Діалог. Розділові знаки при діалозі

Про матеріал
Презентація до уроків української мови в 5-му класі з теми: "Діалог. Розділові знаки при діалозі"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Діалог. Розділові знаки при діалозі Цикл уроків з української мови, 5 клас Підготувала вчитель української мови опорного закладу «Рудківська СЗШ І-ІІІ ступенів імені Володимира Жеребного» Мисько Ольга Михайлівна

Номер слайду 2

Тема уроку: Діалог. Розділові знаки при діалозі. Мета уроку: дати учням уявлення про діалог, формувати в них уміння правильно записувати діалог; сприяти розвитку логічного мислення та кмітливості учнів, розвивати інтелект; виховувати любов до рідної мови, пісні, народної творчості. Тип уроку: урок - інсценізація. Обладнання: тести, запис на дошці. Епіграф уроку: Вона, як пісня, мила, Старенька хата, Край села... П. Дворський Діалог. Складання діалогу

Номер слайду 3

Актуалізація опорних знань учнів Легенда про пісню Якось Бог вирішив наділити дітей світу талантами. Французи вибрали елегантність і красу, угорці — любов до господарювання, німці — дисципліну і порядок, діти Росії— владність, Польщі — здатність до торгівлі, італійці одержали хист до музики... Обдарувавши усіх, підвівся Бог зі святого трону і раптом побачив у куточку дівчину. Вона була боса, одягнута в вишивану сорочку, руса коса переплетена синьою стрічкою, а на голові багрянів вінок з червоної калини. -Хто ти? Чого плачеш? — запитав Бог. -Я — Україна, а плачу, бо стогне моя земля від пролитої крові і пожеж. Сини мої на чужині, на чужій роботі, вороги знущаються з удів та сиріт, у своїй хаті немає правди й волі. -Чого ж ти не підійшла до мене скоріш? Я всі таланти роздав. Як же зарадити твоєму горю? Дівчина хотіла вже йти, та Бог, піднявши правицю, зупинив її. -Є у мене неоціненний дар, який уславить тебе на цілий світ. Це — пісня. Узяла дівчина Україна дарунок і міцно притиснула його до серця. Поклонилась низенько Всевишньому і з ясним обличчям і вірою понесла пісню в народ.

Номер слайду 4

Сприймання та усвідомлення нового матеріалу. Спостереження над реченнями. Багатий каже вбогому братові: "Віддай мені корову назад". "Я ж тобі за неї відробив" - відповідає вбогий. Багатий каже вбогому братові: Віддай мені корову назад. Я ж тобі за неї відробив! - відповідає вбогий. Діалог - це розмова двох чи більше осіб. Пряма мова - це точно відтворене висловлювання певної особи, передане від її імені. Репліка - це слова кожного учасника діалогу.

Номер слайду 5

-Ой дівчино, серце моє, чи підеш ти за мене? -Не піду я за тебе, нема хати у себе. -Підем, серце, в чужую, доки свою збудую. -Постав хату з лободи, а в чужую не веди. -Чужа хата такая, як свекруха лихая, -Хоч не лає, так бурчить, а все вона не мовчить. -А які ви ще знаєте народні пісні? Робота з підручником. Вправа 248 Рольова гра.

Номер слайду 6

Діалоги учнів - Мамо, ми були у тьоті Дусі і дивилися телевізор. А як вона вас зустріла? Добре. Щойно ми відчинили двері, а вона й каже: Тільки, вас тут не вистачало. - Грицю, ти зізнався вдома, що одержав двійку? Зізнався. Ну й що? Нічого. Вдома нікого не було. Під Новий рік у гості до онуків приїхала бабуся. -Ну, Галинко, - звернулася вона до меншенької. - Скільки тобі років? За кожен рік одержиш по цукерці. -Давайте, бабусю, я краще скажу, скільки років вам, - відказало кмітливе дівча.

Номер слайду 7

Чарівний стілець. Назвати всі чесноти дитини, що сидить на чарівному стільці. Записати діалог "У бібліотеці", між артистом і шанувальницею школяркою. Реклама (діалог) Розминка "На відпочинку“ "Фотомисливець прокинувся, потягнувся, умився, відкрив намет, взяв фоторушницю і пішов на полювання. Іде - трава висока, річка глибока. Ось зайчик - чик! Ось лисичка - чик! Ось вовк! Геть від цього. Річка глибока, трава висока. Добіг до намету, застебнув. Уф-ф."

Номер слайду 8

Гра "Лакуна" (пропуски, прогалини) "Як би мені..., то пішла б я на музики". "Грицю, Грицю до роботи, в Гриця порвані..." "Несе Галя воду, ... гнеться, а за нею Иванко, як барвінок в’ється". "їхав козак на..., прощав свою дівчиноньку". "Била мене мати березовим ..., щоб я не стояла з молодим рекрутом". ".Віночок“ Підсумок уроку.

Номер слайду 9

Народна пісня — злет душі людської Вона — любов, вона — печаль і втіха, Жива вода на виразки душі. Поки живе —обереже від лиха Понад стежками тихі спориші. Але боюсь, боюсь, щоб не збороли, В модерну, щоб не втиснули труну Мого народу пісню чарівну З чужих країв залізні рок-н-роли Завжди ми накривали дружби ясні столи Нас по піснях пізнавали Де б ми таки не були! Райдуга в небі висне, Граючи в плесах вод. Доки живе наша пісня, Доки живе народ. Домашнє завдання. Записати народну пісню, де би був діалог.

ppt
Додав(-ла)
Мисько Ольга
Додано
10 жовтня 2023
Переглядів
277
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку