Актуальний діалог «Як запобігти зриву уроків»

Про матеріал
Декілька порад, як запобігти зриву уроків та занять. - Створення певних правил поведінки на уроці, що можна і що робити не варто на уроках з вашого предмету, за умови обов'язкового його дотримання. - Знайти спільну мову з неформальним лідером... - Постарайтесь зрозуміти учнів... - Будьте господарем в класі. Наочно покажіть, що дійсно контролюєте все, що відбувається на уроці. Не забувайте, як про кару, так і заохочення!
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Як запобігти зриву уроків»Актуальний діалог. Підготувала Дятлова Н. В.

Номер слайду 2

Пропоную сім порад, як запобігти зриву уроків та занять.

Номер слайду 3

1. Створіть правила поведінки на вашому уроці Розробіть спільно з учнями правила стосовно того, що можна і що робити не варто на уроках з вашого предмету, за умови обов'язкового його дотримання. Це допоможе мотивувати дисципліну на уроці. Роздрукуйте і повісьте узгоджені правила у кабінеті. Головна умова – слідкуйте, щоб ви і учні їх дотримувались. Правила повинні бути прості, зрозумілі і логічні. Учні мають розуміти не тільки сенс, але і наслідки їх порушення.

Номер слайду 4

2. Знайдіть спільну мову з неформальним лідером. Часто педагоги звертають в першу чергу увагу на тих учнів, які добре навчаються, дисципліновані, кмітливі тощо. Але раджу придивитися, хто в класі є неформальним лідером. Як говорять психологи, діти, які порушують дисципліну, таким чином намагаються привернути до себе увагу, тож постарайтеся знайти спільну мову саме з ними, віднайти що є у сфері інтересів та зрозуміти що є причиною опозиційної поведінки. У такий спосіб ви зможете вирішити одразу дві проблеми: з одного боку, допоможете окремій дитині подолати власні психологічні проблеми, а з іншого, заручившись підтримкою лідера класу, труднощі з дисципліною вирішаться вже без вашого втручання.

Номер слайду 5

3. Постарайтесь зрозуміти учнів Будь-яка людина відчуває себе комфортно, коли впевнена, що її розуміють і приймають, а діти і підлітки – тим паче. Я раджу у суперечливих ситуаціях показати учням, що ви їх розумієте. Вислухайте учня і постарайтесь подивитися на ситуацію його очима. Саме розуміння є нульовою точкою конфлікту. Коли учень усвідомлює, що ви його розумієте, він починає слухати.

Номер слайду 6

4. Створіть на уроці доброзичливу атмосферу. Коли помічаєте, що в учня щось виходить краще за всіх або він робить особисті успіхи, хваліть! Не скупіться на похвалу, діти її дуже чекають. Але, звісно, вона має бути заслуженою!Час від часу в межах уроку робіть дітям приємні сюрпризи. Придумайте стимул для доброї поведінки. У якості заохочення може бути будь-що: творчий урок, цікавий фільм, екскурсія. І завжди тримайте слово! В інакшому випадку ви ризикуєте втратити їх довіру.

Номер слайду 7

5. Будьте господарем в класі Створіть такі умови, щоб не дивлячись на вашу відкритість та доброзичливість, учні розуміли, хто головний. Постійно стежте за ходом уроку, слідуйте, щоб узгоджені правила виконувалися. Наочно покажіть, що дійсно контролюєте все, що відбувається на уроці. Не забувайте, як про кару, так і заохочення!

Номер слайду 8

6. Розкажіть учням про себе і своє життя Покажіть учням, що ви не лише вчитель, але і перш за все, людина. Розкажіть їм про себе, про своє дитинство, які у вас були проблеми у підлітковому віці, яким чином ви їх подолали, або як саме вони вплинули на ваше життя у дорослому віці тощо. Діліться досвідом не лише зі знання предмету, але і життєвою мудрістю.

Номер слайду 9

7. Знайдіть час, щоб вислухати учня Щоб зрозуміти учня та спробувати подивитись на ситуацію його очима, треба першочергово вислухати його. Це так небагато, але іноді так важливо! Будьте щирими, доброзичливими і послідовними! Дистанція між вчителем і учнем, має бути, але не настільки великою, щоб втрачалося відчуття людських якостей педагога.

Номер слайду 10

Отже, є різні засоби і поради, як запобігти зриву уроків. Але головним важелем в вирішенні даної проблеми, на мою думку, є лідерські якості вчителя, коли викладача самого сприймають як особистість, що є гідною для поваги та наслідування.

pptx
Додано
10 лютого 2020
Переглядів
714
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку