду: при низькій температурі життєдіяльні процеси фіалок затримуються; кришталеві стаканчики для розмноження фіалок не потрібно використовувати; температура 15-17 градусів непридатна для вирощування фіалок.

Такий же дослід я спробував провести і влітку, знову взяв три баночки: із світлого, темного скла та кришталевий стаканчик. Помістив в кожну баночку по листочку. І вже через 18 днів з’явилися перші корінці в баночці із темного скла. На 20-й день побачив корінці в світлій баночці, а корінці в кришталевому стаканчику з’явилися лише на 24-й день.

Результати досліду: укорінювати листочки найкраще в баночці із темного скла, тому що при відсутності світла сенполії створюють кращу кореневу систему, а кришталевий посуд не потрібно використовувати взагалі; найкраща температура для вирощування сенполії 20-24 градусів.

Дослід  2

Мета: визначити, як розмір горщика впливає на ріст діток фіалки «Рис.7».

Для проведення експерименту я взяв два горщики: один діаметром 12 см і висотою 12 см.;другий діаметром 5 см і високий.

Я посадив схожі за розмірами відростки, тобто, діток фіалки. Спочатку вони розвивалися однаково, а десь через два місяці я помітив, що фіалки у другому – вузькому і високому – горщику розвиваються гірше. При цьому спостерігалося багато розмоклого ґрунту і рослина більше піддавалась гниттю. Через два тижні,  десь на 74-й день, пересадили квітку в невисокий горщик діаметром 12 см.

Результати досліду: найкращий діаметр горщика для фіалок – 10-12 см.

Дослід 3

Мета: визначити, який сорт фіалок швидше дасть корені «Рис.8».

Ми вже знаємо, що найкраще укорінюється фіалка в темній посудині при температурі 20-24 градуси. Але виникло цікаве питання, який же сорт швидше дасть корені?

Для того, щоб це перевірити, беремо черешки фіалки з простими квітами, напівмахровими та махровими, ставимо їх у воду і спостерігаємо наступне: листові черешки фіалок з махровими і напівмахровими квітами – дали корені через 16 днів; фіалка проста біла – через 19 днів; фіалка з простими рожевими квітами – корені з’явилися через 29 днів.

Результати досліду: листочки фіалок укорінюються від 2-х тижнів до місяця у різних сортів по-різному.

Дослід  4

Мета: укорінити зрізані бокові розетки у воді, а потім посадити в земляну суміш «Рис.9».

Спочатку зрізали велику бокову розетку з рожевої махрової фіалки. Розетку поставили в посудину з водою. Через 12 днів у великій розетці з’явилися декілька корінців, які дуже швидко росли. І вже через три тижні після постановку в воду, десь на 22 день, розетку посадили в горщик з землею. В той же час, корінці у маленьких розетках з’явилися лише через три тижні.

Результати досліду: розводити фіалки можна і боковими розетками. При розведенні фіалок таким способом вони швидше зацвітають.

Дослід 5

Мета: визначити найкращий час для черенкування фіалок «Рис.10».

За результатом проведення попередніх дослідів встановили що наші фіалки дали корінці і влітку, і взимку на 16-17 день при створенні для оптимальних умов.

Результати досліду: в даному випадку пора року не вплинула на швидкість появи коренів у черенків. На нашу думку, це сталося із-за штучного освітлення і підтримання відповідного температурного режиму в приміщенні

Дослід  6

Мета: навчитися розмножувати фіалки квітконосом «Рис.11».

Для того, щоб зберегти і передати потомству багатокольорову гаму квіток, ми дізналися, що потрібно розмножувати їх квітконосом. Для цього виламали здоровий міцний квітконос з найкращими квітами, відрізали нижню частину до прилистків. Всі квіти і бутони видалили, залишивши пеньки до 3-5 мм висотою. Взяли стаканчик, насипали землі і акуратно вставили квітконос. Трішки полили водою і поставили в пакет. Цей дослід проводили двічі – влітку і восени, але обидва рази невдало: наші квіточки згнивали. Потім ми повторили дослід знову, використовуючи спеціальну суміш “Субстрат Флорин Сенполія” (суміш торфів з додаванням кокосового волка, перліту, органічних домішок, вапнянових матеріалів і піску). І результат не заставив себе чекати, вдалося виростити близько 10 сортів фіалок та вивчено їх класифікацію.

ВИСНОВКИ

 

 

 

За допомогою дослiдiв було вивчено і доведено, як потрібно доглядати

за фіалками та їх вирощувати:

- для прискорення росту листків краще користуватися посудиною із темного скла, бо при відсутності світла сенполії створюють кращу кореневу систему;

- найоптимальніша температура для вирощування фіалок – 20-24 градуси;

- найзручніша величина горщика для фіалок – 10-12 см;

- фіалки можна розмножувати боковими розетками;

- найкращий час для розмноження фіалок – весна-літо, але у нашому випадку пора року не вплинула на швидкість появи корiнцiв у листках фіалок, тому що використовувалося штучне

я будинку.

Сенполії, описані в цій роботі, ми виростили самі, кожного дня доглядаючи за ними, милуючись  різнокольоровими її квітами. Всіх людей, які милуються фіалками, вони роблять чистішими, добрішими, ніжнішими.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

1. Ювал Зоммер. Велика книга квітів. Харків: ТОВ Видавництво “Ранок”, 2022. 64 с.

2. Дишлевий Валерій. Енциклопедія корисних та небезпечних рослин для дітей. Київ: ФОП «Мунін Г.Б.», 2016. 240 с.

3. Олєйнікова О.М. Фіалка//Садові декоративні рослини. Харків: Веста, 2010. 101 с.

4. Куерда Хосеп. Атлас ботаніки. Харків: ТОВ Видавництво “Ранок”, 2005.       96 с.

Електронні ресурси

1. Марія Климко. Як правильно вирощувати кімнатні фіалки: основні поради з догляду. URL:

https://zaxid.net/yak_pravilno_viroshhuvati_kimnatni_fialki_osnovni_poradi_z_doglyadu_n1525902 (дата звернення: 15.09.2023).

2. Катерина Труш. Як вирощувати фіалки: кілька важливих правил. URL: https://tsn.ua/lady/dom_i_deti/dom/yak-viroschuvati-fialki-kilka-vazhlivih-pravil-2249710.html (дата звернення: 10.11.2023).

3. Одному до душі троянда, іншому фіалка...Грамотна агротехніка вирощування трепетних фіалок. Agro-Market.net: веб-сайт. URL: https://agro-market.net/ua/news/gardening/one_like_rose_the_other_violet_competent_agricultural_cultivation_quivering_violets/ (дата звернення: 07.12.2023).

          4. Догляд за фіалками в холодний період. Як примусити фіалку квітнути. YouTube: веб-сайт. URL: https://www.youtube.com/watch?v=pq6AtXHZXtQ (дата звернення: 12.01.2024).

          5. Фіалки розмноження листовими черешками: як виростити сенполію з листа. Яскрава клумба: веб-сайт. URL: https://yaskravaklumba.com.ua/ua/stati-i-video/komnatnye-rasteniia/falki_razmnozhenie-listovy_mi_cherenkami_kak_vy_rastit_senpoliyu_iz_lista (дата звернення 23.10.2023).

 

 

ДОДАТКИ

Рис. 1 Різноманітність фіалок – сенполій

Рис. 2.1

Рис. 2.2 Догляд за фіалками – полив.

Рис. 3 Догляд за фіалками – розмноження.

 

Рис. 4 Догляд за фіалками – шкідники.

Забарвлення квітів

Тип листків

Тип квітів

Розмір квітів

Рис.5 Класифікація сенполій

 

 

 

 

 

 

 

Дослід 1

Рис. 6.1. Листковий черешок - в баночці зі світлого пластику

Рис. 6.2. Листковий черешок - в баночці з темного скла

Рис.6.3. Листковий черешок - в кришталевому стаканчику

Рис. 6 Вплив кольору посудини, і температури повітря на розвиток рослини

Дослід 2

 

Рис. 7. Вплив розміру горщика на ріст діток фіалки

 

 

Дослід 3

Фіалка з махровими і напівмахровими квітами

(16 день)

Фіалка проста біла

(19 день)

Фіалка з простими рожевими квітами

(29 день)

Рис. 8 Вплив сортів фіалок на швидкість укорінення

 

Дослід 4

День 1

День 12

День 22

Рис. 9 Укорінення бокових розетки у воді і посадка їх в земляну суміш

Дослід 5

При оптимальних умовах – формування корінців у будь яку пору року відбулось однаково на 16-17 день

Рис. 10 Укорінення фіалок черенкованих у різний час (пори року)

 

Дослід 6

Рис. 11 Розмноження фіалки квітконосом

docx
Пов’язані теми
Я досліджую світ, Інші матеріали
НУШ
Додано
17 травня
Переглядів
25
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку