"Чому здоров'я є цінністью?"

Про матеріал
Цей дидактичний матеріал допоможе вчителям на уроці, в очному та дистанційному форматі, розкрити тему: як пов'язані спосіб життя і здоров'я людини, чому здоров'я не безкінечний ресурс, що воно як цінність потребує плекання. Розберемо причину того, що в сучасному світі є найбільшою загрозою для здоров'я людей.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Чому здоров'я є цінністю?1. Яким настроєм перейняті герої малюнка?2. Що сприяє їхньому гарному настрою?3. Чому фізична активність - не тільки форма відпочинку, а й турбота про власне здоров'я?4. Чому здоров'я є передумовою будь-якої діяльності людини, а також активного суспільного життя?

Номер слайду 2

Як пов'язані спосіб життя і здоров'я людини?У мовному етикеті українців чимало фраз, за допомогою яких у різних ситуаціях буденного спілкування висловлюємо побажання здоров’я. На здоров'я! - як відповідь на подяку; Здоровенькі були! - привітання; Доброго здоров'я! - як відповідь на привітання; Бувайте здорові! - формула прощання; Ростіть здорові! - у спілкуванні з дітьми. Утім, здоров’я - не безкінечний ресурс. Як і будь-яка інша цінність, воно потребує плекання. Ставлення до власного здоров’я - показник моральної зрілості людини, а розбудова системи охорони здоров’я, яка дає змогу людям бути здоровими впродовж життя, - відповідальність держави. Здоров’я людини надзвичайно залежить від стану довкілля, турбота про яке є загальною справою. Збереження здоров’я безпосередньо залежить від способу життя. Це і раціональне харчування, і регулярна фізична активність, і якісний та достатній сон, і безпечні умови життя та праці, і позитивні відносини з іншими людьми. Здоровий спосіб життя передбачає відмову від шкідливих звичок. А ще за здорового способу життя в людини обов’язково лишається час для розвитку внутрішнього світу, задоволення різноманітних духовних потреб. Віддавна відомий латинський афоризм У здоровому тілі - здоровий дух, який спонукає прагнути гармонії фізичного та духовного в житті людини. Не забуваймо, що саме такий гармонійний стан і визначають як здоров’я

Номер слайду 3

МОРАЛЬНИЙ ПРАКТИКУМТекст 1 У більшості хвороб винні не природа, не суспільство, а сама людина. Найчастіше вона хворіє від лінощів і жадібності, але іноді і від нерозумності. Не сподівайтеся на медицину. Вона непогано лікує багато хвороб, але не може зробити людину здоровою... Щоб стати здоровим, потрібні власні зусилля, постійні і значні. Замінити їх не можна нічим. Людина, на щастя, настільки досконала, що повернути здоров’я можна майже завжди. Тільки докладені зусилля зростатимуть з огляду на старіння та розвиток хвороб. Для здоров’я однаково потрібні чотири умови: фізичні навантаження, здорове харчування, загартовування, час і вміння відпочивати. І ще п’яте - щасливе життя! На жаль, без перших умов воно здоров’я не забезпечує. М. Амосов, відомий хірург. Наведіть приклади з власного досвіду, які підтверджують думку про відповідальність людини за своє здоров'я.

Номер слайду 4

Текст 2 Люба мамочко! Найперше докладую, що ліжко перестановила до дверей після твого бажання (сподіваюся, що повіриш мені на сей раз)... Тут живу, як і перше, ніяких ні перемін, ні одмін, навіть дощ перестав давно йти, і море синіє, як і перше, та шумить помалу. Позавчора налетів було такий шквал дощовий, що море з небом змішалося, - се було для мене великою розривною, хоча й потоп у моїй хаті був через те чималий. Після дощів спекота змоглася ще гірша, - просто хамелеоняча спекота!Уліт (так Леся Українка жартівливо називала свої твори - авт.) не пишу: вдень жарко, увечері сиджу надворі допізна, а окрім того, боюсь натружувати ногу сидінням при столі, бо тепер вона дуже добре тримається, то вже не хочу справи псувати. Тепер можу сказати напевне, що сей рік більше мені принесе користі, ніж всі Друскеніки, лимани, Саки, разом зібрані. Через се мені навіть тутешня нудота не здається такою нудною, бо можна і нудоту перетерпіти, коли хоч знаєш за що!З листа Лесі Українки до матері, 5 липня 1891 р., Євпаторія На підставі тексту листа зробіть висновок про те, хто та що давало Лесі Українці сили боротися з недугою. Як духовна сила допомагає підтримувати силу фізичну?

Номер слайду 5

Текст 3 Після ситного обіду, який складався з яєчні та риби, Том сказав, що хотів би навчитися курити. Джо підхопив цю думку: мовляв, і він охоче спробував би. Отож Гек змайстрував дві люльки й набив їх тютюном. Хлопці розляглися на траві, спираючись на лікті, й почали обережно, невпевнено попахкувати люльками. Дим мав неприємний смак і ставав кілком у горлі, але Том сказав:- Ха, та це так просто! Якби я знав, то вже б давно навчився.... Хлопці пахкали люльками та ділилися враженнями. Незабаром їхня розмова стала трохи млявою і не дуже доладною. Співрозмовники дедалі надовше замовкали й навдивовижу часто випльовували слину. За їхніми щоками немовби пробилися джерела, і хлопці ледве встигали відпомповувати справжню повінь під язиком; проте, незважаючи на всі їхні зусилля, чимало переливалося через край, і до горла їм раз у раз підступала нудота. Обидва поблідли й мали жалюгідний вигляд. У Джо з ослаблих пальців випала люлька, а потім і в Тома. Джерела били дедалі дужче, помпи працювали на повну потужність. Джо кволим голосом промовив:- Я загубив свого ножика. Мабуть, піду пошукаю. Том, затинаючись, пробелькотів неслухняними губами:- Я тобі поможу. Ти йди отуди, а я пошукаю коло струмка... Ні-ні, Геку, ти з нами не ходи, ми самі знайдемо... Отож Гек знову сів у затінку й з годину чекав товаришів. Потім йому стало нудно, і він подався їх шукати. Вони були в лісі, далеко один від одного, обидва дуже бліді, і міцно спали... Марк Твен. «Пригоди Тома Соєра»1. Як ви думаєте, чому хлопці хотіли спробувати курити тютюн?2. Поділіться припущеннями, звідки в людей беруться шкідливі звички.

Номер слайду 6

1. Намалюйте «квітку здоров'я», у пелюстках якої впишіть якості та риси, що свідчать про відповідальне ставлення людини до свого здоров'я.2. Прокоментуйте схеми одне одного. Чому ставлення до власного здоров'я є показником моральності людини?

Номер слайду 7

У чому виявляється турбота про власне здоров'я?Здоров’я в усі часи усвідомлювали як безцінний дар ще й тому, що мало кому впродовж життя випадає уникнути хвороб. Стан здоров’я більшості людей фахівці Всесвітньої організації охорони здоров’я визначають як «нормальний». Цей стан притаманний людям, які мають захворювання, що не розвиваються, але іноді можуть обмежувати життєдіяльність, підвищувати втомлюваність. До таких належать, наприклад, короткозорість і далекозорість чи плоскостопість. Багато людей хворіють також на сезонні застуди, але навіть такі нетривалі періоди нездужання підкреслюють цінність гарного самопочуття. У різні історичні періоди небезпеки для здоров’я людей дещо відрізнилися. Наприклад, за первісності здоров’я людей було поганим через брак їжі та її низьку якість, відсутність медичних знань і нерозвиненість медицини. Поява міст за відсутності засобів гігієни та ліків проти інфекційних хвороб супроводжувалася смертоносними епідеміями. Споживацьке ставлення до довкілля, забруднення повітря, води, ґрунтів, техногенні катастрофи викликали у великої кількості людей небезпечні хвороби, що розвивалися поступово. ДО СКАРБНИЧКИ СЛІВГігієна - галузь медицини, що розробляє й впроваджує методи запобігання захворюванням.

Номер слайду 8

У сучасному світі найбільшою загрозою для здоров’я людей став малорухливий спосіб життя, споживання оброблених продуктів із великим вмістом цукру та речовин, що поліпшують смакові якості та сприяють тривалому зберіганню, стрес через перебування в постійному потоці інформації. На уроках «Основи здоров’я» або «Здоров’я, безпека, добробут» ви докладно довідуєтеся, як протидіяти давно відомим і новим небезпекам: наприклад, як користуватися електронними гаджетами без шкоди для здоров’я або в чому виявляється інформаційна гігієна.Істинно могутній той, хто перемагає самого себе.

Номер слайду 9

Гіппократ. Гравюра Пітера Пауля Рубенса. 1638 р.Історія зберегла ім'я діяча, якого пошановують як «батька медицини», - це давньогрецький лікар Гіппократ (460 до н. е. - 370 до н. е.). На острові Кіос він створив лікарський осередок, який згодом стали вважати першою школою практичної медицини. Гіппократ - перший лікар, який відкинув забобони про те, що людські хвороби є карою богів. Тож від часів Гіппократа лікарів перестали вважати чаклунами, а медицина стала професією. До сьогодні лікарі багатьох країн світу дають клятву Гіппократа - настанови, яким має бути лікар. Ось деякі з них: Лікування пацієнтам приписувати задля їх блага, утримуючись від завдання їм будь-якої шкоди; Про що б я не дізнався під час виконання своїх професійних дій або окрім них, що б не побачив і не почув про людське життя, що не слід будь-коли розголошувати, я змовчу, вважаючи це таємницею. З ім'ям Гіппократа пов'язують і чимало афоризмів, наприклад: Не нашкодь!; Лікує хвороби лікар, але виліковує природа; Людина мусить знати, як допомогти собі самій, коли хворіє, пам'ятаючи, що здоров'я - її найбільше багатство.

Номер слайду 10

• Скориставшись наведеними висловами Гіппократа, а також додатковими джерелами інформації, поміркуйте про етичні проблеми, пов'язані з медициною та охороною здоров'я.• Поясніть один із крилатих висловів філософа, який уважаєте суголосним своїм думкам.1. Що називають здоров'ям?2. У чому полягає цінність здоров'я для окремої людини та суспільства?3. Що означає «турбуватися про здоров'я»?4. Чому збереження здоров'я є важливим завданням людства?5. Поділіться міркуваннями про те, як проблеми здоров'я окремої людини та суспільства стосуються моралі.6. Для тематичної виставки «Здоровий раціон шестикласників» оформіть покроковий рецепт корисної, поживної та простої у приготуванні страви. Підготуйте розповідь, звідки довідалися про цю страву, чи готуєте її самі.

Номер слайду 11

1. Оберіть одне з правил та поясніть, як його дотримання сприяє збереженню здоров'я.2. Що перешкоджає вам дотримуватися правил, викладених у схемі? Домашнє завдання1) Опанувати § 27, с 171-176;2) Письмово: Оцініть, як ви дотримуєтеся кожного з правил збереження здоров'я, у балах (від 1 до 5). Порівняйте свій результат із максимальною кількістю в 40 балів та сформулюйте настанови для себе, що допоможуть вам краще дбати про своє здоров'я.

pptx
Пов’язані теми
Етика, 6 клас, Презентації
До підручника
Етика 6 клас (Данилевська О.М., Пометун О.І.)
Додано
11 травня
Переглядів
94
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку