"Цікава ліпнина" - тематичний захід для позашкільної роботи

Про матеріал

Тематична розробка для використання в умовах позашкільної роботи для учнів середніх та старших класів. Матеріали будуть корисні соціальнм педагогам, соціальним працівникам та класним керівникам.

Перегляд файлу

«Цікава ліпнина»

Мета: удосконалення навичок ліплення з солоного тіста; розвиток творчого мислення і фантазії; виховання ціннісного ставлення до національних традицій.

Обладнання: солоне тісто, стеки, фольга, рамка з фоном, клей «Титан».

Хід роботи

  1. Вступна частина.
    1.        Організаційний момент.
    2.        Створення психологічного настрою (вправа «Сонячне коло»).
  2. Основна частина.
    1.        Повідомлення теми і мети заняття.
    2.        Ознайомлення з технікою виготовлення виробу. Послідовність роботи та прийоми, які застосовуються при виготовлення виробу демонструють самі вихованці гуртка
    3.        Практична робота. Самостійне виготовлення виробів.
  3. Заключна частина.
    1.        Аналіз виконаних робіт.
    2.        Підведення підсумків майстер-класу.

Інформаційний матеріал до заняття

Тісто – чудовий матеріал для мистецтва, і українці здавна цим користуються, виготовляючи дитячі іграшки різні сувеніри. Борошно, сіль, вода – доступні, екологічно чисті матеріали. Дітям дуже корисне це заняття, адже воно розвиває фантазію, знімає надлишкову емоційну напругу, вчить посидючості та відповідальності. Розвивається моторика пальчиків, покращується робота всіх органі дитини і самопочуття вцілому. До того ж, солоне тісто несе в собі масу позитивної енергетики. А ручна робота – це духовна робота, вона цінувалася у всі часи.

Приготування тіста. Для роботи використовують пшеничне або житнє борошно,сіль дрібного помелу та воду.

Класичний рецепт солоного тіста з пшеничного борошна:

300 г борошна

300 г солі

200 мл води

Потрібно врахувати, що один об’єм різних продуктів важить по різному (склянка борошна важить приблизно 100 грамів, склянка солі – 200 г).

Ліплення виробів. Використовуємо ті ж прийоми, що при роботі з пластиліном, з’єднуємо деталі за допомогою пензля, змоченого у воді. Готові вироби розміщуємо на фользі.

Сушіння виробів. Термічна обробка зробить виріб більш міцним. Запікати фігурки слід у газовій або електричній духовці. Для запікання вибираємо найнижчу температуру – від сильного жару вироби з солоного тіста можуть обгоріти або потріскатися. Якщо немає можливості спекти фігурку, її можна висушити на сонці, але на це піде не менше тижня.

Лакування. Лакове покриття захищає виріб від вологи. Прозорі лаки можуть бути рідкими і густими. Рідкі лаки погано захищають вироби з солоного тіста, оскільки просочується в середину і виріб доводиться лакувати багато разів. Але якщо хочете, щоб виріб виглядав рум’янішим і менш блискучим, використовуйте саме рідкий лак. Густі прозорі лаки надійно захищають вироби від вологості. Однак, зважте, що погано просушені вироби з часом втрачають привабливість, бо лак може відшаруватись від поверхні.

Ліпіть, насолоджуйтесь цим процесом, і ви отримаєте відмінні результати.

Література

  1. Ликова І. А. Ліпимо, фантазуємо, граємо / І. А. Ликова. – М., 2004. – 72 с.
  2. Ликова І. А. Ліпимо, фантазуємо, граємо : книга для занять із дітьми дошкільного віку /  І. А. Ликова. – М., 2000. – 54 с.
  3. Силаєва К. Солоне тісто /  К. Силаєва, І. Михайлова. – М : «ЕксмоВ», 2004. – 81 с.
  4. Халезова Н. Б. Ліплення в дитячому садку / Н.Б. Халезова, Н. А. Курочкіна, Г. В. Пантюхін. – М., 1986. – 69 с.

 

1

 

docx
Додано
11 листопада 2018
Переглядів
836
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку