Цікаві факти про Джонатана Свіфта

Про матеріал
Додатковий матеріал до уроку із зарубіжної літератури про творчість Джонатана Свіфта 9 клас.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Цікаві факти про Джонатана Свіфта. Світлана Зелінська

Номер слайду 2

Джонатан Свіфт - англо-ірландський письменник-сатирик, публіцист, філософ, поет і громадський діяч, священник. Народився в 1667 р. В м. Дубліні, Ірландія.

Номер слайду 3

Суспільно-політична діяльність в Англії

Номер слайду 4

Всі свої твори Джонатан Свіфт публікував анонімно і безкоштовно. Його не турбувало питання популярності. Тільки за публікацію книги «Подорож Гуллівера» він отримав 200 фунтів стерлінгів. Незважаючи на анонімність, читачі дізналися про Свіфта по його різкому стилю і жорсткій сатирі.

Номер слайду 5

Вигадані Свіфтом слова "ліліпут" і “єху-у” увійшли на багато мов світу. В "Подорожі Гуллівера" згадуються два супутника Марса, відкриті тільки в XIX столітті. У “Подорожі Гуллівера» Свіфт висловив претензії до Ньютона. Великий учений в ті роки був керуючим Монетного двору і дозволив випуск невагомої монети в Ірландії. Джонатан Свіфт не пробачив Ньютону цього. На честь Джонатана Свіфта названі кратер на Місяці, один із супутників планети Марс, про які він писав в романі «Подорож Гуллівера», а також вулиця і площа в Дубліні.

Номер слайду 6

Більшу частину свого статку Свіфт заповів витратити на створення лікарні для душевнохворих.“Лікарня Святого Патрика” була відкрита у Дубліні1757р.

Номер слайду 7

Якось, прогулюючись з другом у парку, Свіфт зупинив свій погляд на старому в’язі, верхівка якого вже висохла, і промовив: “Ось так і я почну вмирати – з голови”. У 1742 р. після інсульту, він втратив мову, розумові здібності, і його було визнано недієздатним. Його смерть настала в 1745 р. Він був похований в центральному нефі собору Святого Патрика. Епітафію, як заповіт написав сам Джонатан у 1740 р.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Щербакова Татьяна
    Дякую! Стисло і цікаво.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
26 квітня 2021
Переглядів
11336
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку