Буклет до уроку "Застосування показникової та логарифмічної функцій"

Про матеріал

Буклет до уроку алгебри в 10 класі "Застосування показникової та логарифмічної функцій" як додаток до розробки уроку; виготовлений учнями групи.

Матеріал покликаний розвивати вміння узагальнювати, мислити логічно, робити висновки, чітко висловлювати свою думку; виховувати відповідальність, уміння працювати самостійно й у групі.

Перегляд файлу

 Оцінюючи яскравість зір, астроном оперує таблицею логарифмів, складених

 

при основі 2,5.

 Гучність виражена у белах, дорівнює десятковому логарифму відповідної фізичної величини.

Редактори:

Шелест Олександр Анатолійович

Ларченко Андрій Іванович

        ДПТНЗ «Броварський професійний ліцей»

Група 21 Логарифми у Всесвіті

            Гучність шуму і яскравість зір оцінюються однаковим чином – по логарифмічній шкалі.

 По логарифмічній спіралі закручена Галактика, якій належить Сонячна система. “Величина” зірки являє собою логарифм її фізичної яскравості.


Показникова функція у банківській справі

          Ще за стародавніх часів було широко поширене лихварство — віддавання грошей у позику під відсотки. Селянин у разі неврожаю, ремісник, майно якого знищила пожежа, розорений торгівець змушені були йти до лихваря, обіцяючи наступного року повернути суму значно більшу, ніж узята в позику. 


Сума, яку потрібно було повертати, виражається за формулою

Показникова функція в літературі

Різноманітні застосування показникової і логарифмічної функцій надихнули англійського поета Елмера Брілла на написання "Оди експоненті". 

Були поети, які не присвячували од логарифмам, але згадували їх в своїх віршах. У вірші "Фізики і лірики" Борис Слуцький написав: 

Потому-то, словно пена, Опадают наши рифмы. И величие степенно Отступает в логарифмы.  

Показникова функція  в біології

          За законом показникової  функції розмножувалося б все живе на Землі, якби для цього були сприятливі умови, тобто не було природних ворогів і було вдосталь їжі. Доказ томупоширення в Австралії кроликів, яких там раніше не було. Досить було випустити пару особин, як через деякий час їх потомство стало національним лихом. 

 Якби всі макові зерна давали сходи, то через 5 років число "нащадків" однієї рослини дорівнювало б 243 • 1015або приблизно 2000 рослин на 1 м суші.

 Потомство кімнатних мух за літо тільки від однієї самки може скласти 8 • 1014. Ці мухи важили б кілька мільйонів тонн, а вибудувані в один ланцюжок, вони склали б відстань, більшу, ніж відстань від Землі до Сонця. 


Логарифми в архітектурі

У 2006 році в мексиканському  місті Наукальпан-де-Хуарес був побудований унікальний будинку у вигляді мушлі. Побудова будинку у вигляді морської мушлі в Мехіко базується на формулі логарифмічної спіралі. Творці Наутилуса -  так називається проект - спробували створити відчуття четвертого виміру, яке повинне виникати, якщо знаходитися всередині будівлі.

Логарифми в біології

 Особливості логарифмічної спіралі дивують і біологів.

            Вони  вважають саме цю спіраль свого роду стандартом біологічних об'єктів різного походження. 

pdf
Додано
21 жовтня 2018
Переглядів
968
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку