Бережи здоров'я з молоду

Про матеріал
Розширити розуміння того, що від здоров'я дітей залежить здоров'я нації, а значить, благополуччя й добробут усієї України, її майбутнє. Розвивати бажання вести активний спосіб життя, берегти й зміцнювати здоров'я. Виховувати гарні звички, які допоможуть зміцнити здоров'я, прищеплювати інтерес до занять фізкультурою і спортом.
Перегляд файлу

1

 

Бережи здоров'я з молоду

Мета. Розширити розуміння того, що від здоров'я дітей залежить здоров'я нації, а значить, благополуччя й добробут усієї України, її майбутнє. Розвивати бажання вести активний спосіб життя, берегти й зміцнювати здоров'я. Виховувати гарні звички, які допоможуть зміцнити здоров'я, прищеплювати інтерес до занять фізкультурою і спортом.

І. Вступне слово вчителя

Доброго здоров'я, любі діти!

Вас покликав дзвоник в рідний клас.

Вчитись будете, співати і радіти,

Тож ростіть здорові, в добрий час!

У добрий і радісний час! Адже сьогодні всі діти України знову сіли за учнівські парти, щоб продовжити цікаву й корисну подорож по веселій Країні Знань. Тож будьте всі дужі та здорові, щасливі та радісні. Народна мудрість твердить, що без здоров'я немає щастя. І найбільше у світі багатство – то здоров'я. Як це розумієте ви, діти? (Відповіді дітей). Коли людина здорова, вона дужа, весела, красива, сильна, витривала, смілива. Тому що вона себе прекрасно почуває і може наполегливо працювати й навчатись, робити те, що їй до душі, займатись улюбленою справою. А коли щось болить, сили немає, радості також, бо мозок свердлить одна думка – позбутись болю. Отже, доброго всім здоров'я! Будьте здорові, щасливі й радісні.

II. Оголошення теми

Тож і новий навчальний рік ми почнемо з розмови про здоров'я. Тема першого уроку у всій Україні звучить так: «Здорові діти – здорова нація». Як ви це розумієте? (Відповіді дітей). Нація – це стійка спільнота людей, що історично склалася, виникла на базі спільної мови, території, економічного життя та менталітету, який проявляється в спільності культури, – таке визначення в тлумачному словнику. Це весь наш український народ, який прагне, щоб наша держава стала сильною, багатою, красивою й передовою. А діти – це майбутнє кожної нації. І якщо вони ростимуть здорові, то з них виростуть здорові, сильні, мужні та щасливі люди, які вміло управлятимуть державою, самовіддано працюватимуть, робитимуть нові відкриття, вестимуть здоровий спосіб життя, а це означає розквіт нашої України і щастя для всіх людей, для всієї нації.

III. Як почувається здорова людина?

  1. Хто здоровий, той сміється,

Все йому в житті вдається.

                                         Він долає всі вершини,

                                             Це ж чудово для людини!

  1. Хто здоровий, той не плаче,

Жде його в житті удача.

                                              Він уміє працювати,

                                             Вчитись і відпочивати

3. Хто здоровий не сумує,

Над загадками мудрує,

Він сміливо в світ іде

Й за собою всіх веде.

IV. Як берегти здоров'я?

Наше здоров'я подібне до повітряної кульки. Тому ставитись до нього потрібно дуже обережно. Тільки третина дітей іде до школи здоровою, тільки десята частина закінчує навчання здоровою.

Загадка.

Хто оте дитятко, гарне, добре і без вад.

Є у нього мама, татко, і собі дає в,же лад.

І веселе, і слухняне, і охайне, і швидке.

Тільки встане вранці-рано,

                                                     каже мамі: «Добрий день».

Перед тим як ляже спати,

                                                    «на добраніч» каже мамі.

Старших вміє поважати. Слід сказати,

Для порядку вранці робить фіззарядку.

Перед тим як сяде їсти,

                                          миє руки гарно й чисто.

В нього всюди дисципліна,

Ну вгадали, хто дитятко?

                                                                                                   (Хлоп'ятко, дівчинка).

 

1-й учень. Є таке прислів'я: «Тримай ноги в теплі, голову в холоді, а живіт у голоді – не будеш хворіти, будеш довго жити». А це означає, що треба дбати про себе, одягатись відповідно до погоди, щоб не застуджуватись і не перегріватися, треба дотримуватись норми харчування, не переїдати й не голодувати, а споживати рослинну й тваринну їжу, щоб здоровим рости. А ще твердить народна мудрість, що поганому животу й пироги вадять.

 

V. Як почувається хвора людина?

Як болять у когось кості,

Не збирається він в гості,

А лежить собі, зітхає,

Неживе і не вмирає.

 

Тож скрутився, наче ріг,

Бо здоров'я не беріг.

Коли дощ холодний лив,

Він роздягнений ходив.

А тепер, як сонце гріє,

Він у ліжечку, хворіє.

 

Мав здоров'я не беріг,

А тепер надовго зліг.

В тих, хто рук своїх не миє,

Узялась дизентерія.

 

Хтось на дерево поліз,

З висоти звалився вниз,

Ребра й кості поламав,

Може, правил він не знав ?

 

Хтось дорогу перебіг

І тепер надовго зліг,

Бо його машина збила.

Що ж дитина наробила!

 

Ви себе побережіть,

Де не треба, не біжіть.

Щоб міцне здоров'я мати,

Треба правила всі знати.

Бо гіркий у того вік,

Хто хворобам втратив лік.

VI. Інформація з дитячої енциклопедії

1. Хворобою називається розлад здоров'я, який порушує нормальну діяльність організму – чи то рослини, чи тварини, чи людини.

2. Людський організм може зазнавати різних захворювань – од відносно безпечних, як нежить, до небезпечних, як тиф або рак. Рослини й тварини також страждають від хвороб.

3. Багато хвороб ліквідовано завдяки щепленням. Під час вакцинації в організм людини вводять ослаблені бактерії, які викликають хворобу в легкій формі й створюють тривале не-сприйняття цього захворювання.

4. Симптоми – біль, кашель чи висока температура – попереджають хворого, що зі здоров'ям у нього не все гаразд.

5. Чимало хвороб спричиняє неправильне харчування. До захворювань призводить і нездоровий спосіб життя: наприклад, куріння та нервові стреси нерідко викликають порушення серцево-судинної системи. Є хвороби, які можуть передаватися спадково, вони називаються вродженими.

6. Чимало людей на нашій планеті недоїдає. Недоїдання викликає загальну слабкість і призводить до різних захворювань. Від цього насамперед страждають діти.

7. Є п'ять основних видів поживних речовин: білки, жири, вуглеводи, вітаміни та мінерали. Людина не може обходитись також без води.

8. Вуглеводи й жири забезпечують організм енергією. Білки потрібні для росту та відтворення клітин. Вітаміни й мінерали необхідні для зміцнення нервової системи, шкіри, кісток, м'язів, живлення клітин мозку. їжа, багата на вітаміни А, С, Е та бета-каротин, допомагає організму попередити появу ракових клітин.

9. Фрукти та овочі, багаті на вітаміни, по­трібно включати до свого щоденного раціону.

10. Завдяки клітковині й харчовим волокнам, нормалізується діяльність шлунково-кишкового тракту, швидкість усмоктування.

11. Здорове харчування має включати в себе найрізноманітніші продукти. Більшість національних страв готується з м'яса, риби, овочів та фруктів, багатих на крохмаль продуктів, та­ких, як хліб, рис або макарони.

VII. Роль звичок

Народна мудрість: «Посієш звичку – пожнеш характер».

Учитель. Без здоров'я немає щастя! Часом діти наче навмисне все роблять для того, щоб втратити своє здоров'я. Вони набувають поганих звичок, які негативно впливають на них і від яких потім не можуть позбавитись, але про це не думають, а поки що хизуються перед друзями. Проте чим тут хизуватися? Не дуже приємно і навіть шкода дивитись на таких дітей, знаючи, що через деякий час вони почнуть хворіти й втрачатимуть своє здоров'я. Бо негативні звички завжди згубно діють на людей. Які ви знаєте погані звички, котрі люди самі набувають? (Відповіді дітей).

VIII. Духовне здоров'я

2-й учень. Це все про фізичне здоров'я людини. Але в кожної людини є ще й духовне здоров'я, без якого не прожити. Це – добра думка, весела вдача, доброта, мудре слово, світла мрія тощо. Бо кажуть же люди, що весела думка – половина здоров'я.

 

3-й учень. Якщо людина доброзичлива, весела, життєрадісна, добра, світла, то вона завжди здорова. У неї немає заздрощів, зажерливості, злості, жорстокості, помсти, вона не буває похмурою, сердитою, злою. Отже, вона духовно здорова, а це дуже важливо!

 

Учитель. Згадаймо про сім смертних гріхів, які заважають людині бути здоровою духовно, а значить, і фізично. Які це гріхи? (Відповіді дітей). Це – заздрощі, жадібність, розпуста, ненажерливість, гордощі, лінощі, злість. Адже коли вони живуть у душі дитини, то не дають їй спокійно, на повну силу розвиватися. У такої людини нерви весь час напружені, вона не може собі місця знайти, а значить, вона неспокійна, стривожена, тобто нездорова. «Як на душі, так і на тілі»,  –  кажуть мудрі люди.

 

4-й учень. А що це таке – весела думка? Це коли дитина весело дивиться у світ, коли її серце сповнене любов'ю до людей і довкілля, коли вона добра й привітна, щира та щедра, життєрадісна й доброзичлива. Недарма каже народ: «Слова щирого вітання дорожчі за частування» або «Із другом говори ввічливо: від грубого слова близький стає чужим». Та й завжди із самого початку думай, яким буде кінець. І тоді житимеш добре, твоя душа буде здоровою та світлою, а тіло міцним і сильним.

 

5-й учень. Що ж, недаремно кажуть: «Як на душі, так і на тілі!» Отже, ви бачите із цього прислів'я, що духовне здоров'я має велике значення для фізичного здоров'я. Хочеш бути здоровим – будь веселим, життєрадісним, добрим, люблячим, доброзичливим, не вживай поганих слів. Від того – половина твого здоров'я. Бо якими виростатимуть діти, таким буде й наше суспільство, наша українська нація й рідна держава Україна. Здорові діти – здорова нація!

 

Учитель. Ми про все сказали щодо фізичного та духовного стану. Але не згадали про екологію і що може кожен із нас зробити, щоб наше довкілля було чистим і привабливим, щоб ми не боялися дихати на повні груди, напитися водички із струмка, їсти овочі й фрукти, не боячись, що захворіємо. (Відповіді дітей). Звичайно, за один день чи й за рік важко змінити стан речей. Щоб наше довкілля радувало нас, давало здоров'я та силу, а ґрунти, води, повітря стали чистими, кожен із нас уже сьогодні може багато зробити для майбутнього. Як ви думаєте, що саме? (Відповіді дітей). Правильно, це садити дерева, а не нищити зелені насадження, очищати струмки й джерельця від бруду, адже нам у цьому світі жити. Від цього великою мірою залежить здоров'я кожного з нас і нації в цілому.

Екологія. А тепер зробімо висновки із того, про що ми вели мову. Чому від здоров'я дітей залежить здоров'я нації? (Відповіді дітей). Що треба робити, щоб бути здоровим фізично й духовно? (Відповіді дітей).

IX. Підсумок

1. Запам'ятайте, любі діти, милі,

Як буде на душі, так буде і на тілі.

Тому з хорошими словами подружіть,

Веселими та добрими живіть!

2. Здоров'я бережіть, ви ж не малі,

І мудрими ідіть по цій землі.

Хай кожен з вас в житті запам'ятає,

 Що без здоров'я щастя не буває.

3. А є здоров'я, буде все, як треба,

Сміятиметься сонечко із неба.

Широкий шлях постелиться під ноги,

Щоб ви ступали ним без остороги.

4. Здорові діти й нація здорова,

Багата Україна і чудова!

Тож, діти, ви здоровими ростіть,

В майбутнє добрими ідіть!

Учитель. Ростимуть здорові діти, буде здорова нація, весь народ України, буде міцна й багата держава, у якій усі люди будуть щасливими. Тому дбайте про себе, привчайте себе до активного й здорового способу життя, будьте розумними та добрими. Ростіть здорові й щасливі. Вас чекає майбутнє! Пам'ятайте завжди про те, що здоровому – завжди здорово!

 

doc
Додано
1 листопада 2021
Переглядів
1540
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку