«Безпека інформаційного простору в Чугуївському ліцеї № 7»

Про матеріал
цей матеріал з теми «Безпека інформаційного простору в Чугуївському ліцеї № 7»., треба пам'ятати про правила безпеки в Інтернеті.
Перегляд файлу

Комунальний заклад «Чугуївський ліцей № 7»

Чугуївської міської ради Харківської області

 

Адреса: 63503, пл. Матросова, 1. м. Чугуїв, Харківська область

Сайт: http://chuguiv-school7.edu.kh.ua/

E-mail: ch_S7@ukr.net

Телефон: (057)46 2-33-40

Тема: «Безпека інформаційного простору в Чугуївському ліцеї № 7»

Безпека – це життя людини,

Безпека – це наше майбуття.

Прийміть до серця світ природи –

Прекрасне буде всіх життя!

 

Актуальність теми полягає в тому, що ми живемо в епоху інформаційних технологій. Ніхто не заперечуватиме, що сьогодні Інтернет відіграє важливу роль у житті кожного з нас. Проблема безпеки дітей в Інтернеті постала особливо гостро. Аудиторія користувачів всесвітньої мережі дедалі розширюється, а її переважну частину становлять діти й підлітки, які не усвідомлюють повністю загроз, що можуть чекати у віртуальному просторі.

Метою нашого досвіду: розширити й поглибити знання про інформаційну безпеку; довести до свідомості дітей, що Інтернет може бути безпечним і небезпечним; учити правилам безпечного користування мережею; формувати життєву та інформаційну компетентність; розвивати уважність, спостережливість, мовленнєві навики, пам’ять, уміння малювати; розпізнавати фейкову інформацію; привернути увагу учнів до питання насилля засобами Інтернету, до пошуку виходу з небезпечних ситуацій; удосконалювати навички співробітництва; уміння аналізувати, робити висновки; виховувати розумного користувача.

Завдання нашого ліцею: знайти шляхи беспечного використання Інтернету; протидіяти кібербулінгу; виявити загрози інформаційного простору; навчити учнів не підпадати під вплив пропаганди, допомогти не стати жертвами маніпуляцій, що призводить до паніки, ненависті та різних страхів.

Очікувані результати: уміти визначати роль інформації та мас-медіа в сучасному світі, завдання медіаграмотності.

Сьогодні в ліцеї створена цілісна система роботи з безпеки інформаційного простору. Якщо в реальному житті підліткові важко знайти однодумців щодо якогось «незручного» питання, то в Мережі охочих обговорити будь-які незручності можна знайти швидко й багато. Тому ми їм радимо: «Користуючись послугами Інтернету, не забувайте і про заходи безпеки у спілкуванні з людиною, яку ви не бачите. Адже віртуальні шахраї дуже гарні психологи: представляючись одним із ваших давніх знайомих, вони дізнаються від вас конфіденційну інформацію».

Також проводимо цілеспрямовані  виховні заходи.

У цьому році «Тиждень Безпеки в Інтернеті» пройшов дистанційно через карантинні умови. Класні керівники проводили класні години за допомогою платформи Google Meet, яка дозволяє створювати відео-зустрічі, приєднуватися до них і демонструвати свій екран іншим учасникам, на яких розглядалися більш важливіші питання про інформаційну безпеку, про інтернет-шахрайство.

Також учні нашого ліцею кожного року беруть участь у Всеукраїнських інтернет-конкурсах: «#StopFake», «Безбечний Інтернет», «Протидія кібербулінгу». Майже всі діти отримують гарні результати. Ті учні, які набрали високі бали, були нагороджені дипломами.

Безумовно, кожного року в ліцеї проводиться день «Безпечного Інтернету».

Починаючи з початкової школи, учні вже розуміють, які інформаційні загрози існують у мережі Інтернет. Ми акцентуємо увагу на тому, що інформація, яка є в мережі, не завжди правдива. Також молодші школярі добре знають правила користування Інтернетом, що продемонстрували, як учасники конкурсу малюнків.

Значна робота в ліцеї проводиться з підвищення захисту від кібербулінгу, фейкової інформації та навчанням правил безпечної роботи в Інтернеті. Обов’язковим завданням є перегляд відео-матеріалу, де на прикладах розповідається про небезпеку в мережі, про те, як діяти в незрозумілих ситуаціях.

Віртуальне інтернет-середовище й новітні технічні засоби створили можливості для поширення нового виду насильства – кібербулінгу, якому досить важко протистояти у  світі інноваційних технологій. Від кібербулінгу найчастіше потерпають діти та підлітки, оскільки вони є найактивнішими користувачами. Поширений він серед учнів середньої школи, тому для них часто використовуємо онлайн-квести, де вони проходять шлях віртуальним простором.

У ліцеї часто проводимо онлайн-конференції, зустрічі, зокрема з представником Чугуївського місцевого центру з надання БВПД. Він нагадав правила безпечного користування Інтернетом, розповів про те, як запобігати кібербулінгу, а також поділився інформацією про безоплатну правову допомогу й відповідними контактами. До уваги учнів було представлено документальну стрічку «Інтернет-залежний» з репертуару кіноклубів Docudays UA та анімаційні ролики «Кампанії проти кібербулінгу» Docudays UA.

Нещодавно учні та вчителі нашого ліцею відвідали дуже цікавий і повчальний семінар «Типи сучасних фейків» у рамках програми «Вивчення медіаграмотності», під час якого дізналися про фейки, як відрізняти фейк від інформаційних «вкидів» і як зберегти свою конфіденційну інформацію.

Учителі нашого ліцею постійно вдосконалюють навики з цієї теми й отримують за це нагороди.

C:\Users\Таня\Desktop\конкурс наброски\фото\Маланіна Людмила Володимирівна.jpgНаше життя вирує все швидше та швидше. Інтернет уже зараз став невід’ємною його частиною.  Цілком імовірно, що в найближчому майбутньому Всесвітня мережа повністю замінить усі інші засоби зв’язку. Та давайте зупинимося на мить і замислимось, чи дійсно ми хочемо провести все життя у віртуальному світі? Бачити аватарки – замість живих облич, смайлики – замість живих посмішок. Урешті-решт,  як і на що витрачати власний час – це вільний вибір кожного.  Але пам’ятайте, що Інтернет – це лише інструмент, яким ви користуєтесь, щоб отримати відповіді на свої питання, підготувати реферати й доповіді, спілкуєтесь, якщо між вами величезні відстані. Тож учіться користуватись Інтернетом із розумом.

Життя людини – це найдорожчий Божий дар на Землі. Будьте обережними з безпечним Інтернетом!

Методичні розробки з упровадження педагогіки партнерства колектив ліцею висвітлює на сайті закладу освіти. Для детального ознайомлення з матеріалами за цією темою треба перейти за посиланням: http://surl.li/aufrr .

 

 

Людмила МАЛАНІНА, директор ліцею

docx
Пов’язані теми
Інформатика, Інші матеріали
Додано
13 лютого 2022
Переглядів
239
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку