Бесіда на тему "Чорнобиль"

Про матеріал
26 квітня виповнюється 36 років з часу аварії на Чорнобильській АЕС, яка стала найбільшою техногенною катастрофою ХХ століття. Тоді, у квітні 1986 року радіоактивним цезієм було забруднено 3/4 території Європи. 8,5 мільйонів жителів України, Білорусі, росії в найближчі дні після аварії отримали значні дози опромінення, біля півмільйона з них померли від наслідків радіації. До кінця літа 1986 року більше 90 тисяч осіб було евакуйовано із зони зараження, 81 населений пункт України став безлюдним.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Бесіда на тему «Таємниця мирного атома»Підготувалакласний керівник 11 класу. Тільна Д. В.

Номер слайду 2

26 квітня 1986 року – день найбільшої в історії людства техногенної катастрофи. На 4-му реакторі Чорнобильської атомної електростанції сталися два вибухи. В атмосферу Землі вирвалась хмара радіоактивного пилу. Вітер поніс на північний захід небезпечні радіоактивні ізотопи, які осідали на землю, проникали у воду. За числом потерпілих від аварії Україна займає перше місце серед колишніх республік Радянського Союзу.

Номер слайду 3

Чорнобиль походить від назви гіркого полину. Спочатку так іменувалося давнє поселення, потім - місто ( 130 км від Києва), а згодом – потужна атомна електростанція. АЕС ( атомна електростанція) - це промислове підприємство, на якому атомну енергію перетворюють на електричну. Переваги АЕС очевидні: немає відходів, газових викидів, немає необхідності вести величезні обсяги будівництва, зводити греблі і ховати родючі землі на дні водосховищ. АЛЕ ПРОБЛЕМОЮ АЕС є:- захоронення радіоактивних відходів та аварії-катастрофи на АЕС, внаслідок яких невидимий, нечутний атом виривається на волю і призводить до підвищення радіаційного фону , що є дуже небезпечним для всього живого на планеті.

Номер слайду 4

26 квітня 1986 року - над четвертим реактором Чорнобильської АЕС спалахнуло вогняне сяйво , схоже на сніп полум’я, ядерна енергія вийшла з-під контролю. Сталася найбільша екологічна катастрофа в історії людства.

Номер слайду 5

Тисячі українців стали на боротьбу з приборканням вогню : пожежники, транспортники, будівельники, вертолітники, водолази, шахтарі, медики та багато людей інших професій. Мужньо боролись всі. Пожежу було ліквідовано!Але вітер розніс радіаційну хмару над Україною, Росією, Білорусією!

Номер слайду 6

 Радіація - це небезпечні невидимі частинки, які впливають на організм. В малих дозах радіаційне опроміння використовують в медицині, а у великих - призводить до катастрофічних наслідків. Насичені радіоактивною отрутою сади з яблуками, вода, яку не можна пити, гриби і ягоди, які не можна споживати, навіть повітря, стали ворогами.

Номер слайду 7

 Коли оцінили масштаби катастрофи, стала очевидною евакуація населення . Люди назавжди покинули рідні домівки. Цілих 30 км навкруги від станції вже 35 років ніхто не живе. Ця місцевість називається зоною відчудження.

Номер слайду 8

В наш час щодня з Києва відправляється екскурсійний автобус в інший світ - саме таємниче місце України - Чорнобиль. Туристи, які обирають цей маршрут, хочуть відчути масштаб подій, які змінили історію земної цивілізації. Всім відвідувачам необхідно знати і дотримуватись правил поводження у забрудненому радіаційному середовищі. Неприпустимо їсти немиті овочі та фрукти. Не можна брати до рота зірвану травинку, смоктати бурульку. Необхідно ретельно витирати пил з одягу, взуття, меблів. Ретельно і часто мити руки з милом, дбати про чистоту одягу. Не ставити на землю ніякі речі. Наприклад, сумки, штатив для фотоапарата.

Номер слайду 9

Щоб на найближчі 100 років убезпечити людство від радіоактивних залишків ядерних відходів на четвертому реакторі ЧАЕС у 2019 році встановили величезну куполоподібну споруду, відому серед фахівців як новий безпечний конфайнмент, що накрив старий Чорнобильський "Саркофаг». У фінансуванні проєкту , а це більше 2 млрд. євро, взяли участь близько 40 держав світу.

Номер слайду 10

Українські науковці стверджують, що у Чорнобильській зоні відновлюється дика природа - зокрема, там знову з’явились унікальні для України бурі ведмеді. Навіть попри радіацію, відсутність людей у зоні робить свою справу: там з’являються унікальні види тварин та птахів. Зростає кількість лосів, оленів, вовків, рисей, а також коней Пржевальського, яких сюди завезли в дев’яностих роках. Рідкісні чорні лелеки почали заселяти зону відчудження й часто потрапляють в обєктив фотопасток.

Номер слайду 11

pptx
Додав(-ла)
Tilna Dasha
Додано
26 квітня 2023
Переглядів
328
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку