Антропічний вплив на гідросферу

Про матеріал
Презентація уроку дає можливість розкрити антропічний вплив на гідросферу та вивчити основні чинники, що впливають на навколишнє середовище
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Антропічний вплив на гідросферу

Номер слайду 2

Гідросфера – водна оболонка Землі, що виконує дуже важливі екологічні функції. Вода є природним ресурсом, забезпечує екологічні взаємозв’язки в популяціях, екосистемах, біосфері, у ній здійснюється міграція елементів у біогеохімічних циклах, гідросфера є складовою частина усіх живих організмів

Номер слайду 3

Номер слайду 4

ЗАБРУДНЕННЯ ГІДРОСФЕРИ - це надходження у водойми рідких, твердих і газуватих речовин у кількостях , що змінюють властивості води і є шкідливими для водних екосистем. Антропогенні забруднювачі гідросфери

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Найбільш небезпечним для водних екосистем є хімічне забруднення. Його особливими видами є теплове, фармакологічне та пластикове забруднення.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

{74 C1 A8 A3-306 A-4 EB7-A6 B1-4 F7 E0 EB9 C5 D6}Основні екологічні проблеми, що є наслідком забруднення гідросфери. Назва. Сутність. Причини. Дефіцит питної води. Відсутність запасів для забезпечення потреб населення в чистій питній водіНадходження у воду промислових відходів. Цвітіння води. Зміна забарвлення води, погіршення кисневого забезпечення вод. Розмноження фітопланктону. Евтрофікація водойм. Зростання водойм, обміління, скорочення рибних ресурсів, утворення боліт. Накопичення біогенних елементів (Натрій, Фосфор, Калій)Стічні води. Надходження у воду важких металів, пестицидів, добрив, мийних засобів, радіонуклідів. Виробнича та господарська діяльність людини. Нафтове забруднення. Порушення обміну речовин між Океаном та атмосферою. Виробнича діяльність людини

Номер слайду 10

Якість природної води – це сукупність фізичних, хімічних, біологічних і бактеріологічних показників, щозумовлюють придатність води для використання.

Номер слайду 11

Порушення якості води виявляється у зміні її фізичних властивостей (прозорості, запаху, присмаку) та хімічного складу (кислотності, кількості домішок, вмісту отруйних речовин), у зменшенні вмісту кисню, зміні кількості та видового складу мікроорганізмів, появі хвороботворних бактерій.

Номер слайду 12

Які причини погіршення якості природних вод? Природні води забруднюються внаслідок посилення впливу людини: безсистемна господарська діяльність,надмірне використання водних ресурсів, замулення, забруднення та заростання річок, недотримання режиму господарювання на прибережних захисних смугах. Передусім на водні ресурси впливає забруднення промисловими та комунальними стічними водами.

Номер слайду 13

Як оцінюється екологічний стан природних водойм? Оцінювання якості природних вод здійснюють трьома способами: 1.фізико-хімічним, 2.бактеріологічним 3.біологічним. Метод оцінювання якості води за видовим складом і показникамикількісного розвитку видів-індикаторів і структури утворюваних ними угруповань називається біоіндикацією.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Для ефективного, науково обґрунтованого використання вод та їх охорони від забруднення й засмічення в Україні прийнято державні документ и :1.«Водний кодекс України», 2. Закон України «Про питну воду, питне водопостачання та водовідведення».

Номер слайду 16

Отже, перед людством постало важливе завдання охорони гідросфери та збереження рівноваги в біосфері

Номер слайду 17

Біологія + Медицина. Хвороба Мінамати. Упродовж сотень років рибаки селища Мінамата займалися промислом риби, креветок, крабів, морського окуня та ін. Морепродукти були для них основним джерелом їжі. Але на початку ХХ ст. компанія Chisso побудувала на околицяхневеликий хімічний завод. Відтоді й починається історія виникнення захворювання, що на сьогодні входить до усіх медичних довідників під назвою «хвороба Мінамати». Що стало причиною цієї хвороби? У чому суть кумулятивного ефекту, основою якого є закон концентрування речовин у ланцюгах живлення? Висловіть судження щодо наслідків забруднення гідросфери для живих організмів і людини зокрема. ХВОРОБА МІНАМАТИ – інтоксикація організму людини ртутьорганічними сполуками внаслідок вживання в їжу риби або ін. продуктів моря.

Номер слайду 18

Домашнє завдання В. Соболь§ 49. АНТРОПІЧНИЙ ВПЛИВ НА ГІДРОСФЕРУ

pptx
Пов’язані теми
Екологія, 11 клас, Презентації
До підручника
Екологія (рівень стандарту, академічний рівень) 11 клас (Царик Л.П., Царик П.Л., Вітенко І.М.)
Додано
17 лютого 2023
Переглядів
2694
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку