Ангел як оберіг у вірші Галини Кирпи “Мій ангел такий маленький...”

Про матеріал
Матеріал презентації допоможе збагатити словниковий запас школярів, проаналізувати та глибше зрозуміти зміст, мотив та ідею вірша
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Ангел як оберіг у вірші Галини Кирпи “Мій ангел такий маленький...”. Гуманізм вірша “Коли до вас темної ночі...”

Номер слайду 2

Галина Кирпа

Номер слайду 3

Тлумачний словничок. Етика – норми поведінки, сукупність моральних правил, прийнятих у суспільстві. Естетика – краса, художність чого-небудь.

Номер слайду 4

Мій ангел такий маленький…Мій ангел такий маленький, ну просто крихітка — навіть не бачу, чи він сидить на моєму плечі. Мій ангел такий легенький, ну просто пушинка —я навіть не чую, як він сидить на моєму плечі. Мій ангел такий тихенький, ну просто тихіший трави — я навіть не знаю,коли він спить,а коли прокидається на моєму плечі.

Номер слайду 5

ангел(рідше я́нгол, а́нгол) у християнській, мусульманській і юдейській релігіях посередник між Богом і людьми, що виконує волю Бога. У вузькому значенні — духовна істота, створена Богом. У християн-ській релігії ієрархія янголів складається з дев'яти ступенів, що включають серафимів, херувимів, престолів (що споглядають Бога й відображають його славу), архангелів тощо. Добрі янголи служать Богові й людям (наприклад, янгол-охоронець), злі янголи (дия-вол, сатана), які збунтувалися проти Бога, схиляють людей до гріха.

Номер слайду 6

Аналіз вірша. Тема – розповідь про ангела, який незримо супроводжує ліричну героїню. Основна думка – у кожної людини є янгол-охоронець, який опікується нею все життя, незважаючи на те, що він невидимий. Людині важливо відчувати підтримку вищих духовних сил і вірити у краще.

Номер слайду 7

Художні засоби. Анафора (єдинопочаток): «мій ангел такий маленький…»;зменшено-пестливі слова: маленький, крихітка, легенький, пушинка, тихенький; повтори (тавтологія): на моєму плечі.

Номер слайду 8

Символічний образ ангела. Янгол у вірші Галини Кирпи символізує не лише вищу опіку, а й віру в людину, яка несе у своєму серці часточку добра. Вірш змушує замислитися про існування речей, які, хоч і не мають матеріального виміру, однак суттєво впливають на наші вчинки. Вірш викликає роздуми про вічне та виводить уяву читача за межі буденності, навіює світлий, мрійливий душевний стан.

Номер слайду 9

Система віршування. Авторка використала верлібр (вільний вірш), але з досить чіткою строфічною будовою. Кожна строфа має однаковий початок (анафора), і після цього дається характеристика незримому супутникові – ангелу, далі висловлюються відчуття героїні («не бачу», «не чую», «не знаю»). Завершують кожну строфу однакові словосполучення «на моєму плечі»). За допомогою повторів створюється такий ритм, який, немов заколисуючи, заспокоює читача, дозволяє йому зосередитися на роздумах про невидимого заступника.

Номер слайду 10

Коли до вас темної ночі…Коли до вас темної ночіприйде Лев, ви не кажіть йому нічогопро зоопарк. Нехай він не знає,що на світі є зоопарки. Нехай хоч один Лев цього не знає. А потім цього не знатимутьйого діти. А потім – його онуки. Потім правнуки. І колись буде ціла Лев’яча Держава, де жоден Лев не знатиме про зоопарк. Коли б тільки виживтой Лев, що прийде до вас темної ночі.

Номер слайду 11

Бесіда за питаннями. Визначте тему й основну думку твору. Символом чого є Лев у вірші?Символом чого є зоопарк?У чому алегорична суть Лев'ячої Держави? У чому особливість форми поетичного твору?

Номер слайду 12

Домашнє завдання. Ст.83 Виразне читання віршів Галини Кирпи «Мій ангел такий маленький…», «Коли до вас темної ночі…». Один на вибір вивчити напам'ять

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Ярчук Альона Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
28 вересня 2021
Переглядів
5779
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку