Виховний захід з художньої культури. КВК "Ерудит"

Про матеріал
Виховний зазід з художньої культури для учнів 8-9 класів. КВК "Ерудит". Узагальнити і закріпити набуті знання з курсу "Художня культура"
Перегляд файлу

КВК «Ерудит»


Виховний захід з художньої культури

для учнів 8-9 класів

КВК «Ерудит»

 

 

Мета: узагальнити і закріпити набуті знання з курсу «Художня культура».

Обладнання: для команд: ручки, папір формату А-3, лінійки, про­сті олівці;

Для ведучого: фотознімки архітектурних споруд, репродук­ції картин, пересувна дошка, кнопки, магнітофон, годинник, килимок під «живу скульптуру», крейда, плакати, подовжувач, призи.

Хід гри

Ведучий. Дорогі друзі, ми зібралися, щоб поговорити про те, що є одвічним — про мистецтво. Адже мистецтво — це радість для люди­ни, в ньому проявляється її творчість і талант. Сьогодні зустрічають­ся дві команди веселих і кмітливих знавців мистецтва — учні 8 та 9 класів. Вітаймо їх! (Оплески.)

                                     Тепер на нас чекає гра,

Хай буде весела вона і без зла!

Отже, засідання Клубу Веселих і Кмітливих оголошую відкри­тим!

Як і в кожному КВК, у нас є дві команди, які змагатимуться між собою. Це команда «Кредо» та команда «Химери».

Також у нас присутні почесні гості та члени журі (представляє членів журі).

Боротьба буде нелегкою, але сподіваємося, що нашим учасникам посміхнеться фортуна. Тож побажаємо всім успіху і перемоги.

А тепер прошу команди привітати один одного і представитися.

                                         Максимальна оцінка — 6 балів.                                   

                             Конкурс «Візитна картка».

 Ведучий. На нас чекає багато цікавих конкурсів, а для початку — конкурс «Розминка» у вигляді бліц-турніру.

 

 

Запитання:

 Який музичний інструмент має три струни? (Балалайка.).

1б. Який музичний інструмент не належить до духових: флейта, гобой, ліра, кларнет? (Ліра.)

2а. По якій річці бурлаки тягнуть баржу у картині І. Рєпіна? (По Волзі)

2б. Оголошення про спектакль, концерт, оперу, балет тощо. (Афі­ша.)

3а. Німецький композитор,який народився в м. Бонн? (Л.В.Бетховен).

3б. Музично-хореографічний спектакль. (Балет.)

4а. Старовинний український народний ляльковий театр. (Вер­теп)

4б. Який духовий інструмент отримав назву від імені свого вина­хідника? (Саксофон.)

5а. Австрійський композитор,який народився в м. Зальцбург? (В.А.Моцарт)

5б. Збірник пісень. (Пісенник.)

6а. Вид театрального мистецтва, що поєднує спів, музику та елементи драматичного дійства. (Опера.)

6б. Що є основним виражальним засобом живопису: лінія, колір, ? (Колір.)

7а. Колискою мистецтва Відродження була... (Італія.)

7б. Який із цих кольорів не можна отримати в результаті змішу­вання: жовтий, зелений, ліловий, жовтогарячий? (Жовтий.)

8а. Як називають образно архітектуру: застигла музика, замороже­на поема, мертвий живопис? (Застигла музика.)

8б. Виконавець пісень, який є автором тексту і музики.(Бард)

9а. Як називається художник, який зображує тварин? (Анімаліст.)

9б. Вечірня пісня ,яка виконується просто неба.(Серенада)

10а. Портрет художника, виконаний ним самим. (Автопортрет.)

106. Зображення, яке наочно пояснює або доповнює будь-який друкований текст. (Ілюстрація.)

11а. Мистецтво проектування і спорудження будівель. (Архітек­тура.)

11б. Зображення або візерунок, виконані з однорідних або різних за матеріалом частинок. (Мозаїка).

12а. Погрудне, переважно портретне зображення людини в круглій скульптурі.(Бюст.)

12 б. Твір монументального мистецтва, орнаментальна або сюжет­на композиція зі скла. (Вітраж.)

Ведучий. Переходимо до конкурсу домашнього завдання. Коман­дам потрібно було підготувати відомості про шедеври світової архі­тектури та місць відпочинку з позицій жителів інших планет. Макси­мальна оцінка в цьому конкурсі — 5 балів.

Команда «Химери». Доброго дня, земляни! Вас вітають жителі щасливої сонячної планети «Химерфан». Наша планета — це планета розваг. Наш девіз— радість, щастя, добра посмішка. Наша експедиція прибула на цю планету, щоб побачити цікаві та незнайомі нам розва­жальні місця. Спочатку нашу увагу привернуло місце, яке нагадувало великого білого лебедя. Коли ми приземлилися, то побачили велику і прекрасну споруду — Сіднейський оперний театр. Ця надзвичайна архітектурна споруда виконана з бетону і скла. І, як вважають жителі Австралії, схожа на вітрила в Сіднейському порту. Найбільше вітрило сягає висоти 67 метрів. У цьому театрі — найбільші у світі механіч­ний орган і театральна завіса.

Помандрувавли далі, ми побачили якісь руїни. За допомогою ме­режі Internet ми швидко з'ясували, що це — руїни Колізею, найвидатнішої архітектурної пам'ятки Стародавнього Риму. Колізей мав висо­ту 48 метрів та амфітеатр на 64 виходи. Він уславився спортивними змаганнями та гладіаторськими боями, жорстокими і кривавими. До­вжина кола Колізею сягає майже 500 метрів, заввишки він 48,5 метрів. Трибуни амфітеатру вміщали приблизно 50 тис. глядачів. Конструк­тивні принципи його споруди вражають і донині.

А ось у саду монастиря Реандзі (Японія), в Стародавньому Кіото нема ні гір, ні води, ні дерев, ні жодної квітки, взагалі нія­кої рослинності. Тут лише каміння і пісок, що має символічне зна­чення — поняття порожнечі, чистоти. Розміщений сад на рівній площі 19x23 м. Головний матеріал — 15 темних крупних каменів гірського походження, довільно об'єднаних в окремі групи, і білий морський пісок. Пісок символізує морську стихію (невипадково по ньому дерев'яними граблями проведені борозни — хвилі). Лише острівці зеленого моху, що проріс на камінні, — «посланці» живо­го світу. Все сприяє спокою і строгості, зануренню в стан внутріш­нього споглядання.

Команда «Кредо». Hello! Ми з планети Креденс, що розміщена в сузір'ї Альдебаран. Наша планета відома тим, що на ній будуються найкращі вежі в усій Галактиці. Ці вежі призначені для того, щоб спо­стерігати з них за іншими планетами та зірками? Якось професор Чудайкін помітив у найпотужніший телескоп вежі на вашій планеті, і ми на дослідницькому кораблі прилетіли, щоб ознайомитися з ними ближче. Нам сподобалася Вавилонська вежа. Існує легенда, що колись дуже давно, ще в VII ст до нашої ери, зем­ляни намагалися побудувати таку ж вежу, як і в нас, і звели її аж на висоту 90 метрів. Але наш тодішній приятель, боячись, що ця споруда стане кращою, ніж наші вежі, послав на землю космічний легіон, щоб зруйнувати цю семиповерхову різноколірну споруду, що й було блис­куче виконано. З того часу ми тут не були, і зараз нас дуже здивував розвиток земної архітектури.

Найбільше нам сподобалася трьохсотметрова Ейфелева вежа, побудована в 1889 році як вхід на міжнародну виставку. У нас вона була би взірцем архітектури, але чомусь багатьом землянам ця вежа досить довго не подобалась, і навіть сам Ейфель «тікав» від неї, вибираючи в ресторанах місця, де з вікон не було видно «Залізної Ейфі», як на­зивали цю вежу парижани. Проте нині Ейфелева вежа є символом, емблемою Парижа, гордовито підносячи до неба на висоті 320 метрів (з антеною) свій ажурний силует, відомий в усьому світі.

У горизонтальній проекції Ейфелева вежа спирається на квадрат площею 1,6 гектари. Вона важить 8600 тонн, і, як запевняють фахівці, було використано 2,5 мільйонів заклепок у процесі її спорудження. А споруджена вежа була за разюче короткий час — 26 місяців. На першій платформі було відкрито ресторан. На другій, на висоті 116 метрів, — газета «Фігаро» обладнала свою редакцію.Вежа залишалася найвищою спорудою в світі до 1931 року, коли в Нью-Йорк-сіті було збудовано хмарочос.

Дуже здивувала нас Пізанська вежа. Майже 800 років падає і ніяк не впаде, незважаючи на те, що відхилення від вертикальної осі нині сягає близько 5 метрів! За підрахунками землян, Пізанська вежа має впасти в найближчі 50 років. Але якби наш уряд дозволив втрутитися у справи землян, ми могли б допомогти врятувати їм цей справжній шедевр архітектури. Вежа сягає висоти 55 метрів, а напис на ній свідчить, що закладена вона у 1174 році. ф А найвищою вежею землі вважається вежа Тауер у Торонто — її висота сягає 553 метри. Якби цю вежу, схожу на стрілу з двома кап­сулами, зменшити в декілька разів, вона б була точнісінько як наш космічний корабель! А ще вона має шпиль!

До речі, шпиль мають і деякі хмарочоси на землі, хоча які це хма­рочоси — так, малюки в порівнянні з нашими. Але один із них став відомим і на нашій планеті Креденс завдяки лазерній пошті. Це Емпайр Стейт Білдінг у Нью-Йорку. Цей хмарочос вважався найвищим на Землі протягом 40 років. На ньому побував і навіть знявся в кіно Кінг-Конг, рідний брат нашого Кред-Конга. Розміри споруди справді вражають. У ньому 102 поверхи, його висота — 381 метр, а разом з телевежею сягає загальної висоти 449 метрів. На будівництво хма­рочоса пішло 10 мільйонів цеглин і 700 кілограмів кабелю. Загальна площа вікон — 2 гектари. Кількість сходинок — 1860.

Культура вашої планети нам дуже сподобалася. Ну, що ж, забалакалися ми тут, а нас чекають на нашій прекрасній і веселій планеті Креденс, тому прощавайте!

Ведучий. Ще в домашнє завдання входило створення «живої» скульптури або споруди

 Найоригінальніша скульптура оцінюється в 3 бали.

А поки команди готуються — музична пауза!

                                     (Команди представляють свої роботи.)

Ведучий. Запрошую по одному учаснику від кожної команди для участі в конкурсі Юний художник.

Ваше завдання — зобразити школу майбутнього. Техніка виконання довільна, термін виконан­ня — 20 хвилин. Максимальна оцінка — 5 балів. Займіть, будь ласка, свої місця за мольбертами.

                                               (Конкурс.)

Ведучий. Для участі в конкурсі «Юний архітектор» запрошую по два учасники від кожної команди. Вам потрібно сконструювати з кон­структора «Lego» власний будинок.

Термін виконання — 10 хвилин.  

Максимальна оцінка — 5 балів.                                                              (Конкурс.)

Ведучий. Прошу по одному учаснику від команд для участі в кон­курсі ерудитів. Вам потрібно визначити і записати назви архітектур­них споруд, що зображені на листівках.

Термін виконання — 5 хви­лин. Найвища оцінка — 7 балів.

                               (Конкурс. Музична пауза.)

Ведучий. А зараз пограємо в гру «П'ятий зайвий». Потрібно ви­креслити зайве слово.

Термін виконання — 10 хвилин. Найвищий бал — 5б..

  1. Костьол, церква, синагога, мечеть, донжон.
  2. Андріївська церква, Маріїнський палац, Києво-Печерська Лав­ра, Парфенон, Золоті ворота.
  3. Монумент, статуетка, барельєф, статуя, бюст.
  4. Мікеланджело, Роден, Мірон, Фідій, Рафаель.
  5. Моцарт, Гайдн, Бетховен, Вагнер.

                                   (Підсумки гри.)

Ведучий. Переходимо до конкурсу капітанів.

Потрібно:

  1.     визначити якнайбільше прізвищ відомих художників (за правильну відповідь — 4 бали; термін виконання — 5 хвилин);
  2.    назвати якнайбільше прізвищ відомих композиторів (кількість балів залежить від кількості названих прізвищ);

                                 (Конкурс. Музична пауза.)

Ведучий. А тепер потрібно показати у формі пантоміми: портрет, палітру, олівець, ікону.

Ведучий.            Ось і підійшла до завершення наша гра.

Тепер, журі, за вами слово,

Бо грали тут усі чудово,

Та щоби сумніви пропали,

Хто кмітливіший,

ерудований, найвеселіший,

Ми просимо, щоб ви сказали.

 

                        (Оголошуються результати гри та вручаються нагороди.)

doc
Додано
18 грудня 2023
Переглядів
84
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку