§ 8. Сучасне світове господарство та особливості його розвитку

Про матеріал
Географія 9 клас, Підручник Гельберга. Презентація для уроків. Тенденції Розвитку. ОСОБЛИВОСТІ РОЗВИТКУ СУЧАСНОГО СВІТОВОГО ГОСПОДАРСТВА ПІД ВПЛИВОМ ГЛОБАЛІЗАЦІЇ.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

§ 8. Сучасне світове господарство та особливості його розвитку. Підручник Географії за 9 клас, Гільберг

Номер слайду 2

Згадаємо!Що таке світове господарство?Світове господарство — це система національних економік, пов’я-заних між собою різними формами міжнародних економічних відносин. Світове господарство стосується кожного з нас безпосередньо. Ми користуємося речами, виготовленими в Туреччині, Польщі, Китаї, країнах Європи, п’ємо каву з Бразилії, чай з Індії.

Номер слайду 3

Тенденції Розвитку. Світове господарство. Науково-технічнийпрогрес. Та інформатизація. Глобалізація(посилення впливу глобальних проблем сучасності)Соціалізація (посилення ролілюдського чинника)Інтернаціоналізація(посилення взаємозалежності країн)Сучасні особливості розвитку світового господарства

Номер слайду 4

Сучасні тенденції розвитку світового господарства визначились напри-кінці ХХ ст. Нині широко використовують інформаційну техніку й техно-логії, що сприяють значній економії праці. Важливим стає й те, що до сфери індустріалізації та інформатизації включають не тільки промисловість, а й сільське господарство, транспорт. Дізнайтеся більше. Сучасна японська стратегія підго-товки кадрів базується на «трьох ки-тах»: 1) розвиток у кожного здібнос-тей управління; 2) створення можливостей для самоствердження та самореалізації; 3) необхідність ро-зуміння кожним збільшення власного внеску в розвиток суспільства. На розвиток світового господарства істотний вплив має науково-технічний прогрес. Створення нових видів вироб-ництва дедалі складніших виробів потребує залучення підприємств у різ-них частинах світу.

Номер слайду 5

ОСОБЛИВОСТІ РОЗВИТКУ СУЧАСНОГО СВІТОВОГО ГОСПОДАРСТВА ПІД ВПЛИВОМ ГЛОБАЛІЗАЦІЇ. Глобалізацію можна розглядати як процес всесвітньої економічної, політичної та культурної інтеграції. В економічній сфері вона характеризується такими ознаками: поширення ринкової економіки, поглиблення міжнародного географічного поділу праці, активне переміщення виробничих, фінансових і трудових ресурсів у масштабах планети. Важливими умовами глобалізації є розвиток транспорту й зв’язку. За ос таннє століття швидкість пересування збільшилась у 102 рази, зв’язку — у 107 разів, обробки інформації — у 106 разів. Водночас глоба-лізація породжує у світовому господарстві нові проблеми й суперечності. Так, основні фінансові ресурси та провідні наукові центри розташованів розвинених країнах. В умовах глобалізації це дозволяє їм одержувати чималі прибутки. Проблемою залишається розшару вання населенняза доходами, зумовлене функціонуванням ринкової економіки.

Номер слайду 6

Питання1. Як ви вважаєте: чи можна серед чинників розвитку світового господарства виділити найважливіший? Відповідь агрументуйте.2. Прикладом якого чинника розвитку світового господарства є ЄС, у якому відсутні економічні кордони?3. Що таке глобалізація? Що стало її передумовами?4. Оцініть вплив глобалізації на темпи розвитку світового господарства та національних економік країн різних типів.5. Назвіть відомі вам приклади вияву глобалізації в Україні. Шукай в інтернетіПерший з технополісів створено в Каліфорнії (США) — це Силіконова долина із центром у м. Стенфорд. За допомогою інтернет-джерел підготуйте розповідь про нього. Обґрунтуйте появу технополіса саме в цій місцевості. Дізнайтесь, чи є тех-нополіси в Україні.

pptx
До підручника
Географія 9 клас (Гільберг Т.Г., Савчук І. Г., Совенко В.В.)
Додано
9 листопада 2022
Переглядів
1491
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку