Числівники прості, складні і складені

Про матеріал
Презентація до уроку з теми "Числівники прості, складні і складені". Може бути використана для проведення онлайн-уроку.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

1. Числівник - це самостійна частина мови, яка означає«Незакінчене речення»число, кількість предметів або порядок їх при лічбі й відповідає на питання скільки? котрий?2. Усі числівники поділяються накількісні й порядкові. котрий?3. Кількісні числівники відповідають на питанняскільки?4. А порядкові числівники – на питання5. У реченні числівники можуть виконуватироль будь- якого члена речення.

Номер слайду 3

Перевіримо домашнє завдання

Номер слайду 4

ЧИСЛІВНИКИ ПРОСТІ, СКЛАДНІ І СКЛАДЕНІПерше квітня. Класна робота

Номер слайду 5

Десять. Вісімсот. Тридцять п’ять. Простий. Складний. Складений. Поміркуй

Номер слайду 6

Перевір себе. Як пишемо складні числівники?А складені?

Номер слайду 7

Вправа 11. Знайдіть серед числівників два іменники. Відповідь обґрунтуйте.2. Розподіліть числівники у три колонки (за будовою).

Номер слайду 8

М’який знак пишуть після літери т лише в кінці числівників п’ять – дев’ятнадцять, а також двадцять і тридцять. У середині складних числівників (п’ятнадцять, п’ятдесят, шістсот, дев’ятсот) знак м’якшення не пишуть.

Номер слайду 9

Вправа 21. Запиши числа словами. Познач орфограму «М’який знак у числівниках».900, 15, 25, 33, 89, 600

Номер слайду 10

Диктант-вікторинаІ пішов гудець в дорогу. Йде він три дні і три ночі,На четвертий день приходить. В місто Київ опівночі. Назвіть літературні твори та їх авторів, укажіть числівники . М. Вороний «Євшан-зілля».

Номер слайду 11

Диктант-вікторина. Надворі буря, дощ ллється з неба такими патьоками, наче там тисячі таких Федьків перекинули тисячу діжок з водою. Назвіть літературні твори та їх авторів, укажіть числівники . В. Винниченко «Федько-халамидник».

Номер слайду 12

Диктант-вікторина. Оце і все. А сніг звичайним став. Легкий і рівний, пада, пада, пада…Роти розкрили всі сімсот роззяв.І розійшлись… І полягали спати. Назвіть літературні твори та їх авторів, укажіть числівники . І. Жиленко «Підкова».

Номер слайду 13

Диктант-вікторина— Це так легко, — відповів рибалка, ти лише прав слід он на той пагорбок, а звідти йди прямо. Перша оселя, яка трапиться на дорозі і буде моєю хатою. Я тобі вийду назустріч, але навіть якби мене щось затримало, йди просто до середини, тебе вже чекатимуть. Е. Андієвська «Говорюща риба».

Номер слайду 14

ЧИСЛІВНИКИПовтори

Номер слайду 15

Гра «Котра година?»Які числівники використовуємо для називання часу?

Номер слайду 16

Домашнє завдання12 Опрацювати правило на с. 196 Виконати вправу 458 (одне з завдань на вибір). 3 Виписати у робочий зошит п’ять фразеологізмів із числівниками.

pptx
Додано
4 квітня 2023
Переглядів
952
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку