Державні кордони України

Про матеріал
Презентація до уроку географії у 8 класі по темі: Державний кордон України. Створено за підручником "Географія 8 клас. Бойко В.М."
Зміст слайдів
Номер слайду 1

 ДЕРЖАВНА ТЕРИТОРІЯ І КОРДОНИ

Номер слайду 2

Державна територія - це певна частина земної поверхні, що належить країні та обмежена державним кордоном.

Номер слайду 3

Україна має найбільшу територію серед держав, що повністю розташовані в межах Європи як частини світу, та 44-ту в світі. Її площа становить 603,5 тис. км² , тобто 2,6% від площі Європейського регіону (за геосхемою ООН) та 0,44% світової площі заселеного суходолу. Територія обмежена державним кордоном загальною протяжністю 6 993 км. На суходільні кордони припадає 5 638 км.

Номер слайду 4

Державна територія охоплює: суходіл, внутрішні води, територіальні води, надра суходолу і шельфу під морськими водами, що належать країні, повітряний простір над суходолом і водами, умовні території.

Номер слайду 5

Суходіл може бути материковим і острівним. Україна - континентальна країна. їй належать лише декілька дуже малих за площею островів - Бирючий, Джарилгач та інші, що розташовані поблизу узбережжя, а то й сполучені з ним піщаними косами. І тільки острів Зміїний віддалений від берега на 35 км  Острів Джарилгач. Бирючий острів

Номер слайду 6

Внутрішні води - це річки, озера, водосховища, канали в межах суходолу. До них також належать деякі морські води, а саме акваторії портів, бухти, затоки і лимани, які далеко врізаються в суходіл і береги яких повністю належать Україні (наприклад, води Дніпровського лиману).

Номер слайду 7

Територіальними водами називають смугу вод у морях, затоках, протоках завширшки до 12 морських миль (приблизно 22,2 км) від берегової лінії материка і островів.

Номер слайду 8

Україна має територіальні води в Чорному морі, найширшій частині Каркінітської затоки. За територіальними водами лежить так зване відкрите море, яке є нейтральним для судноплавства. А у внутрішніх і територіальних водах України судноплавство та будь-яка інша діяльність (вилов риби, видобуток корисних копалин) цілком регулюються законами нашої держави. Керченська протока розділена на територіальні води України і Росії лінією, рівновіддаленою від берегів. Азовське море поки що не розділене між Україною та Росією, це питання має бути врегульовано.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Поняття «територія України» охоплює військові та невійськові кораблі та повітряні судна, приписані до портів та аеропортів України, які перебувають під прапором України в відкритому мор , територіальних водах або портах інших країн, а також іноземні невійськові судна, що перебувають у територіальних водах або портах України або відкритому повітряному просторі під розпізнавальним знаком України.

Номер слайду 11

Виокремлюють також об’єкти, що не є територією України, але на які поширюються юрисдикція та сфера застосування законодавства України. Наукова українська станція в Антарктиді "Академік Вернадський"Запущені Україною космічні об’єкти

Номер слайду 12

Території дипломатичних представництв і консульських установ України за кордоном Автомобілі послів під прапором України

Номер слайду 13

Посо́льство Украї́ни в Япо́нії  — офіційне представництво України в Японській Державі. Розташоване в престижному районі Мінато метрополії Токіо, де розміщені посольства більшості іноземних держав у Японії. Зареєстроване у вересні 1994 року. Відкрилося 23 березня 1995 року за участю міністра закордонних справ України Генадія Удовенка під час офіційного візиту Президента України Леоніда Кучми до Японії. Очолюється Надзвичайним і Повноважним послом.

Номер слайду 14

Посольство України в Сполучених Штатах Америки — дипломатична місія України у Вашингтоні. Відкрите грудень 1992 Адреса  США, Вашингтон, 3350 M Street, NW., Washington D. C.20007, USA

Номер слайду 15

Посольство України в Республіці Польща — дипломатична установа України у Варшаві. Посол Дещиця Андрій Богданович. Відкрите1920-1923, червень 1992 Адреса  Польща, Варшава, вул. Антонія Мальчевського, 17 (02-617 Warszawa, ul. Antoniego Malczewskiego, 17)

Номер слайду 16

Державний кордон відділяє територію однієї країни від територій інших країн або відкритого моря. Він є лінією (яку ми бачимо на карті) і уявною вертикальною поверхнею, що проходить через цю лінію й обмежує земну поверхню, надра і повітряний простір.

Номер слайду 17

Для визначення і проведення лінії кордонів держави здійснюють їх делімітацію і демаркацію. На суходолі лінія кордону закріплюється спеціальними знаками, на морі вона умовна і проходить зовнішньою межею територіальних вод.

Номер слайду 18

Делімітація (з лат. - встановлення меж) - це визначення загального напрямку й проходження кордону між суміжними державами шляхом переговорів та нанесення його на топографічну карту.

Номер слайду 19

Демаркація (з лат. - розмежування) - проведення лінії державного кордону на місцевості шляхом встановлення спеціальних знаків (стовпів і стовпчиків, загород, буїв на річках тощо).

Номер слайду 20

975 км2295 км542 км98 км137 км614 км1222 км. Загальна протяжність кордону – 6993 км; сухопутний – 5638 км, морський – 1355 кмstyle.font. Sizestyle.font. Sizestyle.font. Sizestyle.font. Sizestyle.font. Sizestyle.font. Sizestyle.font. Sizestyle.text. Decoration. Underline

Номер слайду 21

Місцевість на кордонах є переважно рівнинною і лише на відтинку 440 км - гірською (з Румунією, Словаччиною і Польщею). Майже третина державних кордонів України проходить по річках і каналах. Найдовшими прикордонними річками є Західний Буг, Дністер, Дніпро, Тиса, Дунай.

Номер слайду 22

Територія України має нескладну конфігурацію і є некомпактною. Максимальна її протяжність із заходу на схід (1 316 км) значно більша, ніж з півночі на південь (893 км).

Номер слайду 23

ЗАПАМ'ЯТАЙТЕ• Площа території України становить 603,7 тис. км2; вона є найбільшою за площею країною, яка повністю розташована в Європі.• Державна територія охоплює: суходіл, внутрішні води, територіальні води, надра суходолу і шельфу, що належить країні, повітряний простір над суходолом і водами, умовні території.• Україна межує із сімома державами: Росією, Білоруссю, Польщею, Словаччиною, Угорщиною, Румунією та Молдовою.• Крайні точки України: на заході - с. Соломонове (Закарпатська область), на сході - с. Рання Зоря (Луганська область), на півночі - урочище Петрівське біля с. Грем’яч (Чернігівська область), на півдні - мис Сарич (АР Крим).

pptx
Додано
2 жовтня 2022
Переглядів
1832
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку