Аплікація з тканини. Панно “Бегемотик”

Про матеріал
: В розважально – пізнавальній формі ознайомити вихованців з історією аплікації з тканини. Розвивати пізнавальний інтерес, логічне мислення, формувати вміння зосередитися, аналізувати, фантазувати. Виховувати бережливе та турботливе ставлення до природи. Формувати вміння добирати клаптики тканини за кольором та
Перегляд файлу

Аплікація з тканини. Панно “Бегемотик”

Мета: В розважально – пізнавальній формі ознайомити вихованців з історією аплікації з тканини. Розвивати             пізнавальний інтерес, логічне мислення, формувати вміння        зосередитися, аналізувати, фантазувати. Виховувати бережливе                та турботливе ставлення до природи. Формувати вміння добирати клаптики тканини за кольором та фактурою.

Обладнання та матеріали: коробка для основи, клаптики тканини, деталі викройки, клей ПФ – 6, ножиці, картинки з моделями аплікації.

 

ХІД ЗАНЯТТЯ.

Організаційна частина.

  1. Перевіряю наявну кількість гуртківців.
  2. Перевіряю готовність до заняття вихованців.

Основна частина.

  1. Оголошую тему заняття і мету.
  2. Бесіда – розповідь.

   Протягом століть створювалося народне мистецтво,розмаїте і багатогранне. Виникло воно з любові до рідного краю, всього навколишнього світу, і з потреби не тільки бачити і відчувати красу, а й творити її власними руками.      З потреби та любові виникло і рукоділля. Не розвагою, а тяжкою жіночою працею було ткання, шиття , в’язання, плетіння мережив, килимарство, вишивання і виготовлення прикрас до святкового одягу. Одним із видів образотворчого мистецтва є аплікація – покладання кольорових форм. Різних матеріалів на інший матеріал – основу. Слово “аплікація” – в перекладі з латинського – накладання. Аплікація понад дві тисячі років тому, коли кочівники прикрашали свій одяг, взуття, упряж і житло візерунками із клаптиків шкіри, хутра, берести. Пізніше для оздоблення одягу почали використовувати різні тканини.

  Широковідомі різноманітні аплікації, виготовлені руками майстрів нашої країни. Аплікаціями з оксамиту, сукна і шкіри з давніх-давен оздоблювали чоловічий і жіночий одяг: корсетки, фартухи, спідниці, свитки, кожухи і кожушанки, бекеші, а в деяких селах і рушники.

  А які чудові візерунки із сукна і шкіри прикрашали і прикрашають одяг жителі карпатського краю! Чудово поєднуються вони із сучасним стилізованим вбранням – свитками, кептариками . Аплікацію використовують також при оновлені одягу:  за її допомогою можна прикрити шов чи зношене місце.

   Так як наша аплікація пов’язана із твариною, проведемо                                        конкурс.      Чи знаєте ви тварин? Отож, запитання:  

  1. Яка найвища тварина на землі? (жирафа)
  2. Найбільша кішка на землі? (тигр)
  3. Які тварини знаходяться під охороною людини? (зубр, лось, олень)
  4. Яка тварина носить на собі будиночок? (черепаха)
  5. Для чого кішці вуса? (щоб чути запах)
  6. Назвіть найбільшого гризуна? (бобер)
  7. Для чого тигру смужки, а жирафу плями? (для маскування)
  8. Як називається тварина, яка у жаркі дні сидить у воді? (бегемот)

     Древні римляни, побачивши в притоці річки Ніл, що в Африці, товстих, неповоротких бегемотів, назвали їх гіпопотамами – це означає “коні в річці”. Хоча бегемот тільки фиркає, як кінь, а так зовсім на коня несхожий.  бегемот1

      Шкіра у бегемота блискуча, майже гола, тому швидко висихає. Очі і ніздрі – на бугорках і посаджені високо на голові, як у жаби або крокодила. Це для нього дуже зручно: можна висунути з води тільки “островки” з очима і ніздрями, мов кінескопи у підводного човна. І маленькі вушка у бегемота теж на “матушці”. А на ногах між пальцями не великі перепони .

бегемот2       У спекотні дні бегемоти не виходять з води. Вони стадом по декілька десятків штук або не великими сім’ями купаються, фиркають, сопуть, і часом по річкам розноситься їхнє ревіння. Наближатися до них небезпечно: бегемоти можуть нападати не тільки на людей, а й на човни їхні могутні челюсті роздробляють борти, як шкарлупу. Паща у бегемота велика, як чемодан, а клики досягають 70см. в довжину. Особливо великі клики в нижній щелепі – нею бегемот набирає водорості з дна, як ковшем екскаватора.

      Деколи, найчастіше в ночі, вони виходять на берег поласувати соковитими рослинами – особливо люблять кукурудзу. Вага дорослого бегемота більше трьох тонн. Бегемотики родяться вагою 35 – 40кг.

бегемотік1     Люди полювали на бегемотів із – за м’яса, товстої шкіри та цінних кликів.

    

.3       Практична робота.

Спочатку нам необхідно пригадати правила  безпеки при роботі з колючими та ріжучими інструментами.  

Виконання аплікації:

  1. Вибрати ескіз.
  2. Підбір основи для аплікації.
  3. Вибір способу кріплення до основи.
  4. Підбір матеріалів для виготовлення деталей.
  5. Виготовлення шаблонів (лекала)

 

Заключне слово вчителя:

  Аплікація - давня ,традиційна техніка прикрашання виробів. Вона ніколи  не виходить з моди, її виконання під силу кожному, з ким ідуть поруч старанність, акуратність і натхнення

 

 

docx
Пов’язані теми
Трудове навчання, 4 клас, Сценарії
НУШ
До підручника
Трудове навчання 4 клас (Павич Н. М., Бучківська Г. В.)
Додано
31 березня 2020
Переглядів
1494
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку