Диктанти "Про СНІД" в 2-4 класах

Про матеріал

Тексти попереджувальних диктантів, контрольного списування в 2-4 класах на уроках української та російської мов дають змогу застерегти дітей від страшної хвороби - СНІД

Перегляд файлу

Текст для контрольного списування

(2 клас)

 

СНІД – це смертельне захворювання. Збудник хвороби передається тільки від людини людині. В світі налічується більше мільйона хворих на СНІД. Разом з тим не треба боятися заражених дітей. Їх треба жаліти та захищати від таких дітлахів, котрі їх ображають.

Вчені багатьох країн шукають засоби боротьби з цим захворюванням.

СНІД – дуже небезпечна хвороба, яка вражає дорослих та дітей.

Один з трьох шляхів зараження – через кров, коли проколюється шкіра чи слизова оболонка. Ось чому не слід гратися із медичними чи бинтами, що були вже використані. Адже на них можуть зберігатися краплі зараженої крові.

Дуже небезпечна гра у так зване кровне багатство: змішування з надрізаних пальців може призвести до  зараження. Ліків, що зцілюють від СНІДу, поки що нема.

 

Текст попереджувального диктанту для учнів 3-4 класів

 

СНІД – це смертельне захворювання.

Збудник хвороби передається тільки від людини людині. СНІД поширився на всі континенти та держави світу. Загальна кількість хворих на земній кулі вже перевищує мільйон чоловік. Ти не можеш захворіти, просто спілкуючись з тими кого вразив вірус, або ж навіть торкаючись хворого на СНІД. Ти можеш спокійно давати їм свої книжки, зошити і навіть купатися з ними в одному басейні. Не треба боятися заражених дітей. Їх треба жаліти та захищати від тих дітлахів, котрі їх ображають. Ліків, які спроможні вилікувати це захворювання, досі ще нема. Не знайдена вакцина, яка б захистила людину від зараження. Близько 20 тисяч вчених та лікарів ведуть пошуки засобів лікування та профілактики СНІДу.

 

Текст диктанту для учнів 4 класу

 

Що треба знати про СНІД?

 

    СНІД- особливо небезпечна хвороба, смертельна для людини.

    Спричинюється специфічним вірусом, через що організм втрачає природну здатність протидіяти мікробам і знищувати злоякісні клітини. Хворіють дорослі й діти. Збудник СНІДу потрапляє до організму здорової людини переважно статевим шляхом, іноді через кров (переливання інфікованої крові або за тих умов, коли така кров потрапила на пошкоджену шкіру чи слизові оболонки),  а також безпосередньо від матері, ураженої СНІДом, дитини – під час вагітності й пологів. Тому кожна людина має знати всі засоби профілактики СНІДу та реально їх дотримуватися у повсякденному житті.

 

Текст предупредительного диктанта для учеников 3-4 классов

 

СПИД – смертельная болезнь.

 

  Возбудитель болезни – вирус – передаётся только от человека к человеку. СПИД распространяется по всем континентам и странам мира. Общее количество больных на земном шаре превышает миллион человек. Ты не можешь заразиться, просто находясь с теми, кого настиг вирус, или даже соприкасаясь с ними. Ты можешь спокойно давать им свои книги, тетрадки и даже купаться с ними в одном бассейне. Не надо бояться зараженных детей. Их надо жалеть и защищать от тех ребят, которые их дразнят.

  Лекарств, которые могли бы вылечить от этой болезни, до сих пор ещё нет. Также не найдена вакцина, которая могла бы защитить человека от заражения. Около 20 тысяч учёных и врачей ищут способы лечения и профилактики СПИДа.

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Шиш Олена Іванівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
doc
Додано
22 лютого 2019
Переглядів
2800
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку