Бібліоквест "Таємниці стародавніх бібліотек" з елементами психологічних завдань

Про матеріал
Учні розгадають таємниці 3х найдавніших бібліотек світу, а також виконають цікаві завдання на уяву, увагу і пам'ять
Перегляд файлу

Бібліоквест для учнів 5-6 класів «Таємниці стародавніх бібліотек»

з елементами психологічних завдань (з презентацією)

 

Підготували:

завідувач бібліотеки Ліцею №5 Герман Н.М.

і практичний психолог Мамедова Т.В.

 

С1 Добрий день, дітки. Запрошую вас у подорож стародавніми бібліотеками світу. Скарбницями книг називають бібліотеки. У стародавні часи зібраннями книг володіли лише багаті й знатні люди.  Для простого народу вхід у бібліотеки був переважно закритий. Давні єгиптяни називали їх «аптеками для душі», тому що книги робили людську душу благородною, а розум сильним.

 

 С2 Перед вами карта пошуку книжкових скарбів і маршрут, яким ми будемо пересуватися.

 

С3 Кажуть, що жив такий дивак, який розшукував першу книгу по всіх бібліотеках світу. Цілими днями він просиджував серед куп пожовклих раритетів, але так і не зміг з’ясувати, яка ж книга була найпершою і яка бібліотека була найдавнішою у світі.

 

Психолог С4 У Королівстві пам’яті.

ЗАВДАННЯ:

  1. Хто зображений на малюнку?
  2. Що робить чоловік на малюнку?
  3. Якого кольору у нього волосся?
  4. Скільки книжок тримає чоловік?
  5. Якого він віку ( підліткового, середнього, похилого)?
  6. Колір обкладинки книжки, яку чоловік тримає ліктем?
  7. Скільки розгорнутих  книжок у нього в руках ?

 

Маршрут №1

Бібліотека Ашшурбаніпала

С5 Дуже давно, у ІІ тисячолітті до нашої ери, там, де протікають річки Тигр і Євфрат, розкинулось квітуче царство Ассирія. Правив ним великий цар Ашшурбаніпал. Він був першим ассирійським царем, який оволодів читанням і письмом. І найдавніша з відомих бібліотек – це саме бібліотека царя Ашшурбаніпала. Свого часу це була найбільша бібліотека Давнього Сходу.

 

С6 Бібліотека розташовувалася у місті Ніневія (зараз територія сучасного Іраку). У її фондах налічувалось від 5000 до 25000 глиняних табличок з різних галузей знань – астрономії, математики, медицини, історії, географії.

Але найбільша кількість текстів була магічного змісту. Могутній цар дуже переймався тим, як утримати владу, тому намагався зазирнути у майбутнє за допомогою магічних ритуалів, обрядів, замовлянь  пророцтв.

 

Психолог С7  У Королівстві уваги.

ЗАВДАННЯ. Знайдіть заховані амулети, чарівні речі.

 

У бібліотеці книжки розміщувалися у строгому порядку. До кожної полиці прикріплювалася своєрідна етикетка з назвою відділу. На так званій глиняній книжці вказувалася назва твору, кімната і полиця, де вона зберігалася. Знайти потрібну книгу було не важко, адже пошуки полегшували каталоги. На всіх глиняних «аркушах» стояв бібліотечний штамп зі словами: «Палац Ашшурбаніпала, царя Всесвіту, царя Ассирії».

Що цікаво, цар дуже турбувався, що його дорогоцінну бібліотеку розграбують. Тому у багатьох текстах було знайдено приписки про те, що усі земні кари наздоженуть того, хто чіпатиме книги з бібліотеки.

 

Психолог С8  ГРА «НА ЩАСТЯ…  НА ЖАЛЬ …»

ЗАВДАННЯ: Придумати історію, чергуючи фрази «на щастя…» «на жаль…» Ця пригода сталася у бібліотеці царя Ашшурбаніпла. Одного чудового дня два вельможних пана завітали до бібліотеки, але, на жаль, потрібних книжок не знайшли  … але на щастя

 

С9 Історики дійшли висновку, що бібліотека згоріла під час пожежі в 612 році до нашої ери і частина її вціліла лише завдяки властивості глини під впливом вогню ставати більш міцною.

 

С10 Наразі залишки легендарної бібліотеки зберігаються у Британському музеї.

 

Психолог С11 У Королівстві уваги.

ЗАВДАННЯ. Слайд з глиняними книжками. Запам’ятати глиняні книжки різної форми.

С12 Яких не стало?

 

Маршрут №2

Александрійська бібліотека

С13 Найбільшою і найвідомішою бібліотекою стародавнього світу,  заснованою на початку ІІІ століття до н. е,  з майже мільйонною кількістю сувоїв і манускриптів, була бібліотека єгипетського міста Александрія.

 

С14 Александрійська бібліотека діяла при Мусейоні – храмі муз. Її очолював філософ, поет або вчений, який відповідав за придбання книг. У фондах Александрійської бібліотеки були зібрані твори римської, грецької, індійської, єгипетської та інших літератур.

 

С15 Як бібліотека зібрала таку неймовірну кількість книг?

Александрія – портове місто. Сотні кораблів заходили в його гавань для ведення торгівлі. Згідно з царським указом, кожне судно, що заходило в порт, обшукувалося не на наявність контрабанди або золота, а саме сувоїв.

 

 

С16 Знайдені сувої відправляли до бібліотеки, де їх копіювали вручну. Згодом власникам повертали копії, а оригінали залишали у бібліотеці. Також співробітники бібліотеки об’їжджали всілякі книжкові ринки у пошуках дорогоцінних сувоїв по всьому світу!.

 

С17 У бібліотеці різні генії вивчали буквально все! Наприклад, давньогрецький астроном Гіппарх створив карту сузір’їв і визначив яскравість зірок; анатом і хірург Герофіл установив, що розум знаходиться в мозку, а не в серці, як думали раніше тощо.

Психолог У Королівстві уваги

 ЗАВДАННЯ: знайдіть відмінності.

 

С18 Хто ж знищив одну з найбільших бібліотек стародавнього світу? Думки істориків розходяться. Одні вважають, що основний фонд бібліотеки загинув внаслідок пожежі у 47 р. до н. е. під час облоги Александрії римським полководцем Юлієм Цезарем. Значна частина колекції, згоріла коли вогонь, що охопив флот, перекинувся на бібліотечні склади.

Інші історики схильні вважати, що остаточно бібліотека була знищена від рук арабів, які захопили державу.

Але більшість вважають, що руйнування бібліотеки відбувалося поступово, в різний час.

 

С19 На місці загиблої Александрійської бібліотеки у 2002 році була побудована сучасна «Бібліотека Александріна».

Підготовчі роботи велися близько 3 років (1992-95)

Будівництво тривало  7 років (1995-2002)

Орієнтовна вартість бібліотеки -  250 млн. доларів

 

С20 Давні єгиптяни придумали книги, які були виготовлені у вигляді довгої-предовгої стрічки – кроків у сто довжиною. Таку книгу не можна було сховати в кишеню, її носили в ящичках. Чому ж книга у єгиптян мала вигляд стрічки? Тому що папірусний папір при згинанні ламався. А стрічку можна було скласти у трубочку (сувій). Робилася така книга з паперу, а папір виготовляли з рослини, яка називалася циперус папірус.

 

С21  Папірус – це рослина, вдвічі вища за людину і зі стовбуром товщиною з руку. Росте вона в Африці, на берегах річок і боліт. У неї солодкий сік. Із кори цієї рослини робили сандалії, із волокон – тканини. Зі зв’язаних стовбурів будували великі кораблі. Але найбільше славився папірус тим, що з нього робили книги.

 

С22 Стебла папірусу очищалися від кори, серцевина розрізалась чи розділялась на тонкі довгі смужки. Ці смужки укладали тісними рядами на гладку і рівну поверхню, і змочували водою. На перший ряд розстилали інший, але вже поперек. На них викладали під прямим кутом ще один ряд смужок і поміщали під прес. Після сушки лист папірусу відбивали молотком.

 

Психолог С23 ЗАВДАННЯ. Назвіть 10 аргументів «За»: чому читати книжки - це добре ?

 

Маршрут №3

Пергамська бібліотека

С24 Велика бібліотека була і у грецькому місті Пергамі - столиці Пергамського царства, заснованому у 12 столітті до н.е.

 

С25 Бібліотека Пергаму поступалася тільки Александрійській за кількістю і цінністю книг. Вона нараховувала 200 000 сувоїв. Побудована царем Євменом ІІ між 220 та 159 роками до н.е.

 

Психолог С26 Завдання «ЩО ЦЕ ?»  Запропонуйте 20 варіантів.

 

С27 З Пергамської бібліотекою тісно пов'язане виробництво пергаменту - спеціально обробленої шкіри телят, ягнят та кіз. Це був дуже дорогий, але довговічний матеріал для письма. З його винаходом пов'язана легенда. Єгипетський цар Птолемей заборонив вивозити з Єгипту та продавати папірус, бо боявся конкуренції. Отож Пергамській бібліотеці довелося шукати й розвивати інший варіант матеріалу для письма. Тоді в Пергамі і був винайдений пергамент.

 

При виробництві пергаменту шкіру розтягували, скребли і висушували, отримуючи листи тонкої і міцної шкіри. Кілька пергаментних аркушів складали, розрізали, зшивали та отримували книгу. Книги були дуже важкими. Їх приковували залізними ланцюгами до стовпів, щоб ніхто не міг вкрасти.

 

С28 Зникнення Пергамської бібліотеки пов'язують з ім'ям давньоримського полководця Марка Антонія, який передав Клеопатрі весільний подарунок -200 тис. книг з Пергамської бібліотеки.

Клеопатра дуже зраділа подарунку і можливості відродити минулу велич Александрійської бібліотеки. А Пергамська бібліотека назавжди зникла як самостійна книгарня.

 

С29 Археологи знайшли місце, де розташовувалась бібліотека. Нині це турецьке місто Бергама.

 

Психолог C30 Давайте уявимо, що у поєдинку зіткнулися дві групи людей. Єгипетська «Папірус» виступила проти грецької «Пергамент» … Доведіть, що папірус кращий за пергамент і навпаки.

 

С31 Отже, ми з вами розкрили усі таємниці стародавніх бібліотек. Перевіримо ваші знання, отримані під час подорожі!

  1. Що у давнину називали  «аптекою для душі», «будинком життя», «притулком мудрості»? (Бібліотеки)
  2. Багаторічна трав’яниста рослина, з якої виготовляли папір у Єгипті? (Папірус)
  3. Як називається спеціально оброблена шкіра молодих телят чи ягнят? (Пергамент )
  4. Переписана від руки книга. (Рукопис)
  5. Найдавніша бібліотека стародавнього світу? (Бібліотека царя Ашшурбаніпала)
  6. Найбільша бібліотека стародавнього світу (Александрійська)
  7. Що означає слово каталог?  (Опис, перелік)
  8. Яка інформація  зазвичай вказувалась на книзі із глини? (назва твору, кімната і полиця, де вона зберігалася)
  9. Який подарунок на весілля зробив Марк Антоній Клеопатрі?
  10. Як називається сучасна бібліотека, побудована на місці загиблої Александрійської бібліотеки? (Бібліотека Александріна)             

Дякую. До зустрічі. 

doc
Додано
27 жовтня 2023
Переглядів
167
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку