Дослідження етики й культури спілкування на сучасному етапі

Про матеріал
Епоха масової комунікації наклала свій відбиток на тематику і стиль виступів ораторів. Широкому колу читачів стали відомі роботи з риторики і психології сучасних західних учених-практиків. Стало модним наслідувати "західну манеру" поведінки. Найбільшого успіху на теренах красномовства XX століття досягли оратори-пропагандисти американського способу життя й відповідного світобачення, яке спирається на принципи філософії прагматизму й позитивізму. Серед таких називають Дейла Карнегі (1888-1955), Наполеона Хілла (1883-1968), Поля Сопера.
Перегляд файлу

Дослідження етики й культури спілкування на сучасному етапі

Епоха масової комунікації наклала свій відбиток на тематику і стиль виступів ораторів. Широкому колу читачів стали відомі роботи з риторики і психології сучасних західних учених-практиків. Стало модним наслідувати "західну манеру" поведінки.

Найбільшого успіху на теренах красномовства XX століття досягли оратори-пропагандисти американського способу життя й відповідного світобачення, яке спирається на принципи філософії прагматизму й позитивізму. Серед таких називають Дейла Карнегі (1888-1955), Наполеона Хілла (1883-1968), Поля Сопера.

Дейл Карнегі у своїх працях навчав як стати комунікабельною людиною, як знаходити собі друзів, як аналізувати і розв'язувати проблеми, збирати факти для виступу, записувати їх і опрацьовувати.

Наполеон Хілл у книзі "Думай і збагачуйся" звернув увагу на те, в чому полягає успіх і привабливість. Н. Хілл стверджує, що людина повинна твердо знати, чого вона хоче досягти. Кроками до успіху є бажання, віра, самонавіювання, спеціальні знання (освіта), уява, планування, рішення. Автор описує шість ознак страху, навчає, як позбутися нерішучості, сумнівів, страху. Критику, зауважує Н. Хілл, потрібно сприймати як вид сервісу. Дослідник зауважує, що у людей, які бояться критики, наявні симптоми сором'язливості, неврівноваженості, слабохарактерності, комплексу неповноцінності, екстравагантності, безініціативності. Л. Хілл указує на симптоми страху хвороб, серед яких: самонавіювання, іпохондрія, млявість, вразливість, нестриманість, тривожність. Усі поради, викладені американським ученим у книзі, допомагають як звичайним людям, так і професійним ораторам.

Особливості сучасного красномовства

Сучасна масова культура й причетне до неї ораторське мистецтво значною мірою прагнуть (щиро чи не щиро) допомогти людині в пошуках шляху утвердження своєї особистості. Це складний шлях, а оскільки він пов'язаний із формуванням певної світоглядної орієнтації, то кожен авторитетний апостол сучасного красномовства передусім намагається визначити ці орієнтири як головні, переконати своїх слухачів у їх привабливості й незаперечній першості.

Що хочуть почути люди від тих, хто виступає перед ними з трибуни? На жаль, у сучасних умовах соціально-політичної та економічної кризи, достатньо кількох вдало сформованих риторичних запитань чи закликів, щоб збентежити, наділити примарною надією доведених до краю, психологічно виснажених і незаможних громадян. Крім того, більшість сучасних українських ораторів вдасться до брудних PR-технологій: наведення фактів зловживань політичного опонента без будь-якої бази доказів, наведення статистичних даних, далеких від дійсності, навмисне перекручування фактів тощо. Тому ораторам, які бажають досягти успіху на ниві красномовства в Україні, доводиться враховувати вищезазначену специфіку.

 

docx
Додано
13 травня 2020
Переглядів
623
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку