Африканський культурний регіон (детальна характеристика та опис даного континенту)

Про матеріал
У презентації представлена чітка, стисла та коротка інформація стосовно Африканського культурного регіону. Дана презентація допоможе учням чи студентам краще засвоїти викладений матеріал.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Мистецький проєкт на тему : «Африканський культурний регіон»Підготувала. Таран Світлана

Номер слайду 2

План. Релігійні вірування Африки. Архітектура Африки. Скульптура Африки.4. Живопис Африки.5. Декоративно-прикладне мистецтво.6. Танцювальна магія африканців.

Номер слайду 3

А́фрика — другий за площею і населенням материк у світі, після Євразії. Загальна площа континенту становить понад 30,27 млн км², враховуючи прилеглі острови — він займає 5,9 % площі земної поверхні і 20,3 % площі суходолу. Населення континенту, станом на 2020 рік, оцінюється майже в 1,3 млрд (понад 16 % населення світу).

Номер слайду 4

Основними компонентами релігійних уявлень африканців є:культ предків (вірування в силу померлих представників роду здійснювати добрий або злий вплив на життя живих);фетишизм (вшанування окремих природних об'єктів, часто штучних предметів культу);анімізм (віра в наявність душі у неживих предметів і природних явищ);магія (чаклунство, вірування вуду);мана (безосібна надприродна сила).

Номер слайду 5

Багато африканських скульптур історично були виготовлені з дерева та інших природних матеріалів, які не можуть зберігатися століття. А старі керамічні та металеві фігури можна знайти з різних областей. Серед найбільш ранніх декоративних предметів, скажімо, намистини з черепашок, відносяться до середнього кам'яного віку. Маски - важливі елементи мистецтва багатьох народів, поряд з людськими фігурами, є дуже стилізованими. Існує величезна різноманітність стилів, які часто змінюються в одному контексті походження в залежності від використання об’єкта. Скульптура найпоширеніша серед жителів Африки в районах річок Нігер та Конго. Прямі зображення божеств відносно рідкісні, але маски, зокрема, виготовляються або часто робляться для релігійних церемоній.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Самобутня етнічна архітектура Африки дуже відрізняється від етнічної архітектури інших народів. Завдяки ізольованому місцю розташування (життя в глибоких джунглях, пустелі Сахара тощо), знаходячись далеко від європейської цивілізації, завдяки місцевим традиціям народи африканського культурного регіону зберегли свою етнічну архітектуру майже в «незайманому» стані (як тисячі років тому).

Номер слайду 8

Архітектура африканських племен найрізноманітніша. В місцевості навколо озера Чад поширені будинки з глини та хмизу. В Дагомії (Бенін) глиняні палаци чудово сконструйовані, оточені колонами, що підтримують дах, і нагадують давньоєгипетські будинки. Нічого подібного, як у Великому Зімбабве, немає ніде у світі. Споруду називають «еліптичним храмом»: довжина зовнішньої стіни, що її оточує, - 300 м., висота – до 9 м., товщина основи – 6 м., вгорі звужується до 3 м. На зведення споруди пішло майже 900 тис. кам’яних блоків (еквівалент 22,5 млн. цеглин). Руїни Великого Зімбабве мають суто африканське походження.

Номер слайду 9

Мистецтво живопису країн африканського культурного регіону — це, насамперед, мистецтво наскельного живопису і петрогліфу, у центрі уваги яких знаходилися людська фігура і тварини, і у яких абстракція домінує над реалістичністю. Це перш за все сильний драматичний експресіонізм, відсутність натуралізму і гострі, кутові форми. Головним сюжетом малюнків була дія: танець, полювання, ритуальні дійства, сцени побуту тощо, які досить точно передавалися давніми художниками в найдрібніших деталях. Жаркий клімат не дозволив природі зруйнувати творіння стародавніх майстрів.

Номер слайду 10

На малюнках і картинах африканських художників відображався їхній світогляд і світосприйняття, традиційні мотиви життя і побуту. Їхній стиль відрізнявся потужною експресією, енергією, яка втілювалася як у самих формах, так і в символах. Картини африканських художників точно відображали яскраві кольори пейзажів свого континенту. Характерними кольорами для африканського живопису були червоний, зелений, жовтий, помаранчевий, різні відтінки коричневого і т.д. .

Номер слайду 11

Творча фантазія та ідеали, відчуття естетичної цінності праці відбилися у декоративно-ужитковому мистецтві народів Африки. Виготовлення та характер виробів цього виду мистецтва тісно пов'язані з місцем та умовами проживання їх творців. Господарський спосіб життя африканських племен сприяв тривалому збереженню самобутніх культурних навичок і традицій донині. Наприклад, у районах тропічного лісу, де поширені дерев'яні житла, стіни, стелю і підлогу покривають плетеними циновками зі складним геометричним орнаментом. У селищах степових районів й сьогодні переважають глинобитні будови, які прикрашені різьбленням і розписом косяків, карнизів, опорних стовпів тощо. Народи Західної Африки, головним чином узбережжя Верхньої Гвінеї, від Ліберії до Нігеру, зберегли традиційну майстерність бронзового литва.

Номер слайду 12

Художній смак і властивий африканським народам стиль виявляються не тільки в окремих предметах, а й в оздобленні всього помешкання. Так, різьблений дерев’яний посуд у Судані розставляється на глинобитних, часто розписних підвищеннях. У районах тропічного лісу, де поширені дерев’яні житла, стіни й підлога покриваються плетеними циновками зі складним геометричним орнаментом. У степових районах переважають глинобитні будівлі, прикрашені різьбленням та розписом одвірків, карнизів, опорних стовпів та ін. Усе хатнє начиння (посуд, меблі, предмети побутового вжитку) також прикрашаються орнаментом. Майстерність різьблення по дереву, орнаментування циновок, бісерних вишивок та ін. поширене в усіх народів тропічної Африки.

Номер слайду 13

Танці — найважливіші елементи численних обрядів африканців. Для них танець — не спосіб розважитися, а засіб самовиразитися, висловити свої переживання за допомогою рухів тіла, тобто способом, не менш виразним, ніж мовлення. Коли африканські племена ритмічно тупають ногами, здається, що їхні рухи несвідомі. Тіло танцівника, легке і гнучке, як ліана, наслідує політ птахів чи трепет квітки, передаючи рухом не лише емоції, а й думки та вчинки. Танець наближає до природи, до потаємних сил.

Номер слайду 14

Танці, пов’язані з різними обставинами життя, настільки ж численні й різноманітні, як самі ці обставини. На початку сезону дощів усі родини на заклик там-таму збираються на обрядове свято першої оранки. Повернення із вдалого полювання або примирення вождів святкують у танцювальному екстазі під ритми барабанів. Аби зцілити хворих, африканці виконують пісні-заклинання і «цілющі» танці, адже, за твердженням знахарів, вони здатні лікувати хвороби.

Номер слайду 15

Список використаних джерелhttps://uahistory.co/pidruchniki/nazarenko-art-10(11)-class-2019-standard-profile-level/6.phphttps://pidru4niki.com/79522/kulturologiya/mistetstvo_narodiv_afrikihttp://nkkep.com/wp-content/uploads/2020/10/P-11-my-st.-Kov.pdf. Мистецтво. Рівень стандарту, профільний рівень: підруч. для 10(11) класу закладів загальної середньої освіти / Л. М. Масол«The Afric House» Крестина Лємб 2000 р.

pptx
Додав(-ла)
Таран Світлана
Додано
2 червня 2021
Переглядів
5342
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку