АВТОРСЬКИЙ МУЛЬТИМЕДІЙНИЙ ЗАСІБ ДИСТАНЦІЙНОГО НАВЧАННЯ НАВЧАЛЬНИЙ КУРС “ТЕХНІКА КЛАСИЧНОГО ГІТАРИСТА” (опис курсу)

Про матеріал
Опис та демонстраційні матеріали до авторського мультимедійного засобу дистанційного навчання "Навчальний курс "Техніка класичного гітариста". Автор курсу Роман Трофіменко
Перегляд файлу

Р. Трофіменко

 

АВТОРСЬКИЙ МУЛЬТИМЕДІЙНИЙ ЗАСІБ

ДИСТАНЦІЙНОГО НАВЧАННЯ

НАВЧАЛЬНИЙ КУРС

“ТЕХНІКА КЛАСИЧНОГО ГІТАРИСТА”

(опис курсу)

 

  1. Пояснювальна записка

 

У зв’язку з нестабільною епідеміологічною та безпековою ситуацією в Україні та зі зростанням популярности дистанційного навчання у світі в цілому. Звичайні традиційні форми навчання переживають етап адаптації до реалій та трансформації, з’являється велика потреба в ефективних засобах дистанційного навчання. Для навчання музикантів критично важлива можливість живого спілкування, контакту між викладачем та учнем (аудіаьного та фізичного). І хоча технології синхронного дистанційного зв’язку все більше розвиваються. на жаль, вони поки що не можуть забезпечити достатню якість та швидкість з’єднання між учасниками освітнього процесу. Одним зі способів розв’язання подібних проблем можуть слугувати асинхронні способи взаємодії. Серед іншого вдалим рішенням може стати формат освітнього серіалу.

Задля забезпечення безперервности освітнього процесу та структурування комплексу практичних навичок класичних гітаристів мною було створено навчальний курс “Техніка класичного гітариста”. Основою курсу є освітній серіал, що складається з чотирьох тематичних частин (модулів). Кожен модуль містить від двох до восьми епізодів. У свою чергу кожен епізод супроводжується текстовим описом, посиланнями на інтерактивні відеовправи та на нотний матеріал. Для закріплення здобутих знань курс передбачає практичні завдання. Практичні завдання дозволяють не тільки контролювати засвоєння нової інформації та навичок, а й можуть бути використані для щоденних занять. Матеріал викладений в курсі є вираженням власного практичного виконавського та педагогічного досвіду автора. В курсі наведено декілька принципів та вправ рекомендованих у посібниках С. Теннанта “Качання нейлону” та Т. Оффермана “Інтегративна техніка гітариста”.  Велику увагу приділено фізіологічним засадам роботи апарату класичного гітариста. Вправи та поради надані в першому модулі спрямовані в першу чергу сформувати у користувачів максимально природну постановку рук.

Метою курсу є надання користувачам (учням) можливості зручно і безпечно отримати доступ до навчальних матеріалів та ефективно працювати самостійно з музичним інструментом з можливістю у будь який момент повернутися до пояснень та наочної демонстрації.

Актуальність і затребуваність курсу “Техніка класичного гітариста” полягає у:

  1. Інклюзивности, доступности та гнучкости. Курс доступний для вивчення у будь-який час і з будь-якого місця з доступом до Інтернету. Це робить його ідеальним варіантом для учнів, які можуть знаходитися у зоні бойових, перебувати за кордоном і отримувати освітні послуги дистанційно або мати обмежений доступ до традиційних навчальних закладів;
  2. Автономности, самостійности. Курс побудовано таким чином, що учні можуть працювати над курсом у власному темпі та в зручний для них час. Це особливо важливо коли робочий час може коригуватися у зв’язку з бойовими діями/ повітряними тривогами;
  3. Зосередженні на творчости та розвитку. Навчання музиці, заняття з музичним інструментом може слугувати своєрідним засобом релаксації та відволікання від стресу, пов’язаного з воєнними діями.

 Також хочу ще раз акцентувати увагу на головних перевагах курсу:

  1. Структурований підхід до навчання. Курс ретельно структурований таким чином, щоб користувачі могли послідовно розвивати свої навички гри на класичній гітарі від простого до складного.
  2. Мультимедійні матеріали. Користувачі отримують доступ до відеоуроків, аудіофайлів, та інших мультимедійних ресурсів, які допомагають краще зрозуміти практичні аспекти техніки гри на гітарі.
  3. Текстовий супровід. Кожен відеоурок (кожна серія) супроводжується докладним текстовим описом.
  4. Інтерактивні завдання. Користувачі мають можливість виконувати практичні завдання та отримувати зворотній зв’язок для поліпшення своїх навичок.

 Цей курс призначений як для початківців, що тільки починають свій шлях у світі класичної гітари, так і для досвідчених гітаристів, що прагнуть розширити свій виконавський та/або педагогічний досвід.

Вірю, що курс “Техніка класичного гітариста” стане важливим ресурсом для всіх, хто прагне володіти майстерністю гри на класичній гітарі.

 

2. Структура курсу

 Курс складається з чотирьох модулів та двадцяти одного епізоду.

         МОДУЛЬ І. Технологія.

         ЕПІЗОД 1. Посадка

         ЕПІЗОД 2. Підставки для гітари

         ЕПІЗОД 3. Підготовка нігтів

         ЕПІЗОД 4. Постановка правої руки

         ЕПІЗОД 5. Постановка лівої руки

         ЕПІЗОД 6. Свобода ігрового апарату

         ЕПІЗОД 7. Базові прийоми правої руки

         МОДУЛЬ ІІ. Техніка.

         ЕПІЗОД 1. Щипок, ліги, стакато

         ЕПІЗОД 2. Швидкість пальців правої руки

         ЕПІЗОД 3. Швидкість пальців лівої руки

         ЕПІЗОД 4. Координація рук

         ЕПІЗОД 5. Розтяжка пальців лівої руки

         ЕПІЗОД 6. Баре

         ЕПІЗОД 7. Прийоми гри лівою рукою

         ЕПІЗОД 8. Прийоми гри правою рукою

         МОДУЛЬ ІІІ. Теорія музики в гітарній практиці.

         ЕПІЗОД 1. Основні поняття з теорії музики

         ЕПІЗОД 2. Гами на гітарі

         ЕПІЗОД 3. Лади на гітарі

         ЕПІЗОД 4. Акорди на гітарі

         частина 1. Теорія акордів

         частина 2. Мажорні та мінорні акорди

         частина 3. Септакорди

         МОДУЛЬ IV. Ритм.

         ЕПІЗОД 1. Теорія ритму

         ЕПІЗОД 1. Прості ритмічні формули

 

У першому модулі “Технологія” розкрито суть поняття технологія і його відмінність від техніки гри. Розкрито тему посадки за інструментом, точок опори інструменту. Розглянуто роль обох рук в процесі гри  на гітарі,  принципи постановки правої та лівої рук. Представлено інформацію про різновиди гітарних сапортів, їх переваг та недоліків. Важливою темою першого модулю є Свобода ігрового апарату. Перший модуль охоплює також питання нігтьового способу звуковидобування та підготовки нігтів до гри.

 Другий модуль присвячено техніці гри. Тут розглядаються прийоми гри обома руками, способи нарощування швидкості гри. У другому модулі окрім основних епізодів представлено відеозаписи виконання вправ, що можуть стати корисним наочним прикладом для користувача. У другому модулі також розглядається тема координації рук.

 Третій модуль присвячений теорії музики і покликаний розв’язати проблему вивчення теорії музики гітаристами не на своєму інструменті. У третьому модулі базові поняття теорії музики розглядаються через оптику гітариста з залученням аплікатурного мислення.

 Четвертий модуль найкоротший, його присвячено ритму. Цей модуль найкоротший, включає всього два епізоди. Перший - присвячено теорії ритму. Другий - вправам на прості ритмічні формули.

 Навчальний курс було розроблено та підготовлено для роботи зі здобувачами Кам’янського фахового музичного коледжу імені Мирослава Скорика. По завершенню вивчення курсу здобувачам доступні на вибір практичні завдання розділені за курсами та п’ятьма рівнями складности. Виконання кожного завдання приносить здобувачеві певну кількість балів, які сумуються та можуть бути використані здобувачем для самоаналізу роботи над технікою.

3. Апробація курсу

Наявна версія навчального курсу була апробована в рамках викладання дисципліни “Фах (класична гітара)” здобувачам Кам’янського фахового музичного коледжу та запропонована для ознайомлення викладачці І категорії КЗПСО “Мистецька школа №7 м. Одеси” Марині Володимирівні Перекотій.

З курсом працювали 14 здобувачів з першого по третій роки навчання. Використання курсу на практиці показало гарні результати:

-         Здобувачі швидше прогресували в питанні розвитку техніки гри;

-         Вивчення дистанційного курсу збуджувало у здобувачів інтерес до навчання та цікавість до предмету вивчення;

-         Постійний доступ до відеоматеріалів курсу позитивно вплинув на ефективність самостійної роботи переважної більшості здобувачів.

Після складання технічного заліку здобувачам було запропоновано пройти анкетування через анонімне заповнення Google форми.

Результати опитування здобувачів:

 Діаграма відповідей у Формах. Назва запитання: Який рівень складності ви виконували. Кількість відповідей: 14 відповідей.

Діаграма відповідей у Формах. Назва запитання: Наскільки зрозумілим для вас є матеріал викладений у навчальному курсі?. Кількість відповідей: 14 відповідей.

Діаграма відповідей у Формах. Назва запитання: Наскільки для вас складним виявився курс?. Кількість відповідей: 14 відповідей.

Діаграма відповідей у Формах. Назва запитання: Чи подивилися ви всі епізоди в кожному модулі?. Кількість відповідей: 14 відповідей.

Діаграма відповідей у Формах. Назва запитання: Який модуль був для вас найкориснішим?. Кількість відповідей: 14 відповідей.

Діаграма відповідей у Формах. Назва запитання: Який з модулів був для вас найменш корисним?. Кількість відповідей: 14 відповідей.

Діаграма відповідей у Формах. Назва запитання: Чи зрозуміла вам система оцінювання?. Кількість відповідей: 14 відповідей.

Діаграма відповідей у Формах. Назва запитання: Як вам такий формат?. Кількість відповідей: 14 відповідей.

Діаграма відповідей у Формах. Назва запитання: Поставте агальну оцінку навчальному курсу "Техніка класичного гітариста". Кількість відповідей: 14 відповідей.

Після апробації курс отримав загалом схвальні відгуки і став цінним методичним матеріалом для здобувачів мого класу.

4. Висновок

 У контексті викликів сучасности до практичного навчання музикантів розробка та подальше використання курсу “Техніка класичного гітариста” дає здобувачам та викладачам мистецьких шкіл і коледжів зручний та цінний інструмент дистанційного навчання. Цей курс відповідає потребам здобувачів у комфортному, ефективному та безпечному навчанні.
 Структурований підхід до навчання, що базується на форматі освітнього серіалу, підкріплений текстовим супроводом та інтерактивними вправами забезпечує ефективне засвоєння здобувачами матеріалу та розвиток необхідних навичок гри на класичній гітарі.

 Основною метою курсу є створення можливості для всіх охочих зручно та безпечно опановувати навички гри на класичній гітарі, надаючи доступ до якісних навчальних матеріалів у будь-який зручний момент. Такий підхід сприяє безперервності освітнього процесу та стимулює самостійну практику та розвиток музичних здібностей користувача курсу.

В цілому навчальний курс “Техніка класичного гітариста” є важливим кроком у модернізації методів навчання музики та забезпечення якісної музичної освіти в умовах сучасного світу.

 

  1. Список джерел використаних під час створення курсу

 

  1. Aguado New Guitar Method;Aguado, Dionisio, Escuela de Guitarra (Madrid: 1825); Fr. edn as Methode complete pour la guitare (Paris: 1826; repr. Geneva: Minkoff, 1980)
  2. Cardoso, Jorge, Cienciay Metodo de la Tecnica Guitarristica (Madrid: Acordes Concert, 2006)
  3. Pujol, Emilio, Escuela Razonada de la Guitarra (Buenos Aires: Ricordi Argentina, 1956- 1971); Ger. edn as Theoretisch-Praktische Gitarrenschule (Munich: Ricordi, 1983).
  4. Sor, Fernando, Methode pour la guitare (Paris, Bonn and London, 1830); Eng. edn, Method for the Guitar (London: R. Cocks & Co., 1850); Ger. edn as Gitarrenschule (n.p.: Dix, 1973).
  5. Tennant, Scott, Pumping Nylon (Van Nuys, CA: Alfred, 1995).
  6. Offerman, Thomas, Modern Guitar Technique. Integrative movement theory for guitarists (Mainz, Schott Music, 2015)

 

 

Додаток 1

Посилання на демо версію курсу
Модуль 1. Епізод 1 “Посадка”
https://www.youtube.com/watch?v=51NX2l42zEY&ab_channel=GuitarKCM

 

Модуль 1. Епізод 2 “Постановка правої руки”

https://www.youtube.com/watch?v=eFxoQ2hDXHc&ab_channel=GuitarKCM

 

Модуль 1. Епізод 7 “Базовий прийом правої руки”

https://www.youtube.com/watch?v=zp-IwixPXWI&ab_channel=GuitarKCM

 

Модуль 2. Епізод 5 “Розтяжка пальців лівої руки”

https://www.youtube.com/watch?v=VEeG8c31uAs&ab_channel=GuitarKCM

 

Модуль 3. Епізод 1 “Основні поняття з теорії музики”

https://www.youtube.com/watch?v=XRn7dAySNSU&ab_channel=GuitarKCM

 

Модуль 4. Епізод 2 “Прості римтічні формули”

https://www.youtube.com/watch?v=Pwp4ovtijGE&ab_channel=GuitarKCM

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 2

Вигляд стартової сторінки курсу

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 3

Приклад практичного завдання

docx
Додано
8 травня
Переглядів
13
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку