Цикл уроків з теми "Гриби "

Про матеріал
Р озробки усіх уроків з теми "Гриби " за технологією особистісно -орієнтованованого навчання " використано інтарактивні форми навчання Методи і методичні прийоми: 1. Інформаційно- рецептивний: а) словесний: розповідь-пояснення, опис, бесіда, повідомлення учнів, робота з підручником б) наочний: ілюстрація, демонстрація, ком’ютерна презентація, застосування технології Web 2.0. Прийоми навчання: виклад інформації, пояснення, активізація уваги та мислення, одержання з тексту та ілюстрацій нових знань, робота з роздатковим матеріалом. 2. Репродуктивний. Прийоми навчання: подання матеріалу в готовому вигляді, конкретизація і закріплення вже набутих знань. 3. Проблемно - пошуковий: постановка проблемного питання. Прийоми навчання: постановка взаємопов’язаних проблемних запитань, активізація уваги та мислення. 4. Візуальний: складання схематичних малюнків. 5 Релаксопедичний: фізкультхвилинка
Перегляд файлу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вчитель біології Іванівської СЗШ І- ІІступенів

Вінницького району ,Вінницької області

Марценюк Надія Дмитрівна

 

 

 

 

 

 

  Зміст

 

Урок  № 1. Тема уроку:  Особливості  живлення грибів. Особливості будови грибів: грибна клітина, грибниця, плодове тіло. Розмноження та поширення грибів   .          с….. 4-12

Урок № 2. Тема уроку: Групи грибів: сапротрофні цвільові гриби. Лабораторне дослідження: будова цвілевих грибів (за допомогою оптичного мікроскопа).              …….. ….13-21

Урок № 3. Тема уроку:   Групи грибів – мікоризоутворюючі шапинкові гриби. Лабораторне  дослідження: будова шапинкових грибів.                                                 ……….22-34

Урок № 4. Тема уроку: Групи грибів: паразитичні  гриби (на прикладі трутовиків та збудників мікозів людини).                                                                 ……………35-43

Урок № 5. Тема уроку:  Групи грибів: симбіотичні – лишайники…………….44-49

Урок № 6. Тема уроку: Значення грибів у природі і житті людини. Захист міні-проектів «Гриби у біосфері та житті людини».                                                    ……..50-54

Урок № 7. Тема уроку:  Практична робота № 5. Розпізнавання їстівних та отруйних грибів своєї місцевості                                                    ………………55-61

Урок № 8. Тема уроку: Узагальнення знань з теми «Гриби»  ………..62-75

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Урок 1. Тема уроку. : Гриби. Особливості живлення грибів . особливості будови грибів: грибна клітина,грибниця , плодове тіло .Розмноження та поширення грибів.

Епіграф уроку: Літо з дощами,  осінь з грибами.

Мета уроку: 
Освітня. Почати формувати знання учнів про окреме царство організмів – Гриби; ознайомити із особливостями поширення та середовищ існування грибів; дати загальну характеристику цих організмів; розкрити значення термінів “гетеротрофи”, “мікологія”, “гіфи”, “міцелій”, “макроміцети”, “мікроміцети”.
Розвиваюча. Розвивати уміння порівнювати ознаки рослин і грибів, грибів і тварин; уміння логічно мислити, спостерігати та робити відповідні висновки. відпрацьовувати навички пошукової діяльності на уроці;

Виховна. Виховувати бережливе ставлення до грибів, дотримуючись правил збирання їх у природі, виховувати екологічну культуру, дбайливе ставлення до всього живого на Землі.

Розробки уроків до теми “Гриби. Лишайники” для 7 кл.Тип уроку. Засвоєння нових знань.
Форма уроку. Синтетична.
Місце уроку в навчальній темі. Перший у темі.
Методи і методичні прийоми:

1. Інформаційно- рецептивний:
а) словесний: розповідь-пояснення, опис, бесіда, повідомлення учнів, робота з підручником
б) наочний: ілюстрація, демонстрація, ком’ютерна презентація, застосування технології Web 2.0.
Прийоми навчання: виклад інформації, пояснення, активізація уваги та мислення, одержання з тексту та ілюстрацій нових знань, робота з роздатковим матеріалом.
2. Репродуктивний.
Прийоми навчання: подання матеріалу в готовому вигляді, конкретизація і закріплення вже набутих знань.
3. Проблемно - пошуковий: постановка проблемного питання.
Прийоми навчання: постановка взаємопов’язаних проблемних запитань, активізація уваги та мислення.
4. Візуальний: складання схематичних малюнків.
5 Релаксопедичний: фізкультхвилинка.
Міжпредметні зв ́язки: ботаніка, зоологія.
Матеріали та обладнання: схеми, малюнки, таблиці, проектор , комп’ютер.
Очікувані  результати: учні називають способи живлення грибів, характеризують сапротрофний та паразичний спосіб живлення , пояснюють, що таке грибниця, чітко вказують особливості процесів життєдіяльності грибів.

Базові поняття та терміни: гетеротрофні організми, паразитизм, симбіоз, , мікологія, ферменти, всмоктування, позаклітинне травлення

. Епіграф уроку: Літо з дощами,  осінь з грибами.

 

Хід уроку

І . Етап орієнтації.

Діти: Доброго ранку, усіх ми вітаємо. Здоров’я і миру усім ми бажаємо 
Вчитель: Мабуть найбільшу насолоду і радість, найпалкішу любов до рідного краю, до життя викликає спілкування з природою. Вона чарувала і чарує, хвилювала і хвилює людину. Плескіт голубої води, шелест зелених дібров, спів пташок, запах і розмаїття квіток, усе це дороге серцю, ні з чим незрівнянна природа рідного краюУ рідному краї панує весна. Місяць – травень.. Сонце піднімається вище, його косе проміння пригріває землю. День довгий, а ніч коротша. Небо блакитного кольору на ньому блукають хмари. Часом з них виривається дощ.
Нехай негода ранньої весни не псує вам настрій. Будьте такими ж енергійними, завзятими, наполегливими, творчими,. Нехай кожен із вас сьогодні досягне успіху..

З’ясування очікувань

Діти пишуть на клейких папірцях свої імена та  те, що вони очікують від уроку. Берег сподівань. Листочки у вигляді паруса.

Використання елементів ейдетики

- Назвіть Царства живої природи.

Підніміть ліву руку перед собою. Правою рукою візьміться за вказівний палець лівої – нехай він символізує царство Рослини. Уявіть свою улюблену квітку, яка виросла і зацвіла на вашому вказівному пальці.
Середній палець буде уособлювати царство Тварини. Уявіть, як на нього стрибнула улюблена тварина і «говорить» до вас.
А зараз візьміться за безіменний палець. Нехай він представляє царство Гриби. Уявіть, що цей палець перетворився на гриб (опеньок, білий чи будь-який інший).

Потім торкніться до мізинця. Він найменший і тому символізуватиме мікроорганізми (бактерії), які входять до царства Дроб’янки.
Залишився великий палець – направлений убік від інших. Нехай він позначає царство Віруси – неклітинні форми життя.

Щоб краще запам’ятати цю інформацію, складіть кулак і побачите, що чотири пальці, які символізують царства Рослини, Тварини, Гриби, Дроб’янки, тримаються разом – це будуть організми клітинної будови, а великий палець, який символізує царство Віруси – лише торкається зверху, бо віруси мають неклітинну будову.

Сьогодні на занятті ми розглянемо загальну характеристику царства Гриби, і з’ясуємо, чому ці організми виділили в окреме царство

. А зараз я хочу запросити вас до «картинної галереї». Чи відомі вам об’єкти зображені на «картинах»?

 

1367619318_grib-0009.jpg       5mt2md5t.jpg       gribi (5).jpg

 

reshetochnik_krasnyy_foto.jpg gribi (1).jpg  pi_20.jpg

На кожному з цих фото зображено представників Царства Гриби. Це організми дуже різні за виглядом, за формою, за поширенням в природі , але всі вони відіграють діже важливу роль як в природі так і в нашому житті, тому ми повинні їх вивчати, щоб поглибити свої знання про живу природу, оскільки  людина без знань як  гриб : хоч на вигляд і міцна, а за землю погано тримається?

 Завдання 1. Відгадайте загадку: маленький, удаленький, крізь землю пройшов, шапку знайшов. (гриб)

Розповідь вчителя. Росте собі грибок в лісі і, здається, що не має в ньому нічого особливого: гриб та й гриб. Та якщо вдуматись як гриб піднявся із землі, як росте і живе, то багато чого в його короткому житті здається дивним. Тому ці організми об'єднано в окреме царство - Гриби, а наука, що їх вивчає називається мікологія.

Сир, лимонна кислота, алкоголь, миючі засоби. І це не всі дива до яких здатні гриби. Тому пропоную зробити подорож до цього дивного царства і всі ці дивовижі занести до книги рекордів Гіннеса.

Поговоримо про гриби.  Тема  «Гриби « включає 8 уроків , а сьогодні 1 урок на тему : (слайд 1)

ІІ Етап визначення мети.

Діти, як ви вважаєте , навіщо людині необхідно вивчати гриби ? Яка їхня роль у природі і господарській діяльності людини ?

( учні висловлюють думки )

Вчитель :Про їхню будову й різноманітне значення ви довідаєтеся , вивчивши розділ « Гриби «. Тому наше завдання полягає в ………

Спробуйте мені його сформулювати . Перегляд Слайду 2.

ІІІ. Етап моделювання .

Учитель : Діти , як би ви хотіли вивчати цей розділ ? Я пропоную вам вивчати в різноманітних формах  : у формах міні – лекцій, складання таблиць, розробка проектів , презентаціях ,роботи в парах .Ви згодні ? Тоді починаємо .

ІY.Етап  організації виконання запланованої діяльності.

Асоціативний кущ»

Учні висловлюють свої асоціації щодо поняття «гриби». Усі відповіді записуються до асоціативного куща, який зображено на дошці.

Розробки уроків до теми “Гриби. Лишайники” для 7 кл.Розробки уроків до теми “Гриби. Лишайники” для 7 кл.

Пояснення вчителя з елементами бесіди. Записи в зошит.
Гриби еволюціонували як самостійне царство, окремо від рослин і тварин, 1,5 млрд. років тому.  Вони бувають одноклітинні, але більшість – багатоклітинні. Усі гриби виключно гетеротрофні організми, тобто мінеральні речовини засвоюють з навколишнього середовища, однак органічні речовини повинні отримувати в готовому вигляді. Сьогодні відомо понад 100 тисяч видів грибів. Гриби – незвичайні і загадкові організми. Чим же вони відрізняються від інших мешканців нашої планети? Це ми дізнаємось після опрацювання літератури.(слайд №3)

Запитання до учнів:

— Назвіть ознаки грибів, за якими вони схожі з рослинами, та ознаки, за якими вони схожі з тваринами.

Після обговорення питання учні приходять до висновку:

— до тварин — в оболонці є хітин, запас поживних речовин у вигляді глікогену, у результаті обміну речовин утворюється сечовина;

— до рослин — необмежений ріст, прикріплений спосіб життя, адсорбтивний тип живлення, тобто всмоктування.

Гриби мають також якості, властиві тільки їм, наприклад майже у всіх грибів вегетативне тіло являє собою грибницю або міцелій.

За всіма цими ознаками гриби виділяють в окреме царство живих організмів.

Пошукова робота учнів

— Розглянути будову клітин грибів, рослин і тварин та виявити ознаки відмінності і подібності. (Під час роботи учні мають користуватися матеріалом підручника та додатковою літературою.)

Результати роботи учнів:

Клітина грибів:

 Клітинна оболонка складається із целюлози, білків, ліпідів, хітину. А під нею є плазматична мембрана.

 Цитоплазма з одним або кількома ядрами, мітохондріями, лізосомами, вакуолями (містить запасні речовини — глікоген, ліпіди, жири).

 У цитоплазмі містяться білки і незв’язані з органелами клітини ферменти, амінокислоти, вуглеводи, ліпіди. У їстівних грибах є багато вітамінів і мінеральних солей.

Перегляд слайду№5

Вчитель. Гриби «дивні діти» нашої планети: і не рослини, і не тварини. Але чимось вони схожі і на тих, і на тих. Які характерні тільки їм ознаки  мають представники царства Гриби?  Слайд № 6

Складання діаграми Вена: «Спільне та відмінне грибів із тваринами та рослинами.»

Риси схожості грибів з  рослинами та тваринамм

Робота із словником. Запис в зошит терміну – ферменти.

Робота з малюнком 207 підручника. Проаналізуйте схему. Позаклітинне травлення.

 

Робота  з  Віртуальним інтерактивним  плакатом  № 1 (застосування технології Web 2.0.

 

 (Цей плакат розроблений для вивчення теми 1.)

  • Поняття про гриби та особливості їх живлення.
  • Особливості будови грибів: грибниця, плодове тіло. Розмноження (на прикладі печериці).

Пояснення вчителя.

Такий спосіб живлення позначився на будові тіла гриба, яке являє собою систему мікроскопічних розгалужених ниток – грибницю. Вона охоплює великі площі. Адже джерело води може бути далеко від їжі і її доводиться перекачувати

Вчитель: назвіть мені найбільші живі організми планети. (учні називають рослини – Секвойя гігантська, тварин – синій кит, слон). Мушу вас розчарувати. Найбільшими живими організмами на планеті є гриби. Так,  саме гриби. (повідомлення про найбільшу грибницю, слайд).

От і зроблено перший запис у книзі рекордів – «найбільші організми планети».

Прийом «Власні висновки».  Учні роблять висновки, що

Гриби- гетеротрофні організми

Поглинають речовини всмоктуванням

Особливістю живлення грибів є позаклітинне травлення

Групи грибів за характером живлення   ( Перегляд слайдів  №7-11)

Самостійна робота з підручником за інструктивною карткою.

Складання опорних схем.

Перевірка – бажаючі учні викреслюють схеми на дошці, решта доповнюють, виправляють помилки, перевіряють.

Хвилинка відпочинку.

Закрийте очі.., послухайте музику природи, розслабтеся , подумайте про добре..Відкрийте очі , подивіться на дошку, на товариша , що сидить спереду , на книгу.. А зараз ми продовжимо вивчення нашої теми  (Музика природи )

Повідомлення учнів

Найцінніший гриб у світі

Мацутаке — це найбільш цінний гриб у Японії та інших країнах Азії. Великої цінності цим грибам надає їхня рідкість, адже ростуть вони тільки у природних умовах на стовбурах червоної сосни. Ще більше вони цінуються через те, що до сьогодні ще ніхто не зміг виростити ці гриби штучно.

Мацутаке називають одним з найдорожчих грибів у світі (найдорожчим є трюфель). А у зв’язку з тим, що кількість цих грибів у природі різко зменшилася через шкідливих комах, що знищують хвойні дерева, їхня ціна відповідно зросла в декілька разів. Сьогодні за півкілограма грибів мацутаке доведеться віддати більше тисячі доларів. Окрім того, існують і особливі види мацутаке, ціна на які становить більше ніж 2000 доларів.

Оскільки мацутаке росте на стовбурах сосни, інша його назва — «сосновий гриб».

Недарма його називають «королем японських грибів», адже мацутаке має неперевершений смак і насичений грибний аромат.

Цей вид грибів широко використовується у східній кухні як делікатес. Він входить до меню чи не кожного японського ресторану.

Також він затребуваний у медицині. Вважають, що гриби мацутаке мають особливі лікувальні властивості й активно впливають на обмін речовин.

Проектування зображення на екран

 

https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcS-ipquNlqicQUF0AZiIO4PFq9tWdUOj8o-BDQtWnm3iS1O3Ty7

Найбільший гриб у світі

Нещодавно групі дослідників вдалося виявити найбільший гриб світу. Росте він у Китаї та, за твердженням фахівців, є унікальним і неповторним у певному плані.

Маса плодового тіла трутовика F. ellipsoidea перевищує 500 кг, довжина цього гриба сягає 10 м, а ширина — 80 см. Гриб містить близько 450 мільйонів спор, а його вік, за оцінками спеціалістів, сягає щонайменше 20 років.

Як відомо, трутовики — це ті гриби, які живуть на деревині або в ґрунті. Зовні вони зовсім не схожі на «звичайні» гриби — їхні плодові тіла являють собою плоскі та досить тверді пластини. Виявлений нещодавно ученими F. ellipsoidea росте під землею, саме тому він протягом тривалого часу залишався непоміченим, зумівши досягти таких вражаючих розмірів.

Проектування зображення на екран

http://pozitivchik.info/wp-content/uploads/2011/09/bridgeoporus.jpg

Цікаво Знати - слайд №13.

Особливості процесів життєдіяльності грибів

«Ажурна пилка»

Завдання для груп:

I група — дихання грибів;

II група — живлення грибів;

III група — розмноження грибів.

Складання опорних схем 

V. Етап контрольно- оцінювальний

1. «Вірю — не вірю». І група- парні числа , ІІ група - непарні  .Взаємоперевірка по таблиці.

Учням необхідно позначити пропоновані твердження позначками «+» — вірю або «–» — не вірю.

1. Гриби належать до рослин.

2. Гриби-паразити можуть оселятися на поверхні або в середині живих істот.

3. Гриби — це автотрофні організми, здатні до фотосинтезу.

4. У клітинних стінках грибів міститься хітин.

5. У клітинах грибів містяться пластиди й мітохондрії.

6. Серед грибів є одноклітинні й багатоклітинні організми.

7. Справжніх тканин гриби не утворюють.

8. Для грибів, як і для тварин, характерний обмежений ріст.

9. Гриби, як і рослини, не здатні до активного руху.

10. Одноклітинні гриби дріжджі є анаеробними організмами.

11. Запасною речовиною грибів є глікоген.

12. Гриби й лишайники належать до царства Гриби.

Відповіді:

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

+

+

+

+

+

+

+

+

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ІІІ група :   Вибрати правильне твердження

1. Всі гриби - багатоклітинні організми.

2. Гриби за способом живлення - автотрофи.

3. Особливістю будови грибів є відсутність у їхньому

 тілі хлорофілу.

4. Гриби ростуть до певного віку, як тварини.

5. До сапротрофів належать гриби, що живуть за рахунок відмерлих організмів.

6. Гриби можуть вступати в симбіоз з деревами.

7. Надземна частина гриба називається – грибниця.

8. Тільки в тропічних лісах можна зустріти гриби.

9. Мікологія –  це наука про гриби.

10.  Гриби завдають тільки шкоду  природі та людині.

3.. Інтерактивна вправа « Знайди зайве слово» ( виконують всі )

 -гетеротрофи, хітин, глікоген, хлорофіл;

- вакуолі, клітинна стінка, ядро, крохмаль.

4 .Як епіграф уроку пов'язаний із його темою?

5.Прийом «Народна скарбничка». Пояснити прислів'я.

Люблять гриби за ніс водити .

Ростуть дітки як грибочки

 

6. Робота в парах 

  1. Оцінювання . з коментуванням..
  • Пальчикова гімнастика (здійснюється масаж вздовж пальців рук і даються відповіді на запитання :
  • Мізинець –Які знання , досвід ти сьогодні отримав ?
  • Безимяний - Що найбільше запам’яталось ?
  • Середній - Де використаєте нову інформацію?
  • Вказівний -Який у мене настрій ?
  • Великий – Що сподобалось на уроці ?

    Домашнє завдання (диференційоване) Вивчити § 47 (усі) , знати відповіді на запитання до рубрики «Перевірте свої знання» .Скласти по три ребуси до даного параграфа. Скласти сенкани (вищий рівень).  Підготувати цікаві повідомлення про гриби

( за бажанням)   .Збирати матеріал для проекту «Гриби у біосфері та житті людини»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Урок №2  Тема: групи грибів: сапротрофні — цвілеві гриби. Лабораторне дослідження : будова цвілевих грибів.

Мета:
Освітня. Продовжити знайомити учнів з царством Гриби; ознайомити з особливостями розвитку нижчих грибів, міцелій яких одноклітинний; дати поняття “цвілеві гриби”.
Розвиваюча. Розвивати уміння порівнювати будову та процеси життєдіяльності представників царства грибів між собою та з іншими організмами; уміння спостерігати, аналізувати та робити висновки.
Виховна. Виховувати бережливе ставлення до оточуючого середовища; сприяти екологічному вихованню.
Розробки уроків до теми “Гриби. Лишайники” для 7 кл.
Тип уроку. Засвоєння нових знань.
Форма уроку. Синтетична.
Місце уроку в навчальній темі. Поточний.
Методи і методичні прийоми:
1. Інформаційно- рецептивний:
а) словесний: розповідь-пояснення, опис, бесіда, повідомлення учнів, робота з підручником.
б) наочний: ілюстрація, демонстрація, комп’ютер
в) практичний: виконання лабораторного дослідження
Прийоми навчання: виклад інформації, пояснення, активізація уваги та мислення, одержання з тексту та ілюстрацій нових знань, робота з роздатковим матеріалом.
2. Репродуктивний.
Прийоми навчання: подання матеріалу в готовому вигляді, конкретизація і закріплення вже набутих знань.
3. Проблемно - пошуковий: постановка проблемного питання.
Прийоми навчання: постановка взаємопов’язаних проблемних запитань, активізація уваги та мислення.
4. Візуальний: складання схем, малюнків.
5. Сугестивний: застосування різних видів мистецтва – вірші.
6. Релаксопедичний: психологічне розвантаження.
Міжпредметні зв ́язки: харчова промисловість, медицина.
Матеріали та обладнання: схеми, малюнки, таблиці, проектор
Основні поняття та терміни: цвілеві гриби, пеніцил, аспергіл, мукор, сапротрофи.

Хід уроку

І. Етап орієнтації. Добрий день, учні! Сьогодні вранці, по дорозі на роботу, на вулиці мені  зустрілася дитина, що всміхалася! Яка це добра прикмета! Тож цілий день буде щасливим. Я раджу кожному з вас придумати гарні прикмети і примічати тільки їх. Добрий настрій притягує вдачу: не бійтеся називати себе щасливими – маленькі дрібниці, радощі невеликих розмірів, саме з них складається щастя. Навчіться дякувати долю і за них. Може, ваші добрі прикмети збудуться саме на цьому уроці. Тож будьте щасливими, це допоможе в вивченні біології.

Спіймай мій настрій”.

Дітям пропонується попрацювати в парі і домовитися, хто почне свої дії першим.

Діти виконують дії, які називає учитель.

 Посміхніться, „зніміть” посмішку зі свого обличчя долонею та „киньте” своєму сусідові. „Спіймайте” посмішку, „прикрасьте” нею своє обличчя. Зобразіть на обличчі ще будь-яку емоцію, „подаруйте” її своєму товаришеві.

  Найчастіше ми з вами зустрічаємося в житті з шапинковими грибами. Але є гриби, які мають іншу будову. Усі ви, мабуть, помічали білувату цвіль на продуктах харчування. А чи знаєте ви, що це гриби? Деякі гриби ми можемо побачити без допомоги збільшувальних приладів лише у момент утворення спор. Спостерігаємо ж ми тільки наслідки життєдіяльності цих організмів. У 1845 році весь урожай картоплі в Ірландії пропав через захворювання на фітофтороз. Вся картопля погнила, що спричинило голод у країні. Виявляється, що це захворювання картоплі спричиняє нижчий гриб – фітофтора. У нашій місцевості від фітофторозу потерпає величезна кількість урожаю картоплі та помідорів. Ви вже, мабуть зрозуміли, що гриби дуже різноманітні . Які ж вони? Повідомлення теми уроку і і його місце в темі (Другий ).

ІІ . Етап цілепокладання

1.Визначення разом з учнями мети та завдань уроку.

Метод :» Ваші думки «….

Яка інформація мене тут чекає? Що таке пліснява та звідки вона береться?

Хто і як винайшов пеніцилін?

Які фундаментальні і практичні знання мені знадобляться?

Що робити з продуктами, на яких з’явилася пліснява?

Яку загрозу для здоров’я людини таїть пліснява?

Що таке «благородна» пліснява і чи можна її вживати в їжі?

2. Як ви гадаєте, навіщо нам знання про цвілеві  гриби?

Висловіть свою думку, продовживши речення «Гриби я буду вивчати, щоб знати…».

Пропоную скласти учням есе «Чого я чекаю від знайомства з цвілевими грибами.?

ІІІ. Етап моделювання.

 Мабуть кожен з вас бачив плісняву на продуктах чи цвіль в підвалах, в під’їздах чи відчував її запах. Що ж таке пліснява чи цвіль? Яку вона наносить шкоду? І чи є від неї якась користь? Якщо плісняву розглядати під мікроскопом, то вона може бути красива і в той же час огидна. Її мікроскопічні спори переслідують нас повсюди. Вони знаходяться в повітрі, в квартирі і навіть проникають в людський організм.

http://edufuture.biz/uploads/Keyses/Gribi_ua2/3.jpg

 Деякі види плісняви здатні викликати серйозні захворювання у людей і тварин, а інші, навпаки, можуть врятувати життя. Одні види плісняви отруюються їжу, а другі надають продуктам особливого смаку.

Пліснява оточую нас повсюди. Вона є на продуктах, в ванній кімнаті, на деревині, книгах, одним словом - кругом.

Випереджувальне завдання  - повідомлення учня

Цвілеві гриби поширені всюди, і можуть жити навіть на камінні;

• Гриби синяви мешкають в клітковині дерева;

• Гриби гниття є представниками бактеріальної, білої та бурої гнилі;

• Дріжджові гриби представляють специфічний наліт на рослинах.

Складання плану роботи ,обговорення плану роботи, яку передбачено виконати.. Пропоную заповнити «Скриньку очікувань», , записавши свої очікування на листочках  Я хочу … Я можу ... Я буду.

 

ІV. Етап організації виконання запланованої діяльності. 

Вибір учнями завдань і способів їх виконання.

1. Поняття про нижчі і вищі гриби

Розповідь учителя

За будовою міцелію гриби умовно поділяють на вищі та нижчі.

Запитання до учнів:

— Як ви гадаєте, чим міцелій нижчого гриба відрізняється від міцелію вищого гриба?  Над вирішенням цього питання займається 1 група »Теоретик « (робота з підручником)

(У нижчих грибів у гіфах не має перетинок, тому вони мають вигляд однієї гігантської галузистої клітини. У вищих грибів міцелій багатоклітинний, тобто в гіфах є поперечні перетинки. Дріжджі та внутрішньоклітинні паразитичні гриби міцелію не мають. Тривалість життя міцелію нижчих грибів становить декілька днів. Їхні гіфи не мають перегородок і є гігантськими дуже розгалуженими клітинами із численними ядрами.

Тривалість життя міцелію вищих грибів — декілька років. Їхні гіфи складаються з клітин, що мають одне або декілька ядер; довжина таких клітин деколи сягає кількох метрів. )

 

Складання опорної схеми

2. Мукор — сапрофітний цвілевий гриб. Особливості будови та процесів життєдіяльності.

Розповідь учителя

Під спільною назвою «цвілеві гриби» об’єднують різні види грибних організмів, які утворюють характерний наліт (цвіль).

Цвілеві гриби оселяються на продуктах харчування, у ґрунті, на овочах і плодах. Вони зумовлюють псування доброякісних продуктів (хліба, овочів, ягід, фруктів тощо). Більшість цих грибів — сапротрофи. Проте деякі з них є збудниками інфекційних хвороб людини, тварин, частіше рослин. Проектування зображення на екран

https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRi_Hj8CT89nAG9xgnw6S6fO5HII-kjODawTv8mYt_pNYVklBkh1ghttps://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcS9vFoKf9n7Dm1GTehj6G1hw1kaNI1h-4CCWbnOCtttdgRyl--NpA

Вивченням цього питання займається ІІ група  «Дослідник «  ( З віртуальним інтерактивним плакатом 3) за сайтом Thing link……….

 

 

 

Розмноження нижчих грибів на прикладі цвілевого гриба мукора (перегляд фрагмента фільму з наступним обговоренням за поставленими питаннями: - Якими  способами розмножується мукор?  - Який з них пореважає? – Де утворюються спори у мукора?  - Як пристосувався мукор до розповсюдження спор?). – ІІІ група «Знавці«

                                  Проектування зображення на екран

http://znaniya.com.ua/img/Bio/uroki/7cl/ur53/2.jpg

http://900igr.net/datai/biologija/Odnoklitinni-organizmi/0004-003-Odnokltinn-eukaroti.jpg

 

 

Спочатку біла цвіль має вигляд пухнастого нальоту, який через деякий час стає чорним, оскільки на грибниці з’являються кулясті головки (спорангії), у яких утворюється велика кількість спор темного кольору.

Загадка

Господарка вирішила спекти хліб. Взяла пше­ничного борошна, додала до нього води й солі, замі­сила тісто. Змазала зверху яєчним жовтком. Поста­вила в піч. Вийняла через певний час хліб з печі. Тісто добре пропеклося, покрилося рум’яною ско­ринкою, тільки замість пишного хліба вийшов твердий корж. Чому так вийшло?

Багато народів здавна знайомі із дріжджами. Це підтверджують археологічні роз­копки. На території Давнього Єгипту й Межиріччя знайдено руїни броварень і пекарень, побудованих за 2 і навіть 6 тис. до н. е.

    Яку будову мають дріжджі? Завдання ІV групі. У підручнику в тексті «Дріжджі» учні шукають відповіді на пи­тання: будова дріжджів, способи розмноження, як відбувається брунькування, чому дріжджі назива­ють цукровими, значення дріжджів для людини.(з наступним обговоренням)

Лабораторне дослідження на вибір груп (презентація , Віртуальне лабораторне дослідження на сайті http://www.virtulab), за допомогою мікроскопа )

Тема. Будова цвілевих грибів.

Мета: ознайомитися з будовою цвілевих грибів на прикладі мукора.

Обладнання: мукор на хлібі, постійний мікропрепарат мукора, мікроскоп, лупа, препарувальний набір, предметні та накривні скельця, вода, піпетка, таблиці, мікроскоп.

Хід дослідження

1. Розгляньте уважно неозброєним оком скупчення мукора на харчових продуктах. Опишіть, що побачили.

2. Розгляньте мукор за допомогою лупи чи мікроскопа. Порівняйте те, що побачили, з малюнком підручника і таблицею.

3. Знайдіть окремі гіфи грибниці (вони мають вигляд ниток) і спорангії (мають вигляд чорних головок чи горошин, що піднімаються на високих ніжках-підставках).

4. Перенесіть за допомогою препарувальної голки кілька спорангіїв на предметне скло у краплю води, накрийте їх накривним скельцем. Розгляньте мікропрепарат за допомогою мікроскопа. Намалюйте, що побачили, і позначте цифрами:

1 — гіфи;

2 — спорангій;

3 — ніжка-підставка.

5. За результатами роботи зробіть висновок.

3. Пеніцил — сапрофітний цвілевий гриб. Особливості будови та процесів життєдіяльності

Робота в парах

Завдання:

— Опрацюйте текст підручника і дайте відповіді на запитання:

I  — Що спільного в будові мукора і пеніцила?

II  — Що відмінного в будові мукора і пеніцила?

III  — Чому цвілеві гриби оселяються на органічних рештках?

IV  — Як можна уникнути появи цвілі?

http://shkola.ua/web/uploads/book/33/images/6Hh4dhAR.jpg

 

(Представники груп відповідають на запитання, які були поставлені на початку роботи, та на запитання, які виникли в однокласників.)

Повідомлення учня

Відкриття пеніциліну

Александер Флемінг (1881–1955) — англійський бактеріолог. У 1945 р. він був визнаний гідним Нобелівської премії з фізіології і медицині (разом з Х. Флорі та Е. Чейном) за відкриття антибіотика пеніциліну.

Як це часто трапляється в історії наукових відкриттів, успіх приходить до вдумливого і неквапливого дослідника при наявності деякої частки везіння. «Чарівна куля» наздогнала Флемінга в 1929 р., коли колонія стафілококів (бактерій) у його лабораторії була випадково заражена цвілевими грибами і всі стафілококи загинули. Виявилося, що в колонію потрапив пліснявий гриб Penicillium notatum. Речовину, яку він виділяв у культуральне середовище, Флемінг назвав пеніциліном.

Подальші дослідження показали, що навіть у великих дозах пеніцилін нетоксичний для тварин і здатний убивати дуже стійкі патогенні мікроорганізми. На жаль, у лікарні Св. Марії не було біохіміків, і Флемінг не зміг одержати пеніцилін у вигляді, придатному для ін’єкцій. Цю роботу виконали в Оксфорді Г. Флорі та Е. Чейн лише в 1938 р.

У 1941 стало ясно, що можливості пеніциліну як протимікробного агента дуже великі і його необхідно виготовляти в промислових масштабах. Відкриття пеніциліну, а потім інших антибіотиків зробило справжню революцію в лікуванні інфекційних хвороб.

-          У яких галузях промисловості вико­ристовують дріжджі зараз?

Повідомлення учнів

1.Дріжджі використовують у хлібопеченні, вино­робстві, пиво- й квасоварінні; у сучасній біотехно- логії, промисловому виробництві спирту; існують харчові й кормові дріжджі; також їх застосовують у медицині.

Харчова промисловість

Дріжджі спиртового шумування широко ви­користовуються в хлібопеченні (хлібопекарські дріжджі), пивоваренні (пивоварні дріжджі) і вино­робстві, виробництві квасу, сидру.

Можуть використовуватися як дикі форми, так і культурні раси. У літературі часто трапляється термін «пивні», або «пекарські» дріжджі, хоча в пи­воваренні використовуються й інші види дріжджів.

Виноробні раси дріжджів одержують назви за­лежно від місцевості, з якої вони походять, або від сорту винограду. Характерний смак і букет вина залежить від безлічі факторів, у тому числі й від раси використовуваних дріжджів.

Молочні дріжджі використовуються у вироб­ництві молочнокислих продуктів.

До видів, які здатні шкодити харчовій промис­ловості, належить міцеліальний грибок ярровія ліполітична. Цей вид продукує ферменти, які роз­щеплюють жири й білки. Він може розвиватися в продуктах з високим умістом жиру й викликає згіркнення.

Медицина

У фармацевтиці препарати дріжджів застосову­ються як вітамінні й інші біологічно активні добав­ки, головним чином завдяки високому вмісту в них вітамінів групи В. Препарати дріжджів викорис­товують зазвичай у вигляді сухих або рідких екс­трактів. Добова норма вітамінів групи В міститься у 25 г сухих дріжджів.

Кормові дріжджі

У бродильних виробництвах як побічний про­дукт накопичуються великі кількості дріжджової біомаси, багатої на білки, жири й вуглеводи. Дріж­джова маса або дріжджові екстракти можуть вико­ристовуватися як кормові добавки. Для одержання кормового білка з молочної сироватки використо­вують молочні дріжджі.

Виробництво етилового спирту

Для виробництва спирту шляхом шумування з подальшою перегонкою й очищенням продукту використовують картоплю, зерно, патоку, відходи деревообробної й целюлозно – паперової промисловості.

Дріжджі використовують також для виробництва вітамінів.

Фізкультхвилинка.(На фоні музики )

 В.п. – Сидячи, руки на поясі. Повернути голову вправо, подивитись на лікоть правої руки, потім повернути голову вліво, подивитись на лікоть лівої руки. Повернутись у в.п. Повторити 4-5 разів

V. Контрольно- оцінювальний етап

1.Вправа «Сніжна грудка»

Алгоритм вправи:

Слово                Речення                   Запитання                        Відповідь

Наприклад:   Мукор → Мукор – біла пухната цвіль → Чим шкідливий мукор?   Гриб псує продукти харчування.

2. Цифровий біологічний диктант.

Виписати номери тверджень відповідно до варіанта.

I варіант — мукор; І група

II варіант — пеніцил.  ІІ група

1. Біла цвіль.

2. Сапрофітне живлення.

3. Має багатоклітинний міцелій.

4. Одноклітинний гриб.

5. Розмножується брунькуванням.

6. Є джерелом антибіотиків.

7. Використовують у хлібопекарській промисловості.

8. Спори утворюються в кулястих спорангіях.

9. Розмножується спорами.

10. Псує продукти харчування.

11. Спорангії мають вигляд китиць.

12. Здатний існувати в анаеробному середовищі.

Відповіді: І варіант — 1, 2, 4, 8, 9, 10; ІІ варіант — 2, 3, 6, 9,  Взаємоконтроль  завдань

3.. «Закінчи речення».

1. На продуктах харчування може оселятися… (мукор).

2. Цей гриб належить до… (нижчих).

3. Спори в мукора утворюються в кулястих… (спорангіях).

4. На відміну від мукора, пеніцил — (багатоклітинний гриб).

5. Пеніцил став відомим на весь світ завдяки тому, що з нього був виділений перший… (антибіотик).

6. До грибів, які не утворюють грибницю, належать… (дріжджі).

7. Їх використовують для… (отримання спирту, у хлібопекарській та пивоварній промисловості)

3.Установіть відповідність між назвами грибів та їхніми властивостями (один варіант зайвий).

1  аспергіл           

2  пеніцил               

3  мукор

А цвілевий гриб, який може спричиняти тяжке захворювання людини         

Б мікоризоутворюючий гриб, який співіснує із сосною

В цвілевий гриб, з якого вперше навчилися видобувати цінну речовину для виготовлення ліків

Г цвілевий гриб, міцелій якого виглядає як одна велетенська багатоядерна клітина

1

2

3

А

В

Г

Самоконтроль завдань і  взаємоконтроль

 4.. «Творча лабораторія».

— Пеніцилові гриби використовують у виробництві різних незвичних для нас сирів. Це французькі сири рокфор, камамбер, брі тощо. Їм властива певна структура (тверді або м’які сири), специфічний вигляд (наприклад, прожилки та плями голубувато-зеленого кольору) і своєрідний аромат. На завершальній стадії виготовлення таких сирів їх поміщають для дозрівання в спеціальні камери зі спорами грибів. Спори проникають у сир і розростаються в ньому. Утворюється тіло гриба, під впливом якого сир набуває соковитості, маслянистості, певного смаку й аромату. Що ж виділяє гриб? Чому властивості сиру змінюються в період дозрівання?

Проектування зображення на екран

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d3/Blue_Stilton_Quarter_Front.jpg

 

3. «Мозковий штурм».

— Як необхідно зберігати хлібобулочні вироби, щоб вони не вкривалися білою пліснявою?

Рефлексія:Прийом «Плюс – мінус -цікаво» або «пантоміма» руки вверх- задоволені, голова вниз-незадоволені, закрити обличчя руками- байдуже

Домашнє завдання Опрацювати відповідний параграф підручника

Індивідуальні та творчі завдання.1. Підготувати повідомлення про паразитичні гриби.2.              Скласти сенкани на теми «Мукор», «Пеніцил».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тема: Групи грибів: симбіотичні —  мікоризоутворюючі шапинкові гриби

Мета.
Освітня. Продовжити знайомити учнів з царством Гриби; ознайомити з особливостями розвитку вищих грибів, міцелій яких багатоклітинний; дати поняття “шапкові гриби”, “їстівні гриби”, “отруйні гриби”, “трубчасті гриби”, “пластинчасті гриби”.
Розвиваюча. Розвивати уміння порівнювати будову та процеси життєдіяльності представників царства грибів між собою та з іншими організмами; уміння спостерігати, аналізувати та робити висновки.
Виховна. Виховувати бережливе ставлення до оточуючого середовища; сприяти екологічному вихованню.
Розробки уроків до теми “Гриби. Лишайники” для 7 кл.Тип уроку. Засвоєння нових знань.
Форма уроку. Синтетична.
Місце уроку в навчальній темі. Поточний.
Методи і методичні прийоми:
1. Інформаційно- рецептивний:
а) словесний: розповідь-пояснення, опис, бесіда, повідомлення учнів, робота з підручником.
б) наочний: ілюстрація, демонстрація, ТЗН;
в) практичний: виконання практичної роботи.
Прийоми навчання: виклад інформації, пояснення, активізація уваги та мислення, одержання з тексту та ілюстрацій нових знань, робота з роздатковим матеріалом.
2. Репродуктивний.
Прийоми навчання: подання матеріалу в готовому вигляді, конкретизація і закріплення вже набутих знань.
3. Проблемно - пошуковий: постановка проблемного питання.
Прийоми навчання: постановка взаємопов’язаних проблемних запитань, активізація уваги та мислення.
4.Візуальний: складання схем, малюнків.
5.Сугестивний: застосування різних видів мистецтва – вірші.
6.Релаксопедичний: фізкультхвилинка.
Міжпредметні зв ́язки: харчова промисловість, медицина, література.
Матеріали та обладнання: схеми, малюнки, таблиці, м\м дошка.
Основні поняття та терміни: шапкові гриби, трубчасті, пластинчасті, грибокорінь, отруйні гриби, їстівні гриби.
                                                       Хід уроку

І. Етап орієнтації.

Учень читає вірш під музичний відео супровід («Осінь»)

Краса чарівна є  в усьому,

Лиш треба бачити її.

Вона у небі голубому,

У ній оновлені гаї.

Вона живе в малій сніжинці,

І в кучугурах на горі.

В тополі, в кленах і в ялинці,

А ще у вранішній зорі.

Вона у білому тумані,

В краплиночці роси живе.

Вона у квітці полум’яній

І у хмариночці пливе…

Краса в усьому – придивися!

Втішайся казкою краси.

Поглянь на світ і усміхнися,

В душі своїй красу неси!

-Я дуже хочу, щоб ці поетичні слова назавжди оселилися у ваших добрих серцях.

 Очікування від уроку „Вправа наші очікування”(очікування записуються на човниках та прикріплюються на малюнок (річка з двома берегами – берег очікування, та берег звернень)). В кінці уроку учні переносять свої сподівання на берег – звернень Діти, як повідомили наші синоптики, погода сьогодні чудова, настрій у нас піднесений. А чому б нам не відсвяткувати день народження? Згодні? А ось у кого буде день народження, ви взнаєте, коли відгадаєте, що за гість з лісу знаходиться у чарівному ящику.

.Гра «Чарівний ящик»

Ви задаєте мені питання про таємного гостя, а я відповідатиму «Так» чи «Ні».

 Орієнтовні питання:

  • Це людина? (-)
  • Воно жива природа? (+)
  • У нього є ноги? (+)
  • У нього 4 ноги? (-)
  • У нього 2 ноги? (-)
  • У нього 1 нога? (+)
  • Воно вміє ходити? (-)
  • Це тварина? (-)
  • Воно в лісі живе? (+)
  • Це гриб? (+)

(Якщо діти не можуть відгадати, пропоную загадку)

В теплий дощик народився,

Парасолькою накрився.

Може б з лісу пострибав,

Якби другу ногу мав.

Як звуть нашого іменинника? (Гриб).

(Відкривається ящик, вилазить грибочок і промовляє)

Я – гарнесенький грибок,

Біла ніжка і бочок.

Маю диво-капелюха,

Ще й листочок коло вуха.

Хто не йде – не обмине,

Низько вклониться й візьме.

(Діти оплесками вітають гостя) (Музика «Сюрприз»)

 Опора на особистий досвід учнів з проблеми заняття

Орієнтація учнів про місце даного заняття в темі (словесна настанова вчителя)

Подивіться, який красень! Діти, погляньте, а що у грибочка на голові?(Шапинка)

 А на чому він стоїть? (На 1 нозі).

Грибочку, а що це за павутиннячко у тебе внизу і для чого воно?

Гриб: -Ці ниточки у вигляді павутинки називаються грибницею. Грибниця знаходиться у грунті. Якщо її пошкодити, то ми загинемо.

- Не можна сумувати у день народження! Ми тебе вітаємо! А скільки ж років тобі виповнилося?

Гриб: Та небагато! Всього-навсього якихось 150 мільйонів років!

ІІ. Етап цілепокладання.

- Діти, а давайте присвятимо наш урок імениннику і будемо сьогодні говорити тільки про нього. Згодні? Сідай, друже. Будеш шановним гостем на уроці.

До речі, виховані люди обов’язково готують подарунок. Я пропоную різні варіанти. Якщо ви згодні - плещете в долоньки, якщо ні – тупаєте ніжками.

  • Подаруємо гроші.
  • Подаруємо цукерки.
  • Подаруємо портфоліо – збірку, в якій розповідатиметься все про іменинника і його родичів. Ми його створимо самі.

Ви прийняли правильне рішення, бо всім відомо, що подарунок, зроблений власними руками, - найкращий!.

ІІІ. Етап моделювання.

Складання плану очікуваної роботи

ІV. Етап організації виконання запланованої діяльності.

На першій сторінці порт фоліо  йтиметься про  середовища існування шапинкових грибів

 Запитання для обговорення:

— Де можна зустріти шапинкові гриби?

(Можливі відповіді учнів: у лісі, на галявині, на луках, на старих пеньках тощо.)

— Які фактори зовнішнього середовища необхідні для цих грибів? (Незгнилі органічні речовини, вологість ґрунту й повітря, достатня кількість тепла, затінене світло.)

У результаті обговорення учні роблять висновок:

На розвиток грибів впливає багато факторів середовища існування — склад субстрату й наявність у ньому органічних компонентів, інтенсивність сонячної радіації, наявність вологи, вміст в атмосфері кисню і вуглекислого газу, а також антропогенний вплив (інтенсивність збору, випас худоби, витоптування і т. д.).

Розповідь учителя

 Разом з поживними речовинами із субстрату, атмосферного повітря і води гриби можуть поглинати й накопичувати у своєму тілі різного роду токсичні, радіоактивні та шкідливі для організму людини речовини. Такі гриби являють собою велику небезпеку для споживача (тому в місцях з підвищеною радіоактивністю, поблизу доріг з автомобільним рухом, промислових підприємств і поховань технологічних відходів виробництва збір грибів не бажаний). Їстівні гриби, накопичуючи токсичні продукти, можуть ставати отруйними.

Друга сторінка портфоліо . Особливості будови та процесів життєдіяльності шапинкових грибів

Розповідь учителя

Більшість видів шапинкових грибів — сапрофіти (розвиваються на перегнійному ґрунті, відмерлих рослинних залишках) та симбіонти. Вегетативне тіло складається з гіфів, що утворюють грибницю, розташовану в субстраті. У процесі розвитку на (проекція зображення на екран.)

https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTFxF80c5xTKqPqGh3BGh41hKPWFjyjkjwPcBnKrJkskbUawhNNLw

http://www.darlesa.ru/uploads/posts/2009-04/1240748021_stroenie.jpg

 

Складання опорної схеми

Робота в парах

Учням на парту роздаються колекції муляжів пластинчастих і трубчастих грибів.

Завдання:

— Виявіть ознаки відмінності у грибів та розподіліть їх на дві групи.

Обговорення результатів роботи:

— За якою ознакою ви розподілили гриби на дві групи? (Наявність пластинок або трубочок на нижньому боці шапинки.)

Розповідь учителя

На нижньому боці шапинки, від центру до периферії, у частини грибів розходяться пластинки, на яких розвиваються спори — такі гриби називаються пластинчастими (сироїжки, лисички). У деяких пластинчастих грибів є покривало-плівочка, що захищає пластинки (опеньки). В інших грибів нижня частина шапинки має трубчасту форму — це трубчасті гриби. У трубчастих також дозрівають спори. Їхні плодові тіла м’ясисті, швидко загнивають, легко пошкоджуються личинками комах, поїдаються слимаками.

Проектування зображення на екран

https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRvzp8RSnrbyW49lKchlEhK2SjJLJfK1kbf-FbL9oRNvemQnCxbBA

https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSCXQXRiEqHHf0MPoYy_hc7pP4HRTidlEzdOIa4CAT73S-GPOHs

https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSJEeB9gE1Pn2iMIR3YXE3Qvbakt2V9oY1ss1QajGHgK05AazVv

https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTX5tEffBlwTGQGspUs8HNdIhW1FbhSdKM4DC1UGG4KNXGr-qKIYw

 

Лабораторне дослідження  (Пропоную у ІІ варіантах) І –на муляжах, малюнках, фотокартках плодових тіл ; ІІ – презентація .

Тема. Будова шапинкових грибів.

Мета: вивчити будову шапинкових грибів; з’ясувати особливості будови плодового тіла; навчитися розрізняти трубчасті і пластинчасті гриби.

Матеріали та обладнання: муляжі плодових тіл шапинкових грибів, малюнки, фотокартки, листівки.

Хід дослідження

1. Розгляньте плодове тіло шапинкового гриба. Знайдіть основні його частини: шапинку і ніжку. Замалюйте гриб та підпишіть його частини.

2. Розгляньте нижній бік шапинки трубчастого і пластинчастого грибів. Переконайтеся в наявності великої кількості трубочок у трубчастого гриба. Розгляньте пластинки у пластинчастого гриба.

3. Розподіліть запропоновані гриби (зображення спроектовані на екран) на пластинчасті і трубчасті. Назви запишіть у зошит у два стовпчики.

1

2

3

https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSwZ4NdSuspZA2dylfQzqheuo_YLcTLKeCEanWQZRzDryqWWoEDtA

http://zaholovok.com.ua/sites/default/files/yak-zbirati-osinni-gribi.jpg

https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQ633BPdGdDVPBb2whRsBXESHMrL4YjnCxP06nRRZQtroCz1kkhZw

4

5

6

http://s56.radikal.ru/i153/1008/2a/b44685fcfda7.jpg

http://do.gendocs.ru/pars_docs/tw_refs/127/126230/126230_html_5649befd.jpg

https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRZVGHNGAdqYtosnHXzlp8l8NMrx7JjKF8yfW4xCkqAJF1nI8xs

7

8

9

http://mir-gribov.ru/wp-content/uploads/2011/12/%D0%A1%D1%8A%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D0%BD%D1%8B%D0%B9-%D0%BC%D0%BE%D1%85%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BA-%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%81%D0%BD%D1%8B%D0%B9.jpg

https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRIEkQRTr0SXHOP4aQJhIQBzfG1CPrpJx2wqMmofoaRW0DK7WZmww

http://img0.liveinternet.ru/images/attach/c/0/46/582/46582941_1248185596_2.jpg

 

4. Зробіть висновки за результатами роботи.

Пошукова робота (робота з підручником)

— Які способи розмноження характерні для шапинкових грибів?

Очікувана відповідь учнів:

Розмножуються шапинкові гриби спорами, вегетативно (частинками міцелію), статево.

. Фізхвилинка   (звучить «Звуки лісу»)

Дружно в ліс ми всі пішли,
Скільки тут грибів знайшли!
Ось опеньок, боровик,
Підберезовик, лисичка,
Маслючок і печериця,
Сироїжка й білий гриб!
В кошики гриби збирали,
Доки повними не стали.
Ще й побігали ми трішки,
Натомили свої ніжки.
Поверталися бадьорі,
А про це вже знали в школі.

- крокують
- показ. руками вправо,вліво
- нахил вправо, вліво
- присідають, збирають
- оберти вправо, вліво, показують
- нахил вправо, вліво
- збирають руками
- показують повний кошик
- біжать
- навколо себе крутяться
- крокують
- машуть рукою привіт

Розповідь учителя

Шапинкові гриби зв’язані переважно з вищими рослинами: з ними вони утворюють мікоризу (підберезник з березою). Мікориза (грибокорінь) — це співжиття міцелію гриба з коренями вищих рослин. Явище було відкрите в 1871 р. польським біологом Ф. Каменським.

Проектування зображення на екран

https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSOwjbVd2LI1KFuTpEFovNJKJ1Mw3yje5eKRUI7yRRNM5sVg33MVg

http://forumimage.ru/uploads/20111012/131842934300006488.jpg

 

Запитання для обговорення:

— Яке значення може мати мікориза для гриба і дерева?

Очікувані відповіді учнів:

Гриби допомагають рослині засвоювати важкодоступні речовини гумусу, сприяють поглинанню елементів мінерального живлення, фіксують вільний азот і у сполуках передають рослинам, активують ферменти вищих рослин. Від вищих рослин гриби отримують органічні речовини, кисень, кореневі виділення, що сприяють проростанню спор.

Доповнення вчителя

Мікориза не виявлена лише в осокових, капустяних і водяних рослин. Гриби можуть бути зв’язані з мохоподібними, а з водоростями утворюють лишайники.Далі над створенням подарункового порт фоліо ми будемо працювати в групах.

 (Мудрі казки тітоньки Сови - Про гриби (Уроки тетушки Совы) серія 3)перегляд

Кожна група створює свою сторінку портфоліо.

1 група – працюватиме над створенням книжки-розкладачки «Їстівні гриби». До назв грибів треба відшукати і наклеїти відповідні малюнки грибів.

1. Створіть книжку – розкладачку «Їстівні гриби». Під назвами грибів приклейте відповідні зображення їстівних грибів. 

2. Будьте уважні з грибами-двійниками!

2 група – аналогічне завдання, тільки про отруйні гриби.

1. Створіть книжку – розкладачку «Отруйні гриби». Під назвами грибів приклейте відповідні зображення отруйних  грибів. 

2. Будьте уважні з грибами-двійниками!

Гра «Грибник- знавець»  

Грибник у лісі назбирав у кошик грибів, а саме: сироїжок, маслюків, лисичок, мухоморів, опеньок, блідих поганок, печериць, підберезників, боровиків, підосичників тощо.

Запитання до учнів:

— Які з цих грибів ви порадили б грибникові викинути з кошика і чому? (Мухомори, бліді поганки, тому що вони отруйні.)

— Які ще гриби, крім названих, є отруйними?

1.Учні перелічують отруйні гриби, які їм відомі.

2.Запис назв отруйних представників шапинкових грибів у зошити.

Отруйні гриби: мухомор червоний, мухомор білий, мухомор смердючий, мухомор пантерний, опеньок сірчано-жовтий несправжній, опеньок цегляно-червоний, дощовик несправжній, хрящ — молочник неїстівний (проекція зображення на екран).

Бліда поганка (мухомор зелений)

Мухомор пантерний

Мухомор червоний

http://www.likar.info/pictures/image/myxomor.JPG

http://www.nmz.sumy.ua/BGD/images/images_1/Muchomor%20panter.jpg

http://ulmg.odessa.gov.ua/Web_ulmg/Photo/27.09.10/%D0%BC%D1%83%D1%85%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D1%80.jpg

Мухомор білий

Опеньок сірчано-жовтий несправжній

Опеньок цегляно-червоний

http://www.likar.info/pictures/image/myxomorbelij.JPG

http://www.likar.info/pictures/image/lojnoopenok1.JPG

http://www.likar.info/pictures/image/lojnoopenok2.JPG

Чортів гриб

Лисички несправжні

Печериця рудіюча отруйна

http://www.po-gribochki.ru/yadovitye/images/sataninskij-grib1.jpg

http://ua.convdocs.org/pars_docs/refs/80/79200/79200_html_5649befd.jpg

http://hryby.com/wp-content/uploads/2013/04/Agaricus-xanthodermus2.jpg

 

Але, крім отруйних, ще є їстівні та умовно їстівні гриби.

Складання опорного конспекту

Шапинкові гриби поділяють на:

 Умовно їстівні — які необхідно перед кулінарною обробкою тривалий час варити, а потім вилити відвар або вимочувати у проточній воді (сироїжки, строчки, свинушки, зморшки). Неправильне приготування таких грибів може призвести до харчового отруєння.

 Їстівні — не потребують додаткової обробки (білі, підберезники, підосичники, справжні опеньки). В Україні налічується приблизно 200 видів їстівних грибів.

 Отруйні — це гриби, що спричиняють отруєння організму (бліда поганка, мухомори, несправжні опеньки, несправжні лисички).

Необхідно пам’ятати:

Білки грибів досить швидко розпадаються з утворенням отруйних азотистих основ. Тому отруєння може бути спричинене не тільки отруйними, але й несвіжими їстівними грибами.

Самостійна робота учнів:

Завдання:

— Складіть «Правила грибника».

Очікувані відповіді учнів:

1. Збирати в лісі тільки ті гриби, про які ви точно знаєте, що вони їстівні.

2. Гриби, які ви не знаєте, які викликають сумнів, не слід вживати в їжу і пробувати на смак, тим більше в сирому вигляді.

3. Ніколи не збирайте гриби переспілі, червиві й зіпсовані.

4. Не їжте гриби в сирому вигляді.

5. Не вірте поширеній думці про те, що отруйні гриби спричиняють потемніння цибулини чи срібних предметів, якщо їх опустити в посуд, де варяться гриби. Це хибна думка!

6. Не збирайте гриби, навіть їстівні, у міських парках, скверах, дворах, а також уздовж автомобільних доріг та залізниць. Гриби накопичують отруйні речовини і стають непридатними в їжу.

Запитання до учнів:

— Що необхідно робити при перших ознаках отруєння грибами?

1) негайно промити шлунок слабким соляним розчином;

2) незважаючи на тимчасове полегшення стану необхідно негайно звернутися до найближчої лікувальної установи (або викликати швидку медичну допомогу).

Повідомлення учнів про гриби-двійники.

Додатковий матеріал

Гриби-двійники, їхнє поширення та характеристика

До однієї з груп грибів-двійників належать бліда поганка, смердючий мухомор та мухомор весняний.

Найбільш небезпечною, смертельно отруйною є бліда поганка. Вона трапляється переважно в листяних або мішаних лісах під дубом, липою, кленом, ліщиною та іншими широколистяними породами на добре освітлених місцях, часто в серпні, іноді до кінця вересня. Це дуже красивий гриб з маслиново-зеленою, зазвичай до центра більш темною, а іноді з радіально волокнистою шапинкою. Залишки покривала на ній звичайно не зберігаються, пластинки і споровий порошок білі. Ніжка біла, часто із зеленуватим муаровим малюнком і добре вираженим кільцем, яке довго зберігається. Біля основи добре помітна вольва — залишок загального покривала, що вкриває в молодому віці все плодове тіло гриба. Вона біла, вільна, розірвана на лопаті. За характером утворених токсинів і симптомами отруєння до блідої поганки близькі і два інші смертельно отруйні гриби — мухомор білий, або весняний, і мухомор смердючий.

Смердючий мухомор за зовнішнім виглядом мало схожий на бліду поганку, хоча й подібний до неї за будовою плодового тіла. Його шапинка в діаметрі не більша за 7 см, напівкулястої або конічної форми з характерним горбиком або загостреною верхівкою, у сухому стані блискуча. Гриб має біле забарвлення, лише в старих екземплярів шапинка блідо-жовтувата. Ніжка біла, кошлата, з кільцем, часто погано помітним через пластівці на ніжці. Вольва вільна, мішкоподібна, білого кольору. Розвивається цей гриб у ті ж строки, що й бліда поганка, але на відміну від неї трапляється в основному в хвойних (ялинових і соснових) лісах переважно північних і північно-західних районів нашої країни.

Мухомор весняний теж має біле забарвлення і трапляється в листяних і мішаних лісах від червня і до осені в більш південних районах. Плодове тіло в нього меншого розміру, шапинка без горбика, ніжка гладенька, без пластівців, з добре вираженим кільцем.

У трьох описаних вище видів, що є найбільш небезпечними серед отруйних грибів і викликають, за деякими даними, до 90 % усіх смертельних випадків отруєння грибами, є багато їстівних двійників, що підвищує ймовірність їхнього помилкового збору. Звичайно найбільш схожими на ці види вважають печериці лісову й польову, однак при більш уважному розгляданні їх відрізнити досить легко. Печериці забарвленням шапинки і наявністю кільця на ніжці схожі на мухомори (смердючий і весняний) і навіть на більш світло забарвлені екземпляри блідої поганки, але відрізняються від своїх отруйних родичів відсутністю вольви біля основи ніжки. Тому дуже важливо зривати печерицю з ніжкою, щоб переконатися у відсутності вольви, а не зрізати лише капелюшки. Крім того, у печериць, на відміну від мухоморів і блідої поганки, пластинки мають спочатку брудно-рожеве забарвлення, а при дозріванні спор темнішають до коричневих або чорнувато-бурих.

Найбільш небезпечною, мабуть, є подібність білого поплавця з мухомором смердючим. Ці гриби іноді важко розрізнити навіть фахівцеві. У поплавців, на відміну від мухоморів, їхніх близьких родичів, є вольва біля основи ніжки, але немає кільця. Однак ніжка в них біла, луската і дуже схожа на ніжку мухомора смердючого в тих випадках, коли в останнього буває погано виражене на ніжці кільце. Забарвлення шапинки і пластинок в обох грибів біле і навіть за формою шапинки часто подібні, хоча в поплавця вона зазвичай більш правильної форми, конічної або напівкруглої, без різко виступаючого горбика. Єдина більш-менш добре виражена відмітна ознака в цих видів — рубчастий або смугастий край шапинки в поплавця і гладенький у мухомора смердючого.

Інша група грибів-двійників — отруйні мухомори червоний і пантерний і їстівні мухомори сіро-рожевий і товстий. Усім добре відомий червоний мухомор — один з найкрасивіших грибів: у нього примітна яскраво-червона ошатна шапинка з білими цятками залишків загального покривала. На перший погляд, його не можна сплутати з іншими грибами. Але це не так. З віком шапинка червоного мухомора вицвітає і жовтішає, крім того, іноді трапляються його більш світло забарвлені варіанти і саме через колір його можна сплутати з мухомором сіро-рожевим, блідо-червона або сіро-рожева шапинка якого із часом, навпаки, стає більш темною, червоно-бурою. Подібні обидва види і за характером вольви біля основи потовщеної ніжки, що має вигляд білих пластівців. Ці види добре розрізняються лише за забарвленням м’якоті, особливо в ніжці: у мухомора червоного вона біла і не змінює забарвлення в місці розламу, а в мухомора сіро-рожевого завжди має рожевий відтінок і на розламі рожевіє, рожевий або червонуватий відтінок мають і пластинки зрілого плодового тіла.

Ще легше поплутати сіро-рожевий мухомор з пантерним, іноді дуже схожим на нього за забарвленням шапинки — оранжево- або сірувато-бурим. Від свого двійника пантерний мухомор відрізняється чисто-білою м’якоттю, що не змінює забарвлення на розламі.

Нерідко червоні мухомори збирають замість сироїжок із червоним забарвленням шапинки. Дійсно, якщо із часом мухомор утратив пластівці від покривала на шапинці, а збирання грибів недбале і гриби в кошику, або навіть у поліетиленовому пакеті або сумці злежалися і поламалися при транспортуванні, особливо якщо вони були узяті без ніжок, досить важко відрізнити червоний мухомор від великих червоних сироїжок — болотної та ін. Щоб уникнути небезпеки отруєння, такі гриби краще викинути, тим більше що навіть сироїжки в такому стані можуть стати його причиною.

Отруйні волоконниці (земляна, порвана та ін.) зазвичай мають дрібні, мало привабливі плодові тіла, і збирання їх малоймовірне. Небезпеку становить тільки смертельно отруйна волоконниця Патуйяра із шапинкою до 3–8 см у діаметрі, що має зазвичай у молодому віці білувате забарвлення, а в зрілому — червонувате або жовтувато-червонувате. Трапляється цей гриб у листяних і хвойних лісах від серпня до вересня, а в деяких країнах Західної і Центральної Європи навіть раніше, починаючи із червня. У наших лісах немає їстівних грибів, схожих на волоконницю Патуйяра, однак недосвідчений грибник може іноді сплутати її молоді плодові тіла з печерицями, тим більше, що пластинки в них спочатку рожеві, а потім досить темні — коричневі із червонуватими плямами. У цих випадках потрібно звертати увагу на ніжку гриба і колір спорового порошку. У волоконниці кільце на ніжці відсутнє і споровий порошок жовто-бурий, а в печериці є кільце на ніжці і споровий порошок темно-коричнево-фіолетовий.

Найбільш небезпечні з отруйних говорушок — білувата, воскова та ін.— зазвичай мають плодові тіла середніх і дрібних розмірів, із шапинкою від 2 до 7 см діаметром, із частими вузькими пластинками. Їхнє забарвлення зазвичай білувате або брудно-біле, іноді із сіруватим відтінком. І за розмірами плодових тіл, і за їхнім забарвленням ці види не схожі на їстівні. Однак отруйні говорушки схожі на їстівний маловідомий гриб із цієї ж родини — підсливок, що трапляється від липня до вересня у широколистяних, рідше березових і хвойних з домішкою берези лісах, а також на луках і в садах, тобто в тих же місцевостях і в ту ж пору що й отруйні говорушки. Основна відмінність підсливка від отруйних говорушок — рожеві пластинки і рожевий споровий порошок; у говорушок і пластинки, і споровий порошок білі.

Ще один смертельно отруйний гриб, токсичність якого була встановлена відносно недавно, у 50-ті роки,— павутинник оранжево-червоний. Це маловідомий у нас отруйний гриб, і хоча він і не має їстівних двійників, його відмітні ознаки варто знати. Шапинка у цього гриба діаметром до 8 см, апельсиново-оранжева, іноді червонувата зі злегка повстяною поверхнею, іноді з тонкими темними волокнами; пластинки оранжево-охряні або оранжево-житні з характерним апельсиново-червоним відтінком; ніжка звужена до основи, жовтувата, з віком сіріє; м’якоть плодового тіла жовтувата, зі слабким запахом редьки. У молодих плодових тіл, як і у всіх павутинників, є кортина — павутинчаста частина покривала. Споровий порошок коричневий. Із цього опису видно, що павутинник оранжево-червоний схожий лише на деякі інші павутинники, але оскільки їстівні павутинники не користуються в нас популярністю, небезпека збирання оранжево-червоного замість якого-небудь з них невелика.

Найбільш відомі гриби-двійники — опеньки: їстівний літній, осінній і зимові (зимовий гриб) і отруйні несправжні опеньки — сірчано-жовтий і цегляно-червоний. Несправжні опеньки здебільшого не спричиняють небезпечних для життя отруєнь, але оскільки їх дуже часто плутають зі справжніми опеньками, необхідно знати основні відмітні ознаки цих грибів. Обидва види несправжніх опеньок відрізняються від справжніх насамперед забарвленням пластинок: у сірчано-жовтого вони спочатку сірчано-жовті, а в цегляно-червоного — білуваті або брудно-жовті, але в міру утворення спор дуже швидко темнішають, набуваючи чорнувато-маслинового або маслиново-бурого забарвлення. У літнього опенька вони спочатку кремові, пізніше бурішають, а в осіннього опенька і зимового гриба — білі або жовтуваті і ніколи не темнішають. Зеленувато-маслиновий відтінок пластинок у грибів з темним споровим порошком, що ростуть великими групами на пнях, на ґрунті біля них або рідше на живих стовбурах дерев — ознака несправжніх опеньок, що безсумнівно відрізняє їх від справжніх.

V. Контрольно-оцінювальний етап

1. Обговорення проблемного питання

— Чому утворюються «відьмині кола»?

Очікувана відповідь учнів:

Коли умови однаково сприятливі, то грибний міцелій починає рости від центру з однаковою швидкістю, утворюючи коло і відмираючи в середині. Грибниця використовує велику кількість органічних і мінеральних речовин, тому в середині грибних кіл не росте трава.

2. «Цікаве запитання».

На основі власного досвіду та малюнка обговоріть правила збирання грибів.

Очікувана відповідь учнів:

Під час збирання грибів не можна руйнувати грибницю. Плодове тіло гриба слід не висмикувати, а викручувати, але не зрізати ніжку. На місці зрізу оселяються мікроорганізми, що спричиняють загнивання грибниці.

3.Що буде, якщо в лісі раптом зникнуть всі гриби? (Якби в лісі раптово зникли гриби, лісові мешканці залишилися б без їжі, а значить невдовзі померли б. А що було б з лісом? Він перетворився б на звалище відмерлих рослин і тварин. А значить і ліс би загинув.

А ми, люди, ніколи б не мали змоги милуватися природою, відпочивати, збирати гриби. Більше б ніколи  не скуштували ароматний грибний суп, млинців з грибочками. Сумно… А медицина позбулася б ліків, які могли врятувати людей від хвороб)

2. Створіть екологічний знак, який би закликав людей охороняти гриби.

 (Щоб цього страхіття не відбулось, ми повинні охороняти природу, дбати про неї. Наш знак закликає: «Людино, зупинись! Не знищуй природу, бо ти без неї не проживеш!» )  (Показує знак)

Робота з тестами:

1.Назвіть гриб, який належить до шапинкових:

а)мукор;

б)пеніцил;

в)маслюк.

2.Назвіть гриб, що належить до пластинчастих:

а) білий гриб;

б)сироїжка;

в)маслюк.

3.Яки з наведених грибів отруйний:

а)рядовка  тигриста;

б)глива;

в)опеньки.

4.Які їстівні гриби людина вирощує штучно:

а)печериця;

б)сироїжка;

в)свинушка    Взаємоконтроль  тестів (парний )

 Підбиття підсумків уроку

Діти, ми завершили складати портфоліо. А це означає, що наш подарунок готовий. Складемо портфоліо в папку, прикрасимо яскравим бантом і запросимо Грибочка до дошки.

 Любий друже, ми тебе вітаємо з Днем народження (діти тричі вітають) і хочемо тобі побажати:

 Бути здоровим, і ніколи  не пошкодь  грибничку.

  • Залишатися на довгі роки справжньою окрасою лісу.
  • Бути найсмачнішим як для людей, так і для тварин.
  • Бути щасливим у своїй великій грибній родині, народити багато малесеньких грибочків.

- Прийми від нас обіцяний подарунок - твій портфоліо.

Гриб: 

Любі дітки!

Дуже ви були старанні!

Отже, всі ви учні гарні!

І за труд ваш на уроці

Вам подякувати хочу!

Ми з моїми грибними родичами приготували для вас печиво грибочки-смаколики.

Пригощайтесь!!! Смачного вам!!! (Частує дітей)

( музичний відео супровід «Гриби»)

Технологія «Незакінчені речення» 

Учні працюють з відкритими реченнями, наприклад:

— На сьогоднішньому уроці для мене найважливішим відкриттям було…

— Урок важливий, тому що…

— Мені сподобалося…

— Мені не сподобалося…

— Від наступного уроку я чекаю…

 Домашнє завдання

Опрацювати §48 підручника Індивідуальні та творчі завдання.

Скласти п’ять тестових завдань, які б містили по декілька правильних відповідей.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Урок №4  Тема уроку : Групи грибів: паразитичні гриби

Мета.
Освітня. Продовжити знайомити учнів з царством Гриби; ознайомити учнів із паразитичними грибами та особливостями їхньої життєдіяльності;

Розвиваюча. Розвивати уміння порівнювати будову та процеси життєдіяльності представників царства грибів між собою та з іншими організмами; уміння спостерігати, аналізувати та робити висновки. ознайомити з профілактичними заходами щодо захворювань рослин, тварин і людини, спричинених грибами; розвивати вміння працювати в групах, навички самоаналізу;
Виховна. Виховувати бережливе ставлення до оточуючого середовища; сприяти екологічному вихованню, виховувати розуміння того, що людина є частиною природи.
Тип уроку. Засвоєння нових знань.
Форма уроку. Синтетична.
Місце уроку в навчальній темі. Поточний.
Методи і методичні прийоми:

1. Інформаційно- рецептивний:
а) словесний: розповідь-пояснення, опис, бесіда, повідомлення учнів, робота з підручником.
б) наочний: ілюстрація, демонстрація,.
в) практичний:.
Прийоми навчання: виклад інформації, пояснення, активізація уваги та мислення, одержання з тексту та ілюстрацій нових знань, робота з роздатковим матеріалом.
2. Репродуктивний.
Прийоми навчання: подання матеріалу в готовому вигляді, конкретизація і закріплення вже набутих знань.
3. Проблемно - пошуковий: постановка проблемного питання.
Прийоми навчання: постановка взаємопов’язаних проблемних запитань, активізація уваги та мислення.
4. Візуальний: складання схем, малюнків.
5. Сугестивний: застосування різних видів мистецтва – вірші.
6. Релаксопедичний: психологічне розвантаження.

Міжпредметні зв ́язки: харчова промисловість, медицина.
Матеріали та обладнання: схеми, малюнки, таблиці, м\м дошка.
Основні поняття та терміни: цвілеві гриби, пеніцил, аспергіл, мукор, сапротрофи.Мета: ознайомити учнів із паразитичними грибами та особливостями їхньої життєдіяльності; розширити знання про пристосування грибів до паразитизму; ознайомити з профілактичними заходами щодо захворювань рослин, тварин і людини, спричинених грибами; розвивати вміння працювати в групах, навички самоаналізу; виховувати розуміння того, що людина є частиною природи.

Обладнання та матеріали: зошит, підручник, комп’ютер, малюнки

Розробки уроків до теми “Гриби. Лишайники” для 7 кл.Тип уроку: урок засвоєння нових знань

Хід уроку

І. Етап орієнтації

 Уже дзвінок нам дав сигнал:

Працювати час настав.

Тож і ми часу не гаймо .

Роботу швидше починаймо.

Самоналаштування"

 - Покладіть руки на парту, закрийте очі та промовляйте :

Я зможу сьогодні добре працювати на уроці.

Я особистість творча.

Я бажаю всім однокласникам успіхів на сьогоднішньому уроці.

Орієнтація учнів про місце даного заняття в цілісному курсі, розділі, темі (словесна настанова вчителя)

Опора на особистий досвід учнів з проблеми заняття.

 2. Перевірка сенканів на теми «Мукор», «Пеніцил».

Наприклад:

Мукор

білий, одноклітинний

псує, розкладає, спороносить

у природі виконує санітарну функцію

цвіль

3. «Мозковий штурм».

— Чим відрізняється грибниця мукора від грибниці пеніцилу?

(У міцелію мукора немає клітинних перегородок, і він виглядає як одна багатоядерна розгалужена клітина. Міцелій пеніцилу має клітинні перегородки і є багатоклітинним.)

4. Розгадування кросворда.

1

 

 

 

 

 

г

 

 

 

 

2

 

 

 

р

 

 

 

3

 

и

 

 

 

 

 

 

4

 

 

 

б

 

 

 

 

 

 

5

 

 

 

 

и

 

 

 

 

 

 

1. Частина гриба, у якій утворюються спори.

2. Цвілевий гриб.

3. Вегетативне тіло гриба.

4. Сполука, яка вбиває або гальмує ріст і розмноження хвороботворних мікроорганізмів.

5. Цвілевий гриб, з якого отримують лікарські препарати.

Відповіді: 1. Спорангій. 2. Мукор. 3. Грибниця. 4. Антибіотик. 5. Пеніцил

 У 1845 р. весь урожай картоплі в Ірландії пропав через захворювання на фітофтороз. Уся картопля погнила. Цей факт і деякі політичні фактори призвели до того, що в країні почався голод і багато людей померли.

Фітофтора — нижчий гриб, який спричиняє фітофтороз, походить з американського континенту і був випадково завезений у Європу. Оскільки це вид не місцевий, він не має природних ворогів і легко, без перешкод, дуже швидко розмножується і поширюється. У результаті щороку величезна кількість урожаю картоплі та помідорів потерпає від фітофторозу.

— Пригадайте, як називаються організми, які оселяються на інших та існують за рахунок організму хазяїна.

Послухайте ще одну казку про гриби.

Жили в лісі два друга: Білий гриб і Коричневий. Були вони дав­німи друзями, їх гіфи у ґрунті так сильно переплелися, іцо і не впізнаєш, де чиї. Кожного року їх грибниця утворювала «діток» - плодові тіла. Грибники знаходили ці плодові тіла і дякували грибам за їх щедрість, бо плодових тіл було багато і вони були дуже смач­ними. Усе було добре. Але якось Коричневий гриб сказав Білому, що йому набридло живитися мертвим листям на землі і він хоче пере­братися угору на дерево, ближче до Сонця і жити там.
Чим ти будеш там живитися? - спитав Білий гриб.
А що, на дереві немає поживних речовин? Листки дерева так стараються утворювати поживні органічні речовини, я впевнений, що вони поділяться і зі мною.
Як ти дістанеш ці речовини в дерева, ти зумієш?
Зумію, знайду в корі щілинку, протисну крізь неї свої гіфи і буду живитися поживними речовинами не мертвого листя, а живими со­ками дерева або його деревиною. Пішли зі мною.
Ні, - відповів Білий гриб, - я залишуся на землі, тут моє місце. Вранці, коли сонечко освітило ліс, Коричневого гриба поруч ужене було. Білий гриб подивився на дерево і побачив високо над зем­лею його коричневу шапинку на корі. Ну і нехай собі живе там. Це, звісно, казка. У природі існує дуже багато грибів, які оселяються на рослинах, живляться ними і завдають великої шкоди диким і культурним рослинам, лісовим і парковим господарствам. Вони є ворогами не тільки рослин, а й тварин і людини, а ворогів треба знати, щоб боротися з ними і пере­магати.

 

ІІ  етап – цілепокладання

Повідомлення теми уроку з використаням методу спостереження й елементами зіставлення

Діти,  людина  на Землі народжується для любові, відповідального відношення до всього, що її оточує, навіть до таких істот, які представлені у царстві «Гриби» паразитичними

. Отже, сьогодні на уроці ми працюватимемо з ……Залучення учнів до визначення особистісно значущих цілей уроку

учень.jpegУчитель. Постарайтеся визначити, що ви повинні знати і вміти на уроці за допомогою технологічної картки № 1, можете вписати власні цілі до уже визначених.

 

Технологічна картка № 1

Цілі уроку

Я повинен знати:

Я повинен уміти:

.

 

 

ІІІ  етап – моделювання.

Залучення учнів до планування наступної діяльності, узгодження плану роботи

. Тему уроку з’ясовано, цілі визначено. А крокувати вперед до  мети ми зможемо, мандруючи за стрілкою-дороговказом. На своєму шляху ми здійснимо кілька зупинок. Кожна зупинка таїть у собі якісь творчі завдання, і, тільки виконавши їх, ми зможемо досягти успіху

 

 

 

 

 

 

ІV.  Етап організації виконання запланованої діяльності

 

Зупинка 1

Грибна розминка:» Особливості паразитичного способу живлення організмів»

 

Учні висловлюють свої асоціації щодо поняття «паразит». Усі відповіді записуються до «асоціативного куща», який зображений на дошці.

 

Можливі варіанти відповідей учнів: дармоїд, нахлібник, гетеротроф, дрібні організми, не може існувати без хазяїна тощо.

Запитання для обговорення:

— Які особливості життєдіяльності паразитів?

Очікувані відповіді учнів:

Паразит використовує як джерело живлення і середовище існування як рослини, так і тварин; можуть паразитувати на поверхні тіла організму (хазяїна), а можуть — у тілі самого хазяїна; мають спеціальні органи прикріплення до субстрату, поглинання їжі (наприклад, гаусторії).

Явищу паразитизму притаманні такі загальні риси:

1) той або інший ступінь небезпеки для хазяїна;

2) більш-менш постійний зв’язок між хазяїном і паразитом;

3) повна залежність паразита від їжі, одержуваної від хазяїна у вигляді або перетравлених продуктів, або тканин його організму.

Формулювання висновку:

Паразитизм — форма співжиття організмів різних видів, за якої один з них (паразит) використовує іншого (хазяїна) як джерело живлення та середовище існування. Наука, що займається вивченням паразитів та спричинених ними хвороб організмів, називається паразитологією.

 

 

 

 

 

 

 


2. Різноманітність грибів-паразитів

Розповідь учителя

На рослинах паразитує понад 10 тис. видів грибів, на тваринах і людині — близько 1 тис. видів. Псування багатьох видів сільськогосподарських продуктів і втрати врожаю від грибів-паразитів настільки великі, що боротьбу з ними ведуть спеціальні державні установи та міжнародні організації. Із грибів, що паразитують на рослинах, найпоширеніші сажкові, іржасті гриби, ріжки та ін. Вони вражають сходи городніх, злакових культур, лісових порід та інших рослин.

Проектування зображення на екран

Сажкові гриби

Іржасті гриби

Ріжки

http://agroua.net/img/plant/chemicaldefence/sickness/87.jpg

https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRTTy0-z24T-RwHL8iLeaBGnxDaANWbkboPh7QN5XibOTyLAGvn

http://ru.osvita.ua/doc/images/news/228/22892/1_5.gif

 

Для висмоктування речовин із клітини хазяїна на гіфах паразитичних грибів часто утворюються гаусторії, які являють собою бічні відгалуження — гіфи, що проникають усередину клітини хазяїна.

Паразити проникають у тіло хазяїна через дрібні ушкодження в його покривах, паразити рослин для цього використовують природні отвори в епідермі — продихи. У ході росту гриб виділяє ферменти, що руйнують серединні пластинки між рослинними клітинами (пектинази), у результаті чого тканини розм’якшуються.

Деякі паразити обмежуються тим, що поступово висмоктують речовини з хазяїна, але не призводять його до загибелі. Інші ж виділяють ферменти, які розщеплюють целюлозу клітинної стінки, що призводить до загибелі клітини-хазяїна, після чого паразит харчується органічними залишками хазяїна.

Зупинка 2

ПРЕЗЕНТАЦІЯ ВЛАСНОЇ ДУМКИ

Робота в парах

Завдання:

— За допомогою підручника ознайомтеся з будовою, способом зараження, пристосуванням до паразитичного способу життя грибів-паразитів:

1-й учень — трутовиків;

2-й учень — збудників мікозів людини.

Після самостійної роботи учні обмінюються отриманою інформацією про особливості будови, шкоду, якої завдають гриби-паразити, та засоби профілактики зараження ними.

Проектування зображення на екран


Трутовики

https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTJXnurDUNdVDVL60fepp5x2saR2ZEUv0cy2bHMBZtb3B4efDpQ5A

https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcR7FxjgyC30dyaouaXNUGICMDlaP0g_iyhBFdw3FZ2G-HVfa7vDsQ

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSwwmMzViIqnCGlezHiKgMVmDjgQSwh3ShJlyUuYVYBIjuo24CB

 

Мікози

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRAjhJSpWJzYu3OZdnnCRS1V8IasM0kaOYW6M9jUbDs4MliRhyO

 

Заповнення таблиці

Назва гриба

Особливості будови

Шкода,
якої гриб завдає

Профілактика зараження

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додатковий матеріал

Сажкові гриби

Представники сажкових грибів паразитують в основному на культурних і дикорослих злаках, спричинюючи захворювання злаків — сажку. Таку назву захворювання дістали внаслідок того, що хворі рослини мають вигляд обвуглених або обсипаних сажею. Міцелій сажкових грибів міститься в міжклітинниках хазяїна, у його клітини проникають гаусторії.

Зимуюча стадія гриба — сажкові спори, які зимують або в ґрунті, або в зерносховищах. Різні види сажки по-різному заражають рослини. Виділяють три основні способи зараження:

1) зараження відбувається в ґрунті під час проростання зернівок (колбоподібна сажка проса, тверда сажка пшениці);

2) зараження в період цвітіння злаків, коли сажкова спора потрапляє на приймочку маточки і проростає до зав’язі; такий спосіб зараження властивий порошистій сажці пшениці та ячменю;

3) уражаються молоді надземні частини рослин, зараження спричиняють спори, при цьому міцелій не розростається по всій рослині, а локалізується в місці зараження, де й спричиняє утворення пухлин, наростів (пухирчаста сажка кукурудзи).

 

 

 

Іржасті гриби

Іржасті гриби, яких налічують близько 7000 видів, паразитують не лише на покритонасінних, а й на вищих спорових рослинах, зумовлюючи хворобу іржу. На уражених грибом листках і стеблах з’являються бурі плями, звідки й назва хвороби. Найпоширенішою є лінійна іржа, що паразитує на різних злакових. Уражаючи асиміляційну поверхню хлібних злаків, іржа призводить до значних втрат урожаю.

Ріжки

Ріжки — це паразитичний гриб, що розвивається на житі, часом на пшениці та інших злаках. Під час цвітіння жита спори гриба заносяться вітром на зав’язь квітки, де вони проростають у міцелій. На міцелію утворюється значна кількість конідієносців. Конідії, що утворюються при цьому, містяться в солодкій, трохи липкій речовині — медяній росі. Спиваючи медяну росу, комахи переносять конідії на квітки здорових рослин. Пізніше на цих рослинах замість насіння з ураженої зав’язі розростається склероцій (ріжок), що складається з міцно сплетених гіфів гриба. Склероцій перезимовує в ґрунті або з урожаєм зерна. Навесні склероції проростають і на кожному утворюється 15–20 виростів з булавоподібними сумками, у яких дозрівають спори. Спори дозрівають одночасно із цвітінням злакових. Переносяться спори рухом повітря. У склероціях ріжка є отруйні речовини (алкалоїди). Потрапляючи в організм людини або тварин, ріжки спричиняють тяжке захворювання — ерготизм. Це захворювання може проявлятися в конвульсивній формі (у народі його називають «злі корчі», оскільки воно супроводжується судомами окремих груп скелетних м’язів) і гангренозній («антонів вогонь», омертвіння виступаючих частин тіла). Хвороба може закінчуватися смертю. Проте з ріжків виготовляють ліки, які використовують у гінекологічній та акушерській практиці. Щоб дістати ріжки, спеціально висівають жито й заражають його цим грибом.

Фітофтора

Значної шкоди завдає представник роду фітофторових картопляний гриб, що вражає бульби та бадилля картоплі. На листках утворюються бурі плями, зменшується фотосинтез, а отже, і врожай. Пошкоджені бульби втрачають свої товарні якості, погано зберігаються. Представники роду Фітофтора живуть майже в усіх кліматичних зонах земної кулі, але найбільше видів паразитує в тропіках і субтропіках. Із 70 видів цього роду в Україні трапляється близько 20. Гриби вражають картоплю, томати, пальми, какао, цитрусові та інші рослини. Періодично картопляна хвороба спалахує в різних країнах світу, у тому числі і в Україні.

Трутовики

Великої шкоди садам, паркам і лісовому господарству завдають гриби трутовики. Міцелій трутовиків розвивається всередині дерев, руйнуючи деревину. Зараження здорових дерев відбувається через проникнення спор цих грибів через рани на корі або через кореневі волоски. Потрапивши в рану дерева, спори проростають, утворюючи грибницю. Поширюючись по деревині, грибниця робить її трухлявою. Через кілька років після ураження грибницею трутовика на корі дерев утворюються шкірясті, дерев’янисті або м’ясисті плодові тіла цих грибів. Частіше вони бувають дуже твердими, мають копитоподібну форму і розміщуються на стовбурах одне за одним. З нижнього боку плодових тіл утворюються трубочки, у яких дозріває велика кількість спор. Плодові тіла в більшості трутовиків багаторічні і щороку збільшуються. Усі хвороби рослин, що спричиняються паразитичними грибами, дуже швидко поширюються в природі у зв’язку з інтенсивним розмноженням грибів.

Збудники хвороб людини і тварин

Деякі паразитичні гриби є збудниками небезпечних хвороб людини і тварин. Гриб ахорюн, оселяючись на волосистій частині голови, спричиняє хворобу паршу. Гриб трихофітон, який уражує волосся, нігті й шкіру, є збудником стригучого лишаю. Дріжджовий гриб сидіум спричиняє захворювання слизової оболонки порожнини рота — пліснявку, яка спостерігається переважно в немовлят. Гриби з групи так званих променистих грибів, або актиноміцетів, є причиною низки захворювань, відомих під назвою «актиномікози», що виявляються у вигляді поверхневих нагноєнь або уражень внутрішніх органів.

 

Засоби профілактики зараження

Сучасна комплексна система заходів захисту полів, садів, лісів і парків від паразитичних грибів охоплює агротехнічні, біологічні, хімічні методи боротьби, а також карантинні заходи, що не допускають завезення збудників хвороб та шкідників з інших країн, виведення рослин, стійких проти хвороб і збудників (селекція) тощо. З метою біологічного захисту рослин від збудників хвороб і шкідників використовують їхніх природних ворогів: антагоністів, паразитів, хижаків тощо. Останнім часом широко використовують також антибіотики, гормональні препарати й ферменти (хімічні речовини, що виробляються спеціальними клітинами або ендокринними залозами тварин). У зв’язку із цим нині під біологічним методом боротьби розуміють використання не лише живих організмів, а й продуктів їхньої життєдіяльності.

Зупинка 3

«КРОК ДО УСПІХУ»

. Для того, щоб досягти успіху, треба завжди творити. «Бо творчість – це серце світу, душа, що творить дива!» − писав український поет М. Сом. Зробіть крок до творчості! Виконайте вправи, подані на технологічній карті. На ній ви знайдете завдання різних рівнів. Виберіть те, яке посильне вам.

V. Контрольно- оцінювальний етап

 

1. «Експрес-тести».

1. До паразитичних грибів належить:

А трутовик Б пеніцил

2. Чи спричиняють паразитичні гриби захворювання людини.

А так Б ні

3. Захворювання людини, що спричинені патологічними для неї грибами, називаються:

А мікозами Б бактеріозами

4. До паразитів деревних рослин належить:

А трутовик Б мукор

5. До одноклітинних грибів належить:

А дріжджі Б пеніцил

6. Чи спричиняють дріжджові гриби захворювання людини?

А так Б ні

Відповіді: 1 — А, 2 — А, 3 — А, 4 — А, 5 — А, 6 — А.

2. Фронтальна бесіда.

1. Чим відрізняється живлення грибів-паразитів від живлення цвілевих грибів?

2. Де оселяються гриби-паразити? Назвіть відомі вам види цих грибів.

3. Яку шкоду спричинюють гриби-трутовики і як з ними боротися?

4. Чи викликають гриби-паразити захворювання людини і тварин?

Гра «Таємна скринька»

1.Цей гриб схожий на чорний пил (сажки).

2.Гриб довгі роки знищував тисячі людей (ріжки).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.Гриб живе на деревах (трутовик).

4.Вражає картоплю (фітофтора).

 Інтерактивна вправа «Хто швидше і більше»

Назвіть основні заходи профілактики паразитичних грибів

 Залучення учнів до оцінювання роботи на уроці

Зупинка 4.  «УСПІХ»

 

Система питань для контролю «Займи позицію»

Які почуття викликає у вас ознайомлення з грибами паразитами

Чому, на вашу думку, слід знати, вивчати їх?

 Де в майбутньому ви можете застосувати знання, отримані на уроці?

У чому полягає цінність здобутої на уроці інформації?

 Мікрофон»

Чи досягли ви успіху на сьогоднішньому уроці?

Які завдання, виконані на уроці, були найважчими? Найцікавішими?

 

Складання Т-схеми до уроку

Я знав

Я дізнався

 

 

Сьогоднішній урок був надзвичайно цікавим і неординарним завдяки вашій енергійності, наполегливості, творчості Я бажаю вам здолати всі зупинки біологічної науки .

Домашнє завдання (на вибір).

Опрацювати відповідний параграф підручника

 Індивідуальні та творчі завдання.

1. Підготувати цікаву інформацію про шапинкові гриби.

2. Скласти «шпаргалку» (короткий конспект) з помилками за темою «Гриби-паразити».


 

Тема: Групи грибів: лишайники

Мета: сформувати уявлення про лишайник як симбіотичний організм, що складається з гриба і водорості; ознайомити з будовою, особливостями життєдіяльності та розмноження лишайників, їхнім екологічним значенням у природі та практичним у житті людини; розвивати вміння порівнювати, аналізувати, установлювати причинно-наслідкові зв’язки; формувати вміння і навички роботи з природними об’єктами; виховувати етично-ціннісне ставлення до природи.

Обладнання та матеріали: зошит, підручник, малюнки, таблиці

Тип уроку: урок засвоєння нових знань.

Хід уроку

І. Етап орієнтації

Я рада зустрічі новій

Із вами, любі діти.

Нові знання чекають вас,

Старанно лиш учіть.

Всім вам бажаю

   я високих балів.

Потрібно лиш, щоб ви

   активно працювали.

Шановні учні, як ви себе почуваєте, що ви очікуєте від уроку?

Моє бажання — ваша активність

 До нас завітала казка.(Спокійна  музика)

Якось давним-давно вітер заніс спо­ри гриба на камінь, що лежав біля водойми. Разом із хвилею на камінь потрапила водорість: «Усе, загину!» Аж тут руку дружби протягнув гриб: «Давай я тебе прихищу». І прикрив гіфами.От і стали вони єдиним цілим, чули, що їх кличуть лишайником.

Але злагоди чомусь їм не вистачало. Гриб постійно говорив: «Ти мені за­вдячуєш своїм життям, якби не я, за­гинула б ти давно!»Часто своїми гіфами гриб спричиняв до загибелі клітини водорості. А во­дорість усе слухала, і терпіла, і пра­цювала невтомно день і ніч, підно­сячи на сніданок пихатому грибу ви­роблені органічні речовини, а йому було все мало і мало...

Побачив таке неподобство вітер і ви­рішив визволити з полону водорість. Так закружляв, що лишайника занес­ло у воду, де й загинув гриб, а водо­рість здобула волю і незалежність.

Що ви дізнались із цієї казки? Який висновок зробили?

Висновки:

а) лишайник організм, що складається з двох організмів (гриба
і водорості);

б) співжиття гриб паразитує на водорості.

Мораль. Ніколи не хвались, якщо по­трібно поступись

ІІ . Етап цілепокладання.

У казці загинув лишайник, але сьогод­ні в природі залишається 25 тис. ви­дів організмів відділу Лишайники. Мабуть, вони мають таку будову, про­цеси життєдіяльності, що дозволяє їм мати таку різноманітність. Про це ді­знаємось на уроці.

.

Учитель

Лишайників країна вас

зустрічає,

Цікаві знання для вас

відкриває.

Учитель. Країна «Ліхенологія» зна­ходиться на материку Гриби. (Демон­страція таблиці «Класифікація царства грибів»

Визначення разом з учнями мети і завдань уроку

Головні питання уроку:

Будова і розмноження лишайників.?

різноманітність та поширення лишайників .

Значення лишайників у природі.

Викоритання лишайників людиною

Після завершення уроку ви зможете (слайд №2)

Що  може дати вам цей урок діти?  Чи бачили ви лишайники в природі?

— Де саме їх можна виявити?

 

ІІІ.Етап моделювання

Готові до подорожі?

Дозвольте мені бути вашим гідом.

Подорожуючи, ми на основі нових знань створимо блок-схему «Лишайники».

ІY.Етап організації виконання запланованої діяльності.

Зупинка 1 «Географічна

Демонстрація відео

Завдання. Який висновок про міс­це зростання лишайників можете сформулювати? (Лишайники поширені скрізь: у холодній Арктиці, у спекотних пустелях, витримують температури від+600 до – 500 °С)

Зупинка 2 «Біологічна»

Проблемне запитання: Що дозволяє лишайникам заселяти такі різноманітні за природними умовами куточ­ки Землі?

Учитель (демонструючи таблицю «Внутрішня будова лишайників»). Ви­вчити будову лишайників вдалось у 1867 році. Основу тіла лишайника становить гриб. Щільно перепле­тені гіфи утворюють верхню і ниж­ню шкірочки. За наявності тих або інших пігментів шкірочка може на­бувати різного кольору. Між гіфами розміщені клітини водорості або ці­анобактерії (здатні до фотосинтезу бактерії). Тіло не почленоване на ор­гани — слань.

Зупинка 3 «Робота з підручником»

Користуючись текстом підручника опорною схемою, виявити:

  1. живлення лишайників  -1 група
  1. розмноження лишайників;- 2група
  2. ріст лишайників.  – 3 група

Учні класу роблять записи в робочому зошиті до отриманої інформації.

Зупинка 4 «Дослідницька»

Кожна група отримала лишайники. Розглянути, чи всі вони однакові. Ні? Спробуйте за зовнішнім виглядом по­ділити їх на...

  1. накипні;
  1. листуваті;

     3.кущисті.

 Розгляньте гербарій лишайників.

— Виберіть кущисті лишайники. Поясніть, чому вони так називаються.

— Розгляньте накипні лишайники і встановіть, чим вони відрізняються від листуватих.

— Розгляньте листуваті лишайники. Поясніть, чому вони дістали таку назву.

(За відсутності гербарію лишайників можна використати їх зображення.)

http://oblepiha.com/uploads/posts/2010-06/1276656917_24514.jpg

http://plantsbook.ru/wp-content/uploads/2011-08-17/lishajniki_1.jpg

http://img-fotki.yandex.ru/get/5503/mimiserada.30/0_64738_36581463_-1-L.jpg

http://likonsta.ucoz.ru/123.jpg

https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRDez2HSuJYl8a77vEmi1jOBmGV0GFNmuEGzI4Hw-Kqcx3DyWAp

https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcR_DWsX3McXEacD2qjBlIA4sOgKU5ONCvKrJw8tQQpioOuBQrRH

  1.  

Зупинка 5 «Підприємницька»

Учні отримують випереджальне завдання про значення лишайників
у житті людини (метод «Мікрофон»), будують схему.

  1. Ґрунтоутворююча.
  1. корм для тварин (кладонія, цетрарія).
  2. їжа для людей (леканора, або ман­на небесна, аспіцилія їстівна) (легенда (див. додаток))
  3. у промисловості для отримання цукрів, барвників, лакмусу, фар­би, спирту;
  4. у парфумерії для закріплення аромату духів (евернія «дубовий мох»);
  5. у медицині (ісландський мох, ба­гатий на вітамін С, має бактери­цидні властивості, з нього виго­товляють антибіотики).

Зупинка 6 «Екологічна»

Учитель. Нам надійшла телеграма з екологічного центру досліджень.

Увага! Увага! Увага!

Оберігайте лишайники!

Бо вони:

  1. організми-піонери (дають мож­ливість рости рослинам там, де раніше вони не росли);
  1. середовище життя багатьох без­хребетних тварин;
  2. беруть участь у біологічному виві­трюванні скельних порід;
  3. індикатори стану навколишнього середовища (радіоактивних речо­вин, Флуору, чадного газу, оксидів Сульфуру і Нітрогену);
  4. накопичують радіоактивні еле­менти — Уран, Радій, Торій).

 

V. Складання опорної схеми за результатами роботи:

 

V.Контрольно- оцінювальний етап

. Ось і підійшла до завер­шення наша подорож, а чи не мар­ною вона була?

Про це дізнаємось на станції «Буди­нок знань». Виявимо, хто збудував його міцнішим.

1. «Коло ідей».

Лишайники завжди можна зустріти в лісі на стовбурах дерев. А в парках та скверах великих міст вони практично відсутні. Чому?

Антарктичні лишайники забарвлені в чорний колір. Чому?

Що дозволяє лишайникам заселити зовсім різні за природними умовами куточки Землі

2. «Поясни явище».

— Сухого спекотного літа, коли довгий час не буває дощу, у сосновому лісі лишайники на поверхні ґрунту висихають настільки, що хрустять під ногами. Здається, життєдіяльність у них припинилася зовсім і вони загинули. Але тільки-но пройде дощ, вони миттєво оживають.

3. Заповнити таблицю.

Порівняльна характеристика вищих грибів і лишайників

Ознаки

Вищі гриби

Лишайники

Кількість видів

100 тис.

20 тис.

Із чого складаються

З багатоклітинних гіфів

Співжиття водоростей та грибів

Спосіб живлення

Гетеротрофи: сапротрофи, паразити, симбіонти

Гетеро- й автотрофи

Розмноження

Вегетативне, нестатеве, статеве

Переважно вегетативне (статеве, нестатеве)

Представники

Пеніцил, маслюк, трутовик

Цетрарія, леканора, ксанторія

 

4. «Так — ні».

1. Деякі лишайники дуже чутливі до забруднення повітря.

2. Лишайники переважають у рослинності тундри.

3. Ксанторію ще називають «оленячим мохом».

4. У лишайників переважає вегетативний спосіб розмноження.

5. У лишайнику водорості за допомогою гриба отримують воду й мінеральні солі.

6. Лишайники прикріплюються до субстрату коренями.

7. Тіло лишайнику називається сланню.

8. У лишайнику гриб отримує від водорості органічні речовини.

9. Найбільше видів лишайників можна зустріти у великому промисловому місті.

10. Наука, що вивчає лишайники, називається ліхенологією.

Відповіді:порівняти з таблицею

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

так

так

ні

так

так

ні

так

так

ні

так

 

Взаємоконтроль.

Додаткова задача

Характерна особливість лишайни­ків — дуже повільний ріст. Вимі­рювання засвідчили, що накипнийлишайник, який росте на скелі, щоро­ку збільшується в діаметрі на 0,25 мм. Визначити вік  лишайника, якщо його діаметр досягає 8,5 см

Оцінювання . Учитель. Бачу, подорож ваша була немарною. Кожна діяльність оплачу­ється, і ви отримуєте нагороду в оцін­ках.

Домашнє завдання. Вивчити § 54

 Індивідуальні та творчі завдання.

1. Скласти кросворд із перевірочним словом «лишайник».

2. Робота в парах.

Завдання творчим парам:

— Підготувати повідомлення на тему:

I пара — «Цілющі властивості грибів»;

II пара — «Використання грибів у харчовій промисловості»;

III пара — «Значення грибів у природі»;

IV пара — «Негативна роль грибів»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Урок № 6 «Значення грибів у природі і в житті людини. Захист міні –проектів « Гриби в біосфері та житті людини «

Мета.
Освітня. Узагальнити знання учнів про царство Гриби; розкрити корисне та шкідливе значення грибів у природі та житті людини; особливу увагу звернути на грибів-паразитів.
Розвиваюча. Розвивати уміння порівнювати біологічні об’єкти живої природи між собою, уміння спостерігати, аналізувати та робити відповідні висновки і узагальнення.
Виховна. Виховувати бережливе ставлення до оточуючого середовища, до грибів, сприяти навчанню правил збирання їстівних грибів та вміння надавати першу допомогу при отруєннях.
Тип уроку. Узагальнення знань.Розробки уроків до теми “Гриби. Лишайники” для 7 кл.
Місце уроку в навчальній темі. Поточний.
Методи і методичні прийоми:
1. Інформаційно- рецептивний:
а) словесний: розповідь-пояснення, опис, бесіда, повідомлення учнів, робота з підручником.
б) наочний: ілюстрація, демонстрація, ТЗН.
Прийоми навчання: виклад інформації, пояснення, активізація уваги та мислення, одержання з тексту та ілюстрацій нових знань, робота з роздатковим матеріалом.
2. Репродуктивний.
Прийоми навчання: подання матеріалу в готовому вигляді, конкретизація і закріплення вже набутих знань.
3. Проблемно - пошуковий: постановка проблемного питання.
Прийоми навчання: постановка взаємопов’язаних проблемних запитань, активізація уваги та мислення.
4.Сугестивний: застосування різних видів мистецтва – вірші, музика.
5.Релаксопедичний: психологічне розвантаження.
Міжпредметні зв ́язки: географія, історія, медицина.
Матеріали та обладнання: схеми, малюнки, Проектор , Комп’ютер
Основні поняття та терміни: гриби-паразити, сажкові гриби, трутовики, фітофтора, іржасті гриби.

                                               ХІД УРОКУ

Розробки уроків до теми “Гриби. Лишайники” для 7 кл.І. Етап орієнтації

Міні-інтерв'ю Інтерв'ю за 1 хвилину. Відповідаємо прикметниками 

 Яким був попередній урок? (важким, цікавим…)

-Якою була перерва? (веселою, короткою…)

З яким настроєм ви прийшли на урок?( гарним, сумним, надзвичайно веселим…)

А яка зараз повинна бути обстановка на уроці, щоб ви змогли засвоїти нову тему? ( робоча)

Отже, давайте створимо таку робочу атмосферу   

На екрані діти ви бачите веселий смайлик . Це мій настрій , і я хочу

ним поділитися з вами . Посміхніться і ви мені , нехай ваші посмішки посприяють успішному засвоєнню знань від сьогоднішнього уроку. Я розраховую на ваші зусилля і сподіваюся , що дух партнерства допоможе вам у цьому. А девізом сьогоднішнього уроку нехай стануть слова:» Не бійся, що не знаєш, бійся, що не навчився.»

(На фоні легкої музики )

Ось і закінчилося наше знайомство з грибами - цими дивними творіннями природи. Ми знаємо про них майже все - їх будову, розповсюдження, способи живлен­ня, взаємовідносини з іншими організмами і вплив на них, зна­ємо їх різноманітність, хто з них корисний, хто небезпечний, знаємо, як їх розпізнавати в природі, як поводитися з ними, щоб не завдавати шкоди їм і собі. Залишилося ще раз поговори­ти про гриби, щоб визначити їх роль у природі і житті людини.

Про гриби людям відомо давно. Ще в Стародавньому Римі чудово знали не тільки про смакові переваги грибів, а й про їх отруйні властивості. Але досі гриби приховують багато таємниць. Саме тому нам сьогодні потрібно попрацювати над значенням грибів у природі і визначити, корисні чи шкідливі гриби для люди

ІІ. Етап цілепокладання

Основні завдання  роботи на уроці викладені на слайді 3. Ми маємо … ( учень зачитує )

 Це пропоную я вам. Але мені цікаво , що ви очікуєте від цього уроку. Тому заразви маєте перейти з режиму перегляду слайдів у звичайний режим   і вписати свої очікування  від уроку , потім повернутися знову в режим перегляду з вихідного слайду.

Поділяться своїми очікуваннями…

Сподіваюся , що ваші очікування виправдаються.

ІІІ.Етап моделювання

Залучення учнів до діяльності через випереджувальні завдання.

ІІІ. Етап організації виконання запланованої діяльності.

(робота у групах):

Учні об’єднуються в групи, кож­на група одержує запитання, на які вони повинні відповісти після роботи, і відповідну наочність.

І група«Роль грибів у природі»:

1. На які групи поділяють гриби за способом живлення?

2. Які гриби виконують сані­тарну функцію на планеті?

3. Які гриби і як впливають на родючість ґрунту?

4. Яку роль виконують гриби в колообі­гу речовин?

5. Яке значення має взаємовигідне співіснування грибів з іншими організма-ми? Наведіть приклади.

ІІ група«Лишайники»:

1. Де поширені лишайники?

2. На яких поверхнях вони оселяються?

3. Як впливають лишайни­ки на скельні породи?

4. Яке значення лишайників у житті тварин? Наведіть приклади.

5. Яке значення мають лишайни­ки для вищих рослин?

ІІІ група«Значення грибів у житті людини»:

1. Які гриби людина використовує в їжу?

2. У чому полягає їх харчова цінність?

3. Які їстівні гриби людина вирощує у промислових масштабах?

4. Які види грибів і з якою метою використовують у харчовій промисловості?

5. Яке застосуван­ня мають цвілеві гриби?

ІV група«Значення грибів у медицині»:

1. Яка роль грибів у створенні медичних препаратів?

2. Який внесок у лікування інфікованих ран зробив О. Флемінг?

3. Яка лікувальна дія антибіотиків на організм людини?

4. Що собою становить гриб чага?

5. Яка його лікувальна дія на організм людини?

V група«Шкідливий вплив грибів на організм людини і народне господарство»:

1. Чим небезпечні для здоров’я людини отруйні гриби? Цвілеві гриби?

2. Чому людина може отруїти­ся їстівними грибами?

3. Чим небезпечні для людини цвілеві гриби?

4. Які гриби-паразити і якої шкоди завдають культур­ним рослинам і будівлям з дерева? Наведіть приклади.

5. Які є засоби запобігання захворюванням організмів отруйними грибами, грибами-Розробки уроків до теми “Гриби. Лишайники” для 7 кл.паразитами та цвілевими грибами?

Перегляд слайдів  4-7.

Перегляд Відео : Гриби : користь і шкідливість»


V. Контрольно- оцінювальний етапи
Захист міні-проекту«Гриби у біосфері та житті людини».

Обговорення прислів’я:
- людина без знань однаково, що гриб: хоч на вигляд і міцний, а за землю погано тримається.

Заповнити таблицю  “Значення грибів”. Слайд 8  Кожна група заповнює своїх представників.

Група грибів

Представники

Значення

Цвільові гриби

Мукор

 

Пеніциліум

 

Дріжджові гриби

Хлібні дріжджі

 

Винні дріжджі

 

Гриби-паразити

Трутовики

 

Сажкові гриби

 

Ріжки

 

Іржасті гриби

 

Шапкові гриби

Шампіньйони

 

Мухомори

 

Займи позицію
Кожен учень отримує фішку, з одного боку вона зафарбована у червоний колір, з іншого — у зелений. Кожен, хто буде виступати з цікавою інформацією, виходить до дошки і записує назву гриба. Учні уважно читають і кілька секунд думають. Після цього піднімають фішку і показують її зеленим боком, якщо вважають, що цей гриб корисним для людини, червоним — шкідливим і не піднімають фішку, якщо вважають, що гриб практичного значення для людини не має.

1. Березовий гриб, чага. Цей багаторічний паразитичний гриб ви могли неодноразово спостерігати на стовбурах беріз, вільхи, горобини, в'яза або клена.

Настій із цього гриба призначають людям, хворим на рак, при гастритах, виразковій хворобі, променевій лейкопенії та для запобігання розвитку променевої лейкопенії при променевій терапії. Чага містить речовини, які діють на організм людини, підвищуючи його захисні сили, регулюють діяльність серцево-судинної, нервової, дихальної систем.

2.    Білий гриб, боровик. З плодового тіла білого гриба виділено речовини, які мають тонізуючі й протипухлинні властивості. В народній медицині екстрактом із плодових тіл боровика змащують обморожені частини тіла для прискорювання їхнього загоювання. Корисно вживати білі гриби для регуляції діяльності серцево-судинної системи, підвищення життєздатності організму.

3.               Веселка звичайна. Плодове тіло цього гриба у молодому віці округле. їх смажать у жирі й вживають у їжу. За смаком вони нагадують рибу. У вітчизняній народній медицині настоянку зі свіжих чи висушених плодових тіл веселки використовують при болях у шлунку, подагрі, захворюваннях нирок, для промивання ран, які довго не гояться. Коли молоде плодове тіло росте і розвивається, з нього піднімається вгору порожниста ніжка. На верхівці ніжки міститься ребриста наперсткоподібна шапинка, вкрита зеленуватим, з запахом гнилого м'яса, слизом, що містить спори. Запах сильно приваблює мух, які сідають на шапинку гриба і цим самим сприяють його розповсюдженню.

4.               Гнойовик чорнильний. Плодові тіла цього гриба можна готувати і вживати у їжу. Вони мають приємний запах і смак. Але слід пам'ятати, що вживання цього гриба з алкоголем протипоказане. Річ у тім, що плодові тіла містять хімічну речовину — коприн, який зупиняє в організмі людини розкладання алкоголю на стадії речовини, яка називається ацетальдегід. Ацетальдегід спричиняє отруєння організму, яке проявляється в сильній нудоті, проносі, серцебитті, сильному почервонінні шкіри. Тому його застосовують у медицині як засіб, що спричиняє відразу до горілки. Через декілька годин хворий одужує, але при повторному вживанні горілки (навіть наступного дня) настає рецидив отруєння з такими самими симптомами.

5.               Мухомор червоний. Смертельно отруйний гриб. Відваром з нього з додаванням цукру отруюють мух. У народній медицині настоянку гриба на горілці використовують для розтирання при ревматизмі. В гомеопатії з мухомора червоного виготовляють препарат "Агарікус мускаріус", який застосовують при спазмах судин, епілепсії, порушенні діяльності спинного мозку. Гриб дуже отруйний! Тому, працюючи з ним, слід бути дуже обережним і підсолоджений для мух відвар ставити у місцях, недоступних для дітей.

6.               Пеніцил. Спричиняє пліснявіння харчових продуктів, кормів для худоби. Пліснява має жовто-зелений колір. З пеніцилу отримують антибіотик пеніцилін.

7.  Печериця звичайна. Плодове тіло гриба містить антибіотик кампестрин, який згубно діє на золотистий стафілокок, тифозну і паратифозну паличку. Через вміст антибіотику гриб має дезінфікуючі властивості. Кампестрин не токсичний і виявляє помітний терапев­тичний ефект при лікуванні тифозних хворих.

8.      Порхавка гігантська. Плодові тіла порхавки містять антибіотик кальвацин, який має протипухлинні властивості. В народній медицині порхавку гігантську використовують як кровоспинний і дезінфікуючий засіб.

9.           Ріжки, житні ріжки. Паразитичний гриб, уражає понад 170 видів дикорослих і культурних злаків. Спора гриба заражає зернівку і з неї утворюється так званий склероцій гриба. Збирають ріжки вручну під час жнив. Склероції містять дуже отруйні алкалоїди, які викликають галюцинації, сильний біль у шлунку, судоми і смерть людини. У медицині препарати із ріжків застосовують в акушерсько-гінекологічній практиці для зупинки кровотечі у жінок після пологів.

10.            "Чайний гриб". Напевно, багато хто з вас тримав чи тримає цього гриба вдома. Його заливають слабким розчином солодкого чаю і через кілька (7-8, або менше) днів, залежно від розмірів гриба і кількості рідини, отримують приємний газований кисло-солодкий  напій, який добре втамовує спрагу, поліпшує обмін речовин і зміцнює захисні сили організму. Чайний гриб є симбіотичним організмом, поєднанням дріжджів та оцтовокислих бактерій. Настій гриба знижує артеріальний тиск і рівень холестерину в крові, регулює діяльність травного каналу, має антибіотичні, протизапальні та знеболювальні властивості. Настоєм гриба добре полоскати горло при ангіні та застудних захворюваннях.

Підсумок уроку.Метод «Мікрофон»

 Чи реалізувалися всі очікування , які ви мали на початку уроку ?

Знову переходимо у звичайний режим , залиште  той смайлик . який відповідає вашому настрою після уроку.

На уроці я дізнався…..

Мені найбільше сподобалося…..

Оцінювання за кількістю набраних фішок.

.Повідомлення домашнього завдання: Опрацювати текст і малюнки § ,
повторити тему «Гриби», підготуватися до практичної роботи .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Урок №8  Тема уроку : Узагальнення знань з Теми :»Гриби «

Мета: узагальнити, систематизувати, проконтролювати та відкоригувати набуті учнями знання з теми «Гриби»; розвивати навички узагальнення та систематизації знань, уміння аналізувати, творчо розв’язувати поставлені завдання; створювати атмосферу співпраці та співдружності, виховувати етично-ціннісне ставлення до природи.

Обладнання та матеріали: зошит, ноутбук, проектор. грибочки, корзинки

Тип уроку: урок узагальнення і систематизації знань. Урок – презентація.

Хід уроку

 

І . Етап орієнтації.

Я вітаю вас ще з одним чудовим днем. Подивіться на мене , один на одного , посміхніться .І з добрим настроєм починаємо урок.

А тепер витягніть будь –ласка перед собою руки ! Подивіться , у багатьох долоньки догори , а це значить ,що ви відкриті для того щоб поділитися своїми знаннями, готові до діалогу і співробітництва  зі мною Сподіваюся це бажання  у вас збережеться до кінця уроку.

Сьогодні  у нас останній урок з теми «ГРИБИ», урок узагальнення знань Я думаю , що наш урок буде уроком інтересу знань і на ньому буде діяти 2 закони пам’яті: закон попередніх знань і закон готовності.(1 слайд)

Мотивація уроку

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ІІ, Етап цілепокладання

Девіз уроку

 Чому важливі знання про гриби ? Де використаєте ЇХ ?

 ІІІ. Етап моделювання

 

Різні товари з кодами і ціною у вигляді чеків – грибочків (Слайд  №9)

На парті у дітей  лежать товари з кодами і ціною  .

За кожною партою сидить брокерська команда, група, яка має право вибору товару. В кінці уроку ми визначимо найкращу брокерську команду – знавців теми Гриби., порахувавши грибочки – чеки.

ІV.Етап організації виконання запланованої діяльності.

Вибір учнями завдань. Самооцінювання .

1.Біолото (слайд 10)

Робота з вивченими термінами – кожен учень відповідає за бажанням.

2.Німий малюнок (Слайд 11 диференціація завдання : 1 і 2 грибочки ( на вибір учнів )

 

3.Вірю – не вірю(кожен учень відповідає на одне твердження .

.

Чому ви вибрали цей товар ? кожен учень вибирає твердження . відповідь : так чи ні !.

Самоконтроль за допомогою слайду 15.

Вибір брокерською групою

 

 

 

 

 

 

 

 

Наступний товар (слайд18 ) Хлопці виконують варіант 1 , а дівчата -2

:

Самоконтроль виконаного завдання – слайд 19.

 В роботі біржи оголошується перерва.

Завдання веселих лисичок Що ми знаємо про ці гриби? ( Виперджувальні творчі завдання  учнів )

 

Інформація учителя про найбільший гриб у світі .

Буцинки – Інформація цікавинок на вибір учнів.» Хвилинка – цікавинка «

 

 

Контрольно- оцінювальний етап


Час роботи «природничої біржі» вичерпано. Визначимо, яка брокерська команда мала більше валюти, придбала більше товару, отримала більшу кількість чеків, а тому виявилися найуспішнішою в справах. Підрахування чеків, виставлення балів визначення рейтингу кожного учня і команди за таблицею – самооцінювання

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.Гриб живе на деревах (трутовик).

4.Вражає картоплю (фітофтора).

 Інтерактивна вправа «Хто швидше і більше»

Назвіть основні заходи профілактики паразитичних грибів

 Залучення учнів до оцінювання роботи на уроці

Зупинка 4.  «УСПІХ»

 

Система питань для контролю «Займи позицію»

Які почуття викликає у вас ознайомлення з грибами паразитами

Чому, на вашу думку, слід знати, вивчати їх?

 Де в майбутньому ви можете застосувати знання, отримані на уроці?

У чому полягає цінність здобутої на уроці інформації?

 Мікрофон»

Чи досягли ви успіху на сьогоднішньому уроці?

Які завдання, виконані на уроці, були найважчими? Найцікавішими?

 

Складання Т-схеми до уроку

Я знав

Я дізнався

 

 

Сьогоднішній урок був надзвичайно цікавим і неординарним завдяки вашій енергійності, наполегливості, творчості Я бажаю вам здолати всі зупинки біологічної науки .

Домашнє завдання (на вибір).

Опрацювати відповідний параграф підручника

 Індивідуальні та творчі завдання.

1. Підготувати цікаву інформацію про шапинкові гриби.

2. Скласти «шпаргалку» (короткий конспект) з помилками за темою «Гриби-паразити».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Урок №5 Тема уроку : Групи грибів: симбіотичні лишайники.

Мета:
Освітня. Розширити знання учнів про різноманітність організмів на планеті: ознайомити із симбіотичними організмами – лишайниками; дати їм коротку характеристику; розкрити їх значення серед рослинності планети.
Розвиваюча. Розвивати уміння порівнювати будову та процеси життєдіяльності рослин, робити відповідні висновки та узагальнення; розвивати уміння спостерігати, аналізувати.
Виховна. Виховувати бережливе ставлення до оточуючого середовища, до грибів, лишайників, до рослин рідного краю; сприяти екологічному вихованню.
Розробки уроків до теми “Гриби. Лишайники” для 7 кл.
Тип уроку. Засвоєння нових знань.
Форма уроку. Синтетична.
Місце уроку в навчальній темі. Поточний.

Методи і методичні прийоми:

1. Інформаційно- рецептивний:
а) словесний: розповідь-пояснення, опис, бесіда, повідомлення учнів, робота з підручником.
б) наочний: ілюстрація, демонстрація, ТЗН.
Прийоми навчання: виклад інформації, пояснення, активізація уваги та мислення, одержання з тексту та ілюстрацій нових знань, робота з роздатковим матеріалом.
2. Репродуктивний.
Прийоми навчання: подання матеріалу в готовому вигляді, конкретизація і закріплення вже набутих знань.
3. Проблемно - пошуковий: постановка проблемного питання.
Прийоми навчання: постановка взаємопов’язаних проблемних запитань, активізація уваги та мислення.
4.Візуальний: складання схем.
5.Релаксопедичний: психологічне розвантаження.
Міжпредметні зв ́язки: історія, медицина, міфологія.
Матеріали та обладнання: схеми, малюнки, таблиці, м\м дошка.
Основні поняття та терміни: симбіоз, симбіотичні організми, ліхенологія, накипні, листуваті, кущисті лишайники, ягель.

Хід уроку

І. Етап орієнтації

Я рада зустрічі новій

Із вами, любі діти.

Нові знання чекають вас,

Старанно лиш учіть.

Всім вам бажаю

   я високих балів.

Потрібно лиш, щоб ви

   активно працювали.

Шановні учні, як ви себе почуваєте, що ви очікуєте від уроку?

Моє бажання — ваша активність

 До нас завітала казка.(Спокійна  музика)

Якось давним-давно вітер заніс спо­ри гриба на камінь, що лежав біля водойми. Разом із хвилею на камінь потрапила водорість: «Усе, загину!» Аж тут руку дружби протягнув гриб: «Давай я тебе прихищу». І прикрив гіфами.От і стали вони єдиним цілим, чули, що їх кличуть лишайником.

Але злагоди чомусь їм не вистачало. Гриб постійно говорив: «Ти мені за­вдячуєш своїм життям, якби не я, за­гинула б ти давно!»Часто своїми гіфами гриб спричиняв до загибелі клітини водорості. А во­дорість усе слухала, і терпіла, і пра­цювала невтомно день і ніч, підно­сячи на сніданок пихатому грибу ви­роблені органічні речовини, а йому було все мало і мало...

Побачив таке неподобство вітер і ви­рішив визволити з полону водорість. Так закружляв, що лишайника занес­ло у воду, де й загинув гриб, а водо­рість здобула волю і незалежність.

Що ви дізнались із цієї казки? Який висновок зробили?

Висновки:

а) лишайник організм, що складається з двох організмів (гриба
і водорості);

б) співжиття гриб паразитує на водорості.

Мораль. Ніколи не хвались, якщо по­трібно поступись

ІІ . Етап цілепокладання.

У казці загинув лишайник, але сьогод­ні в природі залишається 25 тис. ви­дів організмів відділу Лишайники. Мабуть, вони мають таку будову, про­цеси життєдіяльності, що дозволяє їм мати таку різноманітність. Про це ді­знаємось на уроці..

Учитель

Лишайників країна вас

зустрічає,

Цікаві знання для вас

відкриває.

Учитель. Країна «Ліхенологія» зна­ходиться на материку Гриби. (Демон­страція таблиці «Класифікація царства грибів»)

Визначення разом з учнями мети і завдань уроку
Головні питання уроку:
Будова і розмноження лишайників.?
Різноманітність та поширення лишайників .

Значення лишайників у природі.

Викоритання лишайників людиною
Після завершення уроку ви зможете (слайд №2)

Що  може дати вам цей урок діти?  Чи бачили ви лишайники в природі?

— Де саме їх можна виявити?

ІІІ.Етап моделювання

Готові до подорожі?

Дозвольте мені бути вашим гідом.

Подорожуючи, ми на основі нових знань створимо блок-схему «Лишайники».

ІY.Етап організації виконання запланованої діяльності.

Зупинка 1 «Географічна

Демонстрація відео

Завдання. Який висновок про міс­це зростання лишайників можете сформулювати? (Лишайники поширені скрізь: у холодній Арктиці, у спекотних пустелях, витримують температури від+600 до – 500 °С)

Зупинка 2 «Біологічна»

Проблемне запитання: Що дозволяє лишайникам заселяти такі різноманітні за природними умовами куточ­ки Землі?

Учитель (демонструючи таблицю «Внутрішня будова лишайників»). Ви­вчити будову лишайників вдалось у 1867 році. Основу тіла лишайника становить гриб. Щільно перепле­тені гіфи утворюють верхню і ниж­ню шкірочки. За наявності тих або інших пігментів шкірочка може на­бувати різного кольору. Між гіфами розміщені клітини водорості або ці­анобактерії (здатні до фотосинтезу бактерії). Тіло не почленоване на ор­гани — слань.

Зупинка 3 «Робота з підручником»

Користуючись текстом підручника опорною схемою, виявити:

  1. живлення лишайників  -1 група
  1. розмноження лишайників;- 2група
  1. ріст лишайників.  – 3 група

Учні класу роблять записи в робочому зошиті до отриманої інформації.

Зупинка 4 «Дослідницька»

Кожна група отримала лишайники. Розглянути, чи всі вони однакові. Ні? Спробуйте за зовнішнім виглядом по­ділити їх на...

  1. накипні;
  1. листуваті;

     3.кущисті.

 Розгляньте гербарій лишайників.

— Виберіть кущисті лишайники. Поясніть, чому вони так називаються.

— Розгляньте накипні лишайники і встановіть, чим вони відрізняються від листуватих.

— Розгляньте листуваті лишайники. Поясніть, чому вони дістали таку назву.

(За відсутності гербарію лишайників можна використати їх зображення.)

http://oblepiha.com/uploads/posts/2010-06/1276656917_24514.jpg

http://plantsbook.ru/wp-content/uploads/2011-08-17/lishajniki_1.jpg

http://img-fotki.yandex.ru/get/5503/mimiserada.30/0_64738_36581463_-1-L.jpg

http://likonsta.ucoz.ru/123.jpg

https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRDez2HSuJYl8a77vEmi1jOBmGV0GFNmuEGzI4Hw-Kqcx3DyWAp

https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcR_DWsX3McXEacD2qjBlIA4sOgKU5ONCvKrJw8tQQpioOuBQrRH

  1.  

Зупинка 5 «Підприємницька»

Учні отримують випереджальне завдання про значення лишайників
у житті людини (метод «Мікрофон»), будують схему.

  1. Ґрунтоутворююча.
  1. корм для тварин (кладонія, цетрарія).
  1. їжа для людей (леканора, або ман­на небесна, аспіцилія їстівна) (легенда (див. додаток))
  1. у промисловості для отримання цукрів, барвників, лакмусу, фар­би, спирту;
  1. у парфумерії для закріплення аромату духів (евернія «дубовий мох»);
  1. у медицині (ісландський мох, ба­гатий на вітамін С, має бактери­цидні властивості, з нього виго­товляють антибіотики).

Зупинка 6 «Екологічна»

Учитель. Нам надійшла телеграма з екологічного центру досліджень.

Увага! Увага! Увага!

Оберігайте лишайники!

Бо вони:

  1. організми-піонери (дають мож­ливість рости рослинам там, де раніше вони не росли);
  1. середовище життя багатьох без­хребетних тварин;
  1. беруть участь у біологічному виві­трюванні скельних порід;
  1. індикатори стану навколишнього середовища (радіоактивних речо­вин, Флуору, чадного газу, оксидів Сульфуру і Нітрогену);
  1. накопичують радіоактивні еле­менти — Уран, Радій, Торій).

 

 Складання опорної схеми за результатами роботи:

 

V.Контрольно- оцінювальний етап

. Ось і підійшла до завер­шення наша подорож, а чи не мар­ною вона була?

Про це дізнаємось на станції «Буди­нок знань». Виявимо, хто збудував його міцнішим.

1. «Коло ідей».

Лишайники завжди можна зустріти в лісі на стовбурах дерев. А в парках та скверах великих міст вони практично відсутні. Чому?

Антарктичні лишайники забарвлені в чорний колір. Чому?

Що дозволяє лишайникам заселити зовсім різні за природними умовами куточки Землі

2. «Поясни явище».

— Сухого спекотного літа, коли довгий час не буває дощу, у сосновому лісі лишайники на поверхні ґрунту висихають настільки, що хрустять під ногами. Здається, життєдіяльність у них припинилася зовсім і вони загинули. Але тільки-но пройде дощ, вони миттєво оживають.

3. Заповнити таблицю.

Порівняльна характеристика вищих грибів і лишайників

Ознаки

Вищі гриби

Лишайники

Кількість видів

100 тис.

20 тис.

Із чого складаються

З багатоклітинних гіфів

Співжиття водоростей та грибів

Спосіб живлення

Гетеротрофи: сапротрофи, паразити, симбіонти

Гетеро- й автотрофи

Розмноження

Вегетативне, нестатеве, статеве

Переважно вегетативне (статеве, нестатеве)

Представники

Пеніцил, маслюк, трутовик

Цетрарія, леканора, ксанторія

 

4. «Так — ні».

1. Деякі лишайники дуже чутливі до забруднення повітря.

2. Лишайники переважають у рослинності тундри.

3. Ксанторію ще називають «оленячим мохом».

4. У лишайників переважає вегетативний спосіб розмноження.

5. У лишайнику водорості за допомогою гриба отримують воду й мінеральні солі.

6. Лишайники прикріплюються до субстрату коренями.

7. Тіло лишайнику називається сланню.

8. У лишайнику гриб отримує від водорості органічні речовини.

9. Найбільше видів лишайників можна зустріти у великому промисловому місті.

10. Наука, що вивчає лишайники, називається ліхенологією.

Відповіді:порівняти з таблицею

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

так

так

ні

так

так

ні

так

так

ні

так

 

Взаємоконтроль.

Додаткова задача

Характерна особливість лишайни­ків — дуже повільний ріст. Вимі­рювання засвідчили, що накипнийлишайник, який росте на скелі, щоро­ку збільшується в діаметрі на 0,25 мм. Визначити вік  лишайника, якщо його діаметр досягає 8,5 см

Оцінювання . Учитель. Бачу, подорож ваша була немарною. Кожна діяльність оплачу­ється, і ви отримуєте нагороду в оцін­ках.

Домашнє завдання. Вивчити § 54

 Індивідуальні та творчі завдання.

1. Скласти кросворд із перевірочним словом «лишайник».

2. Робота в парах.

Завдання творчим парам:

— Підготувати повідомлення на тему:

I пара — «Цілющі властивості грибів»;

II пара — «Використання грибів у харчовій промисловості»;

III пара — «Значення грибів у природі»;

IV пара — «Негативна роль грибів»

 

 

 

 

 

http://rudocs.exdat.com/pars_docs/tw_refs/244/243718/243718_html_m51b74948.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Урок № 6 «Значення грибів у природі і в житті людини. Захист міні –проектів « Гриби в біосфері та житті людини «

Мета.
Освітня. Узагальнити знання учнів про царство Гриби; розкрити корисне та шкідливе значення грибів у природі та житті людини; особливу увагу звернути на грибів-паразитів.
Розвиваюча. Розвивати уміння порівнювати біологічні об’єкти живої природи між собою, уміння спостерігати, аналізувати та робити відповідні висновки і узагальнення.
Виховна. Виховувати бережливе ставлення до оточуючого середовища, до грибів, сприяти навчанню правил збирання їстівних грибів та вміння надавати першу допомогу при отруєннях.
Тип уроку. Узагальнення знань.Розробки уроків до теми “Гриби. Лишайники” для 7 кл.
Місце уроку в навчальній темі. Поточний.
Методи і методичні прийоми:
1. Інформаційно- рецептивний:
а) словесний: розповідь-пояснення, опис, бесіда, повідомлення учнів, робота з підручником.
б) наочний: ілюстрація, демонстрація, ТЗН.
Прийоми навчання: виклад інформації, пояснення, активізація уваги та мислення, одержання з тексту та ілюстрацій нових знань, робота з роздатковим матеріалом.
2. Репродуктивний.
Прийоми навчання: подання матеріалу в готовому вигляді, конкретизація і закріплення вже набутих знань.
3. Проблемно - пошуковий: постановка проблемного питання.
Прийоми навчання: постановка взаємопов’язаних проблемних запитань, активізація уваги та мислення.
4.Сугестивний: застосування різних видів мистецтва – вірші, музика.
5.Релаксопедичний: психологічне розвантаження.
Міжпредметні зв ́язки: географія, історія, медицина.
Матеріали та обладнання: схеми, малюнки, Проектор , Комп’ютер
Основні поняття та терміни: гриби-паразити, сажкові гриби, трутовики, фітофтора, іржасті гриби.

                                               ХІД УРОКУ

Розробки уроків до теми “Гриби. Лишайники” для 7 кл.І. Етап орієнтації

Міні-інтерв'ю ( Інтерв'ю за 1 хвилину). Відповідаємо прикметниками 

 Яким був попередній урок? (важким, цікавим…)

-Якою була перерва? (веселою, короткою…)

З яким настроєм ви прийшли на урок?( гарним, сумним, надзвичайно веселим…)

А яка зараз повинна бути обстановка на уроці, щоб ви змогли засвоїти нову тему? ( робоча)

Отже, давайте створимо таку робочу атмосферу   

На екрані діти ви бачите веселий смайлик . Це мій настрій , і я хочу

ним поділитися з вами . Посміхніться і ви мені , нехай ваші посмішки посприяють успішному засвоєнню знань від сьогоднішнього уроку. Я розраховую на ваші зусилля і сподіваюся , що дух партнерства допоможе вам у цьому. А девізом сьогоднішнього уроку нехай стануть слова:» Не бійся, що не знаєш, бійся, що не навчився.»

(На фоні легкої музики )

Ось і закінчилося наше знайомство з грибами - цими дивними творіннями природи. Ми знаємо про них майже все - їх будову, розповсюдження, способи живлен­ня, взаємовідносини з іншими організмами і вплив на них, зна­ємо їх різноманітність, хто з них корисний, хто небезпечний, знаємо, як їх розпізнавати в природі, як поводитися з ними, щоб не завдавати шкоди їм і собі. Залишилося ще раз поговори­ти про гриби, щоб визначити їх роль у природі і житті людини.

Про гриби людям відомо давно. Ще в Стародавньому Римі чудово знали не тільки про смакові переваги грибів, а й про їх отруйні властивості. Але досі гриби приховують багато таємниць. Саме тому нам сьогодні потрібно попрацювати над значенням грибів у природі і визначити, корисні чи шкідливі гриби для люди

ІІ. Етап цілепокладання

Основні завдання  роботи на уроці викладені на слайді 3. Ми маємо … ( учень зачитує )

 Це пропоную я вам. Але мені цікаво , що ви очікуєте від цього уроку. Тому заразви маєте перейти з режиму перегляду слайдів у звичайний режим   і вписати свої очікування  від уроку , потім повернутися знову в режим перегляду з вихідного слайду.

Поділяться своїми очікуваннями…

Сподіваюся , що ваші очікування виправдаються.

ІІІ.Етап моделювання

Залучення учнів до діяльності через випереджувальні завдання.

ІІІ. Етап організації виконання запланованої діяльності.

(робота у групах):

Учні об’єднуються в групи, кож­на група одержує запитання, на які вони повинні відповісти після роботи, і відповідну наочність.

І група«Роль грибів у природі»:

1. На які групи поділяють гриби за способом живлення?

2. Які гриби виконують сані­тарну функцію на планеті?

3. Які гриби і як впливають на родючість ґрунту?

4. Яку роль виконують гриби в колообі­гу речовин?

5. Яке значення має взаємовигідне співіснування грибів з іншими організма-ми? Наведіть приклади.

ІІ група«Лишайники»:

1. Де поширені лишайники?

2. На яких поверхнях вони оселяються?

3. Як впливають лишайни­ки на скельні породи?

4. Яке значення лишайників у житті тварин? Наведіть приклади.

5. Яке значення мають лишайни­ки для вищих рослин?

ІІІ група«Значення грибів у житті людини»:

1. Які гриби людина використовує в їжу?

2. У чому полягає їх харчова цінність?

3. Які їстівні гриби людина вирощує у промислових масштабах?

4. Які види грибів і з якою метою використовують у харчовій промисловості?

5. Яке застосуван­ня мають цвілеві гриби?

ІV група«Значення грибів у медицині»:

1. Яка роль грибів у створенні медичних препаратів?

2. Який внесок у лікування інфікованих ран зробив О. Флемінг?

3. Яка лікувальна дія антибіотиків на організм людини?

4. Що собою становить гриб чага?

5. Яка його лікувальна дія на організм людини?

V група«Шкідливий вплив грибів на організм людини і народне господарство»:

1. Чим небезпечні для здоров’я людини отруйні гриби? Цвілеві гриби?

2. Чому людина може отруїти­ся їстівними грибами?

3. Чим небезпечні для людини цвілеві гриби?

4. Які гриби-паразити і якої шкоди завдають культур­ним рослинам і будівлям з дерева? Наведіть приклади.

5. Які є засоби запобігання захворюванням організмів отруйними грибами, грибами-Розробки уроків до теми “Гриби. Лишайники” для 7 кл.паразитами та цвілевими грибами?

Перегляд слайдів  4-7.

Перегляд Відео : Гриби : користь і шкідливість»


V. Контрольно- оцінювальний етапи
Захист міні-проекту«Гриби у біосфері та житті людини».

Обговорення прислів’я:
- людина без знань однаково, що гриб: хоч на вигляд і міцний, а за землю погано тримається.

Заповнити таблицю  “Значення грибів”. Слайд 8  Кожна група заповнює своїх представників.

Група грибів

Представники

Значення

Цвільові гриби

Мукор

 

Пеніциліум

 

Дріжджові гриби

Хлібні дріжджі

 

Винні дріжджі

 

Гриби-паразити

Трутовики

 

Сажкові гриби

 

Ріжки

 

Іржасті гриби

 

Шапкові гриби

Шампіньйони

 

Мухомори

 

Займи позицію
Кожен учень отримує фішку, з одного боку вона зафарбована у червоний колір, з іншого — у зелений. Кожен, хто буде виступати з цікавою інформацією, виходить до дошки і записує назву гриба. Учні уважно читають і кілька секунд думають. Після цього піднімають фішку і показують її зеленим боком, якщо вважають, що цей гриб корисним для людини, червоним — шкідливим і не піднімають фішку, якщо вважають, що гриб практичного значення для людини не має.

1. Березовий гриб, чага. Цей багаторічний паразитичний гриб ви могли неодноразово спостерігати на стовбурах беріз, вільхи, горобини, в'яза або клена.

Настій із цього гриба призначають людям, хворим на рак, при гастритах, виразковій хворобі, променевій лейкопенії та для запобігання розвитку променевої лейкопенії при променевій терапії. Чага містить речовини, які діють на організм людини, підвищуючи його захисні сили, регулюють діяльність серцево-судинної, нервової, дихальної систем.

2.    Білий гриб, боровик. З плодового тіла білого гриба виділено речовини, які мають тонізуючі й протипухлинні властивості. В народній медицині екстрактом із плодових тіл боровика змащують обморожені частини тіла для прискорювання їхнього загоювання. Корисно вживати білі гриби для регуляції діяльності серцево-судинної системи, підвищення життєздатності організму.

3.               Веселка звичайна. Плодове тіло цього гриба у молодому віці округле. їх смажать у жирі й вживають у їжу. За смаком вони нагадують рибу. У вітчизняній народній медицині настоянку зі свіжих чи висушених плодових тіл веселки використовують при болях у шлунку, подагрі, захворюваннях нирок, для промивання ран, які довго не гояться. Коли молоде плодове тіло росте і розвивається, з нього піднімається вгору порожниста ніжка. На верхівці ніжки міститься ребриста наперсткоподібна шапинка, вкрита зеленуватим, з запахом гнилого м'яса, слизом, що містить спори. Запах сильно приваблює мух, які сідають на шапинку гриба і цим самим сприяють його розповсюдженню.

4.               Гнойовик чорнильний. Плодові тіла цього гриба можна готувати і вживати у їжу. Вони мають приємний запах і смак. Але слід пам'ятати, що вживання цього гриба з алкоголем протипоказане. Річ у тім, що плодові тіла містять хімічну речовину — коприн, який зупиняє в організмі людини розкладання алкоголю на стадії речовини, яка називається ацетальдегід. Ацетальдегід спричиняє отруєння організму, яке проявляється в сильній нудоті, проносі, серцебитті, сильному почервонінні шкіри. Тому його застосовують у медицині як засіб, що спричиняє відразу до горілки. Через декілька годин хворий одужує, але при повторному вживанні горілки (навіть наступного дня) настає рецидив отруєння з такими самими симптомами.

5.               Мухомор червоний. Смертельно отруйний гриб. Відваром з нього з додаванням цукру отруюють мух. У народній медицині настоянку гриба на горілці використовують для розтирання при ревматизмі. В гомеопатії з мухомора червоного виготовляють препарат "Агарікус мускаріус", який застосовують при спазмах судин, епілепсії, порушенні діяльності спинного мозку. Гриб дуже отруйний! Тому, працюючи з ним, слід бути дуже обережним і підсолоджений для мух відвар ставити у місцях, недоступних для дітей.

6.               Пеніцил. Спричиняє пліснявіння харчових продуктів, кормів для худоби. Пліснява має жовто-зелений колір. З пеніцилу отримують антибіотик пеніцилін.

7.  Печериця звичайна. Плодове тіло гриба містить антибіотик кампестрин, який згубно діє на золотистий стафілокок, тифозну і паратифозну паличку. Через вміст антибіотику гриб має дезінфікуючі властивості. Кампестрин не токсичний і виявляє помітний терапев­тичний ефект при лікуванні тифозних хворих.

8.      Порхавка гігантська. Плодові тіла порхавки містять антибіотик кальвацин, який має протипухлинні властивості. В народній медицині порхавку гігантську використовують як кровоспинний і дезінфікуючий засіб.

9.           Ріжки, житні ріжки. Паразитичний гриб, уражає понад 170 видів дикорослих і культурних злаків. Спора гриба заражає зернівку і з неї утворюється так званий склероцій гриба. Збирають ріжки вручну під час жнив. Склероції містять дуже отруйні алкалоїди, які викликають галюцинації, сильний біль у шлунку, судоми і смерть людини. У медицині препарати із ріжків застосовують в акушерсько-гінекологічній практиці для зупинки кровотечі у жінок після пологів.

10.   "Чайний гриб". Напевно, багато хто з вас тримав чи тримає цього гриба вдома. Його заливають слабким розчином солодкого чаю і через кілька (7-8, або менше) днів, залежно від розмірів гриба і кількості рідини, отримують приємний газований кисло-солодкий  напій, який добре втамовує спрагу, поліпшує обмін речовин і зміцнює захисні сили організму. Чайний гриб є симбіотичним організмом, поєднанням дріжджів та оцтовокислих бактерій. Настій гриба знижує артеріальний тиск і рівень холестерину в крові, регулює діяльність травного каналу, має антибіотичні, протизапальні та знеболювальні властивості. Настоєм гриба добре полоскати горло при ангіні та застудних захворюваннях.

Підсумок уроку.Метод «Мікрофон»

 Чи реалізувалися всі очікування , які ви мали на початку уроку ?

Знову переходимо у звичайний режим , залиште  той смайлик . який відповідає вашому настрою після уроку.

На уроці я дізнався…..

Мені найбільше сподобалося…..

Оцінювання за кількістю набраних фішок.

Повідомлення домашнього завдання: Опрацювати текст і малюнки § 57,
повторити тему «Гриби», підготуватися до практичної роботи .

Скласти 5 тестових запитань, які містили б по декілька правильних відповідей.


 

 

 

Результат пошуку зображень за запитом "гриби малюнки"

 

Урок №7.Тема уроку Практична робота№5 : Розпізнавання їстівних та отруйних грибів своєї місцевості

Мета: сформувати практичні вміння розпізнавати їстівні та отруйні гриби своєї місцевості; удосконалювати вміння застосовувати теоретичні знання на практиці; розвивати логічне мислення, творчу активність учнів; виховувати екологічно-цілісну орієнтацію в плані взаємин людини і навколишнього середовища.

Обладнання та матеріали: зошит для практичних робіт, підручник, таблиці, картки - завдання

Тип уроку: урок формування практичних умінь і навичок.

Розробки уроків до теми “Гриби. Лишайники” для 7 кл.Місце уроку в навчальній темі. Поточний.
Методи і методичні прийоми:
1. Інформаційно- рецептивний:
а) словесний.
б) наочний: ілюстрація, демонстрація,
Прийоми навчання: виклад інформації, пояснення, активізація уваги та мислення, одержання з тексту та ілюстрацій нових знань, робота з роздатковим матеріалом.
2. Репродуктивний.
Прийоми навчання: подання матеріалу в готовому вигляді, конкретизація і закріплення вже набутих знань.
3. Проблемно - пошуковий: постановка проблемного питання.
Прийоми навчання: постановка взаємопов’язаних проблемних запитань, активізація уваги та мислення.
4.Сугестивний: застосування різних видів мистецтва – вірші, музика.
5.Релаксопедичний: психологічне розвантаження.
Міжпредметні зв ́язки:література.
Матеріали та обладнання: схеми, малюнки, проектор ,комп’ютер
Основні поняття та терміни: отруйні гриби, їстівні гриби.

Хід уроку

І. Етап орієнтації

 Музичне вітання (Пісня «Про гриби «)

Збирання грибів називають «тихим полюванням». Щороку від отруєння грибами помирають люди. Особливо не може справитися з отрутою організм дитини. То чим же для нас є гриби — друзями чи ворогами?

Декілька століть тому в європейських країнах королівськими наказами забороняли збирання грибів. А все тому, що деякі гриби дуже отруйні, і королі вважали, що краще не їсти грибів зовсім, ніж померти від отруєння.

Отруєння може виникнути при вживанні в їжу не лише отруйних грибів, таких як червоний і сірий мухомори, несправжній опеньок, бліда поганка, несправжня печериця тощо. Отруїтися можна і їстівними грибами, якщо вони зіпсовані: покриті слизом, цвіллю, довго зберігалися. Навіть тривале кип’ятіння не знищує отруйних речовин, що містяться у грибах.

Кожній людині необхідно відрізняти їстівні гриби від неїстівних, добре знати отруйні гриби.

Формула уроку. Учні повинні скласти формулу своєї майбутньої роботи на уроці, використовуючи умовні позначення всіх якостей, що необхідні для плідної роботи (в+с)*р=з, , в- взаємодопомога, с- спілкування, р- робота, з – знання.

ІІ. Етап цілепокладання.

 Визначення особистісно-вагомих завдань наступної діяльності на уроці, мети роботи.

Діти , як вважаєте , для чого необхідно розпізнавати гриби ?

Тому наше завдання на уроці полягає…..спробуйте самі його сформулювати . Визначення разом з учнями мети і завдань уроку

ІІІ, Етап моделювання

Діти, як би ви хотіли розпізнавати гриби ?  За муляжами, малюнками , презентацією, за картками

..ІV.Етап організації виконання запланованої діяльності

Самостійне застосування учнями знань у нестандартних ситуаціях Гра «Ходімо по гриби» У нашому класі з’явилася невеличка галявина грибів. Пропоную вам взяти свої корзинки і піти по гриби. Згадаємо, як правильно збирати гриби? (Не руйнувати грибницю, не збирати грибів, яких не знаєш, не ходити самому в ліс). Кожна з команд, назбиравши грибів, повертається на свої місця. Групи показують і називають, які гриби зібрали. Перевіряють чи не має серед них отруйних. Команда-переможець отримує грамоту найкращого грибника нашого лісу.

Станція "Театральна" 

         Наші майбутні поети та письменники з допомогою учителя написали авторську казку яку пропонують вашій увазі

.Ведучий 1-   В одному великому дубовому лісі жили гриби. Жили собі так гриби, не журились, і дні минали за розвагами та сміхом. Було б у них усе добре та одного сонячного ранку виріс між ними мухомор. Це був справжній красень: стрункий, вродливий, з червоним у білі цяточки капелюшком та білим гаптованим комірцем. Він дуже пишався цим і почав вихвалятися.

Мухомор

Я – мухомор, я – людомор, Результат пошуку зображень за запитом "гриби малюнки"

Червоний, наче помідор,                                                                                                                                                                                                                                                     

Кашкет цяцькований, розлогий,

А сам – стрункий і довгоногий.

Серед урочища грибного

Не знайдеш красеня такого.

Ведучий 2

-   З часом Мухомор почав насміхатися над іншими грибами. Особливо кепкував з білого гриба, котрий ріс напроти. Той був маленький на зріст і дуже товстенький.

Мухомор

Білий гриб-боровик,

Він до свого бору звик.

Грибника товстун злякався,

В глицю швидко заховався.

Ні очей, ні вушок –

Сам лиш капелюшок!

Ведучий 1

Аж ось прийшов у ліс маленький хлопчик грибів назбирати. Почув якісь дивні голоси.

ХлопчикРезультат пошуку зображень за запитом "гриби малюнки"

Сидять гриби навпочіпки,

Про щось собі шепочуться.

Мабуть, таємно радяться,

Від мене як сховатися.

Зібрались тут піддубники –

Кремезні дуболюбники –

З тонкими, невеличкими,

Жовтенькими лисичками.

Скрадалися обніжками

Вовняки з сироїжками,                            Результат пошуку зображень за запитом "гриби малюнки"

Грузди – хрусткі, округлисті,                               

Товсті і капелюшисті.

Маслюк із маслючатами.

Тут кожен не мовчатиме…

Гей, лісові красені,

Я бачу вас з-за ясена.

Ви радьтеся – не радьтеся –

Від мене не сховатися.

До вас я сам скрадаюся –

Із вами в жмурки граюся.

Ведучий 2

-         Підійшов хлопчик до білого гриба і питає: Результат пошуку зображень за запитом "гриби малюнки"

Хлопчик

-         Чого ти заховався під листя? Результат пошуку зображень за запитом "гриби малюнки"

Білий гриб

Я гриб – боровик

Маскуватися звик.

Мусиш ліс обійти,

Щоб мене знайти.

Познайомся із моїми друзями.

Опеньки                                                Результат пошуку зображень за запитом "гриби малюнки"

Ми опеньки.

Ніжки тоненькі,

Шиї мов цівки.

Круглі голівки.

А як більші виростаєм –

Парасольки розкриваєм.

Лисички                                               Результат пошуку зображень за запитом "гриби малюнки"

Ми, лисички, жовті личка,

Ростом зовсім невеличкі.

Не червиві, дуже чисті,

Не ховаємося в листі.

Хто на слід наш натрапляє,

Повен кошик назбирає.

Печериця

По-нашому я печериця,

А по-французьки – шампіньйон, Результат пошуку зображень за запитом "гриби малюнки"

Хоч куцонога, блідолиця,

Але витримує фасон.

Сироїжка

Я – сироїжка, біла ніжка,

У різний колір чепурюсь.

Така тендітна, така я ніжна                           , Результат пошуку зображень за запитом "гриби малюнки"

У руки візьмеш – і кришусь.

Хоча кришусь, хоча тендітна,

А кажуть, дуже апетитна.

Ведучий 1

-   Назбирав хлопчик повний кошик грибів. А от тільки від Мухомора-хвалька відвернувся, хоча такого красеня видно було ще здалека.

Ведучий 2

-         Став повертатися хлопчик додому. Аж тут почув, що хтось плаче.

Хлопчик

-         А, це ти, красунчику?

Мухомор. (Образливо)

Я – Мухомор, я з давніх пір

У лісі проживаю.

У кошик не прошусь до вас,

Хоч всіх я зустрічаю,

Яскравим вогником щораз

З трави я виглядаю.

Та люди з давніх пір завжди

Мене постійно лають:

«Гей, Мухомор, поганка ти!»

І капелюх збивають!

Хлопчик

Даремно, друже ти, повір,

На себе нарікаєш.

Про свою користь ти, мабуть,

Нічого і не знаєш?

Прошу, тебе, запам’ятай,

Чого ворогувати?

Ростеш і ти не просто тут,

Ти – ліки всім звірятам.

Червоний колір твій – то людям небезпека!

А от для лосів і сорок – справжнісінька аптека!

Ведучий 1

-   Зрозумів Мухомор, що негарно він вчинив із своїми родичами: не слід було хизуватися з інших . А ще зрозумів, що приносити користь іншим набагато приємніше. З того часу у грибному царстві панує тиша і злагода.

Вчитель.       Діти, а які ще отруйні гриби ви знаєте?

(Бліда поганка, опеньки несправжні, білий та смердючий мухомори).

Практична робота № 5

Тема. Розпізнавання їстівних та отруйних грибів своєї місцевості.

Мета: удосконалити вміння розрізняти їстівні та отруйні гриби своєї місцевості.

Обладнання: муляжі їстівних та отруйних грибів або їх зображення.

Хід роботи

 

1

2

3

http://rabotynet.com/files/images/maslenok%20foto.JPG

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcT0m3wjLvPn4nylugXgkhjSGbVzRveBUZrM9gvbYkDciofFJehBWQ

http://www.pakhom.ru/trubchatue/img/lisich_lojnay/lisich_lojnay.jpg

4

5

6

http://hryby.com/wp-content/uploads/2013/04/Hypholoma_fascicularefs-05.jpg

http://images.unian.net/photos/2013_09/1380265810.jpg

7

8

9

https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcR_nSjdHbbZm8tSGJx0A-hzLMcaOEy1TyTLa8ksT2H2vhLetFU8tg

http://fitoapteka.org/images/foto/679/2.jpg

 

 

2. Визначте, які з грибів отруйні, а які — їстівні, та заповніть таблицю.

Номер гриба

Назва

Їстівний чи отруйний

Характерні ознаки

1

Маслюк

Їстівний

Шапинка гладенька, злегка опукла, слизувата. Низ шапинки закритий плівкою, що із часом розривається й утворює кільце навколо ніжки. Шкірочка шапинки наче змазана олією (звідси й назва гриба), легко відокремлюється від шапинки. М’якоть м’яка, ніжна, жовтуватого кольору, із приємним фруктовим запахом

 

3. За результатами роботи зробіть висновок.

V. Контрольно- оцінювальний етап

1. «Снігова куля».

Учитель пише на дошці поняття, а учні називають по одному слову, що його стосується. Повторювати слова не можна. Слова записуються напроти терміна, а потім один учень узагальнює їх.

Наприклад: мухомор, бліда поганка, пластинки, спори, отрута тощо.

2. «Творча лабораторія».

— Поясніть, чому в густому й темному лісі мало грибів.

— Поясніть, чому зібрані гриби швидко псуються.

— За яких умов їстівні гриби можуть викликати отруєння? Ваші дії при перших ознаках отруєння?

3. «Знавці грибів».

1. Найотруйнішою серед шапинкових грибів є бліда поганка. Як відрізнити її від інших шапинкових грибів?

2. Як відрізнити справжній опеньок від сірчано-жовтого?

3. Як відрізнити справжні печериці від печериці рудіючої?

4. Як відрізнити справжню лисичку від несправжньої?

5. Як відрізнити білий гриб від чортового гриба?

VІ.  Підбиття підсумків уроку

1. Незакінчене речення.

 - Закінчіть моє речення.     

- Сьогодні на уроці я дізнався про … (ще одне царство живих організмів – гриби; дізнався, що гриби різноманітні в природі; мають певну будову; про значення грибів, вчився розпізнавати їстівні гриби від отруйних).

2. Оцінювання учнів.

 - Мені сподобалось, як сьогодні на уроці працювали …

- Чи можна стверджувати, що ми з вам піднялись ще на одну сходинку успіхів у навчання, вивчаючи гриби?

 - Працюючи дружньо нам буде все по плечу, і ми з вами досягнемо успіхів будь в чому.

 - Дякую всім за цей урок.

Учитель разом з учнями підбиває підсумки уроку.( Учні самі визначають рівень досягнень )

 Домашнє завдання .

Повторити  вивчену тему

Індивідуальні та творчі завдання.

Підготувати цікаву інформацію про гриби.Підготуватись до узагальнюючого уроку з теми.

 

 

 

Результат пошуку зображень за запитом "гриби малюнки"
 

 

 

 

 

 

 

Урок №8  Тема уроку : Узагальнення знань з Теми :»Гриби «

Мета: узагальнити, систематизувати, проконтролювати та відкоригувати набуті учнями знання з теми «Гриби»; розвивати навички узагальнення та систематизації знань, уміння аналізувати, творчо розв’язувати поставлені завдання; створювати атмосферу співпраці та співдружності, виховувати етично-ціннісне ставлення до природи.

Обладнання та матеріали: зошит, ноутбук, проектор. грибочки, корзинки

Тип уроку: урок узагальнення і систематизації знань. Урок – презентація.

Хід уроку

 

І . Етап орієнтації.

Я вітаю вас ще з одним чудовим днем. Подивіться на мене , один на одного , посміхніться .І з добрим настроєм починаємо урок.

А тепер витягніть будь – ласка перед собою руки ! Подивіться , у багатьох долоньки догори , а це значить ,що ви відкриті для того щоб поділитися своїми знаннями, готові до діалогу і співробітництва  зі мною Сподіваюся це бажання  у вас збережеться до кінця уроку.

Сьогодні  у нас останній урок з теми «ГРИБИ», урок узагальнення знань Я думаю , що наш урок буде уроком інтересу знань і на ньому буде діяти 2 закони пам’яті: закон попередніх знань і закон готовності.(1 слайд)

Мотивація уроку

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ІІ, Етап цілепокладання

Девіз уроку

 Чому важливі знання про гриби ? Де використаєте їх ?

 ІІІ. Етап моделювання

 

Різні товари з кодами і ціною у вигляді чеків – грибочків (Слайд  №9)

На парті у дітей  лежать товари з кодами і ціною  .

За кожною партою сидить брокерська команда, група, яка має право вибору товару. В кінці уроку ми визначимо найкращу брокерську команду – знавців теми Гриби., порахувавши грибочки – чеки.

ІV.Етап організації виконання запланованої діяльності.

Вибір учнями завдань. Самооцінювання .

1.Біолото (слайд 10)

Робота з вивченими термінами – кожен учень відповідає за бажанням.

2.Німий малюнок (Слайд 11 диференціація завдання : 1 і 2 грибочки ( на вибір учнів )

 

3.Вірю – не вірю(кожен учень відповідає на одне твердження .

.

Чому ви вибрали цей товар ? кожен учень вибирає твердження . відповідь : так чи ні !.

Самоконтроль за допомогою слайду 15.

Вибір брокерською групою

 

 

 

 

 

 

 

 

Наступний товар (слайд18 ) Хлопці виконують варіант 1 , а дівчата -2

:

Самоконтроль виконаного завдання – слайд 19.

 В роботі біржи оголошується перерва.

Завдання веселих лисичок Що ми знаємо про ці гриби? ( Виперджувальні творчі завдання  учнів )

 

Інформація учителя про найбільший гриб у світі .

Буцинки – Інформація цікавинок на вибір учнів.» Хвилинка – цікавинка «

 

 

Контрольно- оцінювальний етап


Час роботи «природничої біржі» вичерпано. Визначимо, яка брокерська команда мала більше валюти, придбала більше товару, отримала більшу кількість чеків, а тому виявилися найуспішнішою в справах. Підрахування чеків, виставлення балів визначення рейтингу кожного учня і команди за таблицею – самооцінювання

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Використана література

 

1. Богданова Д. К.  Біологія: Довідник школяра та студента – Донецьк: ВКФ «Бао», 2002.

3. Бугай О. В., Микитюк О. М., Вовк О. Г. Біологія у визначеннях, таблицях та хемах: - Харків: Ранок, 2011.- 128 с.

3. Гамуля Ю. Г. Біологія. 7 клас.-Харків.: «Основа», 2009. – 129 с.

4 Коляда М. Т. Тайны растительного мира: Удивительные факты из жизни растений. – Донецк : ООО  ПКФ «Бао», 2006. – 272 с.

5.Костіков .І. Ю. Біологія. 6 клас.–Київ  ,Освіта, 2014. – 214-242.с

8. Курганова Н. В. Усі крилаті вислови, прислів’я, приказки, загадки..- Харків: 2007.- 320 с.

6.. Леонтьєв Д. В. Біологія. 7 клас. Експрес-контроль. - Х.: Вид-во «Ранок»,  2010 . -64 с.

7. Ніколаєнко В. О. «Інтелектуальні ігри на урокаї біології..2010р.34-36 с

8. Михайлова  Н.  Потяг здоров’я .- Умань: 2005.- 109с.

9.. Мусієнко М. М. Біологія: Підручник для 7 кл. загальноосвітніх навчальних закладів/ К.: Ґенеза, 2007 – 288 с.: іл..

10. Сигида В.П., Миронюк Т. М. Біологія. Довідник для абітурієнтів. Навчальний посібник. – 2012. – 304 с.

11.  Сорокіна Л. В. Біологія. 6 клас. Тести для тематичного оцінювання. Х.: Вид-во «Ранок», 2012. – 48 с.

12. Сухомлін Н. І.  Біологія в поняттях, термінах, таблицях і схемах - Київ: «Логос», 2011. – 128с.

13. С. В. Безрукова Біологія  6 кл. Плани – конспекти ,2014р.с.124-139

14  Шаламов Р. В., Дмитрієв Ю. В., Подгорний В. І. Біологія: Комплексний довідник. – Харків: Веста: Вид-во «Ранок», 2006.- 624 с.

15. Матеріали Інтернет –ресурсу.

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Завантаження...
doc
Додано
17 липня 2019
Переглядів
8746
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку