Документ "Основні здобутки японської середньовічної культури"

Про матеріал
Основні_здобутки_японської_середньовічної_культуриОсновні_здобутки_японської_середньовічної_культуриОсновні_здобутки_японської_середньовічної_культуриОсновні_здобутки_японської_середньовічної_культуриОсновні_здобутки_японської_середньовічної_культуриОсновні_здобутки_японської_середньовічної_культуриОсновні_здобутки_японської_середньовічної_культуриОсновні_здобутки_японської_середньовічної_культуриОсновні_здобутки_японської_середньовічної_культуриОсновні_здобутки_японської_середньовічної_культури
Перегляд файлу

Основні здобутки японської середньовічної культури​

Писемність і освіта

Виникнення писемності у формі ієрогліфів традиція пов’язує з особами Атікі та уславленого корейця Вані – „батька японської цивілізації”, який 285 р. привіз до Японії китайські книги. Створена на базі китайських ієрогліфів. Найдавніше свідоцтво використання китайської писемності доби Ямато – надпис на башті храму Гангодзі (588 р.). В японському письмі ієрогліфами записувалися звуки і склади.

Перші школи було відкрито 662 р.

Наука

Формувалася під впливом китайської науки. Буддійські ченці привозили з Китаю наукові праці й навчальні посібники з математики, астрономії та географії. Японці запозичили китайські цифри і на новій основі зміцнили свою десяткову систему рахунку.

Із появою землеробства пов’язаний розвиток астрономічних знань. У 602 р. було збудовано першу астрономічну вежу, розпочалися регулярні спостереження за зірками, складання прогнозів погоди тощо. У VІІ ст. було складено першу загальну карту Японських островів.

У 710 р. створено трактат „Кодзікі” („Стародавня історія”) – перша відома в історії Японії спроба систематизувати усі існуючі знання. У ній пояснюється походження світу і людини, розвиток людської культури і витоки існуючих державних порядків.

Література

На початковому етапі розвитку літератури провідну роль відігравала поезія.

У другій половині VІІІ ст. з’явилася збірка „Маньєсю” („Зібрання міріади пелюстків”). Містить 4516 віршів, написаних 500 авторами. Це любовна лірика, поєднана з описами природи.

У 905 р. з’явилася перша поетична збірка танка (коротких віршів із п’яти рядків). Жанр танка із часом набув великої популярності й став традиційним для японської поезії.

Театр

У VІІ – VІІІ ст. був започаткований традиційний японський театр. Особливістю, притаманною всім без виключення жанрам японського театру, є поєднання діалогу, танцю і музики. Разом з театром виникли маски, у яких грали актори. У сучасній Японії існує унікальна колекція з 223 давніх театральних масок.

Найцікавішим театральним жанром був „саругаку” („ігри мавп”). У ньому поєднувалися комічні сценки, ігри жонглерів, акробатичні трюки, двобої силачів з виконанням під музику пісень про богів і героїв.

Архітектура

Збереглися буддистські храми, засновані ченцями з Китаю. Найдавнішим є збудований на початку VІІ ст. храмовий комплекс Хорюдзі. Вважається, що це найдавніша дерев’яна споруда на нашій планеті.

У ХІV – ХV ст. набуло поширення будівництво японських садів каміння, чайних садів, „сухих садів”. Усі вони повинні були допомогти людині досягти стану спокою через поєднання з природою.

Мистецтво

У VІ ст. разом з буддизмом в Японії поширилося мистецтво ікебани („життя квітів”) – мистецтво створення композицій із гілок дерев і квітів.

Розквіт скульптури розпочався в VІІІ ст. і пов’язаний із буддизмом. Створювалися статуї Будди і буддійських божеств із бронзи й дерева. У ХІІ – ХІІІ ст. з’являється портретна скульптура – зображення вчителів-наставників у буддистських храмах, сегунів, воєначальників.

Наприкінці VІІІ ст. виникає живопис. Надзвичайно різноманітний за формами: картини-ширми, вертикальні й горизонтальні сувої, виконані на папері й шовку, аркуші з альбомів і віяла. Під впливом китайських зразків розвивався пейзажний живопис. Живописні картини на папері зображували драматичні епізоди легенд про дива з життя буддистських проповідників, сцени битв, подвиги воїнів тощо.

 

docx
Додано
1 липня 2022
Переглядів
194
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку