Аплікація. Її види та спосіб виконання

Про матеріал
Апліка́ція – один із різновидів декоративно-ужиткового мистецтва; вид рукоділля й ремесла; спосіб оздоблення предметів домашнього вжитку, побуту, інтер’єрів за допомогою наклеювання або нашивання на поверхню (основу) майбутнього виробу окремих деталей з різноманітних матеріалів (паперу, тканин, шкіри, соломи, шнурів тощо); виріб із накладним рисунком, виконаний таким способом.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Аплікація, види аплікації»Виконала студентка ФПД-31з. Жеруха Оксана

Номер слайду 2

2

Номер слайду 3

Аплікації : За використаними матеріалами: з паперу, природних матеріалів, з натуральної та штучної шкіри. За об’ємом: плоска, рельєфна, об’ємна. За технологією виготовлення: вирізна, виривна. За тематикою: орнаментальна, природня, фантазійна. За призначенням: прикраса, оновлення, ремонт. За способом прикріплення: зшивна, клейова.3

Номер слайду 4

4

Номер слайду 5

Предметна аплікація. Це аплікація, всі елементи якої приклеюються на який-небудь загальний фон. Як правило – це одиночні, невеликі композиції. Сюжетна аплікація. Фон основи поступово закривається деталями малюнка, створюючи єдине ціле. 5

Номер слайду 6

Об*ємна аплікація6 Плоска Являє собою аплікацію з застосуванням елементів малюнка, частково зафіксованих на фоні. Частина аплікації вільно розташовується над фоном, надаючи малюнку об'ємність. Являє собою аплікацію деталі якої наклеюються на основу всією площиною.

Номер слайду 7

7 Декоративна – створення зображень, які вирізняються орнаментальністю, узагальненістю форм, кольоровою насиченістю (орнаменти, візерунки). Обривна. Деталі виконуються обриванням паперу.

Номер слайду 8

8

Номер слайду 9

9

Номер слайду 10

10

Номер слайду 11

11

Номер слайду 12

12

Номер слайду 13

13

Номер слайду 14

14 Кравецька аплікація має давні корені та використання. Кравці та ткачі виготовляли смуги тканих, вишитих орнаментів, які нашивали на одяг. Техніка кравецької аплікації, наприклад, мала широке використання в добу еллінізму в Північному Єгипті. Модними були льняні туніки з нашитими тканими медальйонами — аплікаціями. Сюжети медальйонів були різні(зображення місцевих чи грецьких богів, диких звірів, рослинні, пізніше християнські мотиви) і виготовлялися в техніці, схожій на сучасний гобелен. Посушливий клімат сприяв збереженню цих тканих аплікацій донині в похованнях.

Номер слайду 15

15 Кравецька аплікація широко використовує:фетрстрічкихутробісерокремі намистинистразиконтрастні матеріали за кольором чи фактурою

Номер слайду 16

Аплікація (в створенні меблів)- це дешевий спосіб декорування типових меблів заради надання їм виразності, індивдуальності, причетності до якогось стилістичного напрямку(шинуазрі, етно). Дешевим різновидом аплікації в меблярстві є декупаж на відміну від коштовних та трудоміських засобів декору типу маркетрі, інтарсія, інкрустація пластинами перламутру, панциря черепах, рельєфів з простої чи золоченої бронзи16

Номер слайду 17

Декупаж (аплікація в створенні декору меблів аматорами) широко підтриманий капіталістичним виробництвом. шляхом створення нових клеїв (потчів) для дерева, фанери, порцеляни, засобів для краке, особливих паперів чи плівок з відповідними малюнками, фігурних компостерів, лаків та фарб.

Номер слайду 18

18

Номер слайду 19

19

Номер слайду 20

20

Номер слайду 21

21

Номер слайду 22

22

Номер слайду 23

23 Аплікації, виготовлені руками наших майстрів, відомі далеко за межами України, зокрема, аплікація з оксамиту народного художника України Михайла Біласа «Гуцульське весілля», що вражає яскравістю кольорів.

Номер слайду 24

24 Микола Теліженко доводить, що аплікації з різнокольорового паперу можуть бути не менш промовистими, ніж художні твори інших жанрів і напрямів. Фаховий митець, що чудово володіє тонкощами композиції, ритму, символіки, маючи розвинену фантазію, він створює в техніці витинанки серії полотен на складні історичні теми: «Холодний Яр», «Велесові перевесла», «Трипільські ритми» та інші. Передовсім привертає увагу в праці митця тематична спрямованість витинанок - від традиційних структур «дерева життя» (народні мотиви) до теми «Козак Мамай».

Номер слайду 25

25

Номер слайду 26

Дякую за увагу)26

pptx
Додав(-ла)
Zerukha Oksana
Додано
22 лютого 2023
Переглядів
1787
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку