Активна й пасивна лексика

Про матеріал
Презентація до уроку в 6-му класі з теми "Активна й пасивна лексика". Може бути використана для проведення онлайн-уроку
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Пригадай. Лексика – це всі слова певної мови. Лексикологія – це розділ науки про мову, що вивчає лексику. За походженням слова української мови поділяються на власне українські та запозичені. З’ясувати значення слів допомагають словники.словалексикусловникивласне українські

Номер слайду 2

Виконай усно. Прочитай уголос слова, правильно вимовляючи звуки. До якої групи лексики за походженням вони належать? Директор, чипси, пломбір, рингтон, тонна, ванна, піца, ін’єкція, інтерв’ю, медальйон, футбол, партер, декорація, торт, метро. З’ясуйте їх значення та з якої мови їх запозичено. Яким словником ви при цьому скористаєтеся?

Номер слайду 3

Порівняй тексти. На привалі за Ворсклою до Святослава підійшов князь Володимир Переяславський. На голові – золотий шолом, міцну засмаглу шию охоплювало золоте ожерелля, що одночасно було і прикрасою, і князівською відзнакою; ліва рука – на рукояті меча, правою поправив на плечі червоне корзно, що шовково шелестіло під вітром. (В. Малик «Черлені щити»).Із сучасними технологіями можливо все. І роботи-футболісти, які між собою змагаються, і роботи-собаки та роботи-коти, які прогулюються з вами. Нещодавно винахідники створили електронного діджея. При виборі плейліста цей диво-пристрій моніторить реакцію відвідувачів на музику. Він також може не лише добирати треки, а й створювати власні.(Із журналу).

Номер слайду 4

Зроби висновок1. Чи всі слова в мові вживаються однаково часто?2. У яких ситуаціях зазвичай використовують таку лексику?3. Чи може одне й те ж слово залишатися новим, «сучасним» постійно?

Номер слайду 5

Активна й пасивна лексика

Номер слайду 6

Робота з підручником Лексика за вживанням. Опрацюй с. 39 підручника. Отриману інформацію систематизуй у вигляді схеми.

Номер слайду 7

слова, які вийшли з активного вжитку, тому що зникли предмети, які вони називалиІсторизми. Архаїзми. Пасивна лексикаслова, які вийшли з активного вжитку, бо були замінені іншими словами????

Номер слайду 8

Виконай усно

Номер слайду 9

Виконай письмово. Добери з довідки до кожного слова його синонім, що вживається в сучасній українській мові. Ректи, ланіти, перст, благий, десниця, вакації, ратай, піїт, зигзиця. ДОВІДКА. Щоки, говорити, поет, добрий, канікули, палець, рука, зозуля, орач.

Номер слайду 10

нові слова, які з’явилися в мові з появою нових предметів або як результат творчості письменника. Пасивна лексика. Неологізмиайпадменеджеряблуневоцвітновеснозородронгуглвітрогривий

Номер слайду 11

Виконай усно

Номер слайду 12

Виконай письмово

Номер слайду 13

Домашнє завдання. Читати с. 39, 40 у підручнику (активна лексика, пасивна лексика, її групи). Виконати письмово вправу 87 (с. 42). Хочу вищий бал. Знайдіть і випишіть у зошит 5 архаїзмів, поясніть їх значення.

pptx
Додано
9 січня 2023
Переглядів
336
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку