Аукціон економічних знань

Про матеріал
Позакласний захід «Аукціон економічних знань» розрахований на учнів 5 класу, розвиває кмітливість, логічне мислення Формує вміння долати труднощі, інтерес до вивчення математики, вміння застосовувати набуті знання нестандартних ситуаціях, вміння працювати в колективі
Перегляд файлу

 

Економічний аукціон

5 клас

 

Мета. Розвивати кмітливість, логічне мислення,  вміння застосовувати     набуті знання нестандартних ситуаціях. Формувати вміння долати труднощі, інтересу до вивчення математики, показати можливість застосування. математичних знань до розв`язування  задач економічного змісту. Виховувати вміння працювати в колективі, цілеспрямованість, тактовність, вміння само реалізовуватися

 

Вступне слово вчителя  Я рада сьогодні нашій зустрічі, тим більше, що вона в нас трішки незвичайна, адже сьогодні ми будемо співпрацювати з двома науками – математикою та економікою.

В наш час все більше професій пов`язані  з економікою стають престижними, але ж економіка без математики неможлива. Знаменитий художник  Леонардо да Вінчі писав: «Жодне людське дослідження не може називатись справжньою наукою, якщо вона не пройшла через математичні доведення»

Але що ж то за наука економіка? Економіка – це наука про господарювання. Економіка, як предмет в школі вивчається в 10 класі, але з деякими поняттями ми познайомимось вже зараз за допомогою Абетки економіки.

  1. Вчитель Петрика  питає:
  • Що таке метеорит?

А петрусь мовчить, не знає.

Знань у нього дефіцит.

 

  1. Відгадай, як зветься ,

Що за гроші продається?

Це не чудовий да, а лише товар.

 

  1. Тихон шкарпетки зв`язав

На ринку їх продав

Дешевше ніж коштують нитки

І отримав одні лиш збитки.

  1. Гриць весь день ярмаркував

Та й сто гривень вторгував

А на виручені гроші

Оптом він купив калош

Потім їх продав дорожче

Щоб прибуток мати в грошах.

 

  1. З`їв цукерку чи калач –

ти  вже друже споживач.

 

  1. Попит – що за дивна річ,

Це бажання щось купить.

 

  1. Морозиво купувати я звик

в магазині пропозиція велика,

є різні тут сорти його:

фруктове в шоколаді,

брикет  і крем-брюле.

Замислено зітхаю…

Стою і вибираю.

Завдяки абетці ми потрапили в світ економіки. І тепер ми з вами можемо відвідати аукціон економічних знань. Що таке аукціон? Аукціон – це публічні торги, де покупці змагаюься за право купівлі товару, цей товар називається лот.

У нас організовані фірми, які будуть змагатися за право купівлі лоту, тобто конкурувати. Давайте познайомимось з фірмами. Будь ласка.

Фірми в чеканні боротьби. Але на аукціон потрібно придбати квитки кожному представнику фірми.

Перед вами каси в яких можна придбати квитки, кожен квиток має свою ціну  (в пешій колонці найдешевші в останній найдорожчі). Вам самим обирати рівень складності задач.

 

Завдання

  1. З 210 соснових пеньків виробляється 10 кг скипідару. Скільки потрібно соснових пеньків щоб отримати 20 кг скипідару?
  2. Одна рослина буряка дає за 1 рік 35 000 насінин, скільки насінин буряка дасть 10 рослин?
  3. Місячна заробітна плата матері 1600, що  на 400 грн менше від батьківської зарплати. Скільки грошей вони одержують разом?
  4. У Ніни було 60 грн на ці гроші вона купила 4 одинакових альбоми і в неї залишилось 8 грн. скільки коштує один альбом?
  5. З 5 кедрових колод виходить 4375 олівців. Скільки олівців вийде з однієї колоди?

 

Фірми придбали квитки на аукціон цінних паперів, які називаються акції.

Дозвольте оголосити можливості власників акцій:

1   Якщо фірма придбає всі акції то вона стає  володарем пакету акцій – що дає можливість отримати високий бал за тему директору фірми і він має право голосу при виставленні балів членами його фірми.

2    Якщо фірма придбає більше половини акцій то має право отримати девідентів на наступному уроці у вигляді додаткового балу.

3   Якщо ж придбали акцій, то можна не виконувати одне додаткове завдання з математики.

А тепер правила аукціону:

  1. Ведучий оголошує лот.
  2. Щоб його придбати потрібно розв язати задачу.
  3. Якщо жодна з фірм не розв яже задачу, то лот знімаєься з аукціону.

 

Аукціон оголошується відкритим !

 

Лот 1

Дюймовочка з їдає половину пшеничної зернини в день. Скільки зернин вона з їсть за рік?

 

Лот2

Через різке зниження температури, попит на морозиво фірми «Сніговик» зменшився в 3 рази. Скільки порцій морозива залишилося не проданим за місяць, якщо фірма буде як і раніше виробляти щомісяця 2040 порцій?

 

Лот3

Вовк зайнявся розведенням кролів. Щоденно він купував у лісника Борсука 4 кг трави для кожного кроля. Як зміниться попит вовка на траву якщо лисиця викрала у нього 13 кролів.

 

Лот4

В господарстві попа пораються 10 робітників. Кожен робітник зїдає в день коровай хліба та інші продукти. Піп взяв на роботу Балду.

Живёт Балда в поповом доме,

Спит себе на соломе

Ест за четверых

Работает за семерых.

 

Піп вигнав зайвих робітників. Скільки короваїв зекономив піп за 1 день?

 

Лот5

З не закритого крану кожну секунду капає лише одна крапля води. Скільки витече води у цьому випадку за годину якщо маса одній краплі один грам?

 

Перерва

Намалювати людину використовуючи лише одні цифри.

 

Лот6

У театрі ціна квитка залежить від  ряду. Є 3 ціни: 30 грн, 40 грн,

50 грн. знайдіть виручку театру, якщо по 30 грн було продано 82 квитки, по 40 грн – 204 квитка і по 50 грн -118.

 

Лот7

В квітковому місті 800 підприємств з них належать харчовій промисловості, - легкій промисловості. На скільки підприємств більше працює в харчовій промисловості.

 

Лот8

Дуремар купує у Тортили п явки оптом по ціні 2 грн за штуку і продає в роздріб на одну  гривню  дорожче.  Скільки потрібно заплатити Карабасу за купівлю у Дуримара 2 дюжин п явок (дюжина – 12)?

 

Лот9

В магазин зайшов чоловік і купив шапку за 30 грн свою покупку він оплатив банкнотою у 100 грн. у господаря магазину не було здачі і він послав свого помічника до сусіднього магазину розміняти гроші. Коли той повернувся чоловікові видали шапку за 30 грн и 70 грн здачі. Через годину прибіг власник сусіднього магазину і вимагав повернути гроші бо ті фальшиві , господар магазину виплатив 100 грн а ввечері почав підраховувати збитки. Скільки грошей він витратив?

 

Всі лоти на сьогодні закінчились. Аукціон оголошується закритим.

 

Підсумки

 

Молодці, ви всі добре працювали, завдяки аукціону ми побачили, що економіка без математики неможлива.

 

Закінчити сьогоднішню зустріч хочеться словами Калініна:

«Яку б науку ви не вивчали, в який би вуз не вступали, в якій би сфері не працювали, якщо ви хочете залишити там якийсь слід, то для цього скрізь необхідні знання математики. Якщо ви хочете брати участь у великому житті, то наповнюйте голову математикою доки є можливість. Потім, вона надасть вам допомогу в усій вашій роботі».

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додав(-ла)
Sivolap Natalia
Додано
14 лютого 2019
Переглядів
687
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку