22 січня День Соборності України

Про матеріал
Так трапилось, що протягом багатьох століть розвитку Україна не мала власної державності і єдиної території. Українські землі в різні періоди належали багатьом державам: найбільше Росії, Литві, Речі Посполитій, а потім Польщі, Австро-Угорщині, а згодом Румунії та Чехословаччині. • На період першої світової війни вся Наддніпрянщина належала Росії, а Західна Україна – Угорщині. Але одним з наслідків першої світової війни був розвал двох найбільших імперій Європи: Російської та Австро-Угорської. Відтоді розпочалося державне відродження України.
Перегляд файлу

Тема : 22  січня  день Соборності України

Мета: закріпити знання учнів про Україну, соборність країни ,її символи, традиції , виховувати любов і повагу до своєї Батьківщини України,її символів, традицій, обрядів.

Хід заняття:

Дорогі діти сьогодні ми з вами перегортаємо ще одну сторінку в з історії нашої країни.

-Ми живемо в Україні, в країні яка багата своєю історією, надбаннями, краєвидами, мелодійною музикою, милозвучною мовою.

Україна – рідний край, золота чарівна сторона. Скільки ніжних, лагідних слів придумали люди, щоб висловити свою гарячу любов до рідного краю.

-Україна - це безкраї лани пшениці, квітучі поля льону, вишневі сади. Це гори Карпати і шахти Донбасу.

-Це широкий Дніпро - Славутич, який несе свої води в Чорне море.

Багата і складна історія нашої держави.

·     Так трапилось, що  протягом багатьох століть  розвитку Україна не мала власної державності і єдиної території. Українські землі в різні періоди належали багатьом державам: найбільше Росії, Литві, Речі Посполитій, а потім Польщі, Австро-Угорщині, а згодом Румунії та Чехословаччині.

·      На період першої світової війни вся Наддніпрянщина належала Росії, а Західна Україна – Угорщині. Але одним з наслідків першої світової війни був розвал двох найбільших імперій Європи: Російської та Австро-Угорської. Відтоді  розпочалося державне відродження України.

·      У  1917 р. У Наддніпрянській Україні розпочалася національна революція. В результаті неї було  проголошено створення Української Народної Республіки (УНР) та обрано першого президента Михайла Грушевського.   

Подібні процеси відбувалися і в Галичині.  Згодом, у жовтні 1918 року, була  проголошена Західно - Українська народна Держава на території Галичини, Північної Буковини та Закарпаття. Головою Ради став Євген Петрушевич.

·     А  вже через рік ,22 січня 1919 р., у Києві відбулось урочисте проголошення злуки  Західну-Української Народної Республіки в єдину соборну Українську Народну Республіку.

Відбувалося це на святково прибраній Софійській площі в Києві. Її заповнили десятки тисяч жителів. Тримаючи в руках синьо-жовті та червоно-чорні прапори . 

Діти чи знаєте ви що означає синьо-жовтий та червоно-чорний прапори?

Синє небо жовті доли – синьо-жовті в нас прапори.

Прапор складається з двох кольорів червоного та чорного. Чорний колір символізує українську землю, а червоний – кров,  пролиту за Україну!

(фото Софіївської площі)

Проголошення злуки було призначено на 12:00 годину 22 січня 1919 року, тобто першу річницю проголошення четвертого універсалу про повну незалежність України.

22 січня було проголошено всенародним і державним святом. День видався погідний та гарний, з легким морозом. Київ був прикрашений національними синьо-жовтими прапорами, гербами. О 9:00 годині ранку в усіх церквах відправляли богослужіння.

Головні урочистості проголошення злуки проходили на Софійській площі. При вході з вулиці Володимирської на Софійську площу було зведено тріумфальну арку, прикрашену старовинними гербами. Рівно о 12:00 годині розпочалася урочиста церемонія проголошення Акт злуки. На масовому вічі посол Західноукраїнської Народної Республіки Л. Цегельський зачитав та передав грамоту Національної Ради «Про об'єднання Західноукраїнської Народної Республіки з Великою Східною Україною» голові Директорії Володимиру Винниченку.

Член Директорії Федір Швець урочисто зачитав Універсал Директорії:

«…Віднині во єдино зливаються століттями відірвані одна від одної частини єдиної України — Галичина, Буковина, Закарпаття і Наддніпрянська Україна. Здійснилися віковічні мрії, для яких жили і за які вмирали найкращі сини України. Віднині є тільки одна незалежна Українська Народна республіка. Віднині український народ увільнений могутнім поривом своїх власних сил, має змогу об'єднати всі зусилля своїх синів для створення нероздільної, незалежної української держави, на добро і щастя українського народу.»

Після урочистого проголошення злуки на Софійській площі відбувся молебень, а потім — військовий парад під керівництвом полковника Івана Чмоли. Приймав парад полковник Євген Коновалець.

22 січня 1919 р. у Києві на Софійській площі відбулися урочисті збори, на яких був проголошений Акт Злуки (об'єднання) українських земель, засвідчений Універсалом про об'єднання УНР і ЗУНР в єдину Велику Україну. Ним стверджувалось об'єднання двох тодішніх держав, що постали на уламках Російської і Австро-Угорської імперій в єдину соборну Українську державу, яка відтоді ставала гарантом загальнонаціональних інтересів українців. Століттями розірваний український народ визволився з неволі і возз'єднався на своїй землі в єдиній Українській державі.

Акт Злуки був глибоко детермінований історично і спирався на споконвічну мрію українського народу про незалежну, соборну національну державу. Він став могутнім виявом волі українців до етнічної й територіальної консолідації, свідченням їх самовизначення, становлення політичної нації. Уперше за 600 років він став реальним кроком до об'єднання українських земель, що вплинув на подальші національно-політичні процеси в Україні.

Наступного дня, 23 січня, розпочався Трудовий конгрес України, який мав виконувати функцію всеукраїнського парламенту. Акт злуки було затверджено вищим законодавчим органом України. На основі цих рішень Західноукраїнська Народна Республіка перейменовувалась у Західну область УНР (ЗО УНР). Єдиним державним гербом став тризуб замість раніше затвердженого для ЗУНР золотого лева на блакитному полотні. У той же час злиття урядів, армій, законодавчих органів УНР та ЗУНР відклали до скликання Установчих Зборів об'єднаної України, як це й передбачалося ухвалою Української Національної Ради від 3 січня.

Перегляд  відеофільму  «Соборність України»

Відбулося об’єднання українських земель, а разом з тим - українських традицій, звичаїв, мови, що мало велике історичне значення для українського народу.

  Державним Гербом Соборної України став тризуб.  Чи знаєте ви що означає символ тризуба? І яке слово на ньому можна прочитати?(Воля)

( фото тризуба)

 Отже, віковічні мрії Українського народу здійснилися. Україна стала єдиною (соборною) державою.

Любіть Україну, як сонце, любіть,

як вітер, і трави, і води…

В годину щасливу і в радості мить,

любіть у годину негоди.

Любіть Україну у сні й наяву,

вишневу свою Україну,

красу її, вічно живу і нову,

і мову її солов’їну.

 Мова – це душа народу. Найдорожче для людини – це думка, а вся солодкість думки в рідній мові.

Пропоную вам  конкурс :

Складіть пазли із цих карточок на швидкість (1хв)  скажіть що у вас утворилося

(Карта України)

У кожного народу є свої свята та традиції, і український народ не став винятком.

ІІ конкурс « Народні свята».

Свято проводів зими називається – масляна. А як називається свято зустрічі  весни?

1) Новий рік

2) Стрітення

3) Покрова

Знак весняного відродження сонця – уособлення творчих сил природи – це…

1) Тризубець

2) Писанка

3) Герб

На яке свято жінки плетуть вінки та пускають їх на воду?

1) Івана – Купала

2) Різдво

3) Стрітення

Вертеп – це….

1) Пристрій для прядіння

2) Обрядова форма українського театру

3) Назва вітряка

А зараз завдання у долоньках: напишіть на листочках  прислів’я і приказки про Україну. Яка долонька більше напише та отримає бал.

 Народна мудрість- є наставником усіх, хто вчиться і хоче бути освіченою людиною.

Продовжує наш конкурс « ЗакІнчити прислів’я чи приказку»

Не кажи: «Не вмію!», а кажи … ( навчусь)

Хочеш їсти калачі - ….( не сиди на печі)

Правда і в морі не втоне, і в вогні( не згорить)

Зробив діло – …( гуляй сміло)

З ручаїв – ріки, з книжок …( знання)

Брехуна впізнаєш по очах, а осла ( по вухах)

У страху … ( очі великі)

Не хвались, а …( вчись)

Без охоти, нема … ( роботи)

Розум без книги, як птах…( без крил)

Соборність та Свобода Української держави - одвічна мрія, яку плекав народ протягом усієї історії боротьби за незалежну Україну. Лише соборна, незалежна і вільна Україна має шанс увійти до спільноти процвітаючих країн як рівноправний партнер .

Підведення підсумків:

1. Назвіть один із найдавніших знаків, який є гербом України. (Тризуб)

2. Коли було прийнято постанову про Державний прапор України і якого він кольору?   (28 січня 1992 p., жовто-блакитний)

3.  Як називається Гімн України?     ("Ще не вмерла Україна")

4. Хто є автором слів Гімну України?    (Павло Чубинський)

5. Назвіть український Національний герб.  (Тризуб)

6. Назвіть найбільшу святиню українського народу в музичній символіці. (Гімн)

7.  Назвіть композитора, який вірш П. Чубинського поклав на музику, цей твір невдовзі став гімном.  (Михайло Вербицький)

Вчитель: Діти ,на сході ще й досі триває неоголошена війна. Давайте  всі разом встанемо та помолимось за нашу Україну, щоб на землі був мир і  спокій.

Звучить (Молитва за Україну)

docx
Додано
30 грудня 2023
Переглядів
337
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку