Бабкіна Катерина «Шапочка і кит»

Про матеріал
Дитяча книжка з дорослими випробуваннями Книга про маленького хлопчика з дорослими випробуваннями. Під час читання повісті з’являються два різні відчуття: жалю і захвату. Почуття жалю і співчуття до хлопчика, який бореться зі страшними випробуваннями долі – у нього лейкоз, але при цьому він залишається сильною і щасливою людиною, саме це викликає захват. Через хворобу Шапочці (так звуть героя повісті, бо він після хіміотерапії не хотів скидати блакитну шапочку) багато чого не можна – ходити до школи, спілкуватися з дітьми, їсти солодощі, гладити собак. Саме тому у хлопчика з’являється уявний друг – блакитно-сірий кит. Дитина у віці 8 років, під час боротьби зі страшною хворобою, не впадає у відчай, а знайходить спосіб розважити себе. В його уяві нізвідки над містом з’являється величезний кит, який говорить з хлопчиком і катає його на спині. Повість «Шапочка і кит» є своєрідним «наочним посібником» для переосмислення свого життя і не лише хворим людям, а й здоровим. Здоровим з двох причин. Перша причина – згадати, що у світі є люди, яким необхідна допомога та підтримка. Друга – не нити. Саме так. Є люди, яким доля дає складніші випробування, ніж іншим. Тут навіть хочеться згадати рядки з роману Ліни Костенко «Маруся Чурай»: А як подумать, дівчинко моя ти, то хто із нас на світі не розп'ятий? Воно як маєш серце не з льодини, розпяття - доля кожної людини. Та є печальна втіха, далебі: комусь на світі гірше, як тобі. Українська письменниця Катерина Бабкіна через свою творчість допомагає нам краще розуміти людей, які хворіють і мають інші потреби у житті. Ми не повинні думати, що люди з особливими потребами якісь неправильні, а просто треба знати що вони є, і сприймати їх як рівних собі. Вона показує через свої твори, що такі люди також повинні бути щасливими, вони мають відчувати себе повноцінними членами нашого суспільства. Книгу доповнюють чарівні ілюстрації Юлії Пилипчатіної, які несуть глибокий символізм у кольорі й просторі, також у них присутня міфологічна семантика: вода-кінець і вода-початок, душа-пташка, темрява черева, що є одночасно й смертю, і зародженням. Саме тому рекомендую цю книгу до прочитання не тільки дітям, а в першу чергу дорослим, бо маленький восьмирічний хлопчик вчить всіх нас жити, не дивлячись на труднощі. І трішки спойлеру: у книзі відкритий фінал, тому можна вважати, що є хеппі енд.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Катерина Бабкіна“Шапочка і кит”Презентацію виконала. Кисла Ольга

Номер слайду 2

Дитяча повість української письменниці Катерини Бабкіної. Видана у 2015 році “Видавництвом Старого Лева”. Книжка «Шапочка і кит» Катерини Бабкіної присвячена дітям, що борються з онкологічними хворобами. Вона про те, як пережити складні речі і залишитися сильною й щасливою людиною. У книзі використаний мотив уявного друга. “Шапочка і кит”

Номер слайду 3

Письменниця Катерина Бабкіна про життєву ситуацію, що її надихнула:"Спочатку була дівчинка Таня-шапочка. Дівчинка прийшла до мене на курс Creative ‎Writing у Дніпропетровську два чи три роки тому. Оскільки це інтенсивний курс, робота ‎досить швидка, мені завжди важко запам'ятовувати, як людей звуть. Я тому собі створюю ‎зачіпки: Світлана колись написала свій перший вірш про журавликів — Світлана-журавлик. Ну і ‎ось є Таня, вона сидить в шапці. І вона, звісно ж, Таня-шапочка. І всі починають казати на неї ‎Таня-шапочка.‎І до кінця першого дня всі розуміють, що Таня-шапочка хворіє на рак, тільки після курсу ‎‎"хімії". І вона не знає, чи є в неї майбутнє і чи вона видужає. Але вона все одно прийшла на ‎цей курс.‎Історія написання. Тоді я увиразнила собі одну річ, яку я, з одного боку, знала уже, а з іншого боку — у нас взагалі ‎немає в культурі усвідомлення цього: люди, які потрапляють в скрутні обставини — ‎захворюють, отримують інвалідність, поранення, втрачають когось, виходять з ладу — в них ‎життя не стає на stand-by.‎ Я собі раніше думала: ось є якась людина, в неї життя-життя, побачення, любов, діти, ‎кар'єра, мрії, плани, а потім — рак, і все стає на паузу, і вона п'ять років тільки лікується.‎І ось я дивлюся на цю Таню і розумію, що насправді життя в цих людей не припиняється. ‎Просто вони продовжують жити з якимось новим навантаженням — таким, наприклад, як ‎супер-важка хвороба. Але до останнього дня в них є радості, печалі, комплекси, надії, плани, ‎прив'язаності, місце для творчості, бажання самореалізації. До останньої секунди."

Номер слайду 4

Тема твору:зображення боротьби хлопчика Шапочки з онкологічною хворобою завдяки фантазії про уявного друга кита Ідея твору: допомогти дітям, які борються з онкологічними хворобами, повірити у свої сили, продовжувати насолоджуватися життям“Шапочка і кит”

Номер слайду 5

у творі є проблема життя і смерті, батьків і дітей, реальності й фантазії, безтурботного життя і боротьби з хворобою.у повісті порушується проблема передчасного дорослішання дитини, бо в її житті з’явилася тяжка ноша - онкологічна хвороба. Проблематика твору:

Номер слайду 6

«Шапочка і кит» — дуже доросла книга для дітей. Одного весняного дня маленький хлопчик зустрічає кита і вони стають приятелями, переживаючи неймовірні пригоди. Хлопчикові 8, але він ще ніколи не був у школі, останній рік він прожив у лікарні, бо хворіє на лейкоз, йому не можна спілкуватися з однолітками, собаками та іншими потенційно небезпечними об'єктами, його мама і тато розлучені і мама будує взаємини із новим бойфрендом, що не сильно подобається бабусі, з якою вони живуть. Іншими словами, життя маленького хлопчика Шапочки надто звичайне і надто подібне на справжнє життя, тобто на життя, про яке не пишуть в дитячих книжках зазвичай. його житті більше немає басейну, смачної їжі, школи й решти звичних для малечі речей. Натомість є лікарня, болючі аналізи, незмінні щоденні пігулки та синці на тілі — свідчення хвороби. Але одного дня в Шапочки з'являється ще дещо, точніше, дехто. Це справжній Кит, що припливає щовечора до вікна і стає таємним другом хлопчика. Книга має відкритий фінал. Сюжет повісті:

Номер слайду 7

конфлікт повісті полягає у боротьбі хлопчика з тяжкою хворобою. Через лейкоз він не може жити звичним життям і багато в чому має відмовитися. Для того, щоб себе розрадити, він уявляє уявного співрозмовника, з яким не лише може поговорити, а ще й відправитися за пригодами. Конфлікт повісті:

Номер слайду 8

Шапочка (Шап)Уявний друг кит. Мама. Бабуся. Персонажі: Тато. Лікар

Номер слайду 9

У повісті головний герой є наратором, він веде розповідь від свого імені. Оповідач

Номер слайду 10

Дякую за увагу!

pptx
Додано
6 квітня
Переглядів
44
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку