Біологія. Презентація. Тема "Зорова сенсорна система".

Про матеріал
Презентація містить матеріали до урока біологія в 8 класі. Тема "Зорова сенсорна система".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Зорова сенсорна система.

Номер слайду 2

У людини розрізняють сенсорні системи нюху, дотику, температури, болю, рівноваги та руху.2. Зовнішні рецептори сприймають сигнали із зовнішнього середовища.3. Рецептори – чутливі нервові закінчення або клітини, що сприймають енергію подразнення й перетворюють її на нервові імпульси.4. Складна рефлекторна дуга складається з чуттєвого та рухливого нейрона.5. Сенсорні системи - сукупність структур, які отримують та аналізують інформацію із зовнішнього та внутрішнього середовищ. Вправа «Так чи Ні»

Номер слайду 3

Будова сенсорних систем_________ відділ________ відділ_________ відділ

Номер слайду 4

Асоціативний кущ

Номер слайду 5

Мета уроку: сформувати уявлення про анатомічну будову ока, механізм сприйняття світла, кольору, простору, механізм роботи оптичної системи ока; формувати поняття про природу зору; розвивати вміння доводити відповідність будови та функції, розвивати навички роботи із підручником, малюнками; виховувати бережли ставлення до свого організму.

Номер слайду 6

S. G . Цікава інформіція-Жінки моргають приблизно в 2 рази частіше, ніж чоловіки -Ні чоловік, ні жінка не може чхнути з розплющеними очима -Якщо прийняти гостроту зору орла за 100 відсотків, то зір людини складає всього 52 відсотки від орлиного зору. -Уважно придивіться до Великої Ведмедиці. Якщо біля середньої зірки, в ручці ковша ви виразно побачите маленьку зірочку, значить, ваше око володіє нормальною гостротою

Номер слайду 7

Орган зору людини - око - це унікальний і дуже складний витвір природи. У людини два ока, і тому зір бінокулярний, або стереоскопічний. Кожне око розташоване в очній ямці черепа (орбіті), має кулясту форму з опуклішою передньою частиною  і тому ще називається очним яблуком. Така форма ока дає змогу йому рухатися в певних межах очної ямки. Око має три оболонки: зовнішню (білкову), середню (судинну) і внутрішню (сітківку).

Номер слайду 8

Будова ока

Номер слайду 9

Око міститься в орбіті- очній ямці черепа.

Номер слайду 10

Око має три оболонки: зовнішню – білкову,середню – судинну, внутрішню – сітківку. білковасудиннасітківка

Номер слайду 11

Оболонки ока. Білкова – зовнішня щільна оболонка, що складається зі сполучної тканини. Захист очей від хімічних та механічних ушкоджень.-Судинна – середня оболонка, має  кровоносні судини (живлення ока) і поглинає сонячні промені.- Сітківка – внутрішня оболонка ока, що складається з паличок (130 млн.) і колбочок (75 млн) (сприймає світло та перетворює на нервові імпульси)

Номер слайду 12

Оптична система ока

Номер слайду 13

Оптична система ока- рогівка – прозора передня частина білкової оболонки (заломлення світла)- водяниста оболонка – прозора рідина (пропускає промені світла)- райдужна оболонка- зіниця – отвір у райдужній оболонці (регулює кількість світла)- кришталик – лінза (фокусує, заломлює світло)- склоподібне тіло.

Номер слайду 14

Сприйняиия світла і кольору

Номер слайду 15

Сприйняття світла і кольору. Палички (родопсин – пігмент пурпурового кольору, розпадається на світлі, відновлюється в темряві)Колбочки (йодопсин – пігмент фіолетового кольору, розпадається в темряві, відновлюється на світлі)

Номер слайду 16

Допоміжний захисний апарат ока

Номер слайду 17

Функції допоміжного апарата ока. Брови – захищають від поту. Слізні залози – зволожують, очищають, дезінфікують око. Носослізний канал – виділяє сльози до носової порожнини. М'язи ока рухають очі в очній ямціПовіки з віями – захищають від вітру, пилу, яскравих променів.

Номер слайду 18

Зорова сенсорна система Інформація зоровими нервами через середній і проміжний мозок передається до зорових зон кори великого мозку. Зорові нерви перехрещуються, тому частина інформації від правого ока надходить у ліву півкулю і навпаки.

Номер слайду 19

Зоровий аналізатор Центральна частина – центри середнього мозку, таламуса і потиличної ділянки кори

Номер слайду 20

S. G .

Номер слайду 21

Функції органу зору  орієнтування у просторі; визначення небезпеки; сприйняття інформації 90 %; читання; розглядання предметів;  перегляд телепередач; трудова діяльність.

Номер слайду 22

Заповніть таблицю{E8 B1032 C-EA38-4 F05-BA0 D-38 AFFFC7 BED3}Складові очного яблукаЇхні функції Склера. Рогівка Райдужка Судинна оболонка. Зіниця Війкове тіло. Кришталик. Скловидне тіло Сітківка

Номер слайду 23

Визначте будову1._________________2. _________________3. _________________4. _________________5. _________________6. _________________

Номер слайду 24

Визначте будову1.________________2.________________3.________________4.________________5.________________6.________________7. _______________

Номер слайду 25

Дякую за увагу!

pptx
Пов’язані теми
Біологія, 8 клас, Презентації
Додано
4 березня 2023
Переглядів
905
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку